Kriptovalute

Добро вече желим. Треба ми савет, тј. идеална путања до неких алт валута (IOTA,SMART,SIA,STELAR...) Мој план је да инвестирам 30к динара у ове валуте и оставим их да се крчкају неко време (годину дана за почетак). Занима ме, као почетник, којим путем најлакше и најповољније до ових валута. Да ли да почнем са куповином BTC или ETH од приватног лица из Србије, где да чувам новац (на берзи, интернету, леџеру)? Гледао сам разне туторијале на ову тему, али верујем да ћу овде добити конкретнији савет одакле да почнем и куда да идем. Такође бих волео да чујем и ваше мишљење о перспективним криптовалутама које за сада немају високу цену. Извињавам се ако овде није место почетницима. Поздрав.

Magistre, koja si ti legenda

Pre 2,5 sata si postavio post o bežanju iz Trona i on za to vreme skoči 50% z:D

Kako je krenulo možda se večeras i izvučem iz TRX bez gubitaka što bi bio neviđen uspeh z:mrgreen:
ne treba mi još mnogo...

Ја сам га узео крајем децембра када је био 0.03, када је скочио на 0.3 ја сам хтео још. Класична похлепа.
Сада хоћу 0.2 или ништа. z:mrgreen:

brateee znas koji je ovo po redu organizovani dump

Samo drzi i uzivaj

Veliki Dzon Mekafi je objasnio

Nemam nikakvu osnovu da verujem tom ludaku, pogotovo posle onoga što je radio u poslednjih mesec dana - pumpanje šitkoina pa pravdanje da mu je hakovan nalog (security expert kome je hakovan tviter nalog :)).

Na dnevnom chartu smo i dalje u školskom izduvavanju balona:

BTC-jan2017-2.jpg

naravno kad se pola amerike kladilo na njegov pad a JP Morgan to i realizovao

Najveci problem je sto berze sprecavaju nove investitore da se registruju i time vestacki ogranicavaju zamenu FIAT-a za kripto valute

Iskreno receno, mene je ova stvar pocela da opterecuje nesrazmerno u odnosu na velicinu moje izlozenosti, pa cak i troskova mojih gresaka.
Jbt, meni ova zajebancija sa trgovinom u oci kaze da sam GLUP za ovo :lol:
A to je nesto na sta nisam navikao u svom regularnom poslu :)

Iskreno receno, mene je ova stvar pocela da opterecuje nesrazmerno u odnosu na velicinu moje izlozenosti, pa cak i troskova mojih gresaka.

Nisi glup nego neiskusan, ovo je zajeban teren koji kontrolišu mnogo iskusnji igrači od tebe. Dodatni problem ti je što si ušao sa namerom da zaradiš na brzaka, takvi su im primarna meta.

Najbolja strategija je da strpljivo istražuješ dok ne pronađeš podcenjen koin, da čuvaš većinu a manji deo da prodaješ kad cena ode u nebo, pa da tim parama kupiš kad se cena sunovrati. Napominjem, manji deo je za trgovinu, dok ne izučiš zanat.

Sad je period šišanja ovaca koje su sa svežom lovom ušle u poslednjih mesec-dva, malo ih naplaše i pokupe im novčiće jeftino, onda ih napale pa im te iste novčiće prodaju skupo. To ponavljaju dok ih ne iscede.

najbolja je taktika koju ja koristim - barem ja tako mislim, mada svako misli to za sebe :mrgreen:

Ulazite u kriptovalutu u ranoj fazi , u prvih par meseci nakon izlaska na berzu

Tu nema greske

Kupis i cuvas

Svaka , kriptovaluta, koja nije u osnovi SCAM , ide sa cenom od inicijalne ponude nakon izlaska na berzu , na gore sa cenom 10-20 puta minimum

I primetio sam da grafikoni idu ovako - kad tek izadje tu se stvori odredjeni hype, i cena raste, onda kad kupe svi koji su hteli da uloze u nju dolazi do izduvavanja i pada cene - onda se tu polovina smori , neki prodaju i tu je cena izuzetno podcenjena. To se desava 15-30 dana nakon izlaska na berzu.

Onda krece lagan rast uz naravno mnogo rastova i padova u medjuvremenu.

https://coinmarketcap.com/currencies/smartcash/

Pogledajte grafikon smartcasha o kojem sam govorio

Sve do oktobra prakticno nije vredeo nista, i tek tad je krenulo ulaganje

Tad vredeo 2 centa komad . Sada na danasnji dan 1.37 dolara . 68 puta vise

Poslednja izmena:
Nemam nikakvu osnovu da verujem tom ludaku, pogotovo posle onoga što je radio u poslednjih mesec dana - pumpanje šitkoina pa pravdanje da mu je hakovan nalog (security expert kome je hakovan tviter nalog :)).

