Krecenje

Jednostavno i interesantno osveženje zidova može se postići oslikavanjem.
Mogućnosti su razne, kao i motivi pa uz malo mašte i novca možete stvoriti prijatan prostor koji odiše toplinom.

slika-85051-2011-04-1302803627-default.jpg

Bilo da vam je potrebno da ukrasite deo praznog zida u koji se nikako ne uklapaju poneki ukras ili slika... ili biste jednostavno napravili promenu u vašem domu,
oslikavanje je odličan izbor, jer je prilagodljivo za svaku dimenziju, kao i stil unutarnjeg uređenja.
Možete raditi sami ili angažovati stručno lice.

http://4.***************/_fO8ShVjT8SM/TCx9vDXB7CI/AAAAAAAAEZo/Njf4eqYha30/s1600/phpThumb_generated_thumbnail+%281%29.jpeg

Kad sve saberem, ima i vishe :cool:

Ajde amonijak sta njakish, dajem vam besplatan savet a ne kao kod mog ujaka sto crvena kuhinja u 2 kvadrata izgleda kao jeftin burdelj. Pokazuje mi one kuhinje od po 10 metara duzine iz zurnala i plache ovo sam hteo... Reko samo si boju ubo :lol:

Poslednja izmena:
Kad sve saberem, ima i vishe :cool:

Ajde amonijak sta njakish, dajem vam besplatan savet a ne kao kod mog ujaka sto crvena kuhinja u 2 kvadrata izgleda kao jeftin burdelj. Pokazuje mi one kuhinje od po 10 metara duzine iz zurnala i plache ovo sam hteo... Reko samo si boju ubo :lol:

Pa sto ujaku nisi dao savet? Nego nama ovde delis i to jos besplatne, sve sto je besplatno nikad nije valjalo.

PRINCIPI BOJENJA PROSTORA

Boje se kombinuju po principu sklada – slične, analogne boje (zeleno-plava, zelena i zeleno-žuta) i principu kontrasta– komplementarne boje za koje, inače, teoretičari boja kažu da se najbolje slažu (crvena i zelena, plava i oranž, ljubičasta i žuta). Ukoliko želite mirnu, harmoničnu, relaksirajuću kućnu atmosferu, birajte prvi princip. Princip kontrasta koristi se u dinamičnim i kreativnim prostorima, koji živo komuniciraju sa korisnicima, privlače pažnju gostiju i bude maštu.

Monohromatizam – primena jedne boje koja dominira prostorijom, uz kombinovanje njenih blago nijansiranih tonova. Svojstven je minimalističkim enterijerima, koji istovremeno ne moraju dabudu i „hladni”.

Harmonija – nastaje korišćenjem boja iste game, sličnih svojstava ili različitih boja ujednačenih valera.

Gradacija boja – iskusni dizajneri kombinuju boje vešto postavljajući osnovne tonove kao podlogu, različito bojeći zidove ili nameštaj po principima koje sami postave.

Multikolorizam (višebojnost) – savremeni enterijeri često ne poštuju kanone slaganja i kombinovanja boja, ali samo oni najveštiji uspeju u tome.

Transparentnost – upotrebom stakla i providnih plastika nastali su enterijeri za koje je teško definisati boju. Kombinovanjem svetala koja menjaju boje, ta nepoznanica je još veća.

Sa našim sagovornikom Draganom Pejčićem vlasnikom firme D & D Moler razgovarali smo o samom uticaju pojedinih boja na životni prostor, kao i načinima samog implementiranja boja konkretno na zidovima i stolariji. Evo nekih zanimljivih zaključaka o uticaju boja do kojih smo došli nakon razgovora sa našim iskusnim sagovornikom:

Žuta boja je najtoplija i simbolizuje svetlo čiji je izvor Sunce. Snažno je ekstrovertna, optimistična i dinamična. Preporučuje se za male prostorije i sobe za mlade. Ublažava se belom, izbegavaju se zeleni karakteri i jake žuto-narandžaste kombinacije.

