KREMIRANJE....

pa kod nas je zabranjeno, ne znam sto
dok u kanadi npr, mozes na sred ulice da prospes i niko ti nista nece reci
takav je zakon kod nas od pitaj boga kad
i nisu ga menjali
bas sam zvala kad je tata umro, hteli smo da donesu pepeo ovde da ga pustimo u Dunav ali ne vredi
na aerodromu bi uzeli urnu i preneli je do groblja....isto kao kovceg sa telom...nema razlike...ne bi mogli mi da nosimo

Meni je tradicionalna sahrana mnogo morbidnija: strpaju te u zemlju da se usmrdis, raspadas i da te jedu crvi :bljak: Ja sam za kremiranje i hocu da ostavim nekom nasledstvo da putuje oko sveta sa mojom urnom, i prospe deo pepela na svim najlepsim delovima planete :super: (jos nisam smislila tacne lokacije, ali nadam se da jos imam vremena za detalje :lol:)

Meni je tradicionalna sahrana mnogo morbidnija: strpaju te u zemlju da se usmrdis, raspadas i da te jedu crvi :bljak: Ja sam za kremiranje i hocu da ostavim nekom nasledstvo da putuje oko sveta sa mojom urnom, i prospe deo pepela na svim najlepsim delovima planete :super: (jos nisam smislila tacne lokacije, ali nadam se da jos imam vremena za detalje :lol:)

Za lokacije ces lako,samo ostavi dosta love!

od puberteta sam za to da budem kremirana....sahrana i grob su mi strani jer ne zelim da mi neko obilazi grobno mesto i da me se tako secaju....dovoljno je da me se moja deca sete s vremena na vreme i da im ostanem u secanju kao dobra majka....a pepeo nek se baci, necu da se cuva...

a pa ja sam vec rekla
esplicitno cu to zahtijevat
i od djece, ako ih bude, da me podijele
u manje posude
i drze na televizoru, u dnevnom, na vidnom mjestu
ako oce naslijedstvo tojest : )
ja hocu da od mene naprave pot pourri :lol:
Pot-pourri___La_technique_pour_raviver_son_odeur___.jpg

Kad riknem neka me doktori lepo raspore i povade sta moze da se donira sirotim ljudima koji cekaju organe, a resto neka se spali u furuni i raspe pomalo u dvoristu moje porodicne kuce, igralistu moje osnovne skole, dvoristu gimnazije i malo u Savu.
Roditeljima sam rekao da cu ih kremirati i nemaju nista protiv. Koja je svrha pokopavanja, kad pre ili kasnije grob ostane pust i zapusten, i onda ti grobljansko komunalna bagra po komunjarskom principu useli na sprat komsiju zbog viska stambenog prostora.

Mnogi se testamentalno odlučuju na takav vid sahrane.
Sve je češća pojava da ljudi ne žele biti sahranjeni na tradicionalan način.
Da li je u pozadini strah od zatrpavanja još živog čoveka ?
Morbidno ?
Prilično.
Ali, i to je život.
U velikim svetskim gradovima odavno se tako sahranjuje !
Ko bi obezbedio toliko terena za gradska groblja !?

Šta o svemu mislite ?
Jeste li za "lomaču" ili ne ?
naravno da sam za...
ili to ili neka markantna tačka u vukojebini tipa litica u kamenom sarkofagu koji ću da obezbedim sebi za života kako nikoga ne bi izlagao troškovima...
nikakve čamovine, ilovače i sl...
nikakva groblja, popovi, devetine, četvrtine, polovine, godine...

Poslednja izmena:
Најбоља Линда, освеживач просторије лол..па требало би да патентирају и паковања постхумних остатака у виду јелкице за кола, то би било кул лол

Бре, платио сам ГМ, тако да, ја ћу тамо, а ви се фурунишите, видимо се

Poslednja izmena:
mislim da ljudi razmišljaju praktičnije
možda smatraju besmislenim da da ih zatrpaju i dignu spomenik
i da posle nad njima familija piknikuje
meni je sasvim sve jedno šta će sa mnom kad umrem
a poštujem svaki izbor

Morbidno ?
Prilično.
Ali, i to je život.

Šta o svemu mislite ?

Ja bih jednog dana, kada umrem, volela da me kremiraju. Ne želim da napišem zašto i zbog čega.

:hvala:

Ja bih jednog dana, kada umrem, volela da me kremiraju. Ne želim da napišem zašto i zbog čega.

