Kriptovalute

Imam kolegu koji bi, za razliku od mene, usao sa vecim novcem u celu pricu.
Doduse, njega zanima rudarenje.
Nesto se raspitivao i vidi da u Srbiji uglavnom rudare Ethereum.
Ja mu preporucujem da razmotri mozda i neke druge valute.
A i zanima isplativost cloud mininga.
Ima li neki opsti info/feedback o tome?

e moj de sisti, kako si samo naivan. i jos radis u banci.

jel si probao, i uspeo, da vratis makar 50 evra, na svoj racun, iz "virtuelne berze"

nemoj da si lud u mozgu i da se mesas coveku gde ce sa parama, i to jos u ovaj bunar.

elem, da vidimo kako se situacija razvija, a dobija ubrzanje bogami

americke federalne vlasti pocele da istrazuju bitfinex i theter :lol:

necu ni da kazem, sta ce da otkriju. inace vlasnici, njih 3, povezani sa najmanje nekoliko prevara koje su se vec desile

dalje, socijalna mreza fejsbuk zabranjuje bilo kakve reklame preko njih koje se ticu kritpa

americke banke pocele da zabranjuju firmama bilo kakve transfere prema poznatim virtuelnim kripto bankama, virtuelnim berzama i uopste virtuelnim firmama za koje znaju cime se bave, tj kriptom.

neka aris banka, koja se bavi uzimanje para za kripto, amerikanci je blokirali

itd...

ja ne znam sta vi imate u glavi, vidim da niste zabrinuti, cak ni posle pada trzista od 20 do 10,000

znaci cca bar 50% svega je vec nestalo

al dobro, vratice se to sigurno, opet na milijarde, pa ce ici i na 500,000, ili bar je Tixomir uveren u to, jer mu je rekao Mecafee

Tebi je strašno to što je btc pao sa 20 na 10 hiljada, pri čemu zaboravljaš da je bio ispod hiljadarke pre samo godinu dana. Ne znam koji ti fejsbuk koristiš ali ovaj moj spamuje kripto reklamama samo tako. Taj fejs je već eksperimentisao sa kriptom pre nekoliko godina, a sad je najavio da će ponovo probati.

Kriptovalute jesu pretnja državama i bankama, ali je svaka zabrana samo odlaganje neizbežnog. Mnogo im je pametnije da ih polako prihvataju i odrade blaži I mirniji prelaz (evoluciju) nego da dobiju revoluciju za neku godinu. To i rade, nisu oni ludi.

Tebi je strašno to što je btc pao sa 20 na 10 hiljada, pri čemu zaboravljaš da je bio ispod hiljadarke pre samo godinu dana. Ne znam koji ti fejsbuk koristiš ali ovaj moj spamuje kripto reklamama samo tako. Taj fejs je već eksperimentisao sa kriptom pre nekoliko godina, a sad je najavio da će ponovo probati.

Kriptovalute jesu pretnja državama i bankama, ali je svaka zabrana samo odlaganje neizbežnog. Mnogo im je pametnije da ih polako prihvataju i odrade blaži I mirniji prelaz (evoluciju) nego da dobiju revoluciju za neku godinu. To i rade, nisu oni ludi.

zapravo ne,
bas suprotno

nije meni strasno. strasno je hiljadama, ili desetinama hiljada, ili cak stotinama hiljada onih koji su u ovu cirkus epizodu usli na 12, 15, 19 hiljada. oni su vec izgubili i po 30-40-50% svojih sredstava.

ajde neko ko je usao 500 dolara, ali ima neko ko je mozda dao i 5000 dolara, a to mu je bilo sve sto je imao

svaki investitor, u mozgu zdrav investitor, je u najmanju ruku zabrinut, ako mu propadne 30-50% investicije sa tendencijom daljeg pada. i to ni manje ni vise, u prvih 20 30 dana investicije vec dozivljava takvu degradaciju vrednosti

strasno je i za sve uposlene u toj avanturi koji dobijaju neku platicu, pa zatim svima onima koji snabdevaju te firme nekom opremom, znaci potraznja koja ce da se ugasi, zatim tu su mnogobrojni sajtovi koji su uposljavali programere da nesto kuckaju i oni, itd, itd. dakle, odredjen broj ljudi ce ostati i bez zaposlenja i izvora prihoda. to ce uglavnom biti obican svet.