Na dnevnom chartu smo i dalje u školskom izduvavanju balona:

Pogledajte prilog 473814
Многи ти гуруи на интернету су већ одавно у некој врсти транса и не размишљају рационално.

Ја сам пре тачно месец дана рекао, да је време за продају Бикоина, јер је ствар била јасна, да ће убрзо доћи до консолидације цене. Ко је тад продао Биткоин, највећи добитак је остварио. Е да ли је од тог добитка један део опет уложио у криптовалуте, да би даље профитирао од следећег скока цене или је уложио у неке друге правце попут злата, вредносних папира, чисто ради диверзификације, то је друго питање.

Али главни проблем свих тих гуруа је што су дошли до добитка срећом, а не пажљивом анализом и неком специјалном рачуницом. И такви ликови су веома опасни, они су ушли на време у то тржиште и сад другима соле памет... Да будем искрен, Биткоин и остали можда још једном скоче, али правац јасно иде на доле. Тако да ко је сад паметан, добитак претаче у неке друге правце са више реалне вредности, у нешто опипљиво и конкретно...

Озбиљни инвеститори већ 2-3 недеље претачу остварен добитак из Биткоина у физичко злато. Значи не купују некакве имагинарне вредносне папире или дигиталне "вредности", него купују реално злато у виду златника и полугица, које могу држати у рукама. Са Биткоином то не може...

Bitcoin's Nouveau Riche Run to Gold as Cryptocurrency Crashes

628x-1.png

Ниси ти глуп, него си једноставно ушао у тржиште, које већ крцка и ускоро комплетно пуца. Касно си уложио новац и вероватноћа да га изгубиш је фактички гарантована.

Ниси ти глуп, него си једноставно ушао у тржиште, које већ крцка и ускоро комплетно пуца. Касно си уложио новац и вероватноћа да га изгубиш је фактички гарантована.

U stvari, kao sto i Muadib rece, neiskustvo+neznanje=greska u gotovo svakom koraku

U stvari, kao sto i Muadib rece, neiskustvo+neznanje=greska u gotovo svakom koraku
И управо се у овој изјави види зашто су све те криптовалуте максимално пренадуване.

Јер чим једна просечна особа, која се уопште не познаје са материјом, одлучи да уложи новац у нпр. криптовалуте, онда је ту ствар јасна, да је то један велики балон.

Јер зашто баш сад актуелно у Биткоин? Толико предузећа постоји на берзи, чије акције скачу дневно и по пар стотина %. Али у њих нико овде на форуму не улаже. Зашто баш сад у Биткоин? Зато што је то постала жвака за неискусне, да свој новац преко берзе или неке друге платформе буквално некоме другоме ставе у џеп, јер су преко разних канала баш ти ликови и основали Биткоин.

Зашто таквог ризика нема при куповини злата? Купиш један златник од 1 унце, држиш га у руци и знаш шта си купио. Нема никога, коме мораш нешто да плаћаш, нема никога ко неку гаранцију мора да ти да, не зависиш нити од струје нити од рачунара... једноставно никоме не полажеш рачуне. И сутра ако пукне рат или дође до колапса нафте и енергетског система, ти свој златник држиш у руци и боли те уво, да ли имаш струје, да ли ради интернет итд...

То важи за све новопечене инвеститоре у криптовалуте. Размислите о томе...

tu je najbolje ne razmisljati

kupis nesto sto je manje trazeno

sto je manje skocilo zadnjih nedelju dana

ostavis mesec dana

onda pogledas gde si

ako je dosta skocilo zamenis za nesto sa zacelja

ako nije ostavis jos nedelju dana

И управо се у овој изјави види зашто су све те криптовалуте максимално пренадуване.

Јер чим једна просечна особа, која се уопште не познаје са материјом, одлучи да уложи новац у нпр. криптовалуте, онда је ту ствар јасна, да је то један велики балон.

Јер зашто баш сад актуелно у Биткоин? Толико предузећа постоји на берзи, чије акције скачу дневно и по пар стотина %. Али у њих нико овде на форуму не улаже. Зашто баш сад у Биткоин? Зато што је то постала жвака за неискусне, да свој новац преко берзе или неке друге платформе буквално некоме другоме ставе у џеп, јер су преко разних канала баш ти ликови и основали Биткоин.

Зашто таквог ризика нема при куповини злата? Купиш један златник од 1 унце, држиш га у руци и знаш шта си купио. Нема никога, коме мораш нешто да плаћаш, нема никога ко неку гаранцију мора да ти да, не зависиш нити од струје нити од рачунара... једноставно никоме не полажеш рачуне. И сутра ако пукне рат или дође до колапса нафте и енергетског система, ти свој златник држиш у руци и боли те уво, да ли имаш струје, да ли ради интернет итд...

