КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ахахахаха :)
Луд си ко струја Митице
Реци ми да ли се стварно толико трипујеш или фолираш ?

Ја се трипујем? Е, свашта. Па погледај шта пишу ендонуклеаза и овај Цалибурн - једноставно промовишу: "mindfulness meditation"....... па онда иди и гуглај шта је то и то примењен на деци од 5 година...

1) Prvo, nisu svi hriscani, prema tome, imaju pravo da decu upisu gde hoce, na koji predmet hoce. Mozda su roditelji budisti ili ateisti npr. I sama si rekla da volis slobodu izbora, pa onda?
Drugo, sta hoces da kazes pod ovim "nisu samo to"? Da neko ne ispire mozak slucajno deci? Tj. namerno...Dobar hriscanin ne znaci automatski i paraniok!

2) Ne kapiram odakle tvoja briga. Hoces da kazes da ce dete da poludi od tih tehnika...?

3) Pa ko brani roditelju da upozna sta mu dete uci? To sam vec navela u prethodnom postu, nisi citala..

4) Upravo tako i u tome je poenta. Niko ne moze , sve i da zeli, da "ispere" detetu mozak jer vaspitanje i vera poticu od roditelja, baka i deka, predaka.
Kako objasnjavas rusku veru koja je veca nego ikad? Tamo je bio komunizam jos i duze nego kod nas? A ako cemo tako, TV (i kompjuter) su mnogo vece zlo nego nekakav predmet ili cak komunizam.
Mislim, zaista, sve, sve, ali ostavite se vise te paranoje! Covek moze da bude indoktriniran, a da ne trepne!

Прво, будизам није облик верске наставе који се учи у Србији.
Друго, нико нема право икоме да брани слободу иѕбора, али ДА БИ СЕ ДОНЕО ИЗБОР МОРА СЕ РАСПОЛАГАТИ ИНФОРМАЦИЈАМА.Овде није реч о избору, него о ИГРИ МОЋИ.Једна од игара моћи се зове МАНИПУЛАЦИЈА ИНФОРМАЦИЈАМА.
Треће:да, ја итекако бринем и о духовном здрављу своје деце, а не само физичком и одатле моја брига.И уопште ми није свеједно шта моје дете учи и чиме храни свој дух.Јер религиозност је психолошка потреба, доказана још од чувеног Маслова, ако си упозната са психолошком литературом, онда знаш ко је он.
Четврто:јесте, слава Богу на ономе што се дешава у Русији, али не заборива да њихова деца у школама НЕ УЧЕ ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ!!!
Пето:Јесте, компјутери су зло када се користе у погрешне сврхе, као и све остало.
Шесто:параноја је душевно обољење, психијатријска дефиниција.Не схватам какве она везе има са темом креационизма:dontunderstand:

Само сам чекао да овако нешто напишеш, то ми је било јасно чим си помињао "добровољну терапију" људи.

Ja sam je pomenuo kao primer upravo zato da bih ilustrovao kakav će rezultat da bude. Jer:

Има безброј студија и објављених мишљења о "колективној медитацији"... и сва а нарочито она која сам читао а да их је СПЦ објављивала се своде на то да је у питању колективна самохипноза и зомбирање.

Nije vredelo što sam naveo da se radi o potpuno nereligioznoj vežbi koncentracije. Nije bitno. Reč "meditacija" je reč koju koriste istočne religije (iako je molitva, u stvari, oblik meditacije), prema tome ovo mora biti deo istočnih religija.

Reč meditacija je reč koju koriste kultovi kao što je TM (transcedentalna meditacija), koji proizvode razne probleme kod ljudi. Prema tome ovo mora biti ista stvar.

Ako se nešto takvo uvede u škole, roditelji naravno mogu da traže da deca budu izuzeta; ali ovo se vidi po definiciji kao pokušaj nekog indoktriniranja. Uvek mora da postoji neko zlo iza toga, nemoguće je da su ljudi prosto našli nešto dobro i pozitivno, i da hoće da to uvedu iz dobrih i pozitivnih razloga.

Dakle, potpuno benigna mentalna vežba, koja (naučno dokazano) ima jako povoljne rezultate, će biti unapred odbačena, osuđena i napadnuta iz čiste paranoje. I neće biti moguć ni razgovor na tu temu, ne stvarno. Kao što si sam rekao, jedva čekaš da to neko predloži... :(

Ovo je lep primer onoga o čemu govorim. Dublje i mnogo gore primere ćeš i sam videti tokom sledećih par decenija. Ostaje da se (verovatno uzalud) nadamo da ćeš biti u manjini.

Ту се поставља огроман број препрека из позиције етике и морала а и уопште из позиције законодавства и кривичних дела. Али очигледно је да би неко желео да ФИЗИЧКИ уништи зло у човеку тј. да га онеспособи за чињење зла. Да ли си свестан свих питања која се на овај начин отварају?

Upravo zbog tih pitanja - kojih sam i ja svestan, kao i svi ostalo - niko ni ne pokušava sa nekim "fizičkim uništavanjem zla". No, opisao sam to gore onoliko dobro koliko sam mogao.

Очигледно је да ту има још много тумарања и неизвесности. Због тога ја и јесам велики противник било каквих ТВРДЊИ из ове области, а понајмање тврдњи које се као закључак изводе из врсте експеримената које си описивао.

Ok, sledećih par decenija će pokazati ko je bio u pravu. Strpljiv sam, pa ću sačekati.

Уосталом ШТА са колебљивцима, шта са неодлучним људима - коју ћете жлезду њима да отфикарите...:hahaha:

Nijednu. Zavisi od patologije, ali ako čovek želi pomoć sa ovakvim problemima, postoje načini da se to reguliše (recimo, imaš već jedan lek, bupropion, koji povećava intrasinaptičku koncentraciju dopamina; u mnogim slučajevima, ovo povećava fokus pažnje i sposobnost odlučivanja).

