Kucica od 80m2

• Začetnik teme Začetnik teme emi&
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

emi&

Početnik
Poruka
2
Dobar dan zelim svima!!!
Ja sam nova na forumu,ali sam vas do sada redovno pratila na raznim temama...Pa da pocnem sa MOJOM MUKOM.....Trebam pomoc pri izradi plana za nasu kucu i svaki savet je dobro dosao...Dakle....bicu sto kraca...Hteli bi prizemnu kucicu koja bi imala spavacu i deciju(sto manje sobe),kuhinju trpezariju i dnevnu u celini sa sto vise svetlosti,vece kupatilo i odvojen wc i za hodnik sta preostane....terasu na strani dnevne sobe(delom natkrivenu)..To je ono sto je nama potrebno e sad imam dosta pitanja na tu temu...Dali je dovoljno 20 000eur od temelja do krova(stim da su zavrseni svi radovi do samog useljenja)? Dali je potrebno gledati na to koja prostorija gleda na istok,sever....?Dali je pametno zidati ili je mozda najbolje resenje montazna(mada je to zadnja opcija)? itd...SVAKA IDEJA JE DOBRO DOSLA.....HVALA vam svima unapred....;)

emi, pozdrav i tebi :)
ono sto mogu da ti posavetujem je da nadjes nekoga ko bi ti napravio plan za tu kucu, a uz taj plan i predmer i predracun radova. zaista je nezahvalano govoriti o cenama dok se ne definise sta i kako.
takodje ti predlazem klasicnu zidanu kucu.
za sve nedoumice smo tu, naravno i kao moralna podrska. ;)
ps gde bi gradila kucu?

20 000 eur je verovano malo.
logično je prema severu okrenuti prostorije koje zahtevaju najmanje svetla. kupatilo,wc, spavaću sobu, ostavu...
mada to zavisi i od okruženja u kojem se nalazi kuća.
mislim da je bolje odvojiti kuhinju od dnevne sobe.
da li ste razmišljali o ostavljanju opcije za potkrovlje?

Poslednja izmena:
Hvala na brzim odgovorima,pre svega....pa recimo da za sada imamo neku zamisao da kuca ide u duz i da ostavimo otvorenu tavanicu,odnosno dobro izolovan krov kako bi se videle grede....zamisao imam u glavi ali uvek imam problem sa stavljanjem istog na papir a hteli bi sami napraviti plan pa ga onda staviti nekom na doradu:roll:...Kucu planiramo u Indjiji...:bye:

Prj2-TypeB-plan.jpg
TOP_5_%206_OA.jpg
45-3-4b1d22ab5099c.jpg

Ima mnogo toga na netu...

Hvala na brzim odgovorima,pre svega....pa recimo da za sada imamo neku zamisao da kuca ide u duz i da ostavimo otvorenu tavanicu,odnosno dobro izolovan krov kako bi se videle grede....zamisao imam u glavi ali uvek imam problem sa stavljanjem istog na papir a hteli bi sami napraviti plan pa ga onda staviti nekom na doradu:roll:...Kucu planiramo u Indjiji...:bye:

u svakom slucaju, najbolje je angazovati nekoga da odradi plan po tvojim zamislima. prvo jer ces dobiti nesto sto si zelela, drugo jer ce biti funkcionalni jer ce arhitekta odraditi tehnicki deo posla... :cool:

A imaš ocpiju i da kupiš gotovi plan za kuću sa svim porebnim papirima ( projekat ) mislim da cena dodje oko 400-500 ( ne znam tačno ) eura ali stvarno vredi.

Prvo poručiš/pozajmiš katalog, izabereš model koji ti se sviđa ( obično imaš u katalogu 2-3 slike fasade i unutrašnji plan svakog sprata ), onda poručiš taj projekat i mirna si :)

p'sad..kod nas ljudi ne vode mnogo računa o tome (da ne kažemd a ih boli uvo za Feng Shui) ali..to sa gredama je najgora "energetska" varijanta koja može da ti se desi - da grede odozgore "seku" vas dole..

Opet, ne znam kakav je plan sa tim gredama, da li jedna ili dve, ili sve ali..to se uglavnom izbegava.

I ne samo grede, već sve što "vektoriše" i "seče" svojom energijom.

Sa 20.000 nema šanse...manja kuća, veća cena po kvadratu. Temelj i krov ti donose slične troškove i za 80kvadrata kao i za 240.

nema sanse. msm za osnovu od 240 m2 ti treba mnogo vise betona nego za osnovu od 80 m2. beton po m3 ne kosta dinar, pa da ti razlika ne bude prevelika. a gde je sve ostalo?
sto se krova tice, tu takodje gresis. prostom matematikom, kostace te troduplo skuplje - od vencanice/rogova/daske/izolacije/crepa... msm kakvo ti je to poredjenje? :neutral:

Naravno da je manja kvadratura skuplja od vece kvadrature po m2. Najskuplje u jednom "stanu" ili kuci je kupatilo a to imaju i manja i veca kvadratura. Taj novac ne "pokriva" ni materijal (pod uslovom da se uzima kvalitetni a ne "najjeftiniji") a daleko od zavrsetkom pod kljuc:neutral:

nema sanse. msm za osnovu od 240 m2 ti treba mnogo vise betona nego za osnovu od 80 m2. beton po m3 ne kosta dinar, pa da ti razlika ne bude prevelika. a gde je sve ostalo?
sto se krova tice, tu takodje gresis. prostom matematikom, kostace te troduplo skuplje - od vencanice/rogova/daske/izolacije/crepa... msm kakvo ti je to poredjenje? :neutral:

Mislio sam da je jasno da su u pitanju 3x80 kvadrata :D onda je osnova ista, zar ne?

