Kriza u Hrvatskoj: italijanski i nemački turisti odustaju od posete

Sensei

Master
Moderator
Poruka
89.499
Nagli porast cena sada dovodi u veliki rizik reputaciju Hrvatske kao pristupačne turističke destinacije.

Broj turista koji posećuju Hrvatsku je naglo opao, što je veliki udarac za tu industriju. Balkanska zemlja je bila utočište za posetioce iz Nemačke, Austrije, Češke i Italije - mnoge su privukle jeftinije cene koje se tamo mogu naći.

Međutim, u poslednje tri godine cene turizma u Hrvatskoj su skočile za čak 50%. Nagli rast cena čini Hrvatsku skupljom od dva njena najveća rivala - Španije i Grčke. Troškovi u dve mediteranske zemlje su porasli za samo 15-20% u istom periodu.

pročitao ovde
1749364670647.png

Rastući troškovi nisu rezultat spoljnih faktora - kao što su troškovi energije ili stope poreza na dodatu vrednost (PDV).

Hrvatska se može pohvaliti nekim od najnižih cena energije u EU i smanjenom stopom PDV-a u turizmu od 13%.

Glavni uzrok skoka cena leži u rastućim operativnim troškovima u ugostiteljstvu.

Više cene su dovele do stagnacije noćenja i, zabrinjavajuće, do pada turističke potrošnje.

Jedan od komentara sa veba:

Živim u Norveškoj i posetio sam 10 zemalja širom Evrope 2024. godine, uključujući Hrvatsku u oktobru. Hrvatska je bila ubedljivo najskuplja za nas. Potrošio sam isti iznos novca za jednu nedelju tamo kao i za dve nedelje u Italiji.
A nije bio na Zlatibor pa Jos da duplira

Jedan od komentara sa veba:

Živim u Norveškoj i posetio sam 10 zemalja širom Evrope 2024. godine, uključujući Hrvatsku u oktobru. Hrvatska je bila ubedljivo najskuplja za nas. Potrošio sam isti iznos novca za jednu nedelju tamo kao i za dve nedelje u Italiji.
Jbt kad se Norvežani žale na skupoću tu je nešto baš trulo u državi Hrvatskoj

Pa ima dosta hrvata i srba u Srbiji , sad ce oni da idu u hrvatsku na more i da se spasi malo domovnija.....
Sta ima veze sto su alavi , alavi su i Srbi i CG, bar ne moraju da gledaju braon drugare kao u CG

U CG ovi siptarski prijateljski orjentisani , a u hr grmeclije i knindze, na edukaciju....

Nista sladje nego kad grmeclija vidi kako ga usluzuje neko u hrvatskom kaficu i uci hrvatski naglasak...

Hrvatska je elita i ne žele boraniju i gužve.
Otvarač teme verovatno ne zna da samo bogati idu tamo, a oni potroše mnogo para i takav model donese Hrvatima više para nego usluge štakorima.
I jeste tako - dva bogata potroše više nego deset štakora, a imaš pet puta manje posla da bi ih uslužio.
Hrvatska je miljama iznad ostatka sveta, jer Hrvati ne žele puno radit da mogu uživat i to jeste konačna istina.

Back