:hvala:

Isti slucaj, samo ja bih mogla navesti vise razloga (grozno je ono zatrpavanje u zemlju, kad god mi je neko drag umro, prvi udar zemlje o sanduk kod mene izaziva nesvesticu), da nikoga ne opterecujem da placa grobno mesto, dolazi (neko rece i piknikuje, mada se s tim ne bih slozila, saznanje da dole lezi neko ko mi je znacio za zivota a nedostaje i dandanas, ne tera na piknik, samo na poneki zalogaj, kazu "valja se"...) i ono na sta se neki mogu nasmejati, ali meni nije smesno: Vucem neki strah (mozda zbog dosta procitanog a istinitog o tavkim slucajevima) da mogu da ozivim u grobu, i sama ta pomisao me gusi, izaziva paniku...Znam da se to desava mozda jednom u milion slucajeva (mozda i vise, ko zna) ali, sama pomisao na to- mene paralise.

No, kad umrem, necu nista znati, a o svojim strahovima ne pricam nikome, mozda par puta mami i sestri koje planu na mene: O cemu pricas, kakvo umiranje, a svi cemo jednog dana, svi, niko iz zivota ziv nije izasao.

Poslednja izmena:
Morbidno ?
Prilično.
Ali, i to je život.

Šta o svemu mislite ?
ja bih uvela zakon da mora samo tako, nema mesta da se svi sahranjujemo, a i ekoloska je katastrofa degenerici kupuju metalne kovcege u nadi da ce za 300god da ih neko iskopa i stavi u muzej, pa ne daj boze da se obrukaju da se raspadnu dotle :roll:

ja bih uvela zakon da mora samo tako, nema mesta da se svi sahranjujemo, a i ekoloska je katastrofa degenerici kupuju metalne kovcege u nadi da ce za 300god da ih neko iskopa i stavi u muzej, pa ne daj boze da se obrukaju da se raspadnu dotle :roll:

Тако ће сигурно врло брзо и бити, онолики хектари под гробљима, са тенденцијом ширења.

Ja sam za kremaciju,apsolutno :D Bolje to nego da me grickaju bubice isl :lol:

I da..imam neopisiv strah da ću se(kakav sam baxuz)probuditi negde dole :rumenka:
Kad pomenem bližnjima :lol: svoju želju,blago rečeno su zgroženi :roll:

Zanima me kako mogu sebi da obezbedim kremaciju nakon smrti :think:
Ili da se polijem benzinom kad osetim da mi se bliži kraj :lol:

Јесте, Недо, примају аконтације, можете одмах да себи уплаћујете.
То сигурно обухвата комплет услугу са полгагањем у поштанске сандучиће, можда и неки говор.

Hvala Razvigore za preporuku,veoma lepo od vas zaista.Može to i mnogo jeftinije,ekser u šteker,očas posla gotovo,prašinu počiste partvišem (portviš?),pa u kesu sa smećem.Čista ekologija.:)

Poslednja izmena:
Pitanje kremacije je u hriscanstvu dosta komplikovana stvar. Kanonski gledano (ne ulazim u primere gde se svestenici prave blesavi pod izgovorom da oni opelo drze u kapeli nad sandukom i da ne znaju da li ce telo biti sahranjeno ili kremirano ali ih eto porodica nije pozvala da odrze i opelo nad grobom) pravoslavna crkva zabranjuje kremaciju, katolicka odobrava ako nema mesta za sahranu i sl dok protestantske nemaju nikakvu zabanu po tom pitanju. Biblijski gledano u Svetom pismu, u Starom zavetu imamo primer kremacije koji nije osudjen tako da ne vidim razlog za zabranu ili ogranicenje kremacije ali... U zemlji Srbiji kremacija se moze obaviti u Beogradu i Novom Sadu. Kremacija je generalno nesto jeftinija od sahrane jer nema kupovine grobnice ili zakupa grobnog mesta, Prema zakonu o sahranjivanju koji je star vec vise decenija i koji nikako da se promeni, prilikom zakazivanja kremacije mora se doneti potvrda o zakazanoj 'sahrani' urne u neku grobnicu ili grobno mesto ili zakupiti mesto u kolumbarijumu ili rozarijumu (Kolumbarijum je zid sa kasetama u koje se mogu smestiti dve urne, a rozarijum je posebno uređena zelena površina sa kasetama u koje se mogu smestiti četiri urne) ili "Vrt sećanja" je posebno određeno mesto na Novom groblju na kome se vrši rasipanje pepela kremiranih posmrtnih ostataka (ne znam da li i Lesje u Novom Sadu ima vrt secanja). Dakle kod nas jos uvek nije moguce prosipati pepeo gde kome dune, cuvati baku na polici u spavacoj sobi i sl. Sto se mene tice kremacija je higijenskija jer se tima unistavaju i sve bolesti pokojnika koje podzemnim vodama i sl, teoretski mogu da dodju u kontakt s podzemnim vodama i sl.

Back