Kralj ponudio razlaz, oni nisu hteli...

pa Hrvati u njegove vreme pricali ekavicom

Da, s tim da je sama Srbija tada imala jedva 1200 000 stanovnika, od kojih nisu svi ni bili Srbi, s tim da je pola Srbije u to vrijeme pricalo ijekavicu, a Srba je bilo vise izvan tadasnje Srbije i s izuzetkom Srema, Backe, Banata i djela istocne Slavonije, svi Srbi su bili ijekavci.

Stokavska ijekavica i Hrvati, veze s vezom nema, u to vrijeme u istoriji.

Референдум се могао организовати у целој држави, а резултати се посматрали на нивоу општина, поготово мешовитих општина.
А зашто да се не одржи 1945, зашто да границе буду октроисане те исте 1945?
И какво је то оправдање, није био одржан за време краљевине...

Питање на референдуму би било у којој бисте држави желели да живите, тј. како бисте желели да се зове држава/република у којој живите, са понуђеним одговорима пдо а, б, в, итд...

Идеја тадашњег званичног Београда је било уједињење без икаквих унутрашњих етничких граница (касније се то манифестовало као интегрално југословенство).
Та идеја није прошла највише због противљења Хрвата.
Друга је могућност да су се на локалном нивоу срезови или општине опредељивале у где ће живети даље.
Та идеја није могла бити остварена ни 1918, као ни 1945 јер то не би прихватили Хрвати који су се позивали на неко имагинарно државно право од пре хиљаду година. У том случају би читава Крајина припала Србији..

Све то се дешавало зато што смо прихватили да нам други кроји капу.

Za Vuka je u pravu,obican plagijator i radio je kako vetar duva

Зашто је плагијатор?
Мука ми је од неких који као нешто пљују по Вуку који је урадио то што знамо. А они што пљују нису у животу пољски вц направили нити од њих има ико користи!
Палгијатор је зато што је туђу идеју разрадио и спровео у дело? Шта је ту плагијат? Да ли је Вук оно што је преузео од других назвао својим? Колико знам није.

Вук штеточина? Исти онај Вук што је на једној и по нози обишао цело српство и прикупио многа дела усмене књижевности која би се свакако убрзо заборавила да није било Вука. Након ослобађања од Турака и модернизације друштва многе песме кјоје је Вук спасао од заборава би се почеле заборављати...
Вуково дело на преводу (са немачког) Св. Писма на простонародни језик је нешто најлепше у српској култури 19. века. Тако нешто се десило по први пут у Србији, да се најважнија књига светске културе појави на народном језику....
О хроници устанка и другим делима којима нас је задужила та "штеточина" да и не говоримо.

Зашто је плагијатор?
Мука ми је од неких који као нешто пљују по Вуку који је урадио то што знамо. А они што пљују нису у животу пољски вц направили нити од њих има ико користи!
Палгијатор је зато што је туђу идеју разрадио и спровео у дело? Шта је ту плагијат? Да ли је Вук оно што је преузео од других назвао својим? Колико знам није.

Вук штеточина? Исти онај Вук што је на једној и по нози обишао цело српство и прикупио многа дела усмене књижевности која би се свакако убрзо заборавила да није било Вука. Након ослобађања од Турака и модернизације друштва многе песме кјоје је Вук спасао од заборава би се почеле заборављати...
Вуково дело на преводу (са немачког) Св. Писма на простонародни језик је нешто најлепше у српској култури 19. века. Тако нешто се десило по први пут у Србији, да се најважнија књига светске културе појави на народном језику....
О хроници устанка и другим делима којима нас је задужила та "штеточина" да и не говоримо.

Nisam rekao da je "stetocina" vec da je reformu pisma prekopirao od Save Mrkalja.Jeste da imamo najsavrseniji pravopis na svetu ali zahvaljujuci tome srpski je nakako poceo najmanje da lici na ostale slovenske jezike,isforsirao je jedan dijalekt kao knjizevni a ostale potpuno bacio u zapecak.Nego tema nije Vuk,nije ni srpsko-srpski sukob koji ovde forsiramo...

Нити су Хрвати икад причали екавицом (осим занемарљивог броја у Војводини, и Анта Старчевића, који је имао неке своје идеје о којима ме мрзи да овде распредам), нити је икад већина Срба користила ијекавицу, напротив, на територији на којој је настала држава Србија број ијекаваца је био врло мали, како онда, тако и данас, границе између екавице и ијекавице се у народу нису померале одонда.
Што се Вука и његовог "простонародног" језика тиче, сам тај термин "језик простога народа" је довољан да разјасни све онима који умеју да мисле, уместо да Срби негују узвишенији језик и узвишеније видове изражавања, ми смо се срозали и упростили, то је као кад би неко данас уличарски речник са пар хиљада речи од којих је свака друга брате, мис'им, ово, оно, увео у институције и књижевност..

