Ima nekih ne vole što je Putin zavolio koine ..
Google prevod :
'Kako me je Putin naterao da prekinem sa bitkoinom
KIEV - Zaljubio sam se u bitkoin iz ideoloških razloga. Oslobođeni od velikodušnih banaka sa velikim transakcionim troškovima i omalovažnim vladinim uplitanjem, kriptocurrency je obećao da će ponovo otkriti koncept novca u digitalnoj eri. Nije bolelo da se njegova cena - i cena drugih elektronskih valuta - eksponencijalno povećala, pošto sam počela da ih pratim i trgovala pre dve godine. To je bio dokaz da sam ja i moja sloboda libertarskih pristalica bili na pravoj strani istorije.
Pravi vernik, bio sam zapanjen da saznam da je ruski predsjednik Vladimir Putin bacio kapu u kripto valutni prsten. Činilo se da potez signalizira da bi bitkoinovi rani, idealistički dani mogli biti blizu njihovog kraja. Putin, nekad neprijateljski prema digitalnim valutama, promenio je njegovu melodiju nakon sastanka sa Vitalikom Buterinom, uticajnim osnivačem milijardera iz Ethereuma iz Rusije, softverskom platformom koja koristi tehnologiju blokchaina sličnu onoj koja se koristi za snabdevanje bitkoinima.
"Digitalna ekonomija nije odvojena industrija, ona je u suštini temelj za kreiranje potpuno novih poslovnih modela", rekao je Putin nakon sastanka na marginama Ekonomskog foruma Sankt Peterburga prošlog leta, gde je Buterin pristao da pomogne Rusiji da se pridruži rastuća ekonomija bloka.
Ubrzo nakon toga, Kremlj je počeo da se bavi ulaganjem u digitalne valute kao način da Rusija raste van nafte i gasa. Rusija sada planira legalizovati trgovinu kriptokupacijama i praviti zakonski okvir za digitalne ponude za početne novčiće (ICO), neregulisane načine pomoću kojih novi kriptocurrentni poduhvat može prikupiti sredstva.
Rusija ima aktivno kriminalno hakovanje pod zemljom koje se bavi krađom kreditne kartice, ransomware-om i drugim digitalnim neredima.
Ruske banke su takođe rekle da će građanima ponuditi mogućnost kupovine digitalnih valuta i njihovo skladištenje na prilagođenim digitalnim novčanikima. Ovo je veliki preokret za naciju koja je pre samo godinu dana pretila da će zabraniti kriptotrading i hapšiti korisnike kripto valutnosti.
Ne zaboravimo da Rusija predstavlja tamnu stranu digitalnog sveta: oni su "lažne vesti". Oni su optuženi za mešanje na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama i orkestriranju propagandnih kampanja širom Evrope, a da ne spominjemo hakiranje elektroenergetske mreže Ukrajine .
Zemlja takođe ima aktivno kriminalno hakovanje pod zemljom koje se bavi krađom kreditne kartice, ransomware-om i drugim digitalnim neredima. Nije malo verovatno da će Putin koristiti mnoge iste trikove na bitkoin ili Ethereum mreži kada Rusija kontroliše značajan deo svoje računarske snage.
Bitcoin mreža ima osnovnu slabost u svom srcu: pokreće ga decentralizovana mreža rudara, koji kolektivno verifikuju svaki skup transakcija. Ako bi neprijateljska vlast ili entitet preuzela kontrolu nad više od 51 posto mreže, mogla bi da preusmeri blokčuno da obrne svoje transakcije, a time i dvostruko troši bitkoine i, u suštini, štampa sebi besplatan digitalni novac.
Ovo bi moglo imati ogromnu računarsku moć. Ali Rusija ima resurse da hack bitcoin mrežu za svoju ličnu korist. Zaista, sa svojih 20 gigavata viška snage i potrošačkih cena električne energije niže od 0,01 dolara po kilovat časovnom vremenu, zemlja je u jedinstvenoj poziciji da dominira rudarstvom kriptokupcija.
Nije teško videti ciničnog diktatora poput Putina - koji ne deli utopističku viziju osnivača bitkoina - od odobravanja udara na kriptocurrency blockchain.
Tajming je takođe dobar. Putinovo interesovanje dolazi u trenutku kada je Kina odlučila da zabrani trgovinu bitkoma. Kineski rudari su jednom kontrolisali gotovo 30 posto mreže bitkoina, ali to će pasti - otvoreni prostor koji bi Rusija mogla da popuni.
Sjajni likovi iza ruskog kriptokutnog pritiska nude dodatne razloge za brigu. Poslanik ruske vlade za dušu Andrei Lugovoi, glavni osumnjičenik za trovanje bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka u Londonu, ponovo je pronašao sebe kao entuzijasta bloka, tvrdeći da će digitalne valute omogućiti ruskim kompanijama da zaobiđu zapadne sankcije.
"Ovo je retka situacija u kojoj politika sankcija Zapada daje mogućnost našim sopstvenim preduzećima da stvaraju nešto novo", rekao je Lugovoi na nedavnom kriptokurrencijskom forumu u Moskvi, kako navodi Interfax Rusija.
Lugovojev argument utiče na srce novog entuzijazma Kremlja za digitalne valute. Putin i njegove kolege - od kojih se mnogi sankcionišu zbog svoje podrške aneksijaciji Krima - vidi decentralizovane digitalne valute kao način zaobilazeći hegemoniju Amerike preko globalnog finansijskog sistema. Kriptokompjuteri poput bitkoina su anonimni i mogu se trgovati širom sveta bez zvona alarmnih zvona, što ih čini idealnim vozilima za pranje novca; oni su mnogo diskretniji od panamskih banaka.
Iako tržišna kapita kriptokutencija je i dalje ispod 100 milijardi dolara, njihova sve veća popularnost ugrožava dominaciju moćnog američkog dolara. I sve što preti da ugrozi američki dolar ili američki finansijski sistem sigurno će zagrejati komore Putinovog srca.
Putin je u poslednje vreme na septembarskom samitu zemalja BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) olakšao američki dolar, nudeći da rade zajedno sa svojim partnerima kako bi "prevazišli prekomernu dominaciju rezervnih valuta". Čak je predložio i stvaranje posebne kripto-valutnosti , BRICcoin, kako bi se olakšala trgovina između zemalja.
Da je Putin postao jedan od najistaknutijih branitelja bitkoina, ide protiv libertarijanske, antivladine ideologije koja je prvenstveno pokretala digitalnu valutu. Lisica je postala najveći entuzijastički graditelj kengurusa.
Nedavno sam prodao svoje bitkoine. I dok god je Putin na njoj, ne planiram da ih kupim
https://www.politico.eu/article/how-putin-made-me-break-up-with-bitcoin/