У том смислу пратећи сопствено убеђење надам се да такође верујеш да именовани Јоил у видео снимку такође и он има слободну вољу и слободу изражавања свога мишљења.
. . .
Његова прича НИЈЕ била епска глупост - него епска мудрост, али како ја то теби
да објасним. Па све да је о.Јоил и погрешио - шта треба да му урадимо? Да му повадимо пола мозга, да му забранимо да говори и да мисли, шта?

Dragi moj Eremito, moraćemo da se složimo da se ne slažemo. Svakome ko ima čak i najosnovnije razumevanje TE je potpuno jasno da Joil priča o stvarima o kojima ne zna apsolutno ništa.

Ono što on govori je kao da slušaš nekog, recimo, katolika kako napada pravoslavlje rečima "ma to je neki vizantijski car imao ljubavnicu, ali mu je papa zabranio, pa je on zato proglasio pravoslavnu crkvu odvojenu od prave katoličke". Potpuno očigledno čovek priča gluposti.

I on ima pravo na svoje mišljenje, ali nema pravo da se čudi kada mu se ljudi posle toga smeju.

I ne, niko neće Joilu da se meša u mozak. Niti treba. Moje upozorenje je prosto: ako pravoslavlje nastavi "putem oca Joila", u roku od stotinjak godina, imaćete zilote po manastirima, i veoma malo pravoslavaca u narodu. Ovo nije pretnja, naprotiv - ovo je nešto što me zabrinjava, i zbog čega na to i upozoravam.

No:

О доласку НОВИХ ИЗАЗОВА ћемо расправљати када они дођу. Уопште не разумем ово "припремање терена" за нешто што ће можда доћи???

...upozorio sam, završio sam priču, i ovde mogu i da stanem. Obradiću samo još ono pitanje o meditaciji, pošto je otišlo (kao što sam i očekivao) u paranoju.

To sam ja pisao, samo na drugom forumu. U koji deo ne veruješ, i zašto?

Nije. Evolucija ti je neophodna da bi našao homologne i paralogne gene. Bez evolucije, ne možeš da pratiš razvoj struktura na bilo kom nivou. Bez evolucije ne znaš da li je određena osobina karakteristična za vrstu, ili predstavlja homolognu osobinu koju nalaziš u drugim. Itd, itd. Ne možeš daleko bez evolucije.

Ako ne veruješ, probaj. Trkni do neke biološke laboratorije i volontiraj na eksperimentima. Moćićeš čisto tehnički rad na jednom eksperimentu da radiš bez evolucije, ali da povezuješ stvari, ili da planiraš više od jednog koraka unapred? Bez evolucije nikako.

Picolo, lepo je što se ti sa mnom slažeš da je ovo na potpuno pogrešnim premisama, ali nemojmo gubiti perspektivu odakle one dolaze. I u ovoj temi, a pogotovo u prošloj, imali smo prilike da vidimo pokušaje napada na najrazličitije oblasti nauke - u ime Crkve, i pravoslavlja, i Boga. Pogrešno, slažem se - ali tako je kako je.

1) i 2) Endonukleazo, ja nisam biolog niti "prirodnjak" da bih mogla shvatiti ovo sto si napisao. Mozes li to da kazes svojim recima, "na srpskom"?
Mislim, oprosti, ali ovim recnikom necemo daleko da doguramo, tu ima vise strucnih, latinskih izraza, nego srpskih.

3) Mozda je Crkva u proslosti potirala i negirala nauku (i to vise katolicka), ali danas ona se ne mesa u nju, pogotovu sa razvojem medicine. Nije na Crkvi ni da podrzava, ni da osporava nauku, s tim sto bih ja dodala da itekako treba sa svoje strane da upozori vernike ako primeti da je neka nauka stetna i protivprirodna (kloniranje i sl.)

Срећна 100та страна Митице ! ! !

Имаш бо'бону :)

cucumbersalad.jpg

Ја се трипујем? Е, свашта. Па погледај шта пишу ендонуклеаза и овај Цалибурн - једноставно промовишу: "mindfulness meditation"....... па онда иди и гуглај шта је то и то примењен на деци од 5 година...

Mitice, oni nikog ne teraju, samo predlazu, i uzgred imaju pozitivne rezultate iza sebe. Na kraju krajeva, ovo se ne radi bez pristanka roditelja, nema reci o indoktrinaciji.
A sta sa veronaukom ? Kakvi su tu rezultati ?

A kakve veze ima ovaj video snimak sa bilo čime? :dontunderstand:

Да, потпуно се слажем са тобом еремита, посебно када се дода и мисија коју овај покрет има за циљ, како сами наводе:

Developing Conscious, Uplifting Stories.
For millennia we have been telling stories as a way to teach and sustain balanced, cohesive, well functioning community. Today at this perilous moment in human history, we are engaged in seeding the world with new stories. Stories to inspire us all to find ways to create a kinder, sustainable, more loving world.

Koji pokret? :think:
Neuropsihijatri? Psiholozi? :dontunderstand:
O čemu vi pričate?! :eek:
Shvatate li da to nema veze sa onim što opisuje endonuclease ili onim što sam ja navodio? :rtfm:

Pusti ih, ko voli da se bavi jogom, neka se bavi, a budi siguran da to nikad masovno nece da se uvede u skole.

A neko je tražio da se ovo uvede u škole? :dontunderstand:

Предмет Грађанско васпитање који је већ уведен у основне и средње школе, као обавезан изборни предмет има садржаје који су ЈОШ КАКО повезани са будизмом и психотерапијом.Рецимо, тзв.радионица која се зове "Времеплов" базира се на техници визуелизације...

Tehnika vizuelizacije nije vezana samo za budizam, već se može naći u mnogim religijama.

Поред тога, већина радионица које се у том предмету примењује, као и у осталом радионичарском раду је потекла из рада са децом која су имала психолошке и психијатријске проблеме, као и проблеме у понашању.Сама чињеница да се ПСИХОТЕРАПИЈСКА ТЕХНИКА извлачи из контекста и примењује на ЗДРАВОЈ ПОПУЛАЦИЈИ деце и то још од стране ОНИХ КОЈИ НИСУ ПСИХОТЕРАПИЈСКИ ЕДУКОВАНИ већ говори много...