Нити су Хрвати икад причали екавицом (осим занемарљивог броја у Војводини, и Анта Старчевића, који је имао неке своје идеје о којима ме мрзи да овде распредам), нити је икад већина Срба користила ијекавицу, напротив, на територији на којој је настала држава Србија број ијекаваца је био врло мали, како онда, тако и данас, границе између екавице и ијекавице се у народу нису померале одонда.
nije to bas tako, zagorci su imali svoju ekavicu, eto ijekavica je jos jedna stvar koju su braca sa zapada posudila od nas, a dobar deo zapadne Srbije je tradicionalno govorio ijekavicu.

tu temu smo vec imali
tokom I Balkanskog rata je poginulo 20000 Albanaca, mahom u borbama (inace u tom ratu je poginulo 21000 srpskih vojnika)
Albanci su neposredno pred rat dobili od Turaka 60000 pusaka i ostalog naoruzanja da bi formirali neke svoje jedinice koje ce se boriti protiv Srba, ali se oni nisu pridrzavali naredbi koje je izdavala otomanska komanda, vec su uglavnom delovali samostalno...
I kakve to veze ima sa Hrvatima i predlog za razvod koju im je Acika ponudio.

Poslednja izmena:
Нити су Хрвати икад причали екавицом (осим занемарљивог броја у Војводини, и Анта Старчевића, који је имао неке своје идеје о којима ме мрзи да овде распредам),

Zar Zagorci (i Hrvati Slavonci) nisu bili ekavci? Nisam znao, hvala na poducavanju jer izgleda da raspolazete ogromnim znanjem koje nama obicnim smrtnicima nije dostupno.

Lepe ti je zagorje zelene i u njem je beli Zagreb grad, .. u sljedecem stihu, cini mi se, spominje se mleko itd.

нити је икад већина Срба користила ијекавицу, напротив, на територији на којој је настала држава Србија број ијекаваца је био врло мали, како онда, тако и данас, границе између екавице и ијекавице се у народу нису померале одонда.

Smijesno. Povjerovao bi u to da nisam citao Stojana Novakovica po tom pitanju. Po njemu, "vecina (sveukupnog) srpskog naroda je govorila ijekavicu" u Vukovo vrijeme (Novakovic to daje kao i glavni razlog zasto je Vuk izabrao stokavsku ijekavicu tj. juzni govor) . U samoj Srbiji, tada, jos uvijek polovina naroda je govorila ijekavicu. Onda tu je djelo Knezevina Srbija, od Milana Milicevica,dje se takodje navodi da, u drugoj polovini 19. vijeka kad je studija objavljena, u Srbiji je jos uvijek puno ijekavaca, ali po njegovim rjecima "ijekavica posustaje" jer je ekavica jezik knjizevnika, vojske, administracije, skolstva itd. On dalje navodi da iako roditelji i babe i djedovi govore ijekavski, djeca vec pricaju mjesano ijekavski i ekavski, a cesto i samo ekavski.. Dalje, tu su i Cvijiceva istrazivanja. Znam da ti ovo bas ne pogoduje, ali tako je i srecom su to sposobni ljudi u svije vrijeme zabiljezili.

Poslednja izmena:
Zar Zagorci (i Hrvati Slavonci) nisu bili ekavci? Nisam znao, hvala na poducavanju jer izgleda da raspolazete ogromnim znanjem koje nama obicnim smrtnicima nije dostupno.

Lepe ti je zagorje zelene i u njem je beli Zagreb grad, .. u sljedecem stihu, cini mi se, spominje se mleko itd.

Не знам д али ја располажем огромним знањем, али је јасно да ти не располажеш никакавим, као и твој колега што се јавио пре тебе.
Загорци пре свега нису штокавци, па самим тим не могу бити ни екавци ни ијекавци ни икавци. Загорци су кајкавци, и не знам каква је то будалаштина и колико човек треба да буде неук па да помеша кајкавски и штокавски и угура екавицу у кајкавски.

Smijesno. Povjerovao bi u to da nisam citao Stojana Novakovica po tom pitanju. Po njemu, "vecina (sveukupnog) srpskog naroda je govorila ijekavicu" u Vukovo vrijeme (Novakovic to daje kao i glavni razlog zasto je Vuk izabrao stokavsku ijekavicu tj. juzni govor) . U samoj Srbiji, tada, jos uvijek polovina naroda je govorila ijekavicu. Onda tu je djelo Knezevina Srbija, od Milana Milicevica,dje se takodje navodi da, u drugoj polovini 19. vijeka kad je studija objavljena, u Srbiji je jos uvijek puno ijekavaca, ali po njegovim rjecima "ijekavica posustaje" jer je ekavica jezik knjizevnika, vojske, administracije, skolstva itd. On dalje navodi da iako roditelji i babe i djedovi govore ijekavski, djeca vec pricaju mjesano ijekavski i ekavski, a cesto i samo ekavski.. Dalje, tu su i Cvijiceva istrazivanja. Znam da ti ovo bas ne pogoduje, ali tako je i srecom su to sposobni ljudi u svije vrijeme zabiljezili.

