Bogart
Poznat
- Poruka
- 9.747
Могуће је, постоје и неке приче и о томе. Али оно што је сигурно јесте то да су били вођени као звери широм Европе у Римско доба, и да су били добро познати и староседеоцима Балкана, и оним Готима који су продирали на Балкан, а међу којима је било и Словена и Германа. Не знам у време српске средњовековне државе колика је била пракса да се држе као егзотичне животиње, али нека искривљена представа о лавовима у народу је ипак постојала. Постоји пословица "лавица једно окоти, али лава", и постоје нека чудна помињања лавова у епској поезији у пратњи племића, где није јасна њихова функција, да ли су у питању укроћене звери, или неки назив за пса ("залајало девет љутих лава"). У сваком случају, постојао је и као симбол на штитовима чак до британских острва и северне Европе, тако да је као животиња био врло добро познат образованим људима оног времена. Мени је ту некако слон већа загонетка. Да га макар зовемо "елефант" или "олифант", па да кажемо да смо узели реч из латинског, или да га зовемо "фил" (ако тако беше) како га и Турци зову, него баш "слон", и то код свих Словена, од Чеха и Лужичких Срба, до Руса на истоку и Срба и Бугара на југу.
Али да се не удаљавамо од теме.
Мени је, гледе теме, интересантнији наш "инорог" са својим племенитим рогом, који одговара античкој представи једнорога.
Едит: да не куцам нови пост одмах после овог, било би лепо ако бисмо се на добар начин дотакли и змајева у митовима и легендама човечанства, и онога на основу чега или какве животиње је један такав мит могао да настане.
Али да се не удаљавамо од теме.
Мени је, гледе теме, интересантнији наш "инорог" са својим племенитим рогом, који одговара античкој представи једнорога.Едит: да не куцам нови пост одмах после овог, било би лепо ако бисмо се на добар начин дотакли и змајева у митовима и легендама човечанства, и онога на основу чега или какве животиње је један такав мит могао да настане.
Poslednja izmena:

sorry