S obzirom na to da je djelo koje je izvor nastalo preko dva stoljeća nakon događaja koji opisuje, moramo uzeti rezervom Orbinov podatak da je Tvrtko bio okrunjen baš u manastiru Mileševi. Ali s druge strane,
nema mjesta sumnji da se krunisanje odvilo na tlu 'Srpske zemlje'.
Pogledajmo šta piše u povelji. Stoji da je otišao
u srpsku zemlju i
tamo bio ovjenčan. Stoga jednostavno ne razumijem teze onih koji to negiraju ili izmještaju; čini mi se da imaju
drugačije, skrivene motive.
Ovo mi je posebno interesantno:
Nisam još stigao da pročitam djelo, tako da bi bilo glupo da pišem napamet, al' mi jeste čudno stanovište da ga je
bosanski rimokatolički mitropolit krstio. Mitropolit Petar je sjedio tada u Đakovi, što će reći u susjednom kraljevstvu, pod Ugrima, dok trebinjska biskupija koliko ja znam uopšte nije bila dio iste arhidijeceze kao i bosanska (već pod dubrovačkom). Ne vidim ništa toliko značajno da bi mitropolita iz dovlačio
iz susjedne države na područje
tuđe dijeceze, odnosno prije XV st. Rimokatolička crkva nije uopšte imala takvu ulogu kod Kotromanića (iako su se od bana Stjepana I 'primirili'

).
Također, bosanski je biskup bio pod kaločkim mitropolitom, koji je pak bio pod vrlo značajnim ugarskim uticajem. Ne vidim za uvjerljivo da je bosanski mitropolit
mimo svih Ugara i čak
Pape mogao tako jedan jednostrani potez učiniti (a koji i jeste povezan sa očuvavanjem određenog dostojanstva pred Krunom Sv. Ištvana, koja je imala pretenzije nad Bosnom).
Ali poenta je jasna, krunisanje se odvilo
na teritoriji srpske srednjovjekovne države. Eventualna dilema o
dvostrukom krunisanju zvuči interesantno i vrlo moguće, pogotovu ako je on nosio
dvojnu krunu (onda mora bit' i dva krunisanja; jedan za Srpsku zemlju, i drugi za Bosansku). To me podsjeća malo na dilemu
dvostrukog krunisanja kralja Stefana Nemanjića, ali za razliku od ovog slučaja, nema kontradiktornih pisanih izvora koji otvaraju određene mogućnosti. Imamo samo podatak da je Tvrtko bio
u Srba krunisan...i svakako bi išlo
prvo to krunisanje, a ne prvo u Bosni kako je Andrejić napisao...
Na kraju krajeva, ukoliko nije
did bosanski izvršio krunisanje, to bi mogao samo da bude mileševski episkop, što bi po logici stvari jačalo Orbinijevu vijest (iz predanja?) o krunisanju u manastiru Mileševi...
P. S. Volio bih znati odakle je ona gore karta uzeta...djeluje dosta dobro; bilo bi korisno imati je i za ostala područja u Evropi.