„Kritika čistog uma“ – Immanuel Kant (1781).

Skafander

Domaćin
Poruka
4.425
Knjiga se zove „kritika“ jer Kant ispituje granice i mogućnosti našeg uma – šta stvarno možemo da znamo. Ali što bi čitali čitavu knjigu kad možemo ovako ukratko:

Najvažnije ideje:

Fenomen = stvar kako je mi doživljavamo kroz svoja čula i svest.

Noumen = stvar „po sebi“, nezavisno od naših čula – do nje nikad ne možemo direktno dopreti.

Praktičan primer:

Telo bi bilo noumen (ono što jeste u sebi).

Naša percepcija tela – vid, dodir, osećaji – to je fenomen.

📌 Ukratko: Kant kaže da nikad ne vidimo svet „kakav jeste“, već uvek onako kako ga naš um oblikuje.

Zar nije bolje ovako nego cela knjiga? Hehe
Šta vi mislite?

Knjiga se zove „kritika“ jer Kant ispituje granice i mogućnosti našeg uma – šta stvarno možemo da znamo. Ali što bi čitali čitavu knjigu kad možemo ovako ukratko:
Najvažnije ideje:
Fenomen = stvar kako je mi doživljavamo kroz svoja čula i svest.
Noumen = stvar „po sebi“, nezavisno od naših čula – do nje nikad ne možemo direktno dopreti.
Praktičan primer:
Telo bi bilo noumen (ono što jeste u sebi).
Naša percepcija tela – vid, dodir, osećaji – to je fenomen.
📌 Ukratko: Kant kaže da nikad ne vidimo svet „kakav jeste“, već uvek onako kako ga naš um oblikuje.
Zar nije bolje ovako nego cela knjiga? Hehe
Šta vi mislite?
Наравно да није боље. То што си изнео су закључци и они су безвредни ако не познајеш оно што тим закључцима даје истинитост. Могу замислити како ће се након што су то прочитали сада овде јављати свеобухватни "критичари" Кантове филозофије, који ће давати своја мишљења о томе што си написао. Као да је Кант ето из малог мозга проспо нешто што му је пало на памет и пружио људима на веру.
Ако ниси знао оно што је створило Критику чистог ума, јесте питање "Како су могући синтетички судови а приори", и одговоривши на то питање Кант је дошао до свега онога што следи, па и до поделе на појаву и ствар по себи.
Ради се о трансценденталној естетици. У њој је Кант пружио свету аподиктичке, несумњиве доказе о идеалитету простора и времена, и то не физичке доказе, него метафизичке, нешто што је тако ретко у историји људског мишљења.
Ako je u razjašnjenjima koja je svetu dala Kantova divljenja vredna pronicljivost išta nesumnjivo tačno, onda je to transcendentalna estetika, dakle, učenje o idealnosti prostora i vremena. Ona je tako jasno zasnovana da ni prividno ništa ne može da joj se prigovori. Ona je Kantov trijumf i spada u metafizička učenja, u najvećoj meri retka, koja se na području matafizike mogu smatrati stvarno dokazanim i istinski osvojenim.
Шопенхауер
Тако да ко се занима за филозофију не сме пропустити Кантову трансценденталну естетику (прво поглавље Критике чистог ума).
Али не мораш се много мучити. Све сам то ја за тебе и друге одавно превео овде:
https://forum.krstarica.com/threads/kant-sinteticki-sudovi-a-priori.846076

Poslednja izmena:
Наравно да није боље. То што си изнео су закључци и они су безвредни ако не познајеш оно што тим закључцима даје истинитост. Могу замислити како ће се након што су то прочитали сада овде јављати свеобухватни "критичари" Кантове филозофије, који ће давати своја мишљења о томе што си написао. Као да је Кант ето из малог мозга проспо нешто што му је пало на памет и пружио људима на веру.
Ако ниси знао оно што је створило Критику чистог ума, јесте питање "Како су могући синтетички судови а приори", и одговоривши на то питање Кант је дошао до свега онога што следи, па и до поделе на појаву и ствар по себи.
Ради се о трансценденталној естетици. У њој је Кант пружио свету аподиктичке, несумњиве доказе о идеалитету простора и времена, и то не физичке доказе, него метафизичке, нешто што је тако ретко у историји људског мишљења.

Тако да ко се занима за филозофију не сме пропустити Кантову трансценденталну естетику (прво поглавље Критике чистог ума).
Али не мораш се много мучити. Све сам то ја за тебе и друге одавно превео овде:
https://forum.krstarica.com/threads/kant-sinteticki-sudovi-a-priori.846076
Hvala, dobri čoveče! Još uvek je malo ljudi koji će uskočiti da objasni drugima.
🙏

Back