Ovde se radi o tehnikama koje imaju isključivo blagotvorno dejstvo, a ne o medikamentima uskog dejstva.
Napraviću analogiju.
Kada se neko prehladi napravi mu se pileća supa, da li to znači da zdravim ljudima pileća supa šteti?

Довољно је само погледати увод приручника "Радионица добре воље" и сличних, као што су "Ненасилна комуникација" итд , па да се види да су многе технике које су ту коришћене, у својој суштини и по пореклу технике МЕДИТАЦИЈЕ, дакле преузете из будистичке религије и већ ушле у школе.
још да подсетим да се током медитирања у ствари ПРИЗИВА одређено божанство и да је МАНТРА која се при томе користи, име тог божанства.

A šta je "Oče naš"?
Uzgred, koje se to konkretno božanstvo priziva tehnikama koje se koriste u kliničkoj psihijatriji i psihoterapiji? :dontunderstand:
Znaš li šta je mantra?
Deluje kao da ne znaš, pa pogledaj, a onda mi objasni, kakve veze mantra ima sa onim što je endonuclease navodio ili sa onim što sam ja naveo.

1) Ja bih te zamolila da pazljivije citas moje tekstove.

U redu, sasvim je moguće da sam bio nepažljiv, pročitaću opet...
... još uvek piše:
razvijanje organizama kroz istoriju

:hahaha:

2) Ma nemojte? A AIDS npr.? Da ne nabrajam neuroloske bolesti...!:roll::evil:

:roll:
U razvijenim zemljama srčana oboljenja su uzročnik najvećeg broja smrti, na drugom mestu je rak, na trećem razne vrste moždanih udara, onda hronične bolesti organa za disanje, za kojima slede nesreće, dijabetes, upala pluća i grip, itd.
AIDS se ne nalazi ni u prvih 20.
U nerazvijenim zemljama na listi se nalaze i kolera, malarija, AIDS i razne vrste tropskih groznica - drugim rečima, sve one bolesti koje smo u stanju da lečimo ili da omogućimo normalan život.
AIDS ima najopasnije žarišta u Africi i jugoistočnoj Aziji, jer nedostaje preventive, tj. ne koriste se kondomi, za šta veliki deo odgovornosti snosi i rimokatolička crkva.

Да ли у проспектима којима се представљају ова два предмета наводи веза ГВ са будизмом и психотерапијским техникама намењеним болесној деци?Не.Због чега?

Zato što građansko vaspitanje nema veze sa budizmom, a pominjanje psihijatrije bi kod velikog broja roditelja koji nisu obrazovani i ne razumeju u čemu se sastoje pomenute tehnike, izazvalo sličnu vrstu potpuno neosnovanog revolta, koji i ti pokazuješ.

Хоћу да те приупитам да ли је то та "наука" коју проповедате овде стотинама постова, да ли је то "образовање" којим хоћете да подвргнете петогодишњу децу, да ли су то та достигнућа која се зову БУДИСТИЧКИ КУЛТ, да ли овом "чики" деца од 5 година треба да се обраћају мантром :

Od tebe i tvoje paranoje i zlonamernosti, ništa manje nisam očekivao, eremita. :lol:
Možeš li da objasniš kakve veze imaju klinički ispitane i odobrene tehnike, koje imaju samo blagotvorno dejstvo sa budizmom, kultovima i mantrama? :think:
Deca od 5 godina?! :hahaha:
Kako zamišljaš da navedeš decu od 5 godina da primene mindfulness meditation?! :rotf:
Ti si eremita, pr'so... totalno. :lol:
Deca od 5 godina... :hahaha:

Uzgred, u čemu je vaš problem sa budistima? :dontunderstand:

Пиколо, недопустиво да се испод безазленог назива предмета који се зове ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ крије будистички култ и мантра.
Родитељи немају појма о томе чему су њихова деца подвргнута а још мање о последицама таквих култова по мозак и разум детета. :rtfm:

Budizam je priznata svetska religija, a ti ovde širiš versku netrpeljivost.
Građansko vaspitanje niti je budizam, niti je budistički kult, niti ima veze sa mantrama.
eremita, sasvim je verovatno da bi ti podvrgavanje terapiji koja uključuju mindfulness meditation, pomoglo da se oslobodiš galopirajuće paranoje i nekontrlisane agresije.

I u čemu je tvoj problem sa budistima? :dontunderstand:

Ne mari ovo za rod...

Opet kazem, pa sta? Cisto sumnjam da decu u skolama i tim radionicama teraju da prizivaju Budu.:cool:
A drugo, sve te pedagoske tehnike verovatno da vec jesu zasnovane na nekim osnovama psihijatrije, odnosno mora se znati sta je "bolesno" da bi se doslo do toga sta je "normalno", sto znaci da se na deci primenjuje (verovatno) ono sto je apstrahovano kao normalno.
A ako cemo pravo, ima i mnogo nesavesnih veroucitelja, kao i svestenika uostalom, koji za svaku sitnicu plase decu nekom "kaznom", a sta cemo s tim? Zar roditelj zaista moze da zna sta mu i kako dete uci i shvata veronauku? Ko moze da kaze da je to bas sve ispravno,metod kako se uci? Hocu da kazem da na psihu deteta isto tako negativno,manipulativno, moze da utice i veronauka, zato roditelju ne preostaje nista drugo nego da dobro prati i raspita se za bilo koji predmet koji dete treba da uci, a uostalom, ni godine komunizma nisu mogle da iskrive decji um, pa nece ni nekakva "Radionica", kao sto ni ucenje veronauke nece sutra od deteta da sa sigurnoscu napravi dobrog coveka i vernika.
Stavise, u najvecem broju slucajeva je to pitanje "mode".