kriptovalute nisu nikakva pretnja ni drzavama ni bankama. ali samo, i iskljucivo samo onako, kako je to definisano u originalnom obliku koji je dat kao osnova za bitcoin. sve ostalo je teska glupost. goldman sax ce da bude na gubitku tacno 0 dolara.

kriptovalute bez ikakvog pokrica, neregulisane zakonima bilo koje vrste, neosigurane, nezasticeni transferi, provizije po ad hoc sistemu, proizvoljno zatvaranje i otvaranje takozvane "virtuelne berze" koja to uopste i nije, proizvoljno (ne)dozvoljavanje klijentima da povuku svoj novac nazad na svoj racun kad god oni to pozele, nebrojene pronevere koje su se vec desile gde su klijetni deponovali ensto a dobili nista, i da ne nabrajam citave nizove hostaplerskih pojava u kripto svetu

ne, ni to nije nikakva pretnja ni za banke, ni za drzave. jer banke i drzave, ne zavise od te pronevere, niti ulazu svoje pare tamo. svako ko prica o nekakvim investicijama wall streeta u neki bitkoin i slicne gluposti, moze da bude samo naivna budala. to se narocito lako ilustruje onom cuvenom, da wall street obara cenu da bi kupili jeftino. kad ono, nista. i nece ni biti nista.
oni su ulozili u apple i samsung, i sada gledaju kalendar kad ce da legnu dividende.

i nemoj pogresno da me razumes, jedna svetska valuta ce postojati, na kraju. svi ce da je koristimo. i bice elektronska.

samo nju nece kontrolisati, izdavati je, printati je, manipulisati njome itd, neka anonimna cobancina lopovska kroz ponci semu

nijedna od ovih takozvanih "valuta" ukljucujuci i bitkoin, nece sluziti bas nicemu. osim kao sredstvo za izvlacenje para naivnima.

cela vrednost celog kripto sveta je manja od jedne sasvim prosecne i to male korporacije.

zato ne treba da vas birne sto je theter pre sat vremena prebacio jos 200.000.000 realne vrednosti iz vazduha pa pravo u "berzu", da zaustavi pad, da odrzi privid vrednosti i volumena trgovine, da bi se upecao ko jos moze, da izvuku jos malo para, pa kad input svezeg novca za izvuci presusi, doci ce prirodno i katanac.

treba da pratite malo blumberg, a malo manje jutub.

jedino tixomir, njemu preporucujem one filmove o rotsildu. to je sve istina.

PRVO PLAĆANJE U BITCOINIMA IZMEĐU RUSIJE I TURSKE

wheat-field-640960_960_720-e1517007762362.jpg

Prošlog mjeseca svjedočili smo prvoj razmjeni pšenice između Rusije i Turske, kako navodi PSF (Prime Shipping Foundation), plaćenoj u kripto valuti Bitcoin. To je bio pilot projekt tvrtke Prime Shipping Foundation koristeći pogodnosti Blockchain-a, izjavio je direktor tvrtke Ivan Vikulov.

„Pokušavamo razviti prekogranični sistem plaćanja koji je jednostavniji i brži od trenutnih. Koliko znamo, ovo je prva razmjena u kriptovalutama.“

Ova vrsta tehnologije omogućava gotovo trenutnu proceduru plaćanja i pretvaranja kripto valute u novac. Također, u planu im je kreirati vlastitu valutu. Sredstva potrebna za razvoj vlastite kripto valute planiraju prikupiti do sredine ove godine.

3000 tona pšenice prevezeno je u teretnom brodu između Rostova na Donu i Samsuna. Ova razmjena pokazuje potencijal kako kripto valute mogu igrati ulogu na tržištu unatoč malom teretu.

