KREDITI

Sta mislite po pitanju nevidjivog novca tj. kredita

• Za kredite

• Protiv kredita

• Neodlucan

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
U kom ste gradu ,i kod nas su placevi po tim cenama .
Još nešto plac insistira i kuću a kuća priključke recimo da se priključite na struju(ako je to uopšte moguće na tom placu ) platite tričavih 140 000 dinara ili voda 50.000 ili kanalizacija 45000 ili plin 105000 legalizacija uknjižba dozvole zavise od mesta u Novom Sadu su od 600 do 6000 dinara po kvadratu kuće
Ali opet je puno komfornije lepše i udobnije i najvažnije jeftinije od stana

U kom ste gradu ,i kod nas su placevi po tim cenama .
Još nešto plac insistira i kuću a kuća priključke recimo da se priključite na struju(ako je to uopšte moguće na tom placu ) platite tričavih 140 000 dinara ili voda 50.000 ili kanalizacija 45000 ili plin 105000 legalizacija uknjižba dozvole zavise od mesta u Novom Sadu su od 600 do 6000 dinara po kvadratu kuće
Ali opet je puno komfornije lepše i udobnije i najvažnije jeftinije od stana

Mene interesuje plac u okolini Beograda, do recimo 25-30km. I kupila bih mali plac ali koliko vidim ni jedna banka ne odobrava takav kredit. Meni je 3-4 ara vise nego dovoljno a sto se tice kuce to bih kasnije polako, prvo prvo :D. Gledala sam po oglasima i u okolini Beograda moze da se kupi takav plac ( na nekima vec postoji prikljucak za struju, vodu ) za novac koji bi uzela na kredit jedino ne razumem zasto ne postoji povoljniji kredit za takvu kupovinu, pa i sam plac se moze staviti kao hipoteka nekakva :dontunderstand:. Inace ja ne posedujem nikakvu nekretninu u gradu da bih mogla koristiti istu kao neki zalog.

Ni jedna banka banka ne odobrava kredit za kupovinu placa odobrava keš kredit ali to nije isto (jer je kamata na njemu enormna)
Dalje nama je kredit indeksiran u Švajcaracima i u stranoj valuti je porastao sa 109 na 121 franak mesečno .Banka nma je poslala pismo 2009 da zbog inflacije moraju da podignu ratu kredita .Tužili smo ih ,dobili prvostepenu presudu (u međuvremenu su nam nudili da vrate kredit na staro),i raskinuli ugovor sa bankom pre mesec dana ostali smo im lepo dužni ,ali ko ih šiša kada su alavi .

...i sta se desava sa neplacenim ratama?

Plus su platili sudske troškove .
Zeznuli su se imaju neku lošiju pravnicu preko veze pa im je ona uništila odbranu ,jedva je neki advokat izvukao i ovo da ne pozivaju menadzere na odgovornost zbog prevare

Plus su platili sudske troškove .
Zeznuli su se imaju neku lošiju pravnicu preko veze pa im je ona uništila odbranu ,jedva je neki advokat izvukao i ovo da ne pozivaju menadzere na odgovornost zbog prevare

Pa tvoj slučaj je zaista neverovatan. Iskreno do sada nisam čula da je neko dobio spor sa bankom na ovakav način. Čudi me da su napravili takav propust, jer koliko znam odlično se pokriju ugovorom i klijentima se u većini slučajeva prećuti ono u fus notama u ugovoru, što ima kasnije daje za pravo da vršljaju kako oni hoće.
Drago mi je da si uspeo. Svaka čast! :super:

Trenutno je najpovoljniji u Alpha banci, kamatna stopa je marza 4,2% + 3M Euribor. Medjutim, taj takozvani fiksni deo odnosno marza, u ugovoru nije uopste definisan kao fiksan, nego banka zadrzava pravo da promeni marzu u zavisnosti od uslova na trzistu. U opštim uslovima poslovanja piše da se marza krece od 4,2%-5,5%, sto vam na razgovoru sigurno nece reci. Zatim, na sajtu NBS sam videla da je ova banka poslovala sa gubitkom u 2010. godini u oba kvartala, a u drugom je cak prva na listi sa gubitkom od 0,5 milijardi dinara. Ne znam da li to ima neke veze ali ni ne uliva poverenje u sigurnost ove banke, kao da zeli da niskom kamatnom stopom privuce sto vise klijenata a posle sledi dranje koze radi pokrivanja gubitka.
Takođe mi je poznat slučaj Piraeus banke koja je isto kao Alpha u jednom momentu imala najpovoljnije kredite i znatno nizu kamatnu stopu od ostalih banaka, a onda je ubrzo podigla sa 3,... % na 6,...% (ne znam bas tacne cifre) i sada se mnogima rata utrostrucila i dovela ih do katastrofe.

Fiksnost marze sam proveravala i u ostalim bankama kod kojih se kamatna stopa sastoji od "fiksnog" dela i euribora, insistirajuci na tome sta pise u ugovoru, i u svim bankama su mi rekli da taj fiksni deo zapravo i nije fiksan :roll: Izuzetak su samo Societe Generale i NLB kod koji zaista u ugovoru i opštim uslovima poslovanja pise da je marza nepromenljiva do kraja otplatnog perioda (4,45 odnosno 4,5%+6M Euribor). Takva kamatna stopa je nesto veca nego kod Alpha banke ali je marza fiksna.

Mada, euribor je u poslednje 2-3 godine na najnizem nivou zbog recesije i predvidjanja su da ce cim krene oporavak prvo euribor i libor krenuti da rastu. Ako euribor opet dostigne nivo od pre recesije (mislim oko 5%), odose kamatne stope u nebo ako banke ne smanje svoje marze, sto je pretpostavljam malo verovatno.