Ovo si ti pisala?! :eek:
Ja sam... zapanjen. :worth:

eremita, da li ti to možda znaš danski, pa znaš o čemu se radi u video snimku koji navodiš? :lol:

eremita, ja sam ti uredno naveo gde se i kako koristi mindfulness meditation, kao deo terapije na psihijatrijskim klinikama, deo koji pokazuje izuzetne pozitivne rezultate.
Kakve veze ima ovo tvoje penjenje sa bilo čim, osim sa nekim tvojim poremećajem, ja zaista ne razumem. :think:

A kakve veze ima ovaj video snimak sa bilo čime? :dontunderstand:

Koji pokret? :think:
Neuropsihijatri? Psiholozi? :dontunderstand:
O čemu vi pričate?! :eek:
Shvatate li da to nema veze sa onim što opisuje endonuclease ili onim što sam ja navodio? :rtfm:

A neko je tražio da se ovo uvede u škole? :dontunderstand:

Tehnika vizuelizacije nije vezana samo za budizam, već se može naći u mnogim religijama.

Ovde se radi o tehnikama koje imaju isključivo blagotvorno dejstvo, a ne o medikamentima uskog dejstva.
Napraviću analogiju.
Kada se neko prehladi napravi mu se pileća supa, da li to znači da zdravim ljudima pileća supa šteti?

A šta je "Oče naš"?
Uzgred, koje se to konkretno božanstvo priziva tehnikama koje se koriste u kliničkoj psihijatriji i psihoterapiji? :dontunderstand:
Znaš li šta je mantra?
Deluje kao da ne znaš, pa pogledaj, a onda mi objasni, kakve veze mantra ima sa onim što je endonuclease navodio ili sa onim što sam ja naveo.

U redu, sasvim je moguće da sam bio nepažljiv, pročitaću opet...
... još uvek piše:

:hahaha:

:roll:
U razvijenim zemljama srčana oboljenja su uzročnik najvećeg broja smrti, na drugom mestu je rak, na trećem razne vrste moždanih udara, onda hronične bolesti organa za disanje, za kojima slede nesreće, dijabetes, upala pluća i grip, itd.
AIDS se ne nalazi ni u prvih 20.
U nerazvijenim zemljama na listi se nalaze i kolera, malarija, AIDS i razne vrste tropskih groznica - drugim rečima, sve one bolesti koje smo u stanju da lečimo ili da omogućimo normalan život.
AIDS ima najopasnije žarišta u Africi i jugoistočnoj Aziji, jer nedostaje preventive, tj. ne koriste se kondomi, za šta veliki deo odgovornosti snosi i rimokatolička crkva.

Zato što građansko vaspitanje nema veze sa budizmom, a pominjanje psihijatrije bi kod velikog broja roditelja koji nisu obrazovani i ne razumeju u čemu se sastoje pomenute tehnike, izazvalo sličnu vrstu potpuno neosnovanog revolta, koji i ti pokazuješ.

Od tebe i tvoje paranoje i zlonamernosti, ništa manje nisam očekivao, eremita. :lol:
Možeš li da objasniš kakve veze imaju klinički ispitane i odobrene tehnike, koje imaju samo blagotvorno dejstvo sa budizmom, kultovima i mantrama? :think:
Deca od 5 godina?! :hahaha:
Kako zamišljaš da navedeš decu od 5 godina da primene mindfulness meditation?! :rotf:
Ti si eremita, pr'so... totalno. :lol:
Deca od 5 godina... :hahaha:

Uzgred, u čemu je vaš problem sa budistima? :dontunderstand:

Budizam je priznata svetska religija, a ti ovde širiš versku netrpeljivost.
Građansko vaspitanje niti je budizam, niti je budistički kult, niti ima veze sa mantrama.
eremita, sasvim je verovatno da bi ti podvrgavanje terapiji koja uključuju mindfulness meditation, pomoglo da se oslobodiš galopirajuće paranoje i nekontrlisane agresije.

I u čemu je tvoj problem sa budistima? :dontunderstand:

Ovo si ti pisala?! :eek:
Ja sam... zapanjen. :worth:

Не могу а да ти не одам приѕнање на вештини којом водиш паралелне дискусије!Човече, као да играш брзопотезни шах!Али та твоја вештина има и један вееелики недостатак:НЕДОВОЉНУ ПАЖЊУ. Због тога, ако желиш да и даље будемо саговорници, молим те да пажљивије прочиташ оно што сам написала, јер очигледно, ниси схватио.Такође, увесељава ме твој енергичан приступ целој теми, што значи да ти је стало до истине.
И још нешто:јако добро знам шта је мантра и шта је медитација, али се питам да ли ти то знаш?Прочитај.

Види, проблем је следећи:
1.Сама чињеница да се деца уче медитацији већ значи да се уче да призивају неко божанство.У Православљу, у току молитве не треба визуелизовати никаве представе Бога, ни свеце ни иконе, да не бисмо били прелашћени.Због тога хришћани не могу да се сложе са оваквим техникама "опуштања", јер оне нису САМО ТО.

2.Ово нису педагошке технике, већ ПСИХОТЕРАПИЈСКЕ. У томе је суштина проблема. Да ли би ти, рецимо, сматрала исправним да користиш медицински препарат који се користи само у одређеним случајевима, само код одређених ПАТОЛОШКИХ СТАЊА, који се примењује САМО КОД МАЛОГ БРОЈА психотичне деце, за решавање проблема код здраве деце која нешто нису савладала?Те радионице су се показале успешним код деце која имају патолошке облике понашања, код деце која су била на лечењу у психијатријским установама.Капираш одакле моја брига?

3.Јесте, нормално да има несавесних вероучитеља. Има и несавесних и родитеља и наставника и људи уопште. Нико то не спори.Али за такве особе постоје јасно прописане законске одредбе.Родитељ и треба да зна шта му дете учи и ради, не само на веронауци него да зна где му је дете у сваком тренутку!Али поента је у томе да родитељ мора да познаје, бар делом, оно што дете учи да би он могао да га заштити од манипулација и злоупотребе.

4.Још како је комунизам искриво, осакатио и силовао умове!Још како! И не само умове, већ душу народа...Верујем да си желела да искажеш свој оптимистичан став и веру, праву веру, да без обзира на тренутну идеологију, она није свемогућа.Тако сам те бар разумела.И ја тако мислим, јер човеков ум не обликује само један предмет у школи нити чак ни друштвени систем.Човеков ум обликује све оно што у њега улази, почев од породице...
Мени је само важно да се човеку допусти слобода избора.Нико нема право да је ускраћује било коме!Ни Бог никога не вуче за собом нити ускраћује право да изабере.Он само стоји на вратима и куца.На вратима наше душе.А на нама је да му отворимо или не.Због тога је мени оваква идеологија и блиска и логична и могу да је прихватим.А насилништво и игре моћи, а једна од најопаснијих игара моћи је манипулација информацијама, ми је одвратна, огавн и на њу не пристајем.

