Kritična sedma godina braka

А да ли заиста мислиш да је довољно да се брачни партнери потруде па да нарушени односи у браку постану складни?

Мислим, уз труд се може, како кажеш, опстати у лошем браку, али видимо и на самој теми да су људи, који су расли у таквим породицама, више желели да им се родитељи људски разведу него да живе тако...:confused:

Да се разумемо - не кажем да се нарушени односи нигде не могу поправити. Негде могу, негде не могу; неки људи знају како, неки не знају; неки људи имају снаге за то, неки немају, тако им је од Бога дато...али верујем да се сви разводе тек после бројих неуспелих покушаја да ствар поправе...и да се свако прво добро потруди пре него што се одлучи на развод...

e da....oni koji kroz to nisu prosli ne kapiraju jednu stvar....da toliko mozes da se udaljis od partnera da imas utisak da je pored tebe stranac...potpuni....sve se ugasi, pa i nema sta da se potpali....jednostavno nema....i dzabe se trudite.....postane mucenje za oboje.....

Ма да, развод је за сваку похвалу!;)

Можда је неком дошао као нешто добро али деци сигурно није. Већ им показао да родитељи нису спремни да зарад њих(ако већ не ради себе), потруде се и опстану.
Још се на крају ваде:"Због деце!" Ма ајде молим те.

Све у животу радимо ради себе!

Razvod je mogucnost...
Mozda je i zrelost i egocentrizam i razmazensot i neodgovornost..ali je mogucnost koju koristimo kada ni jedan drugi model uredjenja tog odnosa ne da rezultate.
Niko se nje razveo preko noci...Odlazenje iz loseg braka se desava obicno postupno i najpre usledi" emocionalni razvod",udaljavanje,pa zatim i odluka da se rastanemo fizicki.
Nekim parovima upali varijanta sa savetovalistem,ali mislim da je jako mali procenat.Meni licno je savetovaliste pomoglo da jos brze donesem odluku o kraju...

Niko nije ostao u braku zbog dece zaista..i sta to zapravo znaci?U braku gde ima dece treba sacuvati decu a ne brak po svaku cenu...Nemojmo brkati pojmove.
A deci treba predvidivost,treba im spokoj i sigurnost koja moze biti uspostavljena i iz dve kuce-mamine i tatine.Zajednicki zivot roditelja nije ekvivalent za sigurnost i spokoj...Rasprave,vredjanja,ponizavajuce scene koje smo mi stariji sposobni da priredimo su svakako u velikoj opoziciji sa onim sto deci treba.
Cinjenica je da se razvodom raspada njihov svet,ali veruj mi da se novi model i kvalitet zivota moze reuspostaviti ako se misli o njima i o sebi a ne o daljoj diskvalifikaciji onog koji je otisao,prevario,nasao drugu ili drugog..
To su najgore i najkatastrofalnije greske iz kojih su posledice mnogo teze nego iz samog cina razvoda..
Razdvajanje je nekada jedina mogucnost da dalje kvalitetno zivimo..i mi i deca.
Ne pricam napamet.

e da....oni koji kroz to nisu prosli ne kapiraju jednu stvar....da toliko mozes da se udaljis od partnera da imas utisak da je pored tebe stranac...potpuni....sve se ugasi, pa i nema sta da se potpali....jednostavno nema....i dzabe se trudite.....postane mucenje za oboje.....

Da,nekada se stvori ogromna praznina i distanca medju partnerima i vise ni ne vide nacin da bi mogli da se vrate jedno drugom makar u onom ljudskom smiislu...Samo 1/4 od svih takvih uspe da regenerise odnos,sad..kliko kvalitetno i na koje staze i to je pitanje..

Razvod je mogucnost...
Mozda je i zrelost i egocentrizam i razmazensot i neodgovornost..ali je mogucnost koju koristimo kada ni jedan drugi model uredjenja tog odnosa ne da rezultate.
Niko se nje razveo preko noci...Odlazenje iz loseg braka se desava obicno postupno i najpre usledi" emocionalni razvod",udaljavanje,pa zatim i odluka da se rastanemo fizicki.
Nekim parovima upali varijanta sa savetovalistem,ali mislim da je jako mali procenat.Meni licno je savetovaliste pomoglo da jos brze donesem odluku o kraju...

