mladja:
...Ova veština po meni ima smisla isključivo u kombinaciji sa upotrebom, odnosno prelaskom na upotrebu oružja i kao dopuna upotrebi oružja.
pozz
Ovo je zato što nikad nisi trenirao KM i/ili nisi preterano upoznat sa celom ovom tematikom samoodbrane. Nisam ni ja neki stručnjak ali ono što znam je da ako ijedna borilačka veština/sport je efikasna za samoodbranu to je KM.
Ne postoji čarobni štapić i ako si napadnut od recimo naoružanog pripadnika SWAT-a pod punom opremom neće ti ništa pomoći(na stranu što to onda znači da si napravio debelo sr*nje).
Ali, koliko civila dolazi u takve situacije?
Ja ne znam nikoga ko je došao u neku situaciju sukoba gde mu Krav Maga ne bi bila od pomoći.
U 99% slučajeva civili su napadnuti ili od golorukog protivnika(ili više njih) ili protivnika naoružanih nekim hladnim oružjem(motka, nož, flaša...)
Za sve ove situacije(pa i još neke druge, npr. odbrana od vatrenog oružja u raznim situacijama) KM je zakon.
Iskreno ne vidim poentu u raspravama tipa - KM je nastala kao vojni borbeni sistem pa zbog toga dobra je samo kao dopuna uz oružje. Garantovano je efikasnija i primenjivija od svih drugih veština i sportova u oblasti kojom se bavi - samoodbrana. I naravno, niko ti ne garantuje da ćeš se uvek odbraniti, to dosta zavisi od tvoje spremnosti, ali bar ćeš imati daleko veće šanse uz KM.
Takođe ni u raspravama, ako ne možeš da se odbraniš od celog garnizona vojske onda ta veština ne valja ni za situacije u kojima se možeš realno naći(nabrojao sam gore te situacije).
Napominjem da je ovo mišljenje bazirano na nekom mom ličnom iskustvu.