Kreni-promeni: Zaustavićemo projekat 'Novi Sad na vodi'

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
78.905

Kreni-promeni: Zaustavićemo projekat ‘Novi Sad na vodi’​

Beta25.05.2024. 21:01
Kreni-promeni: Zaustavićemo projekat 'Novi Sad na vodi' 1
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)
Kandidat za gradonačelnika Novog Sada pokreta „Kreni-Promeni“ Danilo Babić izjavio je večeras da će, ako postane gradonačelnik, zaustaviti „štetan projekat Novi Sad na vodi“.

„Zaustavićemo štetan projekat Novi Sad na vodi, jer to je projekat koji Novosađani ne žele“, rekao je Babić na predizbornom skupu u Novom Sadu.
Obećao je veći broj zelenih površina, jednaka davanja za decu u privatnim i državnim vrtićima, suzbijanje korupcije, uvođenje moratorijuma za seču šuma Fruške gore, uvođenje konkursa za zapošljavanje u gradskim javnim i komunalnim preduzećima i gradskoj upravi.
On je pozvao građane da izađu na izbore kako bi, prema njegovim rečima, Novi Sad opet bio „grad ljubavi, tolerancije, mira, a ne grad podele i mržnje“.

Lider „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović je rekao da Novi Sad ima „pametniju opoziciju“ od Beograda „jer se nije podelila i jer ne zbunjuje građane“.
„Neizlazak na izbore znači glas za Srpsku naprednu stranku (SNS). Ako bilo ko sa bilo koje opozicione liste proba da pređe na stranu SNS-a, neće biti formiranja vlasti, podele mandata, rušićemo ih na ulici“, poručio je Savo Manojlović.
Na skupu su predstavljeni kandidati za odbornike liste „Dr Savo Manojlović – I ja sam Novi Sad – Kreni – Promeni“ koja na izborima nastupa pod brojem 8.

https://www.danas.rs/vesti/politika/izbori-2024/kreni-promeni-novi-sad-na-vodi/

Teško će to ići, sve i da dodju do većine ima Vučić da im otme odbornike.
 
Da, i meni se čini. Velika je lova u igri. Samo što taj projekat može i da potopi Novi Sad. Bukvalno.
Сам ти причао...одемо ми у НС возом,овим новим..
и сад такси,таксиста само што је уста отворио,босанац ..
ја њему:" И колико си дуго у НС"?
"28 година..али ови овде лоши Људи"

ја се пренеразио :roll:
 

Kako će izgledati „Novi Sad na vodi“: Planira se izmeštanje i dogradnja nasipa, nakon čega niču soliteri i do 20 spratova​

A. Latas20.01.2024. 10:12
Kako će izgledati Novi Sad na vodi: Planira se izmeštanje i dogradnja nasipa, nakon čega niču soliteri i do 20 spratova 1
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Konceptualni okvir prostora koji se u javnosti naziva „Novi Sad na vodi“ na javnom je uvidu od 19. januara. Kako se planira, Novi Sad će prvo morati pomeriti nasip i dograditi ga, a tek nakon toga privatni investitor, kompanija „Galens“ koja je i naručila ovaj plan, kreće u izgradnju objekata koji mogu imati i po 20 spratova.

Prema planu ovo područje namenjeno je za opštegradski centar, turističko, sportsko, rekreativne površine, vodene, te saobraćajne površine. Gradiće se zgrade od 14 spratova, ali hoteli, banke i kompanije moći će da dižu solitere i do 20 spratova.
Prostor „Brodogradilišta“ od 2017. godine je u vlasništvu kompanije „Galens“.
No, pre izgradnje „Novog Sada na vodi“, kako piše u ovom dokumentu, „realizacija planiranih sadržaja u priobalju biće uslovljena dogradnjom prve odbrambene linije, što znači da se tek nakon dogradnje nasipa i kejskog zida može pristupiti realizaciji planiranih sadržaja u priobalju“.

