Куће од блата и сламе?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KraNp

Veoma poznat
Poruka
10.755
Гледам нешто на ЈТ о тим кућама па ме занима колико литара воде иде на 100 кг земље и колико килограма сламе ? Да ли земља мора бити искључиво глина или може и обична земљуштина. Како се ту зидови штите од мишева и инсеката ? Мени оно делује тотално рогобатно и глупо. Неки тврде да су супер за живот јер земља лети хлади а зими греје.

Ne znam koliko tacno treba vode,ali znam da treba smesa da bude malo gusca od sadasnjeg maltera za malterisanje.I da, mora glina,ne valja oranica.Imas dve vrste tog materijala.Imas smesu za nabacivanje na preteno pruce,a ima smesa za nanosenje preko cerpica,ili oda nepecenih cigala.Sto kaze georgejune,veoma su izdrzljive i dugotrajne.Sto se tice miseva,oni i u danasnjim kucama,stanovima naprave rupe i udju,ali onda je svaka kuca imala macku koja je resavale probleme s misevima.Odrastao sam u takvim kucama i nista mi nije falilo,a ni ostalima pored mene.Tu nije postojalo vlage,pa zidovima i coskovima.

Гледам нешто на ЈТ о тим кућама па ме занима колико литара воде иде на 100 кг земље и колико килограма сламе ? Да ли земља мора бити искључиво глина или може и обична земљуштина. Како се ту зидови штите од мишева и инсеката ? Мени оно делује тотално рогобатно и глупо. Неки тврде да су супер за живот јер земља лети хлади а зими греје.
Најпре се одабере земља. Најбољи је заглињени песак. Обична земља или чиста глина нису добре, пуцају када се осуше.
Према количини заглињеног песка, додаје се вода и слама која треба да буде што ситнија скоро плева. Нема норме која количина воде и слама. Вода се додаје тако да маса буде у почетку што житкија да се лакше замеси. Многи то раде тако што боси газе ту масу а један лопатом ,,свија'' масу ка средини. И даље се помало се додаје слама али и заглињени песак, тако да маса од житке прелази у чвршћу. Колико чврста, одређује се када од масе направи купа и ако се она не растура (не скљока се) значи да је добра за наношење на костур зида и малтерисање. Костур зида треба да буде од закованих летава или сувих мотки, најчешће хоризонтално постављених.
Пробај најпре са мањом количином земље, па ако иде .....гурај!

Back