Niko nije ostao u braku zbog dece zaista..i sta to zapravo znaci?U braku gde ima dece treba sacuvati decu a ne brak po svaku cenu...Nemojmo brkati pojmove.
A deci treba predvidivost,treba im spokoj i sigurnost koja moze biti uspostavljena i iz dve kuce-mamine i tatine.Zajednicki zivot roditelja nije ekvivalent za sigurnost i spokoj...Rasprave,vredjanja,ponizavajuce scene koje smo mi stariji sposobni da priredimo su svakako u velikoj opoziciji sa onim sto deci treba.
Cinjenica je da se razvodom raspada njihov svet,ali veruj mi da se novi model i kvalitet zivota moze reuspostaviti ako se misli o njima i o sebi a ne o daljoj diskvalifikaciji onog koji je otisao,prevario,nasao drugu ili drugog..
To su najgore i najkatastrofalnije greske iz kojih su posledice mnogo teze nego iz samog cina razvoda..
Razdvajanje je nekada jedina mogucnost da dalje kvalitetno zivimo..i mi i deca.
Ne pricam napamet.

Наравно да си у праву.
И наравно да ни ја нисам за лош брак.
Једино што желим да кажем је да се деца највише жртвују у овим стварима, и то је оно што мене лично највише боли.
Мени је свака свађа мојих родитеља падала као камен на срце, не могу да замислим како би њихов развод утицао на мене.

П.С. Мачка ти си заиста једна дивна особа, мирноћа у твојим постовима ме увек одушеви.

A zamisli da su te svadje bile ceste i drasticne da su diskvalifikovale jednog od njih,da je uvek neko lupao vratima i odlazio tom prilikom a ovaj drugi ostajao sa ustima punim uvreda,mrznje i prezira...
Tada bi njihov razlaz dosao kao spas,kao olaksavajuca okolnost jer ce konacno zavladati mir u kuci...
Deca imaju svoju logiku stvari u tim situacijama(on ili ona mene ne voli jer da me voli ostao bi sa mamaom\tatom a posto me ne voli,ja sam kriv/a jer nisam dovoljno dobar/dobra...)a roditelji imaju svoju,jer njihova logika je da to sto ja volim tebe-dete ne znaci da cu da trpim tvoju majku ili oca...Onda se javlja rascep,i pitanje lojalnosti...kome se prikloniti.
Deci treba objasniti situaciju i naglasiti da smo se mi trudili da ostanemo zajedno ali nije islo...
Hvala ti za to divna..umem da budem i taka':heart:

Наравно да си у праву.
И наравно да ни ја нисам за лош брак.
Једино што желим да кажем је да се деца највише жртвују у овим стварима, и то је оно што мене лично највише боли.
Мени је свака свађа мојих родитеља падала као камен на срце, не могу да замислим како би њихов развод утицао на мене.

П.С. Мачка ти си заиста једна дивна особа, мирноћа у твојим постовима ме увек одушеви.
Морам да напишем...
Да, тог дана, кад смо се разишли, наш син је много плакао.
Остала сам са њим и само га грлила и причала...
Следећег дана је имао хиљаду питања.
И ја сам одговорила на свако.
Онда се чуо са татом, па са баком и деком.
Пар недеља је питао све и свашта, грлио ме, љубио ме и кад сам излазила до фризера.
А онда је схватио да је тата увек ту за њега, што раније није био случај.
Сад му тата посвећује пажњу, иду у шетње, разговарају, уче.
Почео је да упознаје тату.
И бивши ме је звао и признао да тек сад упознаје своје рођено дете.
Син сада признаје да је боље него пре.
Схватио је да се ми не мрзимо, да се договарамо.
Схватио је да нам је он најважнији и да га и даље волимо.

Морам да напишем...
Да, тог дана, кад смо се разишли, наш син је много плакао.
Остала сам са њим и само га грлила и причала...
Следећег дана је имао хиљаду питања.
И ја сам одговорила на свако.
Онда се чуо са татом, па са баком и деком.
Пар недеља је питао све и свашта, грлио ме, љубио ме и кад сам излазила до фризера.

Baš tužno :(

e za ovo ste bas imali srece....mnogi ocevi nisu nikakvi ni u braku a ni posle razvoda....kod nas je ostalo isto....nikakva razlika po pitanju odnosa prema detetu....ali, zato smo dobili mir i sigurnost koju nismo imali dok je bio s nama.....

Не знам ни ја. Нисам прерано ушла у брак, дуго сам бирала партнера. Седму годину смо прегурали одавно, а ако се деси нешто друго, онда ћу се јавити на оној теми где се разводе после 30 година...

П.С. Не мислим да људи прерано улазе у брак. Напротив, тренд је да се што касније уђе у брак и можда ту лежи део проблема. Навикну људи на свој живот, не желе да ишта промене и кад се друга страна не уклопи, онда то пуца брзо.
ТУ тада нема жеље да се уложи напор, било какав. И то није питање напора који треба уложити да брак опстане, него да се он ,,формира'' онако како би било добро по обе стране.

:klap::klap::klap::klap::klap::klap:

Back