Prostor između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu površine je približno 22,50 hektara, od čega će opštegradski centar (drugo ime za zgrade) zauzimati 6,20 hektara.
Armirani betonski zid novog nasipa imaće kotu 81,8 metara oko starog brodogradilišta, dok će ka Šodrošu obaloutvrda biti od prirodnih materijala na koti od 81,20 metara. U planu se navode i dve studije koje kažu da ova dogradnja neće imati negativnih uticaja na vodni režim Dunava u Novom Sadu, ali i šire.
„Planira se dogradnja nasipa prve odbrambene linije na prostoru oko Kameničke ade i brodogradilišta, radi uspostavljanja odbrane od hiljadugodišnje velike vode reke Dunav. Izgradnjom uz postojeći nasip prve odbrambene linije, na način da objekat čini fizičku, funkcionalnu i tehničku celinu, planira se pretvaranje dela nasipa prve odbrambene linije, severno od Šodroša, u nasip druge odbrambene linije“, stoji u planu.
PROTEST NA ŠODROŠU U NOVOM SADU
Protesti građana zbog betonizacije priobalja, foto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Kada se bude gradio nasip, betoniraće se i parking koji će biti skoro podjednako velik kao i čitav deo namenjen za turističko-rekreativne aktivnosti. Nakon što Grad pomeri i dogradi odbrambeni nasip, kreće i izgradnja novog stambenog kompleksa.

Prostor starog brodogradilišta činiće kompleks sa stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima, biće okružen javnim prostorima, u okviru kojih će se nalaziti šetališta, biciklističke staze, ozelenjene i parterno uređene površine.
„Prostor starog brodogradilišta ima specifičan položaj i specifičan oblik u odnosu na susedne namene. Dislociranjem postojećih industrijskih objekata, koje se nalaze u okviru planskog područja, stvaraju se nove mogućnosti za korišćenje i uređenje priobalja, pruža mogućnost za uređenje i formiranje opštegradskog centra uz Dunav“.

Turističko-sportsko- rekreativni sadržaji predviđaju se na površini oko 7000 metara kvadratnih. U ovom delu planira se izgradnja zatvorenih i otvorenih sportskih objekata, sa pratećim komercijalnim, ugostiteljskim ili turističkim sadržajima.
U okviru ovog područja nalazi se i manji deo predviđene veslačke staze sa zonom obaloutvrde. Trasa veslačke staze biće dugačka 2150 metara.

„Izgradnja veslačke staze, kao centralnog sadržaja Kameničke ade, planira se u cilju razvoja vrhunskih sportova vezanih za vodu“, dodaje se u planu.
Direktor Javnog preduzeća „Urbanizam“ Dušan Miladinović ranije je braneći plan izgradnje „Novog Sada na vodi“, od onih koji su mu se javno usprotivili, upravo veslačku stazu pominjao kao jedan od razloga što se pomera nasip, obrazlažući da Grad nema takav jedan sadržaj.
Kako će izgledati Novi Sad na vodi: Planira se izmeštanje i dogradnja nasipa, nakon čega niču soliteri i do 20 spratova 2
Ulaz u nekadašnje brodogradilište, foto: Dunavac – Šodroš
On je u ranijim medijskim istupima govorio da neće Grad, već privatna kompanija „Galens“ finansirati dogradnju obaloutvrde. To ćemo uskoro izgleda moći i da proverimo.
Ovaj dokument dostupan je za javni uvid do 2. februara, do kada je moguće i dostaviti primedbe.

Podsetimo, u Novom Sadu je poslednjih godina organizovano na desetine protesta protiv izgradnje „Novog Sada na vodi“. Osnovan je i Šodroš survivor kamp, a prilikom nekoliko demonstracija policija je prema aktivistima i građanima primenjivala silu, hapsila ih i tukla, u čemu je nekad imala i pomoć privatnog obezbeđenja Skupštine grada Novog Sada, kao kada se usvajao novi GUP koji je građanima bio sporan najviše baš zbog izgradnje „Novog sada na vodi“ i pomeranja nasipa.