Posto sam u potrazi za najpovoljnijim kreditom za stan (koliko je to u Srbiji moguce), molim sve one koji su vec uzeli kredit da nam iznesu ovde svoja iskustva, kod koje banke su uzeli i pod kojim uslovima, kolika ima je rata, da li im je banka menjala ratu kako joj se prohte ili je bila korektna, da li su zadovoljni svojom bankom... Takođe molim i one koji to tek planiraju da napisu o rezultatima svojih "istrazivanja", bilo kakva informacija ce biti korisna za one kojima je kredit jedina mogucnost da dodju do stana...:)

Kupi kuću u Inđiji ili Rumi za 15000 do 20000 evra i reši problem kuća ima koliko hoćeš a udaljenost od BGD je 30-40 km

U kom to delu Indjije? Pa u selima oko Indjije prizemne stare kuce su 30000 minimum.
U Indjiji nema pristojne kuce ispod 50000, tek izgradjene bez svih prikljucaka bez prozora i vrata na izlazu iz Indjije, Bogu iza ledja su 35000...

Ajd sad....U startu se ogradjujem zato sto je ova informacija iz 3. ruke i ne verujem(a zarko bih voleo) da je tacna.
Rece mi neka prijateljica da se u izvodu iz kreditnog biroa vishe ne prikazuje dug po kreditnim karticama...To je kao od pre nekih mesec i po dana.
Trac ili istina???:think:

Ajd sad....U startu se ogradjujem zato sto je ova informacija iz 3. ruke i ne verujem(a zarko bih voleo) da je tacna.
Rece mi neka prijateljica da se u izvodu iz kreditnog biroa vishe ne prikazuje dug po kreditnim karticama...To je kao od pre nekih mesec i po dana.
Trac ili istina???:think:

Trach! oni traze i cekovi da se ukinu a da ne prate kreditne kartice koje povlace i jake kamate za razliku od cekova.

Zanima me sljedece ja sam student 1 godine i bio sam u par banaka i sve su me odbile kad sam trazio kredit jer ni1 banka nece da da kredit ne zaposlenim licima.....
e sad da li je moguce da ja uzmem neki kredit u bilo kojoj banci da kupim sebi laptop ili da se i dalje slepam kod cimera ???

mnogi krshevi fino rade, neki p4 prescott sa dovoljno memorije na xp bi ti zavrsavao posao sto se net-a tiche. ne znam kakve su cene tamo, ovde kod nas oko 100 evra kosta takav jedan stari komp, bez monitora naravno.

Zanima me sljedece ja sam student 1 godine i bio sam u par banaka i sve su me odbile kad sam trazio kredit jer ni1 banka nece da da kredit ne zaposlenim licima.....
e sad da li je moguce da ja uzmem neki kredit u bilo kojoj banci da kupim sebi laptop ili da se i dalje slepam kod cimera ???

Jedino da konkurises za studentski kredit. Banka realno ne moze da ti da, jedino preko roditelja.

Naravno da ti neće dati kredit kad si nezaposlen kako misliš da vraćaš kredit a nemaš odakle?:aha:

Šlepaj se ti kod cimera dok možeš a 100% imaš i računski centar na faksu pa sedi tamo i radi.:)...mnoge moje kolege su tako završile faks pa ćeš i ti.;)

Trebam savet u vezi stambenih kredita. Nakon par dana trcanja od banke do banke, manje vise sve mi izgleda isto...okreni obrni guza ti na ledjima. Zanima me koji su to detalji na koje treba obratiti paznju kod podizanja kredita? Trenutno imam racun u Erste banci, prijatelj me savetuje da kredit uzmem kod SocieteGeneral banke. To bi me kostalo vremena, bar mesec dana vise... a kao laik i ne vidim neke povoljnosti. Erste ne traze ucesce, societe 10%, Alpha 15%... sve u svemu, razlike u ratama su po par eura. Ono sto mi ne treba je palamudjenje o tome da li samo ludaci uzimaju danas stanove na kredit u Srbiji...recimo da sam jedan o njih i da zavrsimo pricu. Treba mi savet nekoga ko se zaista razume. Druga stvar, zasto je bolje vezati kredit za svajcarski franak, i da li je uopste bolje?

Treba da kupim stan i jos nemogu da se odlucim u kojoj banci da uzmem kredit.:whistling:
Zato ovde otvaram temu u vezi kredita u nasim bankama.
Mozete da iznesete vasa iskustva i misljenje, a ujedno da pomognete nama, koji treba da se zarobimo do kraja zivota.:dash:

Pošto to nije mala stvar, najbolje je da obuješ lepo cipelice i da kreneš od banke do banke da sa njima direktno vidiš uslove po kojima daju stambene kredite pa onda da sedneš da razmišljaš i odlučuješ koju ćeš uzeti.;)

Poštovani,

Da li neko moze da mi pojasni sledećeće:
Stambeni kredit je uzet u CHF, vrednost stana je procenjena od strane banke u EUR,konkretno 57.000 EUR-a.U momentu uzimanja kredita odnos EUR-CHF je bio 1:60 što znači da je vrednost stana 91.200 CHF.Trenutno 91.200 CHF iznosi 70.150 EUR što znači da je cena stana skočila a u praksi je pala.Ako se poštuje ova moja logika i računica, daću banci da mi aktivira hipoteku i neka proda stan....naravno za tolike pare ga nikada neće prodati niti će dobiti 70 posto od vrednosti ( zakon o hipoteci).
Konkretno.....zašto banka nekretninu procenjuje u EUR-ima ako klijenta zaduzuje u CHF i ne mislite li da je to jedna velika prevara i kako se tome mozemo suprotstaviti.
I na kraju...da li mi je pitanje uopšte na mestu.

Pozdrav

Back