Kriptovalute

Tvoj prvi "ekspert" Rubini je galamio o bitkoinu koji ide na nulu još 2011. na ceni od 58$.

Tvoj drugi "ekspert" Šif gubi klijentima pare već dve decenije, ne može da drži ni nulu a kamoli korak sa S&P500.

Verujem da si na njihovom nivou znanja i uspešnosti, jer teško je biti gori u predviđanjima i investicijama od te dvojice. Ja ti eto pamtim tih 3900$ po bitkoinu u vreme prvog javljanja ovde, neću ti ih zaboraviti. Da imaš malo pristojnosti čekala bi barem da se spusti ispod te cene da se javiš, ne mora da dočekaš nulu.

Pazi, moji prvi Eseji o bezvrednosti kojna bili su davne 2017. Onda kad je probio 10,000 jedan mi je rekao "Vreme ti je da se ubiješ Nevenka."

Ali posle toga je usledio kataklizmični slom vaših snova o bogaćenju bez motike.

Ja pamtim kad je bilo cini mi se 20.000 a Tixoglu predvidjao 500.000 do februara. Februar prosao, virtuelni novcici i dalje sluze samo za spekulacije.

Jos cekam da se slika sa svojim Lamborginijem za naslovnu stranu Informera.

Ja pamtim kad je bilo cini mi se 20.000 a Tixoglu predvidjao 500.000 do februara. Februar prosao, virtuelni novcici i dalje sluze samo za spekulacije.

Jos cekam da se slika sa svojim Lamborginijem za naslovnu stranu Informera.
On ne može ni Beograd da priušti, pa piše članke kako Beograđani umiru od malarije.

Inače jednom smo pogledali njegov bilans kojna u e-novčaniku i bio je 0.00

Tixi zapravo samo voli da šalje poruke hejta ("Propašće vam devizna štednja" bio je njegov poklič 2010.)

Kad je bio 20.000 a Tihi predviđao milion ja sam upozoravao ljude da ne kupuju nego da čekaju da se spusti na 5.000. Potražite tu poruku.
Da ali odakle si došao do $5000. Zašto ne $5.

Evo objasniću ukratko zašto ljudi plaćaju za BTC. Pa, dolar i slične valute su tražene danas. Ali ljudi ne shvataju zašto.

Pa su pogrešno pretpostavili da je to "onako, primilo se."

Zato su došli na ideju da lansiraju novu valutu koja će koristiti tehnologiju "onako, primilo se."

To je, ali, greška. Jer tačan odgovor je da dolar ne vuče vrednost iz "onako, primilo se."

Da ali odakle si došao do $5000. Zašto ne $5.
Da si ti zaista neki crni pojas znala bi više o TA, bez obzira na asset i FA. Barem najosnovnije.

Ja sam išao sa (pokazalo se dobrom) pretpostavkom da BTC neće ići na nulu, nju zasnivam na znanju o kriptovalutama koje ti nemaš niti želiš da stekneš. Videlo se da se tržište usijalo i da nema osnova za toliki rast u datom trenutku pa sam očekivao ozbiljnu korekciju, barem do 5.000$. Otišlo je do 3.200 ali je i kupovina na 5.000 bila dobar potez.

Da si ti zaista neki crni pojas znala bi više o TA, bez obzira na asset i FA. Barem najosnovnije.

Ja sam išao sa (pokazalo se dobrom) pretpostavkom da BTC neće ići na nulu, nju zasnivam na znanju o kriptovalutama koje ti nemaš niti želiš da stekneš. Videlo se da se tržište usijalo i da nema osnova za toliki rast u datom trenutku pa sam očekivao ozbiljnu korekciju, barem do 5.000$. Otišlo je do 3.200 ali je i kupovina na 5.000 bila dobar potez.
Zanimaju me valute sa ekonomskog stanovišta, ali ne sa kompjuterskog.

Znači umesto da slušam da li nešto "hešuje," samo mi objasnite kako se može Uživati bitkoin samostalno.

Na primer ako se Kupus može samostalno uživati jedenjem, onda kako BTC.

To dokazuje da BTC nije robna valuta; a drugi deo dokaza je da nije ni Dužnička valuta, jer se i sami hvalite da je to novčić bez duga.

U konkluziji, ako nije robna valuta (srebro) a nije ni dužnička (dinar) onda je bitkoin Buljna valuta a.k.a. nije uopšte valuta.

BTC je treća vrsta valute - valuta globalne nezavisnosti.

Srebro/zlato nije prenosivo a to je neophodna osobina u 21.veku - dobu interneta. Da bi koristio novac baziran na srebru/zlatu ti moraš da prihvatiš neki derivat srebra/zlata - obveznice ili novac baziran na srebru ili zlatu. To je već problem, isti problem kao kod fiat novca.

Taj problem je poverenje, a poverenja je sve manje. Vlast Venecuele ima zlato u zapadnim bankama, ali ne može da ga dobije. Narod Venecuele ima novčanice u rukama, ali su one postale bezvredne. I jedni i drugi su se oslanjali na poverenje, naravno to je bila greška.

Kiprani su imali novac u banakama, ali kada je nastupila kriza nisu mogli da ga dobiju.

Jugosloveni su imali deviznu štednju, kada je nastupila kriza nisu mogli da je podignu.

