KREACIONIZAM

crow:
netachno...
ne iskljuchuje jedno drugo

shta vishe, paganski trip o reinkarnaciji savrsheno se uklapa u evoluciju.

a evo ti jedan dokaz evolucije tela.
idi u beogratski vojni muzej
pogledaj keltske macheve, mada i oni srpske vlastele pre dushana nisu za zanemarivanje...

pa zamoli da ti daju da podignesh jedan 8)

Upravo reinkarnacija isključuje evoluciju vrsta. Evoluira samo duša kroz bezbrojna rađanja i umiranja.
Inače u reinkarnaciju nijesu vjerovali samo pagani već i hrišćani, dok se vizantijska carica nije sjetila, da se zbog mladalačkih grijeha, upetlja u teologiju i zabrani učenje o reinkarnaciji.
A zar su varijacije u okviru vrste evolucija?

Sveta685:
Dusa jeste besmrtna, ali sta ako se ukljuce u statistiku i inteligentna bica sa drugih planeta, ili, mozda, i svi oblici zivota na jednoj planeti?

Pa budući da je sve to već uključeno, obilje prijethodnih i budućih života, ne samo na Zemlji, upozorava kako moramo ozbiljno shvatiti živote, ne trošiti ih uludo i pripremiti se za susret sa Tvorcem. :D

Obersturmfuehrer:
ako je reinkarnacija realna, kako to da se povecava broj ljudi na zemlji? zar on ne bi trebalo da u tom slucaju bude konstantan?

Crov je duhovito odgovorio i sa puno istine. Broj duša nije prebrojiv a i da jheste ima ih toliko da kojih 10 na 1000 više manje ne znači ništa. Tačno je da duše sa nižih bića prelaze u viša bića kad evoluiraju u svom razvoju. Isto tako i duše ljudi prelaze u neki viši nivo kad sazrenu za to. Inače naša obaveza je da kroz niz reinkarnacija što prije sazrimo kako bi prekinuli niz u ovom stepenu razvoja i prešli u viši. I tako dalje ne znam koliko puta ali nam je svo vrijeme svijeta na raspolaganju. Vrijeme nije bez kraja pa se moramo prema toj obavezi ozbiljno ponijeti. :D

stnco:
Ha, ha izgleda da ti se ne sviđa ovo!
Ma, ne more... Ovo tvoje gore je zaista dobro, a ja sam smajlijem hteo samo da ilustrujem.
Da objasnim:
d035.gif

Znači, smajliji su evoluirali u pinokie – nos raste. Posle odredjenog vremena (2-3000 godina), jedna vrsta pinokia evoluira u prvobitnu vrstu – nos, kao nepotreban, otpada. I čovek, tj. smajli srećan, čak mu se vratila i moć govora.

lj_950:
Ma, ne more... Ovo tvoje gore je zaista dobro, a ja sam smajlijem hteo samo da ilustrujem.
Da objasnim:
d035.gif

Znači, smajliji su evoluirali u pinokie – nos raste. Posle odredjenog vremena (2-3000 godina), jedna vrsta pinokia evoluira u prvobitnu vrstu – nos, kao nepotreban, otpada. I čovek, tj. smajli srećan, čak mu se vratila i moć govora.
Vidi, vidi kakvo zapažanje, ovo prilišno govori o tvojoj pameti. Mogao bi da objaviš ovo u "Pravoslavlju" imao bi prilično uspeha.

FORMICA:
Crov je duhovito odgovorio i sa puno istine. Broj duša nije prebrojiv a i da jheste ima ih toliko da kojih 10 na 1000 više manje ne znači ništa. Tačno je da duše sa nižih bića prelaze u viša bića kad evoluiraju u svom razvoju. Isto tako i duše ljudi prelaze u neki viši nivo kad sazrenu za to. Inače naša obaveza je da kroz niz reinkarnacija što prije sazrimo kako bi prekinuli niz u ovom stepenu razvoja i prešli u viši. I tako dalje ne znam koliko puta ali nam je svo vrijeme svijeta na raspolaganju. Vrijeme nije bez kraja pa se moramo prema toj obavezi ozbiljno ponijeti. :D

nije to bilo duhovito...
:(

vidish... zemlja je zazadnjih 400 godina imala više napretka nego od početka ljudske vrste

a i broj "duša" je bio ekvivalentan napretku...

e sad... ili ce ljudi da se ubace u kavalitetan ekološko-paganski trip i stvore harmoniju
il će da se desi neki KABOOM :(

tendencije na to vuku...

kako stvari stoje, sa ljudskim rodom, ovo drugo je verovatnije :(

zbog pogrešnih tripova o vrednostima :( :( :(

pazi samo koliko njih se lože na ona jeshovansko destruktivni Almanah! :twisted:
a koje dobro on propoveda???
mislim... budimo realni!

stnco:
Vidi, vidi kakvo zapažanje, ovo prilišno govori o tvojoj pameti. Mogao bi da objaviš ovo u "Pravoslavlju" imao bi prilično uspeha.
Opasku o svojoj pameti neću da komentarišem. Niti da ti uzvraćam bilo kakvom pričom...

