KRAV MAGA – Izraelska borilacka vestina

gnjec:
ja samo smatram da to sto je mladja rekao da se u km moze nauciti samo odbrana od golorukog i naoruzanog napadaca i da je to to...i da nema perspektive za napredovanje da je preostro

napredovanje zavisi od tebe i od instruktora samog...ja i ako imam iskustvo iz box-a i kickbox-a...sam za kratko vreme na km dosta naucio i mogu reci da su mi neke stvari mozda jos malo napredovale...ali opet to zavisi od instruktora
Izgleda me nisi dobro razumeo. Ja sam hteo da kažem, da sve bolilačke veštine, zajedno sa KM, prestaju tamo gde počinje rad sa oružjem, a ne da ne može da se napreduje.
Pogotovo ako se izučavaju u okviru službi. Dakle njihovo delovanje prestaje tamo gde počinje delovanje oružjem, što je u današnjem životu česta pojava.
Pozz

mladja:
Izgleda me nisi dobro razumeo. Ja sam hteo da kažem, da sve bolilačke veštine, zajedno sa KM, prestaju tamo gde počinje rad sa oružjem, a ne da ne može da se napreduje.
Pogotovo ako se izučavaju u okviru službi. Dakle njihovo delovanje prestaje tamo gde počinje delovanje oružjem, što je u današnjem životu česta pojava.
Pozz

Sto se tice "sa strane obuke" u Krav Magi se zapravo i povezuje goloruko borenja sa upotrebom oruzja, vezba se kako upotrebiti vatreno oruzje kao udarno oruzje, kako zaustaviti sopstvenim oruzjem iznenadni napad sa ili bez oruzja, kako spreciti otimanje sopstvenog oruzja oruzja itd, itd.
Najobicniji primer je kako udariti nekog pistoljem, a tu sam video da 99% ljudi gresi (normalno i ja to isto nisam znao dok nisam naucio :) ).

Evo primera iz emisije: "Nie tylko dla komandosów", o Krav Maga u Poljskoj 1st Comando Regimenti.

I kako oni i zasto upotrebljavaju KM:

Film je iz 3 dela:

1 deo:

Materijal je odlican!

mladja:
Pozz

Evo i ja da se prikljucim ovoj diskusiji sa jos jednim video klipom na kome mozete videti jednog od vodecih KM instruktora, Gaby Noah-a. U pitanju je TACTICAL GUN TRAINING.

Link >>>

Mladjo... verovatno sad shvatas da Krav Maga nikada ne prestaje... 8-) :lol: pozdrav!

Militaris:
Evo i ja da se prikljucim ovoj diskusiji sa jos jednim video klipom na kome mozete videti jednog od vodecih KM instruktora, Gaby Noah-a. U pitanju je TACTICAL GUN TRAINING.

Link >>>

Mladjo... verovatno sad shvatas da Krav Maga nikada ne prestaje... 8-) :lol: pozdrav!
Upravo o tome pišem. Ovde se KM dovodi u koncepciju odbrambene veštine koju svi mogu trenirati radi lične zaštite, ali bez upotrebe oružja, koje je rezervisano za službe obezbeđenja, vojsku, policiju itd. O tome ja pišem, a ne o efikasnosti i primenjivosti KM. Ova veština po meni ima smisla isključivo u kombinaciji sa upotrebom, odnosno prelaskom na upotrebu oružja i kao dopuna upotrebi oružja.
pozz

mladja:
...Ova veština po meni ima smisla isključivo u kombinaciji sa upotrebom, odnosno prelaskom na upotrebu oružja i kao dopuna upotrebi oružja.
pozz

Ovo je zato što nikad nisi trenirao KM i/ili nisi preterano upoznat sa celom ovom tematikom samoodbrane. Nisam ni ja neki stručnjak ali ono što znam je da ako ijedna borilačka veština/sport je efikasna za samoodbranu to je KM.

Ne postoji čarobni štapić i ako si napadnut od recimo naoružanog pripadnika SWAT-a pod punom opremom neće ti ništa pomoći(na stranu što to onda znači da si napravio debelo sr*nje).

Ali, koliko civila dolazi u takve situacije?

Ja ne znam nikoga ko je došao u neku situaciju sukoba gde mu Krav Maga ne bi bila od pomoći.

U 99% slučajeva civili su napadnuti ili od golorukog protivnika(ili više njih) ili protivnika naoružanih nekim hladnim oružjem(motka, nož, flaša...)

Za sve ove situacije(pa i još neke druge, npr. odbrana od vatrenog oružja u raznim situacijama) KM je zakon.

Iskreno ne vidim poentu u raspravama tipa - KM je nastala kao vojni borbeni sistem pa zbog toga dobra je samo kao dopuna uz oružje. Garantovano je efikasnija i primenjivija od svih drugih veština i sportova u oblasti kojom se bavi - samoodbrana. I naravno, niko ti ne garantuje da ćeš se uvek odbraniti, to dosta zavisi od tvoje spremnosti, ali bar ćeš imati daleko veće šanse uz KM.

Takođe ni u raspravama, ako ne možeš da se odbraniš od celog garnizona vojske onda ta veština ne valja ni za situacije u kojima se možeš realno naći(nabrojao sam gore te situacije).

Napominjem da je ovo mišljenje bazirano na nekom mom ličnom iskustvu.