Ја мислим да родитељи појма немају шта деца раде на тим радионицама са "тренерима"... али чујем да ће бити објављено...:cool:

Види, проблем је следећи:

1.Сама чињеница да се деца уче медитацији већ значи да се уче да призивају неко божанство.

Vidim da ne znaš šta je to meditacija. :lol:
Znaš li da u budizmu, na primer, kada ste već za budizam zapeli, nema nikakvog božanstva? :hahaha:
Stvarno sam svašta ovde pročitao, ali da budisti prizivaju boažnstva. :hahaha:
Umeš li da objasniš kako se meditacijom priziva božanstvo? :rotf:

У Православљу, у току молитве не треба визуелизовати никаве представе Бога, ни свеце ни иконе, да не бисмо били прелашћени.Због тога хришћани не могу да се сложе са оваквим техникама "опуштања", јер оне нису САМО ТО.

Zapravo samo to jesu, što se jasno vidi iz predavanja koja sam na ovu temu naveo. :lol:

2.Ово нису педагошке технике, већ ПСИХОТЕРАПИЈСКЕ. У томе је суштина проблема. Да ли би ти, рецимо, сматрала исправним да користиш медицински препарат који се користи само у одређеним случајевима, само код одређених ПАТОЛОШКИХ СТАЊА, који се примењује САМО КОД МАЛОГ БРОЈА психотичне деце, за решавање проблема код здраве деце која нешто нису савладала?Те радионице су се показале успешним код деце која имају патолошке облике понашања, код деце која су била на лечењу у психијатријским установама.Капираш одакле моја брига?

Znači ti ne jedeš pileću supu i ne piješ čaj, osim ako si bolesna? :eek:

3.Јесте, нормално да има несавесних вероучитеља. Има и несавесних и родитеља и наставника и људи уопште. Нико то не спори.Али за такве особе постоје јасно прописане законске одредбе.Родитељ и треба да зна шта му дете учи и ради, не само на веронауци него да зна где му је дете у сваком тренутку!Али поента је у томе да родитељ мора да познаје, бар делом, оно што дете учи да би он могао да га заштити од манипулација и злоупотребе.

Nemam ništa protiv ovoga što si napisala, samo bih dodao da bi roditelj prvo trebalo da se informiše o temi, kako bi mogao da uoči zloupotrebe i manipulacije. To informisanje, to je ono što ti nisi uradila. ;)

Мени је само важно да се човеку допусти слобода избора. Нико нема право да је ускраћује било коме!

Veronauka koja se uči u školama se bavi samo hrišćanstvom.

А насилништво и игре моћи, а једна од најопаснијих игара моћи је манипулација информацијама, ми је одвратна, огавн и на њу не пристајем.

Veronauka koja se uči u školama se bavi samo hrišćanstvom. :bye:

Одлике ''њу ејџа'' професор Александар Дворкин:

Gde ti to tačno vidiš vezu između propagandnog pamfleta koji si postavio i klinički ispitane metode, koja ima samo blagotvorno dejstvo, na širokom spektru primene, primenjene kao deo terapije ili samostalno? :dontunderstand:

Слажем се са овим што си написала, међутим до мене су дошли неки извештаји који баш и не казују о некаквој безазлености ових метода:

Zloslutno, u najboljem stilu teoriju zavere, uz dašak paranoje... sjajno, eremita, kada čitam tvoje poruke, kao da gledam parodiju. :lol:
Drugim rečima, možemo uskoro očekivati neki novi članak sa nekog porno sajta. :hahaha:

Ja sam ti naveo šta je to, a ti navodiš nešto šta sa time nema veze, a uzgred, kako ne znaš danski, znam da ni ti ne znaš o čemu se radi u snimcima koje si navodio... opet. :roll:

Прво, будизам није облик верске наставе који се учи у Србији.

U čemu je tvoj problem sa budistima? :dontunderstand:

Друго, нико нема право икоме да брани слободу иѕбора, али ДА БИ СЕ ДОНЕО ИЗБОР МОРА СЕ РАСПОЛАГАТИ ИНФОРМАЦИЈАМА. Овде није реч о избору, него о ИГРИ МОЋИ.Једна од игара моћи се зове МАНИПУЛАЦИЈА ИНФОРМАЦИЈАМА.

Veronauka koja se uči u školama se bavi samo hrišćanstvom = manipulacija informacijama :bye:

Шесто:параноја је душевно обољење, психијатријска дефиниција.Не схватам какве она везе има са темом креационизма:dontunderstand:

Ima veze sa onim što pišu pojedini korisnici, posebno eremita, mada ih ima još koji pokušavaju da ga slede.

Не могу а да ти не одам приѕнање на вештини којом водиш паралелне дискусије!Човече, као да играш брзопотезни шах!Али та твоја вештина има и један вееелики недостатак:НЕДОВОЉНУ ПАЖЊУ. Због тога, ако желиш да и даље будемо саговорници, молим те да пажљивије прочиташ оно што сам написала, јер очигледно, ниси схватио.Такође, увесељава ме твој енергичан приступ целој теми, што значи да ти је стало до истине.
И још нешто:јако добро знам шта је мантра и шта је медитација, али се питам да ли ти то знаш?Прочитај.

:hahaha:....... ма Цалибурн је очигледно бежао са часова Гађанског и није довољно учествовао у "радионицама"...

"Ненасилна комуникација",
"Времеплов",
"Радионица добре воље"

Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
Одлике ''њу ејџа'' професор Александар Дворкин:

http://novinar-novinar.blogspot.com/...ew-age_21.html

Амерички научник Норман Гајслер је подвукао 12 карактеристичних учења покрета „New Age“

* 1. Безлични Бог - како изгледа твој Бог ? како изгледа ЈХВХ ? Има браду ? Мушко? Женско ? Хермафродит ?

