Kriptovalute

Pošto sam ja izneo stav da pojava sredstva razmene u koji država nema uvid, barem za sada, i koje ukida potrebu da svoj novac držimo na bankovnim računima i plaćamo provizije istima, a ne da će btc uskoro da uništi banke i države, voleo bih da čujem šta je tu glupo.

Dal drzava ima uvid ili nema je sporedno pitanje kod pitanja vezanih za kripto jer kripto nije izvor problema nelegalnog novca, taj problem je daleko stariji u redu problematicnih pitanja

Ali posto spominjete, dakle prvo, i osnovno,

Da li zelite da grad u kome zivite, cuva policija?
Da li zelite, da vas grad ima bolnicu? Gradsku cistocu, osvetljenje, skole, vrtice, univerzitete, i mali milion sluzbi koje zovemo drzavne? Pa socijala za nemocne, penzije i sve to.

E pa to se vidite placa od poreza. Da bi se porez naplatio, ti Muade, i ti Simcro, i Jami, i ja moramo da placamo porez. I svi drugi. To je za opste dobro, i to pitanje koje ne moze da se stavlja u diskusiju, nikada.

Zato finansije moraju da budu dostupne organima drzave, za kontrolu. A cim to jesu, ne mogu da budu anonimni racuni, jednostavno je, ne moze da postoji oba, ako zelimo da imamo legalnu i jaku drzavu, i uredjen sistem za nas i sledece generacije i tako ceo monetarni sistem planete

To je nesto u sta se ovakav, danasnji kripto, nikada nece moci uklopiti. Zato nijedan danasnji kripto, ne moze da bude novac, ne moze da zameni novac, i zato je toliko pogodan samo onima koji bi da muljaju nesto. I nesretnicima koji se uvuku u tu pricu ne znajuci sta je to.

Ako neko od vas smatra slucajno, da drzava ne treba da naplacuje porez i onda kontrola koja iz tog proistice da je porez zaista placen na stvarne izvore prihoda, onda treba da se preseli na Mesec.

Niko nije rekao da porez ne treba da se plaća ali isto tako ne treba da se odreknemo privatnosti niti da državi prepustimo potpunu kontrolu. Država treba da postoji da bi nam pomogla da živimo kvalitetnije a ne da nam bude vlasnik.

Da li zelite, da vas grad ima bolnicu? Gradsku cistocu, osvetljenje, skole, vrtice, univerzitete, i mali milion sluzbi koje zovemo drzavne? Pa socijala za nemocne, penzije i sve to.

Ne i ne zelimo nikakave drzavne sluzbe
Sve to sto si nabrojao treba prepustiti trzistu
Minimalna drzava je najbolje rijesenje ,samo policija i sudovi a ostalo sve slobodno trziste

Saliva, prilikom kupovine bilo koje kriptovalute platićeš PDV državi.

I naravno da je kontrola novčanih tokova bitna za državu jer u suprotnom ne bi sebi dala ekskluzivno pravo da štampa novac.

Niko nije rekao da porez ne treba da se plaća ali isto tako ne treba da se odreknemo privatnosti niti da državi prepustimo potpunu kontrolu. Država treba da postoji da bi nam pomogla da živimo kvalitetnije a ne da nam bude vlasnik.

Porez je najveca glupost a narocito na balkanu gde vecina novca poreskih obaveznika bude pokradena kroz razne tendeere i javne radove,nabavke finasiranje razno raznih parazitskih uhljeba u drzavnim institucijama itd

Saliva, prilikom kupovine bilo koje kriptovalute platićeš PDV državi.

I naravno da je kontrola novčanih tokova bitna za državu jer u suprotnom ne bi sebi dala ekskluzivno pravo da štampa novac.

Nisam kupovao kripto pa moram da trazim pojasnjenje

Ako kupim na primer kripto riple za 10.000 americkih dolara jel dobijam 10.000 protivvrednosti

Ili moram da uplatim i 18%, 20% ili koliki god da je PDV domicilne drzave u kojoj se nalazim? Ili od tih 10,000 naprimer 20% odmah ide na PDV a 8000 ide u moju "investiciju"

Ovo je novi lol, placa se PDV covece, odma vas oderu

Sto me podseti, da povucemo paralelu al ukratko jer ne mogu da vam sve objasnjavam valjda ce da shvatite nesto

Kada su americke banke originalno osmislile CDO, i sinteticki CDO kasnije, profit na njima je bio 10x veci nego na trgovanju deonicama ili obveznicama

Setimo se kako se to zavrsilo, iako je bilo odlicno za "investiranje"

Sad, dacu vam razlog zasto je to bilo tako, a vi promislite

Trziste je bilo novo, privatno, u rukama pojedinaca, tj pod kontrolom banaka bez drzavne regulative

Dal vas to podseca, bar malo, na privatne pa jos virtuelne berze?