Vulkov ima viziju kako bi im ovakve vrste razmjene mogle goditi poslu. Žele dobiti licencu u Gibraltaru. Gibraltar je prijateljski raspoložen prema kripto valutama, stoga nas ne čudi ovakav potez.

https://www.cryptodaily.eu/vijesti/prvo-placanje-u-bitcoinima-izmedu-rusije-turske/

Buducnost je ovde...

zapravo ne,
bas suprotno

nije meni strasno. strasno je hiljadama, ili desetinama hiljada, ili cak stotinama hiljada onih koji su u ovu cirkus epizodu usli na 12, 15, 19 hiljada. oni su vec izgubili i po 30-40-50% svojih sredstava.

ajde neko ko je usao 500 dolara, ali ima neko ko je mozda dao i 5000 dolara, a to mu je bilo sve sto je imao

svaki investitor, u mozgu zdrav investitor, je u najmanju ruku zabrinut, ako mu propadne 30-50% investicije sa tendencijom daljeg pada. i to ni manje ni vise, u prvih 20 30 dana investicije vec dozivljava takvu degradaciju vrednosti

strasno je i za sve uposlene u toj avanturi koji dobijaju neku platicu, pa zatim svima onima koji snabdevaju te firme nekom opremom, znaci potraznja koja ce da se ugasi, zatim tu su mnogobrojni sajtovi koji su uposljavali programere da nesto kuckaju i oni, itd, itd. dakle, odredjen broj ljudi ce ostati i bez zaposlenja i izvora prihoda. to ce uglavnom biti obican svet.

kriptovalute nisu nikakva pretnja ni drzavama ni bankama. ali samo, i iskljucivo samo onako, kako je to definisano u originalnom obliku koji je dat kao osnova za bitcoin. sve ostalo je teska glupost. goldman sax ce da bude na gubitku tacno 0 dolara.

kriptovalute bez ikakvog pokrica, neregulisane zakonima bilo koje vrste, neosigurane, nezasticeni transferi, provizije po ad hoc sistemu, proizvoljno zatvaranje i otvaranje takozvane "virtuelne berze" koja to uopste i nije, proizvoljno (ne)dozvoljavanje klijentima da povuku svoj novac nazad na svoj racun kad god oni to pozele, nebrojene pronevere koje su se vec desile gde su klijetni deponovali ensto a dobili nista, i da ne nabrajam citave nizove hostaplerskih pojava u kripto svetu

ne, ni to nije nikakva pretnja ni za banke, ni za drzave. jer banke i drzave, ne zavise od te pronevere, niti ulazu svoje pare tamo. svako ko prica o nekakvim investicijama wall streeta u neki bitkoin i slicne gluposti, moze da bude samo naivna budala. to se narocito lako ilustruje onom cuvenom, da wall street obara cenu da bi kupili jeftino. kad ono, nista. i nece ni biti nista.
oni su ulozili u apple i samsung, i sada gledaju kalendar kad ce da legnu dividende.

i nemoj pogresno da me razumes, jedna svetska valuta ce postojati, na kraju. svi ce da je koristimo. i bice elektronska.

samo nju nece kontrolisati, izdavati je, printati je, manipulisati njome itd, neka anonimna cobancina lopovska kroz ponci semu

nijedna od ovih takozvanih "valuta" ukljucujuci i bitkoin, nece sluziti bas nicemu. osim kao sredstvo za izvlacenje para naivnima.

cela vrednost celog kripto sveta je manja od jedne sasvim prosecne i to male korporacije.

zato ne treba da vas birne sto je theter pre sat vremena prebacio jos 200.000.000 realne vrednosti iz vazduha pa pravo u "berzu", da zaustavi pad, da odrzi privid vrednosti i volumena trgovine, da bi se upecao ko jos moze, da izvuku jos malo para, pa kad input svezeg novca za izvuci presusi, doci ce prirodno i katanac.

treba da pratite malo blumberg, a malo manje jutub.

jedino tixomir, njemu preporucujem one filmove o rotsildu. to je sve istina.