* 2. Вечна васељена - зар није вечна ? Не каже се за џабе ни Бог не зна где јој је крај.

* 3. Илузорна природа материје - у животу једног узорног Хришћанина, новац, авиони, камиони, сво уживање у овоземаљским, матерјалним, пикантеријама се осуђује од стране Њега. Зар не ?

* 4. Циклична природа живота - немам појма.

* 5. Неопходност реинкарнација - и ти ћеш тамо да се нађеш, где год да одеш, кад душа напусти тело. Као јеретик, вероватно ћеш у чистилиште а после...срећно

* 6. Еволуција човека у Божанство - зар Христ није рекао да Дух Божји живи у нама ?

* 7. Постојана откривења од неземаљских природа '- и РКЦ је признао. Мислиш на ванземаљце ?

* 8. Јединство човека са Богом - Исус.

* 9. Окултна пракса - нпр ?

* 10. Вегетаријанство и холистички (исцелитељски) методи заштите здравља
Баш мора да се прождире месо ?

* 11. Светски глобални поредак - можда и најбоља ствар која би нам се десила одкад смо пронашли ватру.

* 12. Синкретизам (јединство свих религија) [1] - нема шансе. Свуда имаш фундаменталисте као што си ти.

1. Погледај икону Господа Исуса Христа, тако изгледа. И не хули, не знаш са Киме збијаш шалу!

2.Бог све зна јер је све створио. Само је он вечан. Ова васељена је његово дело и проћи ће јер је опогањена грехом. Биће створена нова земља, ново небо, онако чисто као што је било пре пада у грех људи и анђела.

3.Мисли се на халуцинирање њу ејџера да материја у ствари не постоји, зато је зову илузорном.

4.као вода што кружи у природи. Али живот, не да не кружи, него или завршава горе и не спушта се више, или потоне доле и не подиже се.РЕкалма за реинкарнацију.

5.Налупа. Онај ко поштује законе Цркве није јеретик него верно чедо Цркве.

6.Човек не може да еволуира у божанство, зато што без Бога сам нешто да учини не може.Ова бесмислица њуејџерска, ставља немоћног човека у ранг Свемогућег Бога(мада се и ту избегава права реч па се подмеће ''божанство).Бог управља приликама. Дух Божији је само у онима који држе заповести Христове и Духа Божијег(свете каноне). У прекршиоце укаљане грехом, чистота Духа Божијег се не излива. Бог је само тамо где је духовно чисто(та чистоћа долази од испуњавања закона)

7.РЕклама за ''откривења'' од демона, која уништавају несрећног просветљеног ''медујума''. НЛО су демони, а демоноимани Латини их признају, јер су им у послушању.

8.Јединство човека је са богочовеком Господом Исусом Христом, који има своју личност и своју природу. Није безличан бог.

9.Питај калибурна и ендониклеазу шта је то окултна пракса, утемељена са псеудонаучник и синкретистичким теоријама?Имао си пример хипнозе а имаш и гомилу наведених на линку о њуејџерима.

10.Ту се рекламира макрибиотика, као економска компонента ''здравог живота''. ЦРква је установила постове када се не једе месо, и нема потребе да се оно потпуно избаци из употребе. То једино долази у обзир у монаштву, јер је то Православна духовна елита. Дакле ради се о претеривању водолијаша, тако карактеристичном за свесекте(јеховци су пример за то).

11.Ал ћеш да изгубиш своју слободу и да диринчиш за туђ интерес, ниси ни свестан колико. НСП СВЕ РЕГУЛИШЕ, тако да вероватно нећеш моћи да живиш од пореза и утерувања у боксове законске регулативе, ко краве на фармама кад се ''доведу у ред'' ради опште добити и хармоније.Да знаш шта је НСП прешао би у зилоте.

12.Богу хвала што је православна свест почела да диже главу у Србији.Изворно (фундаментно) учење је спасоносно, јер само њиме је могуће обожење, што је и циљ овога живота.

Не могу а да ти не одам приѕнање на вештини којом водиш паралелне дискусије!Човече, као да играш брзопотезни шах!Али та твоја вештина има и један вееелики недостатак:НЕДОВОЉНУ ПАЖЊУ.

Imam višegodišnje iskustvo u radu sa MIMO sistemima, pri čemu su u pitanju bili procesi koje ne opraštaju nedovoljnu pažnju, tako da je to stvar vežbe, nešto što svako može. ;)

Због тога, ако желиш да и даље будемо саговорници, молим те да пажљивије прочиташ оно што сам написала, јер очигледно, ниси схватио.

Koji deo tvojih poruka misliš da sam pogrešno razumeo ili nisam shvatio.
Slobodno odgovori samo na onaj deo mojih poruka koje se tiču onog što si ti pisala.

Такође, увесељава ме твој енергичан приступ целој теми, што значи да ти је стало до истине.

Stalo mi je do toga da prestane zaglupljivanje mog naroda.
Do čega je tebi stalo?

Imajući u vidu da si napisala da se meditacijom priziva božanstvo i da si mantru pominjala u kontekstu meditacije, očigledno je da ne znaš. :rtfm:

1. Погледај икону Господа Исуса Христа, тако изгледа. И не хули, не знаш са Киме збијаш шалу!

2.Бог све зна јер је све створио. Само је он вечан. Ова васељена је његово дело и проћи ће јер је опогањена грехом. Биће створена нова земља, ново небо, онако чисто као што је било пре пада у грех људи и анђела.

В.И. Кремењ: Будизам и источњачки култови
Датум: 25.07.2009

Будизам и источњачки култови

Сви који год дођоше пре мене лопови су и разбојници; али их овце не послушаше (Јн. 8:10)

Један од најјачих отпора Православљу потиче данас од источњачког мистицизма. Будизам, као гиагнтска богоборачка религија, представља озбиљну опасност по људску душу. По речима највећег будолога, академика Ф. Шчербацког. „Проповедајући идеале добра, љубави према ближњем, духовне слободе и наравственог савршенства, ова религија ипак не познаје Бога, ни бесмртност душе, ни слободу воље”.