Dal vas ne zabrinjava cinjenica da je direktor coinbase "berze" odmah cim se njegovo ime pojavilo javno, kao direktora, dao otkaz i pobego iz firme

Dal se zapitate, da covek koji vodi posao, dakle zna sve o tome, krije svoje ime i bezi ko muva bez glave?

Ako je sve to posteno, zasto bezi?

CEO recimo Goldmana ili JP Morgana uredno kontrolisu, a ovaj bezi

Jel vi uopste imate neku ideju, da sistem mora biti transparentan, da nudi sigurnost za imovinu klijenata, itd itd, i da je sve upravo suprotno tome?

Ako si za transparentnost novčanih tokova onda znaj da od blokčejna nemaš boljeg rešenja. U banana državi poput Srbije to je preko potrebno ali nažalost nismo mi sazreli za taj nivo.

Ne plaća se pdv na kupovinu kripta, zavisno od metoda plaćanja platiš samo fee. Trebalo bi da se plati porez na profit pri vraćanju zarade na svoj račun ali mnoge države još kasakaju sa regulativom. Ja ne planiram da vadim profit jer ne živim od trgovine kriptom i uložio sam dugoročno jer očekujem da kripto uspe i da sutra direktno plaćam BTCom ili XRPom.

Dal drzava ima uvid ili nema je sporedno pitanje kod pitanja vezanih za kripto jer kripto nije izvor problema nelegalnog novca, taj problem je daleko stariji u redu problematicnih pitanja

Ali posto spominjete, dakle prvo, i osnovno,

E pa to se vidite placa od poreza. Da bi se porez naplatio, ti Muade, i ti Simcro, i Jami, i ja moramo da placamo porez. I svi drugi. To je za opste dobro, i to pitanje koje ne moze da se stavlja u diskusiju, nikada.

Zato finansije moraju da budu dostupne organima drzave, za kontrolu. A cim to jesu, ne mogu da budu anonimni racuni, jednostavno je, ne moze da postoji oba, ako zelimo da imamo legalnu i jaku drzavu, i uredjen sistem za nas i sledece generacije i tako ceo monetarni sistem planete

To je nesto u sta se ovakav, danasnji kripto, nikada nece moci uklopiti. Zato nijedan danasnji kripto, ne moze da bude novac, ne moze da zameni novac, i zato je toliko pogodan samo onima koji bi da muljaju nesto. I nesretnicima koji se uvuku u tu pricu ne znajuci sta je to.

Ako neko od vas smatra slucajno, da drzava ne treba da naplacuje porez i onda kontrola koja iz tog proistice da je porez zaista placen na stvarne izvore prihoda, onda treba da se preseli na Mesec.
Ja sam principijelno protiv koncepta poreza.

Naime, radi se o stvari koja nije Dobrovoljna.

Osoba 1 odluči da bi trebalo ugnjetavati osobu 2, i tako je porez nastao.

Ja sam prilikom kupovine na ECD menjačnici platio PDV.

Naravno da ti naplate PDV isto kao i kod kupovine bilo čega drugog.
Mislim da gresis

Prvo ti, kao neko ko podrzava koncept virtuelnih novcica, smatras iste novcem, zar ne

Ja smatram novcem dolar, euro, srpski dinar.
Kad odem u banku, ima medjukursna razlika koju propisuje direktno drzava, i neka mala provizija banke, na uslugu koju pruza. Posto ti govoris o Srpskom "trzistu" pretpostavljam, menjacnice u Srbiji su nesto konkurentnije po mom secanju, i zbirna razlika izmedju prodajno i kupovnog kursa obicno bude oko 1%

Ti sa druge strane, u startu, kada polozis recimo 10.000 eura, odmah istog sekunda si na 8.000, ili 8200, ili koliki je vec PDV

Kakav je to novac, na kome u istoj sekundi kada ga zamenis, gubis 18 % kroz PDV

Al evo Muad kaze nema PDV

Dal su tebe onda prevarili mozda, uzevsi PDV

Dal je to jos jedna u beskonacnom nizu prevara vezanih za kripto
Dal nas to podseca na potpuno neregulisano privatno trziste CDO devedesetih i enorman rast tog trzista 2000ih?