Iz mnogih takvih kriza se rodio novi tip novca, onaj koji možeš da koristiš na internetu (tj svuda) ali ne zahteva poverenje prema bilo kome.
Znam da ćeš nastaviti sa spinom, ali suština ostaje - BTC/kripto je nešto novo i drugačije, samim tim ne može se meriti starim aršinima.

Ono što mu daje vrednost je ono što je doneo a pre njega nije postojalo - mogućnost globalne upotrebe bez potrebe za poverenjem prema bilo kome.

Podržavaoci i kreatori Bitkoina ne bi mogli da ti pravilno objasne zašto dosadašnji novac funkcioniše (zlato, dolar).

To ti govori da nisu napravili Bitkoin iz genijalnosti nego iz greške.

A ovo ostalo ti se svodi na "Mađarska nema more, prema tome moja ideja o Zemlji Dembeliji je bolja."

Pa dobro, svašta bi bilo lepo, ali nije dovoljno Izvući Iz Bulje neki koncept.

BTC je treća vrsta valute - valuta globalne nezavisnosti.

Srebro/zlato nije prenosivo a to je neophodna osobina u 21.veku - dobu interneta. Da bi koristio novac baziran na srebru/zlatu ti moraš da prihvatiš neki derivat srebra/zlata - obveznice ili novac baziran na srebru ili zlatu. To je već problem, isti problem kao kod fiat novca.

Taj problem je poverenje, a poverenja je sve manje. Vlast Venecuele ima zlato u zapadnim bankama, ali ne može da ga dobije. Narod Venecuele ima novčanice u rukama, ali su one postale bezvredne. I jedni i drugi su se oslanjali na poverenje, naravno to je bila greška.

Kiprani su imali novac u banakama, ali kada je nastupila kriza nisu mogli da ga dobiju.

Jugosloveni su imali deviznu štednju, kada je nastupila kriza nisu mogli da je podignu.

Iz mnogih takvih kriza se rodio novi tip novca, onaj koji možeš da koristiš na internetu (tj svuda) ali ne zahteva poverenje prema bilo kome.
Znam da ćeš nastaviti sa spinom, ali suština ostaje - BTC/kripto je nešto novo i drugačije, samim tim ne može se meriti starim aršinima.

Ono što mu daje vrednost je ono što je doneo a pre njega nije postojalo - mogućnost globalne upotrebe bez potrebe za poverenjem prema bilo kome.
Inace internet nije nikakvo merilo da ces imati slobodu placanja.

Drzave kao sto su Kina i Rusija cesto blokiraju internet pristup kojecemu, sto implicira da mogu blokirati i sajtove za virtuelne novcice. Pogotovo jer rade bez ikakvog zakonskog osnova za "trgovinu" valutama, u smislu kako banke moraju da poloze garancije i postuju drzavne direktive.

Ustvari cak i kad zagrebes po povrsini, svesni smo da je to kao divlji zapad

Blokiranje interneta je uzaludan posao, lako se zaobilazi, a pogotovo ako je neko motivisan da to uradi i ima elementarno znanje korišćenja računara. Upravo je btc jedan od načina kojim bogati kinezi iznose novac iz Kine.

https://www.nytimes.com/2019/07/15/us/politics/mnuchin-facebook-libra-risk.html

Cryptocurrencies Pose National Security Threat, Mnuchin Says

WASHINGTON — Treasury Secretary Steven Mnuchin said on Monday that he had “very serious concerns” about cryptocurrencies, including the one being developed by Facebook, the latest indication that Washington is preparing to exert its power over digital currencies.
The warnings come after similar comments by President Trump, who said in a series of Twitter posts last week that he was “not a fan” of cryptocurrencies and that their value was volatile and “based on thin air.” Mr. Trump warned Facebook that it must seek a banking charter and follow all bank regulations if it wants to be in the digital currency business.

Ne znam šta je Libra, možda se razlikuje od uobičajenih kurencija pa je zato opasna.

Jer u ovom običnom koinu ne vidim opasnost. Naime radi se o lažnom torentu.

Jedina opasnost s te strane je da građani mogu biti Odrani za pare, od Fantomskih prevaranata.

Zato što niste Adresirali te moje koncerne.
Nemaš ti "koncerne" nego prosto negiraš. Nov tip novca, koji donosi preko potrebne novine za koje je tržište pokazalo da su željene, ti proglašavaš bezvrednim jer "nije kao stari tipovi novca". Upravo zato ima vrednost.
Facebook pokrece svoj cripto sledece godine.
Malo će teže to ići zato što će ih regulatori ubiti pre nego što ožive. Niko ne želi njihov kvazikripto koji ne donosi ništa novo a još dublje zadire u privatnost korisnika nego njihova nakaradna platforma.

Bitcoin has also become the standard currency for ransomware operations in which victims lose control of their computer to remote hackers. Victims are able to get back their files only if they send a Bitcoin payment. Many cities have lost control of their computer networks in these kinds of attacks.

On Monday, Mr. Mnuchin cited the use of Bitcoin in terrorist financing, tax evasion and human trafficking, though so far, law enforcement officials have brought few cases in those areas.

Nije u pitanju samo 2011.
Deluje legalnije, ali i dalje se koristi za mutne poslove.

Back