Kriptovalute

Ovo se nikad pre nije desilo, uopste ne znamo kako ce se otvoriti ova Pandorina kutija
U petak je intervencija bila 50+, od ponedeljka 75+, juce i danas po 100 milijardi
Ovako nesto se nije desilo u istoriji Repo trzista u Njujorku
Ne znam sta da mislim, jer nemam slican primer da izvucem zakljucak

Ali cinjenica da bankama treba tolika intervencija i to na dnevnoj bazi je alarm

Ovo se nikad pre nije desilo, uopste ne znamo kako ce se otvoriti ova Pandorina kutija
U petak je intervencija bila 50+, od ponedeljka 75+, juce i danas po 100 milijardi
Ovako nesto se nije desilo u istoriji Repo trzista u Njujorku
Ne znam sta da mislim, jer nemam slican primer da izvucem zakljucak

Ali cinjenica da bankama treba tolika intervencija i to na dnevnoj bazi je alarm
Juče vidim da je Majk Norman isto nešto trabunjao o tome
Ali, ne vidim kakva opasnost postoji. Inflaciju niko ne očekuje ni narednih 30 godina.

Nego mene zanima

Koja je isplativost za te "investitore sto kopaju"
Mislim, koliko ih struje kosta da iskopaju 1 bitkoin i plate nabavku opreme, ljudske radne snage, zakupa prostora, otplate raznih amortizacionih troskova pa onda poreza i sta vec ide u tu konstrukciju poslovanja

Mora postojati neka cifra koja oznacava trosak, 500usd, 1500, 3500usd

Kolika je makar priblizno

Koja "cena" je za njih nerentabilna i moraju da ugase masine

Da, to je sve ok sa aspekta planiranja biznisa

Ali koliko kosta praviti 1 unit bitcoina

U Sibiru ili na Islandu ako je tamo najbolji odnos uslova za taj biznis ili ako je struja povolja u cenovniku

Jel se zna

Jel 5000 eura
2000?

8100?

Sve to konstantno varira, mnogo je promenljivih u jednačini - cena struje, cena opreme, veličina "rudnika", trenutni hashpower mreže, dakle nije samo do tebe nego i do konkurencije, itd. Ekonomija bitkoina je samokorigujući mehanizam.

Želim da napišem par osvrta.

1. Po meni je bitkoin potpuno ista stvar što i torent. Imaš program koji pustiš da proveri da je nešto tačno. Međutim, toranata ima i bezvrednih, u zavisnosti šta je na njima.

2. U kompjuterima, iznosi koji su nekad delovali astronomski, su kasnije minijaturni. Ceo hard disk iz 1988. je bio 40 MB, a danas je to brzina interneta u jednoj sekundi. Iz tog ugla, nema smisla da bitkoin kao nešto "računa" godinama, jer ispada da će ista računica biti moguća za 1 sekund u bliskoj budućnosti.

Mogao si svojim rečima.

Dakle, ako kompjuteri ubrzavaju 1,000,000,000 puta svakih 30 godina, onda 2059. godine će za svo ovo vaše višegodišnje rudarenje biti potreban 1 sekund.

To ti pokazuje da je svo ovo vaše glupiranje Glupost

Mogao si svojim rečima.

Dakle, ako kompjuteri ubrzavaju 1,000,000,000 puta svakih 30 godina, onda 2059. godine će za svo ovo vaše višegodišnje rudarenje biti potreban 1 sekund.

To ti pokazuje da je svo ovo vaše glupiranje Glupost
Prvo da naučiš nešto o računarima a onda da lupetaš. Prvo da izguglaš murov zakon, pa onda da shvatiš da je kod na kome se zasnivaju kriptovalute nešto što takođe evoluira, to ti je za početak. Kada neznalica ono što ne razume proglašava glupošću to je za podsmeh.

Prvo da naučiš nešto o računarima a onda da lupetaš. Prvo da izguglaš murov zakon, pa onda da shvatiš da je kod na kome se zasnivaju kriptovalute nešto što takođe evoluira, to ti je za početak. Kada neznalica ono što ne razume proglašava glupošću to je za podsmeh.
Murov zakon je dosta brz, jer mu je formula 2 na N.

Zato kažem da očekujemo 1,000,000 ubrzanje svakih 20 godina (2 ^ 20) odnosno 1,000,000,000 svakih 30 (2 ^ 30).

Još ako se izmisli nova paradigma, onda još brže (1900 su rekli da neće biti aviona do milionite godine, a već sledeće godine je izmišljen).

Da bi se odbranio od toga, ti sad tvrdiš da je Bitkoin najkompleksnija stvar u svemiru, i da ako računari ubrzaju milijardu puta, bitkoin će i sam ubrzati milijardu puta.

Bitkoin će "ubrzati"?

Kako to misliš?
Pa, računari iz 1960 su bili veličine zgrade, a manje efikasni od današnjeg telefona.

To mi kazuje da će 2049. godine svo ovo vaše višegodišnje majnovanje širom sveta, biti moguće za 1 sekund.

I to koristim kao ilustraciju da je ovo što trenutno radite Promašeno. Samo pokušaj foliranja da je nešto eto "teško."

Kažeš to zato što ne razumeš mining difficulty mehanizam, slažemo se.
Možeš li još nešto da mi objasniš:

Ti matematički zadaci koje rešavate da biste majnovali, ko ih je postavio? Deluje mi, vi sami.

Pa, zar nije besmisleno rešavati sopstvene probleme. Zašto mujo namerno kupuje manje cipele. "Ja meraka kad se izuješ."

Kod ih određuje, na osnovu prosečne brzine kojom su rešeni predhodni zadaci. Ako su resavani za manje od 10 minuta u proseku težina raste, u suprotnom opada. Samokorigujući, samostalni mehanizam.

Kod ih određuje, na osnovu prosečne brzine kojom su rešeni predhodni zadaci. Ako su resavani za manje od 10 minuta u proseku težina raste, u suprotnom opada. Samokorigujući, samostalni mehanizam.
Ali neki čovek je Napujdao kod da ih kreira.

Znači rešavate problem koji ste sami nametnuli.

Sreću se dvojica u pustinji, jedan nosi telefonsku govornicu drugi nakovanj. "Ovo je protiv lavova. Samo se zatvorim u govornicu." Drugi kaže: "Moj nakovanj je isto protiv lavova. Kad dođe lav, ja bacim nakovanj, i to mi omogućava da brže trčim."

Znači to je isti majning princip: Stvori sebi problem da bi se pretvarao da si nešto unapredio

Back