Ali zašto bih ovo objavio u "Pravoslavlju"?

U čemu je štos, tj. gde ti nadje u mom postu religiju uopšte.

Ako sam upotrebio termin „evoluirati“, ne znači da se odnosi na Darvina. Ova reč, koliko znam, ima široku upotrebu i van njegove teorije. U mom postu čak zvuči žargonski, a ne učenjački?

I na kraju, hteo sam da se našalim!!!

Tebe su, izgleda, ostrvili ovi vernici, poput *apija i ostalih, pa čim neko pomene nešto kao evolucija, evoluirati i sl. ko da ti je bacio prašinu u oči... Kao njima kada se pomene Biblija, Novi Zavet, Bog...?

Šakal:
KREACIONIZAM
Ovo pitanje samo na izgled ima smisla. Jer svjedočanstva su svuda oko nas. Samo ih treba pokupiti, i …pohraniti u svoja srca. Sva priroda, i živa i neživa svjedoči o svome porijeklu. Umijemo li čitati govor bezglasnog kamenja, tihi zov oblaka, nijemi govor riba… veličanstvenu tišinu planina, purpurni sjaj zalazećeg sunca… umijemo li iščitavati čudesno pismo kamenja, razumijemo li poruku fosila, veličanstveni let orla na plavome nebu, iznad uzvišenih planina? Kamenje glasno viče, rijeke svjedoče, subatomski svijet otkriva tajne… čovjek i njegovo tijelo, sposobnosti, intelekt, sve naprosto pršti od svjedočanstva. Zar je moguće da to većina ljudi ne razumije? Zar je istinito da tolike 'učene glave' ne umiju čitati…?
Pitanje dobro postavljeno. Problem je što je upućeno na pogrešnu adresu - upravo ga treba uputini onima što misliš da njima ne treba, jer oni misle da znaju istinu. Međutim, oni su zavedeni. Ako su otkrili neke zakone u prirodi, pogrešno misle da iznad tih zakona ne stoji ništa. Ako tvrdite da mrtva i nesvesna priroda ima težnju da se evolucijom samoosmišljava u svrsishodne i inteligentne tvorevine, kakve karakteristike onda mora imati ta priroda? Zar ta priroda nije pametna? Zar se prisustvo pameti ne ogleda u svemu?
Kiša povremeno pada da bi natopila i umila (očistila od prljavština) sav živi svet. Voda je uskladištena na visokim planinama u obliku leda, da bi preko reka tekla i, tokom čitave godnine, da bi je imale glavne životne stanice u dovoljnoj količini.
Pa, reći ćete, voda kruži na zemlji po prirodnim zakonima. Tačno, samo da li je njeno prisustvo na Zemlji sasvim slučajno? I ne samo vode, nego svega ostaloga.
Uostalom, golim okom se vidi da je sav život na Zemlji, uključujući i nju kao životnu sredinu, unapred inteligentno osmišljen i da se on sam od sebe nije moga stvoriti i, tobožnjom evolucijom, sve više i više usavršavati. Zar je moguće da je, jednom slučajno nastao najprostiji živi organizam, samo evolucijom kao reakcijom na životnu sredinu, sam sebi izgradio oko kao najinteligentiji optički instrument? Posebn ističem da oko koristi konveksno sočivo, što znači da je lik koji se dobija na mrežnjači obrnut (negativ kod foto-aparata), pa se, u mozgu ili negde drugo, mora izvršiti njegovo ispravljanje (pozitiv). Znači, taj prosti živi organizam je interakcijom sa životnom sredinom sticao znanja o toj sredini i ta znanja ugrađivao u sebe i tako se samousavršavao, dobijajući na kraju i svest i dimenziju inteligencije.
Ako naučnik otkriva prirodne zakone, to ne znači da iza tih zakona ne može stajati neka inteligentna sila kao njihov kreator. Zar ne vidite labavost ideje o stvaranju živog sveta slučajno i samog od sebe? Pre bi trebalo da se zapitamo kako je neko mogao uopšte doći na takvu ideju.