Наставши у Индији као „учење о спасењу” које је проповедао Гаутама Буда у 6. беку пре насе ере, будизам је данас постао најмногољуднија светска религија. у почетку се проширио по целој Азији, а почев од 18-19. века у облику различитих тајних мистичких учења - у Европи и Америци.

Учење које будисти проповедају у Сута-питаки садржи четири „племените истине”, осмоструки „пут спасења”, закон „међусобне зависности” и три „темељне карактеристике”.

„Племените истине” гласе:

1) почев од рођења на земљи човек је изложен патњи
2) жудња према животу осуђује човека на патњу
3) неопходно је уклонити патњу
4) спознају се начини престанка патње

Будизам, као и ведска и упанишадска религија које су му предходиле, проповедао је непрестано поновно рађање човека, његова нова ваплоћења у најразличитијим облицима - од инсекта до богова и злих духова (касније је су неке групе ревизирале ово учење, па уче да се човјек поново рађа само као човјек, прим. лад). Да би зауставио точак самсаре, човек мора да се свесно одрекне свега што га везује земаљско и небеско, па чак и сопствене воље и да достигне ослобођење - нирвану. Већ су Будини савременици, а касније и они који су се упознавали са његовим проповедима из текстова, видели у њима мноштво противречности и нелогичности, што је давало његовим следбеницима повода да пребацују учитељу да је издао своја начела. Међутим, ту се не ради о недоследности, већ о нарочитом погледу на дхарму (истину, закон, пут, учење).
Будистичко учење усмерено је пре свега промени човекове психе, њеном „расклимавању”. Све норме морала, вере, државе, породице, како сматрају будисти, морају бити одбачене ако не воде ослобођењу од нових рађања. „Убиј Буду, убиј учитеља” - гласи једна од поука чин-будиста (кинеска грана будизма). То значи обарање свих ауторитета. Нихилизам одликује све правце будизма: хинајану, махајану, а нараочито вађрајану.

Код многих гледалаца филмова о источњачким борилачким вештинама - ушу - настаје питање: како се спаја будистичко учење које забрањује да се наноси зло живим бићима (ахимса), са хладнокрвним убиством противника од стране будистичких бораца - монаха. Такво оправдање
се може наћи у чанској (зен) поуци да, убијајући непоштеног човека, будиста овоме помаже пре да се ослободи од тела и да задобије нобо, повољно ваплоћење.

Основна истина будизма је тврдња да ми не постојимо.
А пошто не постојимо,
не можемо да патимо,
не можемо бити у ропству.
„Јесте ли спремни да то прихватите” - пита Буда.

Одричући религије које су му предходиле у Индији, будизам је ипак користио логику који је разрадила сангхија, медитација, акетизам и дисајне вјежбе јоге, магију и сексуалну праксу тантаризма, а такође је укључио у свој пантеон и многа брахманистичка божанства. Логичка закључивања будиста, доведена до своје крајње границе, водила су одрицању самог закључивања, а затим и одрицању самог човека који закључује; тако је настала идеја о празнини - шињата. Крајност аскетизма и усредсређености називала се стање маха-самадхи - у суштини излив крви у мозак.

Методика медитација, а нарочито у тибетанском тантризму (који се обично назима ламаизмом) претпостављала је визуализацију ужасних богова и пролажење кроз обреде које укључују и сексуалну праксу. Сматрало се да се на тај начин може достићо брзо просветљење.

Европском човеку који тежи свему чудесном и необичном, човеку који тежи „тајном знању”, будизам је постао привлачна и живописна замка. А његов песимизам је брзо наша присталице међу интелектуалцима - философима, песницима, уметницима, композиторима, а нарочито међу припадницима масонских ложа. Код седбеника будизма, тачније, оне смесе будизма таоизма, кришнаитства, окултизма, теософије, јоге, цигуна и ушуа који постоје у Русији (текст је писан за руски публикум, прим лад), најпре се увек појављује осечање да су они продрли у необичан свет, о чијем постојању други људи чак и не слуте. Осећање радосног открића траје прилично дуго, све дотле док људи не почну да схватају да је тај свет већ насељен, и то насељен бићима која нимало нису пријатељски наклоњена човеку. У ужасу они покушавају да изађу одатле, али замка се склопила. Тада настају психички ломови и већина оних који се заносе источњачким техникама постају пацијенти психијатара или им се догађају „трагичне случајности”. Овде у помоћ оболелима људима долази Православна Црква, примајући „блудне синове”. Она брижно лечи њихове ране и помаже им да се ишчупају из руку злих духова.

Али да ли би се то догодило да су људи знали да су будистичке медитације, тантристичке сексуално-енергетске технике, „изласци у космос”, стицање надљудских моћи у цигуну, рођа-јоги - да су све то путеви који воде у свет духова, путеви опасни по човека.

То је враћање паганству од којег нас је ослободио Господ Исус Христос.

Вероватно мало ко од који се баве источњачким борилачким вештинама зна да унутрашњи рад - нејгун - то није само рад са „енергијама”, него и с духовима, да поза сан-јуан-гун („три круга”) чини људско тело не толико антеном за пријем енергија, колико мамцем за духове. Да ли знају љубитељи источњачких система здравља, да сами кинески професори медицине упозоравају: „За време бављења вежбама цигун могу настати халуцинације, пред очима се пајвљују сенке људи или предмета, пејзажи, различити ефекти боја. То може изазвати осећање страха или сујеверне предрасуде”.

Православним хришћанима мора бити познато с каквим „предрасудама” се срећу такви људи. Мало ко зна да и сами Кинези више воле да се НЕ задубљују у ушу и цигун, памтећи опседност која је завладала многим борцима из кинеске историје. Треба се потсетити тога да су највећи кинески устанци ихетуана и тајпина били „организовано безумље” бораца ушуа. Када се ове речи преведу на језик Православља, ти устанци су били масовна опседнутост коју се припремила и која су управљала кинеска тајна друштва, слична масонским друштвима у Европи.

