Krit - ko je bio?

Cao Galini!
Svaka cast za forum,stvarno je odlican i dajes vrlo korisne informacije!
Ja idem na Krit u septembru u Agios Nikolaos i mozes li da mi odgovoris na nekoliko pitanja:
-Da li mogu da se iznajme automobili sa gps city navigacijom, radi lakseg snalazenja u gradovima.Isao bih u Heraklion u kupovinu i imam spisak prodavnica,
pa ne bih mnogo da lutam i da gubim vreme :lol:
Posto cu biti samo 11 dana
na Kritu racunam da mogu da obidjem istocni deo ostrva, a sledece godine nadam se i zapadni.
-Koji su dobri klubovi koje treba posetiti u istocnom delu ostrva, tacnije za ljude od 25-35 godina?
-Koji su restorani sa dobrom klopom koje bi preporucio, a da obavezno imaju domace specijalitete?
-Ima li klubova u kojima se okupljaju nasi ljudi i koji su?
Veliki pozdrav!

ΓΑΛΙΝΙ:
Nije Krit tako jako ugrožen od požara zbog strukture drveća. Preovladavaju Platani koji su inače slabo upotrebljivi za loženje jer su vlažni. I četinari su sa malim procentom smole.
Jedino taj jak vetar pravi problem, pošto se požar brzo proširi.

Ne brini, prošlo je...

Kad god pomislim na pozare u Grckoj cini mi se da je Krit najsigurnije ostrvo - bar sto se primorskih gradica tice. Eto, npr. Retimno. Sta tamo gradu ima da gori? Niti ima suma niti zelenila (osim naravno parka gde se odrzava vinski festival i gde je mini mini zoo vrt. stade mi mozak pa ne mogu da se setim kako se zove).

emma05:
Kad god pomislim na pozare u Grckoj cini mi se da je Krit najsigurnije ostrvo - bar sto se primorskih gradica tice. Eto, npr. Retimno. Sta tamo gradu ima da gori? Niti ima suma niti zelenila (osim naravno parka gde se odrzava vinski festival i gde je mini mini zoo vrt. stade mi mozak pa ne mogu da se setim kako se zove).
e, pa da ne veruješ, ali ima i u Retimnu nešto da gori i to trafo tik uz gradski park. Bio smešten u Brascosu, trafo udaljen 50m vazdušne linije od moje terase. požar se desio u vreme velikih vrućina (25-29/06/2007), i meni nije izgledao nimalo naivno jer je dohvatio i prvo drvo koje se nadvilo nad njim. no, vatrpgasci su bili dovoljno brui da to lokalizuju... inače, da je dohvatilo park, stvarno ne znam ko bi to ugasio...

Trotter:
e, pa da ne veruješ, ali ima i u Retimnu nešto da gori i to trafo tik uz gradski park. Bio smešten u Brascosu, trafo udaljen 50m vazdušne linije od moje terase. požar se desio u vreme velikih vrućina (25-29/06/2007), i meni nije izgledao nimalo naivno jer je dohvatio i prvo drvo koje se nadvilo nad njim. no, vatrpgasci su bili dovoljno brui da to lokalizuju... inače, da je dohvatilo park, stvarno ne znam ko bi to ugasio...

znaci, nigde nisam sigurna! :(

dobro je da pozar nije uhvatio park, bas bi bila steta.

Hvala Galini,putujemo svojim kolima pa nece biti problem da odemo do tog kluba.

Ovo mi je dovoljno informacija, valjda cemo nesto i sami istraziti...spremni smo!