Zelena boja se retko koristi u svom osnovnom tonu kao dominirajuća boja enterijera. Savremeni dizajneri zeleno boje prijemne prostorije, mladalačke kuhinje i radne prostore. Insistira se na ekološkoj vezi stana i okruženja, čime zelena i banalno simbolizuje tu vezu. Kao detalj uz harmonično ujednačeni enterijer i nameštaj, zelena se sreće u „kivi“ varijanti.

Plava boja spada među osnovne boje. Njena suprotnost je žuta boja, a smeša obe je zelena koja udružuje karakteristike obe boje. U prirodi je široko zastupljena kao plavetnilo neba koje se odslikava u vodi. Simbolika plavetnila: mudrost, inteligencija, besmrtnost, beskonačnost, dubina, uzvišenost, poduhovljenost, mistika. Njene psihološke asocijacije: jasno, sveže, lako (boja atmosfere), prozirno, vazdušno, udaljeno, tiho, mirno, …
Fiziološki učinci plavetnila: smiruje srčani puls, usporava ritam disanja, smiruje, podstiče umne aktivnosti, introspekciju, sabranost – za nju kažu da je boja mira i odmora.

Ljubičasta boja je nastala mešanjem plave i crvene i u svom karakteru sadrži njihove najlošije osobine. Sreće se u mnogo varijanti, i po pravilu je hladna i monotona. Treba je izbegavati kao dominantnu boju u dnevnim sobama i trpezarijama. Prikladna je za prostore sa malo svetla jer bez obzira na veličinu prozora, daje karakter zamračenosti. Ako baš volite ovu boju, koristite je u detaljima.

Crvena boja je simbol ljubavi, strasti, ali i krvi i vatre. Izaziva snažne emocije i pobuđuje na aktivnost. Koristi se kao podsticaj radnoj energiji, ali i buđenju emocija. Dizajneri je rado primenjuju, sa promenljivim uspehom. Odlično se slaže sa većinom boja, ali caruje u belo-crnim i sivim prostorima.

Oranž boja je jedna od najtoplijih boja, puna života i optimizma. Naučnici tvrde da podstiče brži protok kiseonika u mozgu te je psiholozi preporučuju za radne prostore i dečje sobe. Kažu da stimuliše intelektualni razvoj i formiranje stabilne ličnosti.

Crna boja je odsustvo boja. Veoma se primenjuje u enterijerima. Kada dominira, to su po pravilu hladni prostori, no u slučaju kombinovanja, odličan je komplement bilo kojoj boji.

Efektna je posebno u kupatilima i kuhinjama, ili kao dominantna boja u različitim dezenima (tapete, mebl štofovi, tepisi...). Nepogrešiva je kao boja sedećih mebliranih ili kožnih garnitura, ali i za detalje – abažuri, vaze, skulpture, ramovi ogledala i slika.

Bela boja u teoriji predstavlja skup svih duginih boja. U praksi, više podseća na odsustvo svih boja. Veoma se koristi u savremenim enterijerima svih stilova. Ostavlja utisak naučne fantastike u kojoj forma i funkcija dominiraju nadestetikom. U zavisnosti od boje koja joj se doda kao pigment, varira i karakter prostora. Uz malo plave ili sive, ambijent je ledeno hladan. Sa oker ili oranž notom, prostor dobija na toplini i živosti. Bela je, poput crne, savršena za sve kombinacije i dekorativne akcente.

Oker boja je tradicionalno najkorišćeniji pigment u bojenju prostora za koju se kaže „ziher boja”. Zaboravite „kajsija” varijante, birajte boje i tonove peska.

Braon boja simbolizuje zemlju, snagu, ali i nežnost jeseni. Tako je treba i primenjivati.

Siva boja nosi sve dobro svojih komponenti – crne i bele. Odlično se kombinuje sa akcentima svih duginih boja.

Pa sto ujaku nisi dao savet? Nego nama ovde delis i to jos besplatne, sve sto je besplatno nikad nije valjalo.