Ekološki front: Investitori su nervozni i žuri im se, bliže se lokalni izbori​

Na prvi pogled, kako kažu iz Ekološkog fronta Novi Sad, njihova je pretpostavka je da cilj „brzinskog“ usvajanja ovog plana pre svega besplatna konverzija zemljišta.
Budući da je plan izašao danas na rani javni uvid u konceptu, predstoji još i javni uvid u kojem će biti detaljnija razrada.

„Svakako ćemo se detaljima koncepta baviti u narednom periodu, odnosno u narednih 15 dana, kao i podneti primedbu. Ne treba ignorisati činjenicu da dolaze redovni lokalni izbori, možemo nagađati da investitor oseća izvesnu dozu nesigurnosti, te je bitno osigurati se i usvojiti plan pre toga. Na uvidima je više spornih planova, koje je potpisao direktor Urbanizma Dušan Miladinović“, kažu iz ovog udruženja.
Za građane ističu bitan nasip i odbrana grada od poplava, što obrađivači plana ignorišu.
„Pitanje za Dušana Miladinovića i urbaniste je kako je moguće praviti planove na vodom zemljištu, bez da je donet planski dokument za dogradnju prve odbrambene linije odnosno utvrdjivanja vodnog zemljista za dograđeni nasip?“, rekli su iz Ekološkog fronta.
Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.
 
Сам ти причао...одемо ми у НС возом,овим новим..
и сад такси,таксиста само што је уста отворио,босанац ..
ја њему:" И колико си дуго у НС"?
"28 година..али ови овде лоши Људи"

ја се пренеразио :roll:
pa to su sve njegovi zeme.........sta se cudi?
 
pa to su sve njegovi zeme.........sta se cudi?
Како да се не чудим,
28 година живи у Граду и пљује по староседеоцима????
АЛО....
нЕКА ИДЕ у своје босанске вукојебине одакле је дошао ако му НС не одговара и тамошње Становништво,гоувно босанско!
 
Како да се не чудим,
28 година живи у Граду и пљује по староседеоцима????
АЛО....
нЕКА ИДЕ у своје босанске вукојебине одакле је дошао ако му НС не одговара и тамошње Становништво,гоувно босанско!
Trebao si njemu u oci reci.
 
Lider „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović je rekao da Novi Sad ima „pametniju opoziciju“ od Beograda „jer se nije podelila i jer ne zbunjuje građane“.

Malo licemerno od njega da priča o podelama.

U Beogradu, u Decembru, nije hteo da se uključi i pomogne opoziciji, tačno bi svi zajedno smenili Vučića pošto je falilo malo.

U Beogradu, sad na ponovljenim izborima, nije hteo sa kolegama zajedno. Hoće samostalno.

U Novom Sadu, okupila se cela opozicija, međutim on odlučio da hoće samostalno.

Iskustva nam pokazuju da se autokratski režimi mogu pobediti samo sinergijom koja se dobija udruživanjem. Možda Savo to ne zna? A možda i zna, nego mu je posao da kvari. Biće da je ipak ovo drugo ;)
 
Poslednja izmena:
Како да се не чудим,
28 година живи у Граду и пљује по староседеоцима????
АЛО....
нЕКА ИДЕ у своје босанске вукојебине одакле је дошао ако му НС не одговара и тамошње Становништво,гоувно босанско!
koji bre "starosedeoci" ?
Pola "novosadjana" nije rodjeno u Srbiji.
 
"Investirori" u NS su ti bata Andrej i Dodik :D
Te firmice "Galens" i ostale su smesno pokriće SNS mafije u saradnji sa raspalim bosancem Dodikom.
Dodik jeste iskoristio vlast za licno bogacenje kao i svaki politicar; ali sto je “raspali Bosanac” ?

Zar nije malo glupo da neko ko arbajtuje za Švabu (od 193 UN) prozoiva bilo koga :lol:
 
Malo licemerno od njega da priča o podelama.