Jos par dana i eto mene u Grckoj! 8-)

Resih da se ukljucim na ovaj forum posle prelepih pisanija Galinija i Male sirene, a i posle godisnjeg provedenog na Tasosu :-( , gde i nije bilo lose, ali posle Krita :-D sve je nekako bledunjavo.
Na Kritu smo suprug i ja bili prosle godine u junu u mestu Adele pored Retimna u jednom malom skromnom hotelu ''Sea front'' na plazi, u studiu koji je imao pogled na more.
Ah sta da vam kazem!? Extra! Svima koji planiraju tamo ili se dvoume toplo preporucujem da ne razmisljaju ni sekund!!! Ostrvo je tako zivopisno, plaze su nestvarne, toliko toga ima da se vidi i za svaciji ukus!
Mi smo za 8 dana presli celu zapadnu stranu ostrva (nemoze se sve-ostatak sl.put) ili u prevodu 1300km.
Kad pocnem da pricam ili pisem o Kritu ne znam odakle da pocnem odnosno nemogu da se odlucim sta posebno da izdvojim. Falasarna, Gramvuza, Preveli, manastir, kanjon Samaria, pecina Sfendone, jezero Kourna, selo Koumes koje je covek pravio sam 20-ak godina, stari gradovi Hanja, Retimno, jedna plaza par km od Retimna, Loutro, taverna kod Nikosa u Hora Sfakion, sela Spilli, Anogia i jos neka (ima par slika na forumu), Matala, Kommos,...Sve je u tesnoj trci za pobedu a onda :roll: ....nemogu, sta cu!? :?
Da ne davim vise, stavicu par fotki pa cu nastaviti dr.put.
A i sta reci posle Galinijevih iscrpnih izvestaja, komentara, odgovora ?!
Evo malo slika za pocetak...zao mi je zato sto ima i boljih slika, ali na njima se, ko za inat nalaze nase

Plaza kojoj ne znamo ime, mozda ce "miroljubivi djavo" znati...
p6200209qd7.jpg

Nalazi se otprilike ovde
crete2plazatb0.jpg

Pecina Sfendone
p6200228si7.jpg

p6200223dd0.jpg

Jos plaza
p6210259ud2.jpg

Poznato selo, Koumes, covek je sam od svog maslinjaka, sa svojih 10 prstiju, izvlacio kamen i gradio sopstveno selo, neverovatno...inace, tamo smo i sreli zenu iz nasih krajeva, koja radi tamo. Ulaz se ne placa, ali red je pred gostoljubljivim domacinom, barem popiti pice, ali, sigurno ce te i rucati. Kazu da je lepo i uvece uz grcku muziku... Sve je u kamenu, bukvalno...sta reci
Na zalost, tu su i nase persone, pa se izvinjavam, ali drugih slika nemamo
p6230520kd3.jpg

p6230521yc3.jpg

V70:
Mozes li da mi odgovoris odmah.

Ne mogu, moram da se raspitam, probaću noćas...
Nemojte nasedati na priču o starim ikonama. Oni to slikaju na starom drvetu, pa onda premažu sa nekom hemikalijom i to onda popuca, pa izgleda kao da je staro 300 godina.
Bio sam u fabrici sa 50 zaposlenih, koji to slikaju....

49189.JPG

Ima jedan rumunski sveštenik koji to oslikava. Dimitrios.
Pitao on mene da zajedno iznajmimo stan, i zamalo da se predjem....
Kažem ja njemu da dovodim pijane engleskinje u pola noći itd...I on kaže da mu ne smeta, da je ljubav stvorila čovečanstvo, i da to nije greh.... I taman ja pristanem, kad mi jedna baba na ulici kaže da je on član neke sekte, da se iz religioznih razloga ne kupa i po mesec dana.... UF !

Ljudi,ja sam apsolutno spremna za Krit! :p

Nocas sam jos jednom pregledala sve ono sto me interesuje o Kritu, popisala sve vase preporuke i nadam se dobrom putu... :shock:

Za 48h sam u Atini (ako da' Bog),a za 96 otprilike eto nas na Kritu!

Juhuuuuu 8-)

Kada se vratim obecavam lepe fotografije,da vam se oduzim za ove iscrpne informacije koje ste vi meni dali.

OSTAJTE DOBRO,PISEM ZA DVADESETAK DANA KAD SE (ZIVA I ZDRAVA) VRATIM SA KRITA ;-)

Bosiljak, kultna biljka na Kritu....

0307.jpg
Βασιλικός-Ώκυμο το βασιλικό-Ocymum Basilicum

Biljku su donele trupe Aleksandra Makedonskog iz Indije, gde je takodje imala važan religijski uticaj ( Krišna ). U početku je Grci nisu prihvatali, postojalo je praznoverje da se ispod nje skupljaju otrovne škorpije. Zbog svog intezivnog mirisa, smatrana je i da je prokleta.