То важи за све новопечене инвеститоре у криптовалуте. Размислите о томе...

Isto to je važilo za ulaganje u računarske kompanije 1980tih, za ulaganje u internet kompanije 1990tih, ulaganje u socijalne mreže pre 10 godina... Ozbiljan dobitak je u novim oblastima, sigurice ne donose profit.

Balona je uvek bilo i uvek će ih biti, jer je uvek ista psihologija ljudi. Kriptovalute nisu ništa novo, evo dva najpoznatija balona, obrati pažnju na godine:

1500577728_goudatulip.JPG

South-sea-bubble-chart.png

Isto to je važilo za ulaganje u računarske kompanije 1980tih, za ulaganje u internet kompanije 1990tih, ulaganje u socijalne mreže pre 10 godina... Ozbiljan dobitak je u novim oblastima, sigurice ne donose profit.

Balona je uvek bilo i uvek će ih biti, jer je uvek ista psihologija ljudi. Kriptovalute nisu ništa novo, evo dva najpoznatija balona, obrati pažnju na godine:

То је опште позната ствар. Главно питање је само по којој цени су ти вредносни папири купљени и по којој после продати.

Али за та два питања је потребно одређено знање. А то знање 95% људи на берзи ни нема. Што у принципу и није проблем, али је проблем када се то нормално стање као одлична могућност за зараду представља. А чињеница је, да чим просечан лик или рецимо већинска маса људи сазна, онда је већ касно улагати. Улаже се када само мало њих зна. Када и баба на селу крене да улаже у Биткоине, онда је врхунац већ достигнут и свака куповина после тога је само паљење новчаница, које бар већина својим личним радом зарађује.

Ја лично немам проблем са било каквим трендом. Све су то фине могућност за кратки период неку кинту зарадити. Али имам проблем како се читава ствар представља. Ево нпр. Тихи колико агресивно на форуму наступа, сваки новјалија би поверовао у ту причу, чак би помислио да мора да је будала ако не уложи у криптовалуте. А проблем је више да је и сам Тихи толико упао у тај берзијански транс, да ни сам не схвата колико ирационално размишља и одлучује.

Posle niza tekstova u kojima su mračili o kriptovalutama, b92 malo promenio ploču.

Dobro je, kripto-valute se dižu iz mrtvih

Ukupno 49 od 50 kriptovaluta počelo je da raste nakon „krvoprolića" na tržištu digitalnog novca proteklih nekoliko dana.
Izvor: B92 četvrtak, 18.01.2018. | 16:17
Bitkoin je porastao 16 odsto i trgovao se danas i za više od 12.000 dolara. Ali i dalje daleko od rekorda od 20.000.

Etereum je ponovo porastao više od 1.000 dolara. Ova kriptovaluta sad je porasla trećinu (pala je bila na skoro 400 dolara).

Ripli je ostvario najveće gubitke od prvih top 10 valuta na listi, i trgovao se 49 odsto niže – na 1,58 dolara.

Berza ICE saopštila je pokreće servis za slanje podataka o razmeni kriptovaluta za trgovce na Volstritu. Ovo može da bude znak da više institucionalnih investitora razmatra digitalni novac kao ozbiljnu investiciju.

Kriptovalute zavise od drzave i svaka bajka o nekakvom decentralizaciji, anonimnosti bla bla pada u vodu. Ako drzava, kao Juzna Koreja, Kina i slicno kaze- necemo dozvoliti kriptovalute, one ce imati vrednost 0 u toj drzavi. Nisam pristalica da se to radi ali jednostavno tako je.

Kriptovalute zavise od drzave i svaka bajka o nekakvom decentralizaciji, anonimnosti bla bla pada u vodu. Ako drzava, kao Juzna Koreja, Kina i slicno kaze- necemo dozvoliti kriptovalute, one ce imati vrednost 0 u toj drzavi. Nisam pristalica da se to radi ali jednostavno tako je.

Nije to baš tako, snaga kriptovaluta je upravo u tome što nijedna država ne može da ih zabrani. Može da dosta oteža pristup kriptovalutama što bi u ovom trenutku oteralo "običan" narod, ali za one sa tehničkom ekspertizom nikakav problem - zarade ih "rudarenjem", onda ih trguju na decentralizovanim menjačnicama a država može da se slika, jedini način da ih unište je da isključe internet. Države to i ne žele da urade, jer je i njima jasno da je bitka unapred osuđena na propast. Zato je neki balans najbolje rešenje za obe strane.

Back