Kakav bre blumberg nemas ti veze blage sa zivotom kad dozvoljavas da ti preko blumberga ispiraju mozak Rotsild i kompanija.

To su unapred filtrirane i usmerene vesti sa ciljem uticaja na trziste , sto opet za cilj ima dodatno bogacenje onih koji ih plasiraju takvim ogranicenim mozgovima poput tvog.

Niko nista nije u kriptovalutama izgubio ako je dugorocni investitor cak i ako je kupio bitkoin na 18.000 dolara

Zato sto vrednost svih kriptovaluta dugorocno raste iz godine u godinu.

Gube samo tzv day traderi tj oni koji bi da se za noc brzo obogate.

Pogledaj trend od 2010 do danas

A trend je da vrednost SVIH ozbiljnih kriptovaluta raste. Bukvalno SVIH

Ko je kupio da cuva i u tome stedi, on nije pogresio....

I vrednost ce i dalje da raste GOTOVO SVIMA, iz prostog razloga sto se sve vise ljudi edukuje, kapira i shvata prednosti koriscenja blockchain tehnologije, prednosti stednje kapitala u istima, prakticnosti, a samim tim raste ukupna kapitalizacija svih kriptovaluta

Dokle ce to da traje ne znam al cenim da ce da se nastavi makar narednih 20-30 godina.

UVEK gotovo svake godine PEAK tj najvise cene su u decembru, a najnize u januaru/februaru.

I ovo sada nije nista novo.

Niske cene su za pametne ljude znak da treba da kupe. I nista drugo.

A ti nastavi da stedis u evru i uzimaj tvoju fantasticnu kamatu od 0.24% godisnje EKS na orocena sredstva dok banke ta ista tvoja sredstva narodu plasiraju po kamati od 10% ili vise procenata.

Be my guest sto bi rekli tvoji drugari sa blumberga :)

Poslednja izmena:
Nikada se ne ulaže novac na "all time high" nivou. Ja se slažem da su kriptovalute budućnost i da bi svako trebalo da ih ima u vidu.

Ali ne sad. Ovo je otišlo predaleko, ovoliki rast nikako nije "zdrav" i mora da se izduva. Zašto sada kupovati bitkoin po 10.000$ kada će tokom 2018 skoro sigurno pasti na oko 5.000$, a možda i niže?

Lepo je što želiš da ukažeš ljudima na ovu priliku, ali budi oprezan. Niko ne bi smeo da ulaže u nešto što ne razume, jer je to recept za katastrofu. Pre nego što sam uložio prvi značajniji novac u kripto pročitao sam knjigu od 400 strana i još mnogo članaka, naučio sam osnove funkcionisanja berze, odgledao gomilu klipova na YouTube sa obe strane (pro i con) i pratio forume. Pored svog tog znanja još uvek nisam speman da uložim više od 10% ušteđevine u kripto.

Nko će pročitati tvoje tekstove, uložiće zadnji dinar u nadi da će to da ga izvuče iz bede i kada se dogodi krah ima panično da proda po duplo manjoj ceni jer zapravo ne razume to u šta je uložio novac. Kriviće tebe naravno.

Ljudi treba da nauče pa da ulože, da razumeju šta je to blokčejn, zašto je važan za budućnost, kako se pravi bezbedan wallet itd. Nikako da bace pare u nešto što ne razumeju. Ako želiš da im pomogneš nauči ih, nemoj da ih pališ.

Ovo je odgovor svima, napisao sam post u novembru, pre više od dva meseca. Opet vas pozivam da normalno diskutujemo a ne navijački.

Najgori dan na berzi za Apple, rastu brige oko iPhone X-a

Kompanija Apple danas ima najgori dan ove godine na berzi zbog sve većih bojazni da poslednji model iPhone-a nije dobro dočekan kod kupaca.

Akcije Apple-a su počele da padaju pre nekoliko dana i dosad je otišlo više milijardi dolara tržišne vrednosti Apple-a.