Postoji desetak vrsta, ali najvažniji je takozvani žbunasti.

Danas se koristi u crkvenim obredima, za začin jelima, a naročito kao zaštita od uroka.
Krićani smatraju da tera sve bube, a naročito komarce ( muva baš i nema nešto na kritu )

Postupak gajenja : U prolazu odlomim jednu grančicu. Stavim u bokal sa vodom, i za deset dana dobije snažne klice ( korenčiće ) . Zabodem u zemlju, i zalivam kad god mi padne na pamet, što više to bolje, dvadeset puta dnevno...

U roku od mesec dana naraste žbun visine jednog metra. Kažu da samo bambus raste brže.

Grančica vasilikuma se nosi na poklon kada se ide u posetu, kao znak naklonosti i kao izjava želje za dobrim zdravljem.

Kada krenete kući sa Krita, odlomite grančicu, zavijte je u vlažnu maramicu, i stavite u najlon kesu. Izdržaće do kuće. Izdrži ona i mnogo duže.

Probajte, NEĆE vas izneveriti...

DUUUGO sam se dvoumio da li da ovo uradim.....ILI NE......

Ne bih želeo da neko pomisli da imam neku zaradu od ovoga. Čak neću uopšte predstaviti oba hotela od moje firme. Za njih sam postavio posebne prezentacije, onako kako se to ozbiljno radi....

Eto, sad sam u nekom posebnom raspoloženju, 5 ujutro. Pa da probam...Lako je ubrisati.

Elem, probaću da predstavim nekoliko mojih omiljenih hotela i pansiona na Kritu, a ako mi se to kasnije učini pozitivnim, i u celoj Grčkoj...a posle ko zna !?.....

Za početak, nemam baš jasnu ideju, biće tu zbrda-zdola i eksluzivnih hotela i privatnih kuća. Ostaviću vam kontakt, pa kome se svidja, neka se direktno obrati. Mogu samo da vam urgiram ako nema mesta, ali ako baš moram....nerado....

Počinjem, potpuno slučajno ( redosled nema veze sa kvalitetom ) sa potpuno novim hotelom u Agia Marini, oblast Xania. Nalazi se na samoj obali, nominalno 4 zvezdice, mada mislim da zaslužuje 3+...Ima otvoren i zatvoren bazen, cca 200 ležaja.

Hotel Thalassa

Thallasa-1.png

Ova fotografija je od prošle godine, dok se još gradio, negde pred kraj....

hotell.JPG

Agia Marina - GR-73014 Chania, Kreeta
Tel +30 28210 41792
Faks +30 28210 52610
e-post: info@thalassaresort.gr

http://www.thalassaresort.gr/

Moj omiljen privatan smeštaj ( ah te uspomene....)

Idealno za porodičan odmor. Ovde vas ni CIA ne može pronaći.

Vila Belle Helene u malom seocetu ( selo se sastoji se od 10 kuća ) Pirgos Psilonerou...
Tvrdim da čak i mnogi stanovnici Xanie, koja je udaljena 15 km odavde ne bi lako pronašli ovo.

about.big.jpg

Vila se nalazi na samoj obali , ima terase sa pogledom na more. Ima svega 6 soba za izdavanje. Od toga 3 studia, dva apartmana i jedan malo luksuzniji apartman. Ima predivnu sopstvenu baštu. Odličan restoran ''East of Eden'' je udaljen 100 metara. Zaista sjajan restoran na plaži, sa sasvim pristojnim cenama i sa ljupkom gazdaricom Despinom.
Najbiža radnja je cca 500 metara.

Plaža ispred vile je UVEK ovako prazna, možete smatrati da imate privatnu plažu....

area102.big.jpg

Kontakt :

Chania - Crete
Chania tel.:+30 28210.62604
Fax +30 28210.62634
Athens tel./fax: +30 210 6741.052 ( gazda je iz Atine )
mobile: +30 6945.468940 Spyros
Email:info@villaBelleHelene.com, villaBelleHelene@cha.forthnet.gr
Web Site: http://www.villaBelleHelene.com

ΓΑΛΙΝΙ:
Bosiljak, kultna biljka na Kritu....