Nije ni pitao, svi se vi pravite pametni pa onda posle jao sto sam bio lud. Nadjite nekog prijatelja koji je malo kreativniji i konsultujte se kad već nećete da platite enterijeristu. Eto i ja sam zurio sa kuhinjom pa stavio pločice a posle vidim da ljudi stavljaju staklo sa tapetom nekog dezena iza, mogu to i sad ali me mrzi :cool:

Nije ni pitao, svi se vi pravite pametni pa onda posle jao sto sam bio lud. Nadjite nekog prijatelja koji je malo kreativniji i konsultujte se kad već nećete da platite enterijeristu. Eto i ja sam zurio sa kuhinjom pa stavio pločice a posle vidim da ljudi stavljaju staklo sa tapetom nekog dezena iza, mogu to i sad ali me mrzi :cool:

Ne treba meni enterijerista, niti sam se ikada zalila da nesto nije valjalo. Prostor u kome zivim mora da ima moj licni pecat, a ne da ga sredjuje neko tamo ko nema veze sta ja zelim, volim i hocu. Imam tu srecu da mi prostorije nisu male, pa mogu da kombinujem sve i svasta, sto mi se dopada. Neko ko je nekreativan moze slobodno da iznajmi enterijeristu i on ce to uciniti za njega, ali meni, hvala na savetu, nije potreban.

Ne treba meni enterijerista, niti sam se ikada zalila da nesto nije valjalo. Prostor u kome zivim mora da ima moj licni pecat, a ne da ga sredjuje neko tamo ko nema veze sta ja zelim, volim i hocu. Imam tu srecu da mi prostorije nisu male, pa mogu da kombinujem sve i svasta, sto mi se dopada. Neko ko je nekreativan moze slobodno da iznajmi enterijeristu i on ce to uciniti za njega, ali meni, hvala na savetu, nije potreban.

Upravo tako .... podržavam.

Upravo tako .... podržavam.

Enterijerista za ljude koji imaju previse para a ni malo ukusa. Pogotovo me nervira sto je u poslednje vreme uslo u modu da su svi modernije opremljeni stanovi izgledaju isto, totalno bezlicno. Na jednom zidu stara cigla, obavezno tu plazma, niske komodice ispod televizora ili televozior na njima, obavezno gipsani spusteni plafoni sa skrivenim sijalicama ili eventaulno 30423942038 komada halogenki. Dajte ljudi, imate li vi nesto svoje ili cemo da trckamo svaki cas kod komsije i hvatamo beleske kako je i sta uradio pa da tako bude i kod nas, posto eto to je danas postalo obelezje da ta porodica odise izobiljem novca. No, vratimo se na temu, krecenje! :)

Jednostavno i interesantno osveženje zidova može se postići oslikavanjem.
Mogućnosti su razne, kao i motivi pa uz malo mašte i novca možete stvoriti prijatan prostor koji odiše toplinom.

Bilo da vam je potrebno da ukrasite deo praznog zida u koji se nikako ne uklapaju poneki ukras ili slika... ili biste jednostavno napravili promenu u vašem domu,
oslikavanje je odličan izbor, jer je prilagodljivo za svaku dimenziju, kao i stil unutarnjeg uređenja.
Možete raditi sami ili angažovati stručno lice.

kojim bojama se vrsi oslikavanje na zidu i gde iste mogu da se nadju? hvala :D

@krecenje
htela bih sama da okrecim, dekorishem deciju sobu. svi saveti su dobrodosli vezano za sve ono sto znate da bi mi bilo od koristi (koje boje, koje ne, koju farbu, koju nikako, cetke...) mozda je sve to jako standardno, ali prvi put se upustam u tako nesto pa bi mi znacila iskustva :)) fala