Analitčar Džej Pi Morgana ocenili su prošle nedelje da bi proizvodnja iPhone X-a, koji košta 1.000 dolara, mogla biti smanjena za 50 odsto do marta.

Akcije Apple-a pale su danas više od 2,5 odsto, što je najgori pad ove godine, mada su u januaru i dostigle rekodnu vrednost.

http://rs.n1info.com/a360479/Sci-Tech/Pad-akcija-Apple-a-zbog-briga-oko-iPhone-X.html

Investiraj u Apple i Samsung :lol:

FunFair na 5-6 centi, Omise na 10$, XRP na 1$ i SALT na 5$ - poklon. Jedva čekam da se ovaj karambol izduva (nadam se tokom februara) i da cene miruju na ili ispod ovih vrednosti. Kakav ću šoping da odradim :super:

da, znaš da ću i ja :)

- - - - - - - - - -

Šta misliš, da li će učešće FUNFAIR na ovom ICE sajmu 5. i 6. feb uticati na cenu?

Ne očekujem mnogo, pogotovo u ovom bear tržištu, ali kada za koji mesec krenu da se otvaraju kazina na FF platformi gledaćemo puno dugačkih zelenih sveća u 2018 :)

Razmisljao sam i o tome i imam neke nedoumice.
Cekaj, da li je realno da krupni kazino igraci budu dovedeni u situaciju da budu uslovljeni kupovinom koina od malog startupa?
Da moraju da izdvoje ogroman novac kako za kupovinu koina tako i za njegovo drzanje u rezervi?
Mozda gresim, ali cini mi se da je glavna prednost FUNFAIR tehnologije, ne toliko sam koin, koliko ono sto oni zovu trustless, tj realne verovatnoce dobitka, a ne zasnovane na poverenju u "pruzaoca" usluga kockanja?

Razmisljao sam i o tome i imam neke nedoumice.
Cekaj, da li je realno da krupni kazino igraci budu dovedeni u situaciju da budu uslovljeni kupovinom koina od malog startupa?
Da moraju da izdvoje ogroman novac kako za kupovinu koina tako i za njegovo drzanje u rezervi?
Mozda gresim, ali cini mi se da je glavna prednost FUNFAIR tehnologije, ne toliko sam koin, koliko ono sto oni zovu trustless, tj realne verovatnoce dobitka, a ne zasnovane na poverenju u "pruzaoca" usluga kockanja?

Pa motiv za prihvatanje njihove tehnologije biće igrači koji ne veruju kazinima, a ne gađaju oni odmah velike igrače, već sitnije kojima daju praktično komplet gotovu platformu na kojoj mogu da pokrenu kazino. Sajt se malo ukrasi logoima, dobije se lokalna licenca za online gambling a sve ostalo daje FunFair, na kazinu je da nabavi dovoljno novčića za funkcionisanje.

Па сад је време да се купују акције епла.

naprotiv . Akcije Apple-a su mrtvacki kovceg.

One ce gubiti na vrednosti kako vreme prolazi jer je sve manje budala spremnih da daju 1000e za telefon, kad imas kod kineskih proizvodjaca prakticki isto to za 2-3-4-5 puta manje para

Ja npr koristim vec par godina telefone marke Leeco . Narucujem ih preko Aliexpress i telefon me kosta od 100-200e

Skoro su imali promociju vrhunski octa kor uredjaj 4 GB RAM 32 GB HDD, senzor otiska prsta, full hd 5.5 inca ekran, aluminijumsko kuciste, ma sve totalni full - za 90e

Ali se rasprodali. Ostali sad ovi sa 64 GB HDD , 6 GB

Sto se tice kriptovaluta danas je trend da se napada bitkoin sa cenom da ide dole , a pare idu u ethereum

E zato ja sad prodajem ethereum za BTC

Da li sam u pravu ili nisam pokazace vreme :)

naprotiv . Akcije Apple-a su mrtvacki kovceg.