Dobar dan zelim svima!!!
Ja sam nova na forumu,ali sam vas do sada redovno pratila na raznim temama...Pa da pocnem sa MOJOM MUKOM.....Trebam pomoc pri izradi plana za nasu kucu i svaki savet je dobro dosao...Dakle....bicu sto kraca...Hteli bi prizemnu kucicu koja bi imala spavacu i deciju(sto manje sobe),kuhinju trpezariju i dnevnu u celini sa sto vise svetlosti,vece kupatilo i odvojen wc i za hodnik sta preostane....terasu na strani dnevne sobe(delom natkrivenu)..To je ono sto je nama potrebno e sad imam dosta pitanja na tu temu...Dali je dovoljno 20 000eur od temelja do krova(stim da su zavrseni svi radovi do samog useljenja)? Dali je potrebno gledati na to koja prostorija gleda na istok,sever....?Dali je pametno zidati ili je mozda najbolje resenje montazna(mada je to zadnja opcija)? itd...SVAKA IDEJA JE DOBRO DOSLA.....HVALA vam svima unapred....;)

Са 20К евра можеш да бираш до миле воље монтажне куће. И никако не могу да разумем да је монтажна кућа последња опција?! То би требало да буде ПРВА опција за оног ко има плац, услове, могућности за кућу. Такође је интересантно да сваки пројекат који ти понуде за суму који имаш или квадратуру која те занима, може да се мења и преправља, па онда као ти можеш да бираш оћеш ли већу собу, мању собу, овакву онакву, додај собу, одузми собу... Да не говорим о чињеници да у монтажну кућу уђеш за 3 недеље од почетка градње...

ma jasno...ali ipak mislim da u celoj investiciji to povećanje cene temelja ne bi drastično imalo uticaja

Naravno, u osnovi, svuda vazi isto, gruba gradnja je samo 1/3 kostanja kuce a najskuplji deo je u...detaljima;), sami fondument je jedan mini deo od ukupnog kostanja.
Sto vise kvadrata, sve manje kostanja, ali...zna se koliko minimalno moze kostati m2, cak i u vecoj kvadraturi. Verujem ti da si sa tom navedenom cenom napravio svoju kucu (mada, nisi racunao "svoj" rad;) koji ima isto...cenu), ali napraviti za dvadeset hiljada kucu pod kljucem od 80 m2, to je svakome nemoguce, cak kada i sam izvodi sve radove jer kostanje materijala prelazi te granice.
O gore navedenim tzv. montaznim kucama od petnaest cm ukupne debljine, necu komentarisati. Za mene to nisu kuce koje bih preporucio, onda bolje...zidati:neutral:

Са 20К евра можеш да бираш до миле воље монтажне куће. И никако не могу да разумем да је монтажна кућа последња опција?! То би требало да буде ПРВА опција за оног ко има плац, услове, могућности за кућу. Такође је интересантно да сваки пројекат који ти понуде за суму који имаш или квадратуру која те занима, може да се мења и преправља, па онда као ти можеш да бираш оћеш ли већу собу, мању собу, овакву онакву, додај собу, одузми собу... Да не говорим о чињеници да у монтажну кућу уђеш за 3 недеље од почетка градње...

Bas sam hteo ovo da napisem. Nemojte imati predrasude prema montaznim kucama. One su u svakom pogledu bolje. Sigurnije su i kod pozara i kod zemljotresa. Bolje su toplotno izolovane. Za nju imas fiksne troskove, dok gradnja obicne kuce moze i vremenski da se otegne, a i uvek moras imati rezervnog novca, jer stalno moras da trcis da dokupis materijal.

I ja razmisljam o kuci bas te velicine. Treba ti oko 5 000 evra za temelj, skoro toliko za dozvole za gradnju, plus plac zavisno od grada, lokacije i velicine. Plus sto za dozvole cekas godinama. Na sajtovima montaznih kuca imas mnogo planova, pa bez obzira da li se odlucis za obicnu ili montaznu, plan mozes iskoristiti.

Nedavno sam bio u agenciji u vezi prodaje stana, i vlasnik agencije, gradjevinski inzenjer je imao samo reci hvale za montazne kuce...

Ja nekako idem prema onome .... ništa bez betona :)

Imao sam istu na Zabljaku gde su najsuroviji vremenski uslovi ... bilo je dovoljno upaliti jedan radijator da bude toplo .... ali onaj osećaj da se "krcka" sve ispod tebe dok hodaš na drugom spratu ... ne znam .... ipak mi je beton - beton :)

Back