U Beogradu, u Decembru, nije hteo da se uključi i pomogne opoziciji, tačno bi svi zajedno smenili Vučića pošto je falilo malo.

U Beogradu, sad na ponovljenim izborima, nije hteo sa kolegama zajedno. Hoće samostalno.

U Novom Sadu, okupila se cela opozicija, međutim on odlučio da hoće samostalno.

Iskustva nam pokazuju da se autokratski režimi mogu pobediti samo sinergijom koja se dobija udruživanjem. Možda Savo to ne zna? A možda i zna, nego mu je posao da kvari. Biće da je ipak ovo drugo ;)
KP do ovih izbora uopšte nije bio politički faktor niti je imao bilo kakav dogovor ili koaliciju sa bilo kojom opozicionom strankom ili blokom, pa nije imao nikakvu moralnu obavezu da im pomaže. Samim tim, nije zaslužan ni za kakvu podelu.

A što se tiče samostalnog izlaska, pa možda im se ostale stranke opozicije jednostavno ne sviđaju, kao što se i meni ne sviđaju. Možda isluženi političari koji su već bili u vlasti i već dvanaest godina se nadaju da će ponovo da dođe njihovo vreme da jašu treba konačno da shvate da ih narod ne želi, a ne da vrište kako ih je KP izdao.
 
Malo licemerno od njega da priča o podelama.

U Beogradu, u Decembru, nije hteo da se uključi i pomogne opoziciji, tačno bi svi zajedno smenili Vučića pošto je falilo malo.

U Beogradu, sad na ponovljenim izborima, nije hteo sa kolegama zajedno. Hoće samostalno.

U Novom Sadu, okupila se cela opozicija, međutim on odlučio da hoće samostalno.

Iskustva nam pokazuju da se autokratski režimi mogu pobediti samo sinergijom koja se dobija udruživanjem. Možda Savo to ne zna? A možda i zna, nego mu je posao da kvari. Biće da je ipak ovo drugo ;)
Inače, malo je licemerno da ti kao Đilasov fan optužuješ nekoga za izazivanje podela jer verujem da znaš kako je dotični rasturao neke druge opozicione opcije.
 
KP do ovih izbora uopšte nije bio politički faktor niti je imao bilo kakav dogovor ili koaliciju sa bilo kojom opozicionom strankom ili blokom, pa nije imao nikakvu moralnu obavezu da im pomaže. Samim tim, nije zaslužan ni za kakvu podelu.

Nije zaslužan za podelu u okviru SPN naravno, ali njegov solo izlazak na izbore, kao i tajming aktiviranja, idu u prilog da opozicija bude još više razjedinjena. Kako je moguće da se svi okupili osim njega? Plus ga još i zovu. Njegovo objašenjenje je da se bolji efekat postiže razdvojenim izlaskom što je direktna laž. Ne postoje primeri da je bilo gde, bilo kad u svetu, razjedinjena opozicija pobedila autokratsku vlast. Što znači da svesno ulazi u igru da zabija klipove opoziciji.

Evo moje teorije: Savo je zapadni čovek a zapad trenutno podržava Vučića jer im završava neke poslove. Opozicija je tu samo kao bekap. Međutim, kako se opozicija približila previše blizu, a nije njihovo vreme (još), aktiviran je Savo da im malo pomrsi račune. To objašnjava njegov padobranski upad na izbore sa već pripremljenom kampanjom. A iz kampanje se tačno može prepoznati taj zapadni stil, bukvalno je dobio skriptu po kojoj radi, pogledaj par njegovig gostovanja, sva su bukvalno ista, robotski priča iste rečenice istim redosledom. Praktično on je glumac koji je dobio da odradi to što mu je dodeljeno, zato i izgleda tako neubedljivo. Da je zaista iskreno hteo da se uključi u politiku, imao je mnogo prilike da to učini a ne ovako upadom u osetljivom trenutku. To su stvari koje treba da posmatraš, ne šta ko priča. Može svako da priča šta hoće, nego gledaj te detalje, šta radi i u kom trenutku i videćeš da slika dobija mnogo širi kontekst.

