Trenutno je najpovoljniji u Alpha banci, kamatna stopa je marza 4,2% + 3M Euribor. Medjutim, taj takozvani fiksni deo odnosno marza, u ugovoru nije uopste definisan kao fiksan, nego banka zadrzava pravo da promeni marzu u zavisnosti od uslova na trzistu. U opštim uslovima poslovanja piše da se marza krece od 4,2%-5,5%, sto vam na razgovoru sigurno nece reci. Zatim, na sajtu NBS sam videla da je ova banka poslovala sa gubitkom u 2010. godini u oba kvartala, a u drugom je cak prva na listi sa gubitkom od 0,5 milijardi dinara. Ne znam da li to ima neke veze ali ni ne uliva poverenje u sigurnost ove banke, kao da zeli da niskom kamatnom stopom privuce sto vise klijenata a posle sledi dranje koze radi pokrivanja gubitka.
Takođe mi je poznat slučaj Piraeus banke koja je isto kao Alpha u jednom momentu imala najpovoljnije kredite i znatno nizu kamatnu stopu od ostalih banaka, a onda je ubrzo podigla sa 3,... % na 6,...% (ne znam bas tacne cifre) i sada se mnogima rata utrostrucila i dovela ih do katastrofe.
Fiksnost marze sam proveravala i u ostalim bankama kod kojih se kamatna stopa sastoji od "fiksnog" dela i euribora, insistirajuci na tome sta pise u ugovoru, i u svim bankama su mi rekli da taj fiksni deo zapravo i nije fiksan

Izuzetak su samo Societe Generale i NLB kod koji zaista u ugovoru i opštim uslovima poslovanja pise da je marza nepromenljiva do kraja otplatnog perioda (4,45 odnosno 4,5%+6M Euribor). Takva kamatna stopa je nesto veca nego kod Alpha banke ali je marza fiksna.
Mada, euribor je u poslednje 2-3 godine na najnizem nivou zbog recesije i predvidjanja su da ce cim krene oporavak prvo euribor i libor krenuti da rastu. Ako euribor opet dostigne nivo od pre recesije (mislim oko 5%), odose kamatne stope u nebo ako banke ne smanje svoje marze, sto je pretpostavljam malo verovatno.
Posto sam u potrazi za najpovoljnijim kreditom za stan (koliko je to u Srbiji moguce), molim sve one koji su vec uzeli kredit da nam iznesu ovde svoja iskustva, kod koje banke su uzeli i pod kojim uslovima, kolika ima je rata, da li im je banka menjala ratu kako joj se prohte ili je bila korektna, da li su zadovoljni svojom bankom... Takođe molim i one koji to tek planiraju da napisu o rezultatima svojih "istrazivanja", bilo kakva informacija ce biti korisna za one kojima je kredit jedina mogucnost da dodju do stana...