Grančica vasilikuma se nosi na poklon kada se ide u posetu, kao znak naklonosti i kao izjava želje za dobrim zdravljem.

QUOTE]
Moram ovo da napisem. Ako si primetio u mom putopisu ima jedna slika magarca. Izasao moj muz u nekom selu i slika magu iz svih poza, a baka ciji je magarac izasla iz kuce i smeje se osmehom bez ijednog zuba. Zao mi je sto i nju nije slikao. I taman da krenemo kad nas ona zaustavlja i kida iz saksije 3 grancice bosiljka za svakog od nas.
Stavila sam ih odmah u vodu i vozala danima do Beograda i prezivele su. Kako mirise ne moze se opisati. Ali na zalost nisu mi pustile zilice sto mi je bio cilj :sad: .

Evo MALO osnovnih grčkih izraza za snalaženje....Možda nekom zatreba....
Gledao sam da pratim izgovor, a ne gramatiku

Koliko? - Poso Kani?

Kako si ( Šta Radiš) ? - Ti Kanis?

Ja sam dobro - Ime Kala / Kala

Kako se zoveš? - Pos se lene?

Molim govori sporije - Parakalo mila pio siga

Ne znam - Den Ksero

Idemo - Pame

Molim račun - To logariasmo Parakalo

Tako-Tako - Esti ke eci

Francuski ležaj - Me diplo Krevati

Sa tušem - Me dus

Koliko sati... ? - Poses Ores

Gde ideš ? - Pu Pas

Put za . . . - O Dromos ja . . .

Koliko je sati? - Ti Ora Ine

Jednu kartu za . . . - Ena Isitirio ja . . .

Izvinite, da li govorite engleski? - Parakalo mipos milate Aglika

Ne govorim grčki - Den Milao Elinika

Ne razumem - Den Katalaveno

Mogu li da vidim ? - Boro na do

Idem u . . . - Pigeno ja . . .

Imate li? - Ehete

Izgubio sam se - Hathika

Bolestan sam - Ime arostos

Uzeću (kupiću) ovo - Tha agoraso afto

Da - Ne

Ne - Ohi ( na Kritu Oši)

Molim - Parakalo

U redu - Endaksi može i skraćeno Daksi

Hvala - Efharisto

Danas - Simera

Sutra - Avrio

Juče - Htes

Ovo - Afto

Dobro - Kalo

Sada- Tora

Kasnije - Argotera

Otvoreno- Anihto

Zatvoreno - Klisto

Veliko - Megalo

Malo - Mikro

Jeftino - Ftino

Skupo - Akrivo

Gospodin - Kyrios

Gospodja - Kyria

Gospodjica - Despinis

Majka - Mitera

Otac - Pateras

Prijatelj - Filos

Pekara - Furnos

Apoteka - Farmakio

Pošta - Tahidromio

Poštanske marke - Gramatosima

Banka - Trapeza

Novac - Lefta / Hrimata

Toalet - Toaleta

Policija - Astinomia

Doktor - Jatros

Bolnica - Nosokomio

Dani u nedelji:

Ponedeljak - Deftera

Utorak - Triti

Sreda - Tetarti

Četvrtak - Pempti

Petak - Paraskevi

Subota - Savato

Nedelja - Kiriaki

Meseci

Januar - Janouarios

Februar - Fevrouarios

Mart - Martios

April - Aprilios

Maj - Maios

Jun - Junios

Jul - Julios

Avgust - Avgustos

Septembar - Septemvrios

Oktobar - Oktovrios

Novembar - Noemvrios

Decembar - Dekemvrios

Godišnja doba

Leto - Kalokeri

Jesen - Fthinoporo

Zima - Himonas

Proleće - Aniksi

Brojevi

Jedan - Ena

Dva - Dio

Tri - Tria

Četiri - Tesera

Pet - Pende

Šest - Eksi

Sedam - Epta ili Efta

Osam - Okto ili Ohto

Devet - Enea ili Enja

Deset - Deka

Jedanaest - Edeka

Dvanaest - Dodeka

Trinaest - Deka Tria

Četrnaest - Deka Tesera

Petnaest - Deka Pende

Šesnaest - Deka Eksi

Sedamnaest - Deka Epta

Osamnaest - Deka Okto

Devetnaest - Deka Enea

Dvadest - Ikosi

Trideset - Trianda

Četrdeset - Saranda

Pedeset - Peninda

Šesdeset - Eksinda

Sedamdeset - Evdominda

Osamdeset - Ogdonda

Devedeset - Eneninda

Sto - Ekato

Hiljadi - Hiljades

Million - Ekatomiria

Moram da ubacim jednu privatnu priču...Možda nije u redu, ali....

Elem, dodjem ja 2004-te da radim u Xaniu, prvi put, poznajem neke ljude koji su došli iz Agios Nikolaosa, zato što im je tamo posao propao. ( Agios je definitivno pukao sa visokim cenama ) Ali, u stvari, ne poznajem nikoga. Što ono kažu : ''sam si se i rodio ''

I, dobijem posao u turističkoj agenciji, a odmah pored je verovatno najbolji butik u okolini, a i šire...
Ja tada nisam znao grčki,( ne znam ga ni sada dobro ) a vlasnica butika nije znala nijednu reč bilo kojeg jezika, osim grčkog. Pritom je bila PREEEELEPA, da je živela u doba Ticijana, Botičelija, verovatno ovi ne bi ni gubili vreme da slikaju, samo bi je zalepili na zid crkve...

Dobro, ima mali stomačić, koji ponosno pokazuje nošenjem kratkih majica, ali takve žene vole Grci....A I JA

I počinjemo mi neku komunikaciju, više sa rukama itd...Ona mi svaki dan donosi sladoled, hladan sok, kuva mi kafu, pa kad sam rekao da ne volim kafu, počela da mi kuva čaj...Svaki dan neko voće donosi, ludilo....

Sedim ja tako na terasi agencije, i razmišljam o čemu se radi. Nikako ne mogu da poverujem da joj se svidjam, a opet...kopka me...

U tom trenutku dolazi vlasnik picerije u zgradi iznad nas, i prvim pogledom shvati moje muke. Kaže mi da se ne zanosim, da je ona verena i da se udaje sledeće nedelje za gradonačelnikovog sina. Na moje pitanje zašto onda to radi, odgovara mi zaprepašteno : '' Pa naravno zato što si Srbin ! Misliš da ti ja donosim hladno pivo zato što sam ***** ? ''

Eto, još uvek na ovom svetu ima i neko ko nas voli....

new12.jpg
Slikano sa terase picerije

Opet su me banovali. Prvi put onaj ljigavi Dejan sa Interneta, a sada Jomini sa Politike, zbog bukvalno NIČEGA. **** mu Staljin i mamu i oca ! Ustaša

Ovo više nema NIKAKVOG smisla.

Odlazim sa foruma zauvek.....

Pozdrav svima

γιομινι, βλάκα!

ΓΑΛΙΝΙ, желим ти да ускоро направиш неки форум за душу свих нас који смо волели да навратимо на ову тему.

Καλή επιτυχία!

Bravo Galini, za trud, ma ko tebi može da zemeri ili zabrani nesto na ovom forumu...ne razmišljaj nego se opusti i prepusti... i piši. Ionako niko više ne piše o Kritu osim tebe, ali sam siguran da dosta ljudi čita.

Da li znaš neku pruču ili sliku sela Koumos, pred Kalivesa, sela koje smo opisali u našem postu. Mi imamo lepih slika , ali su slike sa našim personama, tako da neije za forum.

Dobra ti ona "privatna" priča, ti već pomislio da će ti se posrećiti, kad ono ne lezi vraže, srbin...
Evo malo slika, čisto da tema ne bude jednolična...

Dugačka plaza pored Prevelija, s druge strane brda ("put kojim se redje ide...")
p6210298sh7.jpg

Preveli
p6210303jn2.jpg

Preveli, rečica
p6210313gj0.jpg

p6210332it3.jpg

p6210346bk8.jpg

Back