To je monopol sile, i od poreza se daje socijala.
Na primer onima koji svu svoju ustedjevinu budu usmerili u investicije koje im savetuje Tixoglu, coban sa Golije.
Da, ali pogledaj sledeći graf:
  • ko je odlučio da takva socijala postoji -- neki građanin A
  • ko međutim treba da iskešira tu socijalu -- neki građanin B!
Zato kažemo da je porez stvar prisile, jer jedan odlučuje o životu drugog.

To nije u skladu sa NAP (non-aggression principle) koji predlaže da niko ne treba da otima tuđa sredstva.

Mislim da gresis

Prvo ti, kao neko ko podrzava koncept virtuelnih novcica, smatras iste novcem, zar ne

Ja smatram novcem dolar, euro, srpski dinar.
Kad odem u banku, ima medjukursna razlika koju propisuje direktno drzava, i neka mala provizija banke, na uslugu koju pruza. Posto ti govoris o Srpskom "trzistu" pretpostavljam, menjacnice u Srbiji su nesto konkurentnije po mom secanju, i zbirna razlika izmedju prodajno i kupovnog kursa obicno bude oko 1%

Ti sa druge strane, u startu, kada polozis recimo 10.000 eura, odmah istog sekunda si na 8.000, ili 8200, ili koliki je vec PDV

Kakav je to novac, na kome u istoj sekundi kada ga zamenis, gubis 18 % kroz PDV

Al evo Muad kaze nema PDV

Dal su tebe onda prevarili mozda, uzevsi PDV

Dal je to jos jedna u beskonacnom nizu prevara vezanih za kripto
Dal nas to podseca na potpuno neregulisano privatno trziste CDO devedesetih i enorman rast tog trzista 2000ih?

S obzirom da kripto nije prihvaćen za zvanično sredstvo plaćanja (niko nije obavezan da ti proda robu ili usluge za njega) logično je da je on roba. A prilikom kupovine bilo koje robe plaćaš PDV. To je stav države, moje želje su tu manje bitne. Isto tako, ni evro ili dolar u Srbiji nisu novac. Iako neki prodavci prihvataju plaćanje njima, to je samo njihova dobra volja, ali oni u Srbiji nisu novac, baš kao ni kripto.

Možda je Muad mislio na direktnu kupovinu na berzi.

Inače, ja nemam negativan stav o porezima, ali imam o previsokim porezima i drugim dažbinama. Tako da, što se tiče onoga što si pisao u prethodnom postu o tome kako funkcioniše država i zašto mora da se plaća porez, meni je savest mirna.

Pogledo sam sada na sajtu ecd.rs.Izgleda da se PDV placa samo u Srbiji.izbjegavaj ecd.rs ,placas 20% vise od trzisne cjene
Ima gomile stranih online mjenjacnica gde se moze kupiti karticom ili doznakom
Ili localbitcoins ili oglasi.U BIH cvjeta kripto trgovina preko malih oglasa
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=kriptovalute

Neko je spomenuo coinbase
Coinbase je americka kompanija sa sjedistem u San Francisku i uredima sirom USA,posluje po usa zakonima

Vidimo iz videa da su 2017 imali 13 miliona registrovanih korisnika a po najnovjim podacima danas imaju preko 20 milona korisnika sirom svjeta
Pre neki dan su poceli da rade sa 30 novih zemalja medju kojima i Srbija tako da se sada moze iz Srbije kupovati i prodavati kripto na coinbase

S obzirom da kripto nije prihvaćen za zvanično sredstvo plaćanja (niko nije obavezan da ti proda robu ili usluge za njega) logično je da je on roba. A prilikom kupovine bilo koje robe plaćaš PDV. To je stav države, moje želje su tu manje bitne. Isto tako, ni evro ili dolar u Srbiji nisu novac. Iako neki prodavci prihvataju plaćanje njima, to je samo njihova dobra volja, ali oni u Srbiji nisu novac, baš kao ni kripto.

Možda je Muad mislio na direktnu kupovinu na berzi.

Inače, ja nemam negativan stav o porezima, ali imam o previsokim porezima i drugim dažbinama. Tako da, što se tiče onoga što si pisao u prethodnom postu o tome kako funkcioniše država i zašto mora da se plaća porez, meni je savest mirna.
Pa kako ćeš sad, moraćeš da računaš PDV, proviziju, Spread razliku, i porez na dobit, da ti sve spada u Troškove koje moraš pokriti.

Bogu hvala nisam kripto-lala.

Da, sumnjam da je uložio toliko.

To je 1 milion dinara, a tolike transakcije preko kartice iziskuju posebnu autorizaciju. U papirnoj gotovini je 1 milion dinara još rogobatnije.

Stvarno je jezivo biti ne-milijarderka, zaboravila sam na taj pakao.

Back