One ce gubiti na vrednosti kako vreme prolazi jer je sve manje budala spremnih da daju 1000e za telefon, kad imas kod kineskih proizvodjaca prakticki isto to za 2-3-4-5 puta manje para

Ja npr koristim vec par godina telefone marke Leeco . Narucujem ih preko Aliexpress i telefon me kosta od 100-200e

Skoro su imali promociju vrhunski octa kor uredjaj 4 GB RAM 32 GB HDD, senzor otiska prsta, full hd 5.5 inca ekran, aluminijumsko kuciste, ma sve totalni full - za 90e

Ali se rasprodali. Ostali sad ovi sa 64 GB HDD , 6 GB

Sto se tice kriptovaluta danas je trend da se napada bitkoin sa cenom da ide dole , a pare idu u ethereum

E zato ja sad prodajem ethereum za BTC

Da li sam u pravu ili nisam pokazace vreme :)

Ово је као да си рекао нико није луд да купи ауто од пола милиона евра, кад може из тачке А у тачку Б да стигне и са утом од 2000€, а и мање.

Али такве ствари се не купују да служе сврси, него је то код будала статусни симбол, дакле не купује он телефон од 1000€ да би телефонирао, него да се направи фаца пре другим будалама које се ложе на такве ствари.

Ово је као да си рекао нико није луд да купи ауто од пола милиона евра, кад може из тачке А у тачку Б да стигне и са утом од 2000€, а и мање.

Али такве ствари се не купују да служе сврси, него је то код будала статусни симбол, дакле не купује он телефон од 1000€ да би телефонирао, него да се направи фаца пре другим будалама које се ложе на такве ствари.

naravno da kupuje ali sve je manje takvih budala

Jer vecina ih je kupovala to , zato sto je skupo pa su mislili da se time pokazuju u drustvu da im drugi zavide i slicno.

Al jednostavno taj uredjaj je dosadio i ne nudi nista novo.

Izgubio je svrhu . Otuda pad profita Apple-a ogroman, i samim tim pad vrednosti akcija

Tek ce da padaju

Seti se nekada koliko smo placali video rikordere i televizore, Grundig Panasonic Sony - svaki uredjaj je kostao par hiljada maraka

Onda dosli braca Kinezi , sa niskim cenama satrli konkurenciju i ovi stavili svi do jednog kljuc u bravu

E isto ce da ti se desi na trzistu mobilne telefonije

Samo sto je to proces.

Najgori dan na berzi za Apple, rastu brige oko iPhone X-a

Kompanija Apple danas ima najgori dan ove godine na berzi zbog sve većih bojazni da poslednji model iPhone-a nije dobro dočekan kod kupaca.

Akcije Apple-a su počele da padaju pre nekoliko dana i dosad je otišlo više milijardi dolara tržišne vrednosti Apple-a.

Analitčar Džej Pi Morgana ocenili su prošle nedelje da bi proizvodnja iPhone X-a, koji košta 1.000 dolara, mogla biti smanjena za 50 odsto do marta.

Akcije Apple-a pale su danas više od 2,5 odsto, što je najgori pad ove godine, mada su u januaru i dostigle rekodnu vrednost.

http://rs.n1info.com/a360479/Sci-Tech/Pad-akcija-Apple-a-zbog-briga-oko-iPhone-X.html

Investiraj u Apple i Samsung :lol:

odlicno

kao sto vidis, oni imaju realan proizvod

na osnovu potraznje tog proizvoda, koji mozes da pipnes rukama, odredjuje se cena, a samim tim i profit firme

dakle potpuno jasan biznis model u kome se na trzistu formira vrednost proizvoda, stvarnog proizvoda

proizvod koji su napravili, nije docekan kako su procenili, stoga dolazi do korekcije ocekivanja i smanjivanja vrednosti za 2.5% a korigovace se jos, ili dole ili gore dok se vidi kolika ce tacno prodaja biti

poznata je cena proizvodnje, transporta, marketinga, porezi

svi inputi su poznati, kada vide prodaju, znace tacno koliko mogu komada da prodaju, i imace cifre za investitore da ih predstave

sa tim ciframa ce moci vrlo precizno da izracunaju ocekviane prihode kompanije i prema tome ce se cena korigovati