@Pera Kapuera

ja pricam o tome da obuku upotrebe vatrenog i hladnog oruzija uglavnom dobijaju pripadnici odredjenih drzavnih struktura...

normalno da civilni sektor KM nece da obucava ljude da budu savrseni strelci i da obavljaju tiha ubistva nozem...ali to civilima i ne treba...o tome pricam

Dobro bi bilo kada bi ste se vise odnosili sa postovanjem jedni prema drugima (bez nepotrebnih provokacija niti velicanja bilo cega, koga).

Pokusajte da zadrzite nivo, jer nije cilj (niti cu dozvoliti) ove teme da preraste u neku nekontrolisanu raspravu i bespotrebno prepiranje, nego je cilj ovo tema upoznavanje ljudi sa Krav Magom.

Takodje nije cilj ove teme da je KM protiv svi ostali borilacki sportovi ili vestine. Svaka BV ima svoje mesto na ovom forumu. Ova tema nije ni zapoceta sa namerom da omalovazi bilo koju borilacku vestinu.

Na ovoj temi se nebi trebali bespotrebno kriticki odnositi prema drugim borilackim vestinama ili sportovima, sem ako neko nezatrazi necije "konkretno" misljenje o odredjenoj borilackoj vestini (ovde pre svega mislim na njenu prakticnost), ili je sama tema takva da nuzno dovodi do toga da se neke stvari moraju uporedjivati.

Zato hajde da svaku buducu diskusiju i razmenu misljenja uradimo u dosta opustenijoj atmosferi, i da se odnosimo sa vise postovanja jedni prema drugima.

Takodje bi bilo korisno da se svako zadrzi u okvirima i temama koje on zaista dobro poznaje, jer nagadjanje ili iznosenje misljenje o bilo cemu sto dovoljno nepoznajemo ili smo delimicno upuceni, samo prikazuje iskrivljenu sliku i nepotrebno dovodi do jos nepotrebnijih komentara. A tako se gubi ozbiljnost teme.

Pozdrav

samo da ne bude spora ja se slazem u postpunosti sa @Shooter-ovim postom.
nije mi nikakva zelja bila da pravim neku raspravu i izazivam nekakvu svadju...
prosto su mi stvari koje sam iskomentarisao delovale toliko smesne da sam morao da iskomentarisem.prebaceno mi je da sam odgovorio kao dete ali ja sam komentarisao post koji je napisan na nivou deteta od 7 godina....
Generalno ne bih bio na ovoj temi da mi je misljnje o vestini negativno nije neko ushicenje ali nije ni negativno.
poz

Od svih Borilačkih Veština, koje se danas praktikuju, KM je verovatno jedna od najboljih veština za brzo obučavanje pojedinca u golorukoj borbi, veoma efikasna i veoma primenjiva u realnim i situacionim borbama, i veoma je dobar sistem obuke i pripadnika vojske policije, službi obezbeđenja i specijalnih jedinica.
Što se tiče njene nadogradnje ona prevazilazi ,,Civilnu obuku,,
Sa ovim bih završio svoje izlaganje o ovoj temi.
pozz.

mladja:
Od svih Borilačkih Veština, koje se danas praktikuju, KM je verovatno jedna od najboljih veština za brzo obučavanje pojedinca u golorukoj borbi, veoma efikasna i veoma primenjiva u realnim i situacionim borbama, i veoma je dobar sistem obuke i pripadnika vojske policije, službi obezbeđenja i specijalnih jedinica.
Što se tiče njene nadogradnje ona prevazilazi ,,Civilnu obuku,,
Sa ovim bih završio svoje izlaganje o ovoj temi.
pozz.

Mladjo
Ja uvek volim da cujem pozitivni kritiku ili pozitivno misljenje, i da razmenim iskustvo i znanja. Meni su tvoji postovi OK, ja ih nisam video u negativnom kontekstu cak suprotno i nevidim razlog za bilo kakvu tenziju, tako da si uvek dobrodosao na ovoj temi. :)

Pozdrav

...Gandi

Pozdrav :)

Evo par slika iz USA-a: Spec Ops

Ambush%20-%20Disarm.jpg

Hostage%20Recovery%20Retreat.jpg

Terrorists%20Retreat%20with%20Hostage.jpg

Mnogo vise slika na: LINK

малопре сам гледао спот са ју тјуба о крав маги ( не знам који је линк пошто сам га добио на мајспејсу), сад дефинитивно могу да станем иза онога што рекох у првом пост-у, толко од мене, поз

Pozdrav drugari,

pitanje za termine treninga: da li su, kako je naznaceno na sajtu, Pon., Sreda, Pet. od 16:30 do 17:30 i da li ima sanse da se promene, jer obicno u ovo vreme ljudi su na poslu ili izlaze sa posla sto ne ostavlja dosta vremena da budu spremni za trening, odnodno dodju na vreme.Takodje cesta su i predavanja na fakultetima u ovo vreme.

Ukoliko ne mogu da se promene, ima li sanse da se trenira sa studentima fak. Bezbednosti, iz razloga sto bi mi, vise odgovarali drugi termini, iako nisam student tog faksa.

i trece, da li primate nove clanove tokom cele godine, ili se mora prijaviti u tacno vreme kada se formira pocetnicka grupa, ako da, kad bi bilo formiranje sledece takve grupe.

pozz,
churr

Back