ristob:
Pitanje dobro postavljeno. Problem je što je upućeno na pogrešnu adresu - upravo ga treba uputini onima što misliš da njima ne treba, jer oni misle da znaju istinu. Međutim, oni su zavedeni. Ako su otkrili neke zakone u prirodi, pogrešno misle da iznad tih zakona ne stoji ništa.

niko ne tvrdi da zna

ristob:
Ako tvrdite da mrtva i nesvesna priroda ima težnju da se evolucijom samoosmišljava u svrsishodne i inteligentne tvorevine, kakve karakteristike onda mora imati ta priroda? Zar ta priroda nije pametna?

ako automobil funkcionise savrseno, sa svim svojim airbagovima, ABS sistemima i navigacionim sistemima, ako avion leti savrseno uz pomoc autopilota, slece u uslovima nulte vidljivosti, da li to znaci da su pametni?

ristob:
Kiša povremeno pada da bi natopila i umila (očistila od prljavština) sav živi svet.

nadam se da je ovo neka metafora...

ristob:
Tačno, samo da li je njeno prisustvo na Zemlji sasvim slučajno? I ne samo vode, nego svega ostaloga.

naravno da nije, vodonik je najcesci element u celom svemiru.
u odgovarajucim uslovima, dobicemo vodu.

ristob:
Uostalom, golim okom se vidi da je sav život na Zemlji, uključujući i nju kao životnu sredinu, unapred inteligentno osmišljen i da se on sam od sebe nije moga stvoriti i, tobožnjom evolucijom, sve više i više usavršavati.

ne vidi se.
golim okom se vide uzasne nesavrsenosti na zemlji i zivom svetu.
npr, pogledaj zirafu, tj njen vrat. i onda mi reci sta je tu savrseno.

ristob:
Posebn ističem da oko koristi konveksno sočivo, što znači da je lik koji se dobija na mrežnjači obrnut (negativ kod foto-aparata), pa se, u mozgu ili negde drugo, mora izvršiti njegovo ispravljanje (pozitiv).

kakav bre negativ, sta pricas?
negativ i obrnut lik nije isto...
mozak uopste ne okrece lik, mi gledamo naopako, ali smo nauceni tako da gledamo i to nam je sasvim normalno.
eksperimenta radi mozes da probas da nosis naocare koje okrecu lik, navici ces se za par sati...

ristob:
Znači, taj prosti živi organizam je interakcijom sa životnom sredinom sticao znanja o toj sredini i ta znanja ugrađivao u sebe i tako se samousavršavao, dobijajući na kraju i svest i dimenziju inteligencije.

naravno, to i jeste poenta evolucije

ristob:
Ako naučnik otkriva prirodne zakone, to ne znači da iza tih zakona ne može stajati neka inteligentna sila kao njihov kreator.

to takodje ne znaci da iza njih stoji INTELIGENTA sila....sta ako je u pitanju vanzemaljska rasa koja je slucajno napravila ovu planetu, igrajuci se svojom tehnologijom?

rista svo vreme dokazuje teizam
mada na nivou deteta iz obdanishta...

a nikako da odgovori na pitanje:

"gde je tu Jesha Karpenter???"
u celoj toj prichi
pa josh pravoslavna verzija... 8)

Obersturmfuehrer:
ako automobil funkcionise savrseno, sa svim svojim airbagovima, ABS sistemima i navigacionim sistemima, ako avion leti savrseno uz pomoc autopilota, slece u uslovima nulte vidljivosti, da li to znaci da su pametni?

kakav bre negativ, sta pricas?
negativ i obrnut lik nije isto...
mozak uopste ne okrece lik, mi gledamo naopako, ali smo nauceni tako da gledamo i to nam je sasvim normalno.
eksperimenta radi mozes da probas da nosis naocare koje okrecu lik, navici ces se za par sati...

to takodje ne znaci da iza njih stoji INTELIGENTA sila....sta ako je u pitanju vanzemaljska rasa koja je slucajno napravila ovu planetu, igrajuci se svojom tehnologijom?
To je ipak primitivna pamet. Automobili, koji će uskoro leteti, imaće ivelike intelektualne sposobnosti. Šta-više, kretaće se po govornim komandama vozača. U tom slučaju, vozač je ustvari suvozač, koji samo određije gde da ga auto odveze, a sve drugo radiće mozak automobila.
Vala baš takao! Zato nam nebo dođe ispod nogu a tlo iznad glave!
Ja tvrdim da je živi svet nastao inteligentnom kreacijom. Šta ti tvrdiš, ne znam.

lj_950:
Opasku o svojoj pameti neću da komentarišem. Niti da ti uzvraćam bilo kakvom pričom...