jos jedno da ponovim ako neko nije procitao

iphone X je proizvod koji mozes da pipnes rukom, sutnes nogom, bacis na krevet, u ladan dunav, ili sa njime surfujes internetom

proizvod, realan, opipljiv, sa jasnom namenom i upotrebnom vrednoscu

za razliku od 1789 razlicitih xy kripto valuta

uz to, mozda, tek ponegde, nesto mozes i platiti bitkoinom ako ima entuzijasta koji su radi da ih prime

ostalih 1788 od 1789 "valuta" kojima ne mozes kupiti ni toalet papir, nigde na planeti...plasim se da ne mozes da ih nazivate...valutama....

Nova kripto-ludnica: Venecuela lansira sopstvenu kriptovalutu

Venecuela se i zvanično pridružuje kripto-maniji. Predsednik Nikolas Maduro objavio je i datum za lansiranje nove „petro“ kripto-valute.

11219218285a71d7c2564cd086623092_w640.jpg

Nova valuta biće u opticaju od 20. februara, a zemlja pomoću nje planira da popuni svoj osiromašeni budžet.

"Ovo je trenutak da ubrzamo ulazak kriptovalute, da verujemo u ono što smo stvorili iu tehnološkom i intelektualnom svojstvu naše zemlje", rekao je Maduro.

Petro će se izdavati po ceni od jednog barela u venecuelanskoj "naftnoj korpi." A Maduro je ranije izjavio je da će Venecuela izdati 100 miliona jedinica svoje kriptovalute poznate kao petro.

Kritičari kažu da je petro de fakto izdavanje državnih obveznica i da će se suočiti sa sankcijama iz SAD zbog toga.

- - - - - - - - - -

odlicno

kao sto vidis, oni imaju realan proizvod

na osnovu potraznje tog proizvoda, koji mozes da pipnes rukama, odredjuje se cena, a samim tim i profit firme

dakle potpuno jasan biznis model u kome se na trzistu formira vrednost proizvoda, stvarnog proizvoda

proizvod koji su napravili, nije docekan kako su procenili, stoga dolazi do korekcije ocekivanja i smanjivanja vrednosti za 2.5% a korigovace se jos, ili dole ili gore dok se vidi kolika ce tacno prodaja biti

poznata je cena proizvodnje, transporta, marketinga, porezi

svi inputi su poznati, kada vide prodaju, znace tacno koliko mogu komada da prodaju, i imace cifre za investitore da ih predstave

sa tim ciframa ce moci vrlo precizno da izracunaju ocekviane prihode kompanije i prema tome ce se cena korigovati

jos jedno da ponovim ako neko nije procitao

iphone X je proizvod koji mozes da pipnes rukom, sutnes nogom, bacis na krevet, u ladan dunav, ili sa njime surfujes internetom

proizvod, realan, opipljiv, sa jasnom namenom i upotrebnom vrednoscu

za razliku od 1789 razlicitih xy kripto valuta

uz to, mozda, tek ponegde, nesto mozes i platiti bitkoinom ako ima entuzijasta koji su radi da ih prime

ostalih 1788 od 1789 "valuta" kojima ne mozes kupiti ni toalet papir, nigde na planeti...plasim se da ne mozes da ih nazivate...valutama....

ista stvar je sa kriptovalutama

Ponuda i traznja odredjuje njihovu trenutnu vrednost

U svakom trenutku svako moze da ih kupi proda . Da ih cuva 1 sat , 1 dan , 1 mesec 10 godina - do njega je.

I dalje mi nisi jasan.

Ako verujes samo u nesto sto mozes da pipnes rukom zasto onda stedis u evru ili dolaru?