A što se tiče samostalnog izlaska, pa možda im se ostale stranke opozicije jednostavno ne sviđaju, kao što se i meni ne sviđaju. Možda isluženi političari koji su već bili u vlasti i već dvanaest godina se nadaju da će ponovo da dođe njihovo vreme da jašu treba konačno da shvate da ih narod ne želi, a ne da vrište kako ih je KP izdao.

Pa nije to stvar sviđanja ili nesviđanja. Politička scena je takva kakva jeste. Za sve njih su glasali neki građani. Ti ako kažeš "ovaj mi se ne sviđa, onaj mi se ne sviđa" to onda znači da ne poštuješ načela demokratije. Jer nije na tebi da li se neko sviđa ili ne, ako su građani glasali za njega, tvoja je dužnost da sarađuješ sa njim, nebitno da li ti se sviđa. Naravno, možeš da biraš da ne sarađuješ pa da tako večno budete opozicija, što opet ide u prilog samo Vučiću. I tako kad god vidimo na izborima padobrance koji hoće da soliraju, to znači da su tu da pokvare. Prosto stvar je vrlo jasna, moraju svi zajedno.

Inače, malo je licemerno da ti kao Đilasov fan optužuješ nekoga za izazivanje podela jer verujem da znaš kako je dotični rasturao neke druge opozicione opcije.

Ja bih najsrećniji kada bi na scenu došli novi ljudi, već podosta glasam za njih i svaki put se razočaram jer ne požive više od sezonu-dve. Bio sam Radulov fan, ispostavilo se da je kompletno nesposoban. U poslednje vreme sam veoma cenio Pavla Grbovića, momak lepo razmišlja i ima moderne poglede na svet, delovao mi perspektivno ali evo odlučio da bude u ekipi koja se prodala, ispalila dogovor i častila Vučića sigurne pobede. Tako da čovek za koga god da se ponada, taj se ili samoubije ili se proda. Prosto mi sad osim Đilasa i Jovanovića više nemamo opoziciju. Desnica se raspala. Zavetnica se prodala. Jeremić i Gajić su se prodali. Boškić i Radul su se sami autovali od nesposobnosti. Nestor i Savo su ubačeni elementi. Možda je to nekome tužna istina ali je tako. Ovi klinci što izlaze na izbore po principu "moramo da se ponizimo" ko zna čime su ucenjeni, ja mislim da ni oni sami ne veruju u pobedu, samo se mole Bogu da ne izgube mnogo. A po meni je upravo i cilj da izgube mnogo da bi što pre nestali sa političke scene i otvorio se prostor za neke nove ljude. Jer dok kod na sceni imaš ljude poput Sava, Lazovića, Veselinovića, Aleksića, Grbovića... Vučić je siguran. Samo ih slušaj šta pričaju, ne moraš meni da veruješ, njihovo razmišljanje ne ide dalje od "borimo se za opštinu, nećemo dati Vučiću ni ulicu...". Prosto pilićari, skupljači mrvica. Kako takvi mogu na vlast? Da li neko uopšte može da zamisli nekog od tih klinaca da izađe na crtu Vučiću ili Šapiću? Potpuno drugi kalibar. Poraz za sve nas koji smo opozicioni glasači je takve držimo na političkoj sceni kad znamo da nikad ništa neće uraditi. Samo nam prodaju isti bulšit kao Vučić - "teško je ali borimo se".
 
Da je zaista iskreno hteo da se uključi u politiku, imao je mnogo prilike da to učini a ne ovako upadom u osetljivom trenutku.
Срам га било! Баш у осетљивом тренутку када се вашем Вољеном смеши губитак Београда односно централних градских општина, Новог Сада и Ниша :zcepanje::lol::rotf::hahaha::cepanje::hahaha1:
 

Back
Top