Enterijerista za ljude koji imaju previse para a ni malo ukusa. Pogotovo me nervira sto je u poslednje vreme uslo u modu da su svi modernije opremljeni stanovi izgledaju isto, totalno bezlicno. Na jednom zidu stara cigla, obavezno tu plazma, niske komodice ispod televizora ili televozior na njima, obavezno gipsani spusteni plafoni sa skrivenim sijalicama ili eventaulno 30423942038 komada halogenki. Dajte ljudi, imate li vi nesto svoje ili cemo da trckamo svaki cas kod komsije i hvatamo beleske kako je i sta uradio pa da tako bude i kod nas, posto eto to je danas postalo obelezje da ta porodica odise izobiljem novca. No, vratimo se na temu, krecenje! :)

ne slazem se. "isto" izgledaju modni trendovi, koji su svi do jednoga prolazni. a "totalno bezlicno" izgledaju upravo originalni pokusaji da se po svaku cenu bude drugaciji.
ne kazem da treba voleti klasiku, ali mislim da je, pre nego sto se vratis na temu krecenja, moras barem razumeti da bi joj sudila. posto ti vec ne treba "enterijerista".

kojim bojama se vrsi oslikavanje na zidu i gde iste mogu da se nadju? hvala :D

@krecenje
htela bih sama da okrecim, dekorishem deciju sobu. svi saveti su dobrodosli vezano za sve ono sto znate da bi mi bilo od koristi (koje boje, koje ne, koju farbu, koju nikako, cetke...) mozda je sve to jako standardno, ali prvi put se upustam u tako nesto pa bi mi znacila iskustva :)) fala

http://www.molerskiradovi.co.rs/saveti-za-uredjenje-prostora/uredite-deciju-sobu
srecno.

ne slazem se. "isto" izgledaju modni trendovi, koji su svi do jednoga prolazni. a "totalno bezlicno" izgledaju upravo originalni pokusaji da se po svaku cenu bude drugaciji.
ne kazem da treba voleti klasiku, ali mislim da je, pre nego sto se vratis na temu krecenja, moras barem razumeti da bi joj sudila. posto ti vec ne treba "enterijerista".

U svakom slucaju pre bi izabrala "originalni pokusaj da se po svaku cenu bude drugaciji" nego iste modne trendove koji su prolazni.

... evo nadjoh nešto, ali bih volela da je bar neko imao iskustva sa ovim ....

KOMPRESOR ZA KREČENJE

6490
MOŽETE ZABORAVITI NA ZASTARELE VALJKE KOJI KAPLJU NA SVE STRANE, I NARUČITE RUČNI KOMPRESOR ZA KREČENJE SA KOJIM ĆETE ZA NEVEROVATNO KRATKO VREME OKREČITI CELU KUĆU A UZ TO UŠTEDITE I NOVAC. UPOTREBA JE VEOMA LAKA, JEDNOSTAVNO SE ČISTI I ODRŽAVA.
TRI NAČINA PRSKANJA VODORAVNO, USPRAVNO I USKO.Sredstva za premazivanje drvenih površina, sredstva za izbeljivanje, ulja, dezinfekcijska sredstva, fitosanitarna sredstva - koristite nerazređene.
* Nikako se ne smeju koristiti nitro boje!

Tehničke karakteristike:

* Napon: 230-240V; 50 Hz
* Snaga: 650 W
* Zapremina rezervoara: 800 ml
* Dužina creva: 1,5 m
* Max. viskoznost 130 DIN-secs
* Brzina motora 32.000 obrtaja/min
* Težina motora: 1,9 kg
* Bruto težina celog aparata: 2,550 kg

Zvuči ko kirbi budalaština, da bi prsko moraš da oblepiš pola stana najlonom i papirima a gde ti prođe, trljaš do nesvesti kako bi skinuo boju. Još jedna budalaština u nizu genijalnihsuperturbo patenata. Valjak u ruke, najlon od 100 dinara na pod i udri. Meni nikad ne kaplje valjak jer ga ne umačem celog u boju, dovoljno je samo četkom da se nabaci boja u krug, na rešetku ocedi i vozi.

I što se tiče stolarije, četka je majka. Pažljivo farbaš drveni prozor a i ako ti negde pređe - lako skineš žiletom.

Back