Pa 96% novca u opticaju tih FIAT valuta postoji iskljucivo u virtuelnom elektronskom formatu , tj neopipljive su jednako kao i svaka kriptovaluta.

e moj de sisti, kako si samo naivan. i jos radis u banci.

jel si probao, i uspeo, da vratis makar 50 evra, na svoj racun, iz "virtuelne berze"

nemoj da si lud u mozgu i da se mesas coveku gde ce sa parama, i to jos u ovaj bunar.

elem, da vidimo kako se situacija razvija, a dobija ubrzanje bogami

americke federalne vlasti pocele da istrazuju bitfinex i theter :lol:

necu ni da kazem, sta ce da otkriju. inace vlasnici, njih 3, povezani sa najmanje nekoliko prevara koje su se vec desile

dalje, socijalna mreza fejsbuk zabranjuje bilo kakve reklame preko njih koje se ticu kritpa

americke banke pocele da zabranjuju firmama bilo kakve transfere prema poznatim virtuelnim kripto bankama, virtuelnim berzama i uopste virtuelnim firmama za koje znaju cime se bave, tj kriptom.

neka aris banka, koja se bavi uzimanje para za kripto, amerikanci je blokirali

itd...

ja ne znam sta vi imate u glavi, vidim da niste zabrinuti, cak ni posle pada trzista od 20 do 10,000

znaci cca bar 50% svega je vec nestalo

al dobro, vratice se to sigurno, opet na milijarde, pa ce ici i na 500,000, ili bar je Tixomir uveren u to, jer mu je rekao Mecafee

Saliva, polako.
Ja sam usao sa iznosom na koji ne obracam paznju.
Usao sam sa 250 evra.
50 evra sam odmah zatrazio nazad od CEX.IO i to jos uvek nije leglo na moj racun u banci.
Mozda ta banka ne prihvata te uplate. Tek treba da verifikujem karticu banke koja prihvata.
Ono sto me smorilo, to je da na 2 upita korisnickoj podrsci zahtevom za otkazivanje withdrawala i povracaj na moj tamosnji racun, CEX mi salje genericki odgovor s kojim nista ne mogu u raditi.
Tih 50 evra mi viisi u medjuprostoru
A ovih 200 sam uspeo da istrgujem negativno svojom gluposcu :)

A da me je sve ovo zainteresovalo, jeste.
Taj moj kolega planira da udje znacajno vecom sumom, ali znacajno.
I to ne zato to sto sam ga ja nagovorio na to. To je stvar njegovog raspitivanja. A on je mnogo ozbiljniji igrac nego ja. Nece uci u pricu, a da prethodno nije obezbedio kanal kojim ce novac videti u svojim rukama. FIAT valutu u svojim rukama.

Ja sam dovoljno odgovoran covek da ne pozivam ljude da svu svoju stednju ili njen znacajni deo prebace u kripto svet. U tiom smislu veoma cenim i pohvaljujem kolegu Muad Diba na svim korisnim i racionalnim savetima koje daje. Dok Tihom zameram lozacki, Dafiment pristup

Jedino pravilo koje sam prihvatio i drzim se kao principa jeste "ulozi koliko si spreman da izgubis".
Ono sto mene ovde zanima i intrigira jeste tehnoloska promena koja se valja iza svega ovoga.
Mene ne zanimaju toliko koini kojima je biti valuta jedina svrha. U svetu gde je postovanje AML i KYC principa sve znacajnije, vrlo je upitno koliko kripto moze opstatiu ovakvo obliku.
I tu se slazem s tobom.
Drzave mogu ukinuti tok novca ka i od berzi koje ne postuju tu regulativnu.
Ili ih mogu naterati da se strikno pridrzavaju te regulative.
Ja kao bankar znam koliko su sve zemlje EU, kao i USA osetljive na tu AML pricu.
Ne dao vam Bog da otvorite racun firmi za koju nista utvrdili vlasnistvo sve do fizickog lica.
Ozbiljne kazne preti i to i po nasem zakonu. To se smatra privrednim prestupom kod nas.

Sta je moje misljenje u tom delu?
Moje misljenje jeste da ce transparentnost morati da se uvede.
Takodje i da bolju buducnost imaju tzv utility tokeni, oni kojima bivanje valutom nije jedina svrha, vec iza sebe imaju konkretan proizvod/projekat primenljiv u stvarnom, legalnom svetu.

Back