Postavio bih ja drugo pitanje, zasto inteligentniji i sposobniji nemaju potrebu u IQ razmaku od 90 do 120 koji je sad vrh u Srbiji , da se zblizavaju i saradjuju?
Dok sam bio okruzen ljudima koji su imali IQ 120 do 160, svi su oni imali blagu ili izrazeniju tendenciju saradnje i narocito sa visokim IQ i druzenja i komunikacije.
Da ne pricam da su svi preko nekog IQ na fakultetima bili draftovani za BIA ili VB , bili musko ili zensko.
Da ne pricam da su u kontaktu medjutobnom iako su po potrebi posla ili sudbine zavrsili u mnogim razlicitim zemljama ali su i dalje radi da komuniciraju sa onima za koje znaju kako stoje sa IQ.
Medjutim ovo sto sada imamo u Srbiji je prilicno individualisticki usmereno , skoro antagonizam prema visim IQ, iako se oni sami prikazuju kao da su visok IQ , ja nesto sumnjam u to....
Po mnogim sporednim osobinama, tu ne mirise visok IQ, iako nekad vidim na delu na testu da su odradili test solidno...za neke stvari i odlicno.
Sad postoje testovi koji su jako zanimljivi iz ugla IQ, bar meni.
Testovi gde se trazi izvrnuta logika, sto pomalo lici na testove za IQ od 150 do 170...ne u formalnom smislu nego u sustini...
Kultura jeste vazna za male IQ...tu nema sumnje...
Kinezi imaju najjacu kulturu za mali IQ koju ja poznajem...
Pripadnici Kineske obavestajne sluzbe u Srbiji su face kojima mozes da se klanjas...znaci genijalci vrhunskog nivoa...
Ne znaci da im je svest dovoljno razvijena, i tu postoje ogranicenja, ali sasvim sigurno mozes da se kladis da neko ko je IQ visoko, da usvaja SVAKI DAN od 20 do 80% informacija vise od nekog drugog.
To znaci da ce za godinu dana usvajati 30% do 90% informacija vise od svakog drugog, jer razvija i sistem logike i sistem usvajanja i razvija i svoje sposobnosti..
Ali Kinesko vaspitanje je kao stvoreno za glupe ljude koji treba da izvuku maksimum iz sebe...i to stvarno rade maestralno.
Evo vam primer videa koji vama mozda nece znaciti nista...ali tu su ukljucene mnoge stvari koje rade posao.
Covek testira jacinu konstrukcije tako sto skace sa svojih 45kg...test je do mojega, ali je brz i efikasan...
Sve sto je uradjeno je prikaz te iste logike, brzo , vremenom ce da se pokaze koliko je jako i da li se kvari ako se kvari , popravljace se....nesto kao logika Srba iz prsta, samo mnogo savrsenija....pracenje sablona..
Kad smo kod kineza, sad kinezi od pre 10 godina, sve zivo prave od sablona u betonu, jednostavno su sabrali da se tako najvise isplati , najbrze pravi , najmanje ljudi a dugo i traje ako se pazi....i zato i prave sve forsirajuci sablone sa betonom...
Radije ce praviti vijadukt od 3 km, nego da prislone autoput uz padinu i ravnaju usek u brdu , pa posle imaju problem sa odronima i slicno...
I kad pogledam sta uradise putari u Sicevackoj klisuri i nadalje, sravnise celo brdo a godinu dana pre toga na konkursu za inovacije je pobedila tehnologija ucvrscivanja kosina od klizista i vododerina...znaci pobedila ideja i tehnologija, dokazala se, a ovamo u praksi skinuli pola brda i ostavili pustos za sobom.
To je inace cesto kod nas, ta nedokazanost i verovanje autoritetima koji su agresivni , bahati i imaju isti stil i nivo IQ kao i musterija ili narod..
Imam moje rodjake kao dobar primer za to..
Kad ja predlozim nesto da se promeni jer se nanosi steta, smanjuje prihod, pravi erozija...oni svi , kao nije to u stilu naroda, narod ce to cudno da gleda...
Medjutim, posle pet do deset godina, obicno nabave neko izmedju resenje koje nije ni blizu , ali su naculi nesto pa kao sigurno je bolje..
Totalno suprotno od Svajcaraca sa kojima komuniciram u Srbiji a cak i ovi nasi baustelci , tj nisu gradjevinci nego inzenjeri u Nemackoj pokazuju mnogo drugacije ponasanje kad im nesto pricam...tacno prate smisao i korist a ne ovo sto ostali gledaju , prihvatljivost za narodni sud...ebao ih sud...
Ali naviknes da ne nudis nista ispred vremena u Srbiji.
Tako da ja sada imam vise od 5 komercijalnih izuma koje prakticno koristim ali ni u ludilu nemam nameru da izbacujem na trziste ovde, jedino wallmart u USA mozda...i nekoliko komercijalnih poslovnih ideja, koje takodje ne nameravam da ostvarim, jer su na zalost vezane za Srbiju , a to znaci mora da trazim i imam politicka ledja da bi se to ostvarilo...
Ali zato imam dobrih poslovnih ideja koje mogu svuda, pa to cackam, da nacackam...
Da kao i svaki pametan Srbin budem jos jedan koji je uspeo cim je otisao iz zemlje...tj cim je ostvario ideju i izum van Srbije..