Ali zašto bih ovo objavio u "Pravoslavlju"?

U čemu je štos, tj. gde ti nadje u mom postu religiju uopšte.

Ako sam upotrebio termin „evoluirati“, ne znači da se odnosi na Darvina. Ova reč, koliko znam, ima široku upotrebu i van njegove teorije. U mom postu čak zvuči žargonski, a ne učenjački?

I na kraju, hteo sam da se našalim!!!

Tebe su, izgleda, ostrvili ovi vernici, poput *apija i ostalih, pa čim neko pomene nešto kao evolucija, evoluirati i sl. ko da ti je bacio prašinu u oči... Kao njima kada se pomene Biblija, Novi Zavet, Bog...?
Očigledno je da sam pogrešno razumeo tvoje postove i iskreno se izvinjavam. Bio sam iritiran konstatacijama nekih vernika koji su me očigledno vređali pa sam brzopleto reagovao. Nadam se da se ovakva omaška neće ponoviti.

ristob:
To je ipak primitivna pamet. Automobili, koji će uskoro leteti, imaće imaće velike intelektualne sposobnosti. Šta-više, kretaće se po govornim komandama vozača. U tom slučaju, vozač je ustvari suvozač koji samo određije gde će da ga auto odveze, a sve drugo radiće mozak automobila.
Vala baš takao. Zato nam nebo dođe ispod nogu a tlo iznad glave!
Ja tvrdim da je živi svet nastao inteligentnom kreacijom. Šta ti tvrdiš, ne znam.
Ovde se često čuju pitanja zašto dolazi do sukoba teista i ateista i tvoja izjava "Ja tvrdim da je živi........." je upravo taj razlog. Da si rekao "Ja verujem da je živi svet......" onda niko, verovatno, ne bi ni reagovao. Ali u poslednjih 400 god. sa razvojem nauke, vi ste sve manje mogli da tvrdite i da se sve više svodite na vašu veru. Evo ostao je još nastanak živog sveta za koji tvrdite da je nastao inteligentnom kreacijom. Neću da kažem "doći će vreme", jer je to vreme već došlo, kada polako, veći deo hrišćanskog sveta "leže na rudu" izjavama da je evolucija istina. Zato se ne zaleći mnogo na to kako je nastao živi svet, već to prepusti onima kojima je to posao.

ristob:
To je ipak primitivna pamet. Automobili, koji će uskoro leteti, imaće imaće velike intelektualne sposobnosti. Šta-više, kretaće se po govornim komandama vozača. U tom slučaju, vozač je ustvari suvozač koji samo određije gde će da ga auto odveze, a sve drugo radiće mozak automobila.

tebi je slusanje komandi pamet???

ristob:

ok
objasni mi to na primeru zirafe.
zirafa u onom celom vrati ima 7 prsljenova, i normalno to joj cini pokrete tim vratom uzasno nespretnim i neudobnim. da ne spominjem pijenje vode ili slicne aktivnosti.
drugo, zirafa ima nerv koji ide od mozda do grla. ali kojim putem? oz mozga preko celog vrata do kraja vrata, pa opet uzbrdo do grla.
tebi je to inteligentno stvoren organizam?

ristob:

Hm...pa od ove ideje je i Vatikan odustao...cccc...:lol:

Šakal:
Hm...pa od ove ideje je i Vatikan odustao...cccc...:lol:
Ne pominji mu "satanizovan" Vatikan jer ima samo milijardu ipo vernika od ukupno dve milijarde hrišćana (podatak iz 2005). Onih koji veruju u "najpraviju" veru na svetu ima petsto miliona plus šačica veoma "moćnih" veselnika koje srećemo ovde. Ali njihova je vera prava sve ostalo su trice i kučine. :D

stnco:
Očigledno je da sam pogrešno razumeo tvoje postove i iskreno se izvinjavam. Bio sam iritiran konstatacijama nekih vernika koji su me očigledno vređali pa sam brzopleto reagovao. Nadam se da se ovakva omaška neće ponoviti.
Neke od ranijih nisi pogrešno razumeo. Ja sam zakrstašio i krenuo na nekolicinu vas koji držite ovaj podforum na nivou koji njegovom nazivu priliči. Kada sam uvideo da ovi drugi „vernici“ nemaju blage veze sa verovanjem, pokušavao sam da ih opomenem nekoliko puta, ali... zaćutao sam i vratio se svojoj intimi, u kojoj negujem ono što mislim da treba da negujem.

Dakle, nisam ni shvatio da si to učinio da bi me povredio. Reagovao sam da bismo se razumeli.

Pozdrav!

Back