В.И. Кремењ

Poslednja izmena:
Pa nije. Biologija je pre svega, nauka o zivim bicima, strukturi njihovog tela, a evolucija je deo biologije da bi se lakse razumelo razvijanje organizama kroz istoriju i formiranje prelaznih oblika.;)

Pomisli samo, nadjen je lek za TBC u proslom veku, medjutim, nastale su druge savremene (nelecive) bolesti da ne nabrajam sad. Znaci, poslednju rec daje Bog. Nauka je samo pomagalo.;)

Biologija nije samo nauka o građi živih bića i strukturi njihovog tela.
Niko iz tvoje generacije nije ovo naučio? Možda samo ono dvoje koji su jedini bili bolji u Srbiji od tebe na takmičenju iz biologije? :mrgreen:

Nađena je i vakcina protiv TBC u prošlom veku. Ali danas više ne deluje. Šta ćeš - evolucija na delu.

Uzgred, nauka je "samo pomagalo" koliko je i giljotina lek protiv glavobolje. :eek:

В.И. Кремењ

Još jedan koji nema pojma ni o čemu. :roll:

Један од најјачих отпора Православљу потиче данас од источњачког мистицизма.

Na koji način budizam ili misticizam pružaju otpor pravoslavlju? :dontunderstand:
Ili to što neko neće da pređe u pravoslavlje smatrate ličnom uvredom? :think:
Koliko ja znam, nestorijanci su jedini koji su imali bilo kakvog uspeha na Dalekom Istoku, no ubrzo su se osilili, počeli da prave probleme i Kinezi su se ekspeditivno rešili pravoslavaca.

Будизам, као гиагнтска богоборачка религија, представља озбиљну опасност по људску душу.

Budizam opasan?! :eek:
Na koji način? Budisti će vam pevati dok vas ne umore? :dontunderstand:

По речима највећег будолога, академика Ф. Шчербацког. „Проповедајући идеале добра, љубави према ближњем, духовне слободе и наравственог савршенства, ова религија ипак не познаје Бога, ни бесмртност душе, ни слободу воље”.

Kako je to zastrašujuće - propovedaju ljubav prema bližnjem, duhovnu slobodu i usavršavanje. Sada shvatam na šta Kremenj misli kada tvrdi da budizam pruža veliki otpor pravoslavlju.

Методика медитација, а нарочито у тибетанском тантризму (који се обично назима ламаизмом) претпостављала је визуализацију ужасних богова и пролажење кроз обреде које укључују и сексуалну праксу. Сматрало се да се на тај начин може достићо брзо просветљење.

Ovo sa budizmom ima tačno kakve veze? :dontunderstand:

Европском човеку који тежи свему чудесном и необичном, човеку који тежи „тајном знању”, будизам је постао привлачна и живописна замка. А његов песимизам је брзо наша присталице међу интелектуалцима - философима, песницима, уметницима, композиторима, а нарочито међу припадницима масонских ложа.

Budizam je pesimističan? :eek:
Šta je tačno pesimistično u propovedanju ljubavi prema bližnjem, duhovne slobode i usavršavanja? :dontunderstand:

Код седбеника будизма, тачније, оне смесе будизма таоизма, кришнаитства, окултизма, теософије, јоге, цигуна и ушуа који постоје у Русији (текст је писан за руски публикум, прим лад)

Odnosno tekst se bavi određenom sektom budizma, a ne budizmom.
Uzgred, u Rusiji postoji podrška od strane države budističkoj zajednici, koja ima i svoju republiku unutar Ruske federacije:
http://www.russiatoday.ru/Politics/2009-08-24/medvedev-buryatia.html
http://www.russiatoday.ru/Top_News/2009-03-19/The_modern_monks_of_Buryatia.html
http://www.russiatoday.ru/Top_News/2009-08-12/kalmykia-camels-breeds-revival.html
http://www.russiatoday.ru/Art_and_Fun/2008-11-17/Russias_Buddhist_republic_sees_the_light.html
http://www.russiatoday.ru/Art_and_F...y_Buddhist_land_needs_to_step_on_the_gas.html

:bye:

Али да ли би се то догодило да су људи знали да су будистичке медитације, тантристичке сексуално-енергетске технике, „изласци у космос”, стицање надљудских моћи у цигуну, рођа-јоги - да су све то путеви који воде у свет духова, путеви опасни по човека.

I opet ovo sa budizmom nema veze. :roll:

То је враћање паганству од којег нас је ослободио Господ Исус Христос.

Budizam je ovoj budali isto što i paganizam. :hahaha:

Православним хришћанима мора бити познато с каквим „предрасудама” се срећу такви људи.

Eto, ovaj tekst je pun predrasuda, na primer. :rtfm:

Треба се потсетити тога да су највећи кинески устанци ихетуана и тајпина били „организовано безумље” бораца ушуа. Када се ове речи преведу на језик Православља, ти устанци су били масовна опседнутост коју се припремила и која су управљала кинеска тајна друштва, слична масонским друштвима у Европи.

Dakle, borba protiv okupatora i ugnjetavanja je "organizovano bezumlje"?
Hm, da... shvatam sada zašto se tvrdi da budizam pruža veliki otpor pravoslavlju. :roll:

Ne shvatam, eremita, kako si zamislio da ovaj pokušaj širenja verske netrpeljivosti prođe na podforumu, na kome postoji tema koja se bavi budizmom:
Budizam
Stvarno ne shvatam kako si zamislio da ti to prođe.
Da li ti zaista misliš da su svi budale, pa da ne provere kakve im gluposti serviraš? :think:

Pa otkud sad budizam na ovoj temi?

Како откуд? Будизам је уведен овим постом:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11167979&postcount=2434

из кога се види да научници намеравају да у образовање деце чак и од 5 година уведу део будистичког култа медитације ...

Анкета коју сам поставио говори да је већина еволуциониста за укидање веронауке у школама која је изборни предмет исто као и Грађанско васпитање. Испоставило се међутим да предмет Грађанско васпитање није ОНО ШТО МУ НАЗИВ КАЗУЈЕ него збир разноразних "радионица" чија је садржина такође преузета из дела будистичких медитација о чему родитељи појма немају.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back