Ти изгледа настављаш са својим будалаштинама, само овај пут си мало обазривији него ономад кад си одвалио како је екавица постала књижевни говор тек пошто ју је промовисао Стојан Новаковић 1885, а ја ти на то потурио под нос Устав Књажества Србије из чини ми се 1869, писан чистом екавицом. Тада си заћутао, а сада се ево поново јављаш са истом причом, невероватно.

Вук је изабрао "јужно нарјечје", тј. не он, него су изабрали они који су вукли конце иза њега, и то је верификовано бечким договором, где дословце пише да "јужно нарјечје има бити књижевно јер највећи дио нашега народа тако говори".
Наравно, ово "нашега народа" није подразумевало Србе, већ су Срби угурани у пројекте Загреба и Беча, па је и сам језик ок окога је био постигнут бечки договор остао безимен, као што је остао безимен и народ који га говори, као што рекох, споменут је као "наш народ", какве ли ироније.

И ето, отада је и почело затурање српског имена језика које траје све до дана данашњег.

Дакле, Стојан Новаковић није део приче о "нашему народу", већ је то део бечког договора. А за разлику од тог неименованог нашег народа, српски народ у Србији је у огромној већини говорио и писао српским језиком, и то екавицом, и ја сам ти, као што рекох, показивао и оригиналне документе из тог времена, постоје нпр. новине итд..
Они крајеви који су били ијекавски остали су то до данас, поготово по селима, и тај изговор је на нивоу Србије увек био маргиналан.

Понављам, проглашавање ијекавице за једини стандард заједничког безименог језика је било подилажење Хрватима јер су Беч и Загреб диктирали причу на коју је на крају и Србија налегла, додуше не сасвим, пошто је очигледно било идиотски да дијаспора намеће матици изговор, бечки договор је у Србији претрпео мале измене на терену, наиме, уведена је и екавица као стандард, па смо тако дошли до ситуације коју имамо и данас, српски језик је подељен језик, језик који има два стандардна изговора, што нема ниједан језик на свету, осим, стицајем несрећних околности, норвешког..

Poslednja izmena:
@Ccterpillar

Sigurno je da je Srba ijekavaca prije 100 ili 200 godina bilo procentualno mnogo više u udnosu na ekavce nego što je danas slučaj... kojih je bilo više nije ni bitno, danas ima puno više ekavaca... intersantno je to kako neki ekavac kad dođe među ijekavce zadrži svoj govor, a ijekavci propričaju ekavski poslije 10 dana u Bg, Ns, Kg...

Znam tvoje stavove oko ovoga i raspravili smo to... de facto bi se Srbi ijekavci podijelili i oko ovoga, a samo nam i takva podjela još fali...

Btw, postoje i prelazni štokavsko-kajkavski dijalekti, a nekada je i veliki dio katoličke Slavonije (Šokci), Podravine, Baranje (uključujući i mađarski dio) Zapadnog Srema, pričao pretežno ekavski...

Говор и прилагођавање говора зависи од средине.
Екавац који дође да живи међу ијекавце попримиће њихов говор јер је у мањини, пар мојих пријатеља који су отишли да живе у Подгорицу су живи доказ.
Важи и обрнуто.
Разлог због којих је број ијекаваца у Србији смањен задњих деценија јесу пре свега екавски медији, али ја и нисам говорио о броју људи, ја сам превасходно говорио о подручјима и да подручја нису променила карактер (изузетаск су понеки градови). А и однос броја људи је тек незнатно промењен, угл. због миграција у Србију...
У Ужицу ћеш наићи на интересантну ситуацију да се у самом граду код већине људи ијекавица слабо осећа, али ако зађеш по околним селима, то је друга прича. Ствар је јасна, у граду људи више читају, гледају ТВ, итд, а по селима су више упућени на комуникацију једни с другима, па се стари говор и даље држи.

Иначе, не видим разлога за оволико дробљење о екавици и ијекавици, пуно пута сам рекао да свако има право да говори језиком свог завичаја, али да би Срби морали, као и сви други, да имају један наддијалекатски књижевни језик, само један, а никако два, као данас. А Нишлија нека коликвијално прича са три падежа, Пироћанац нека умекшава ћ и ђ, а западни Срби нека уместо е говоре (и)је..

Што се тиче штокавско-кајкавских дијалеката, наравно да на спојевима постоје разне подваријанте, уопштено говорећи, цео простор јужнословенских језика је један језички континуум...

Poslednja izmena:
Ako se ne varam, ti govori o vec formiranoj drzavi? Referendum je utopija. Ti ni sada, u poslednjih 12 godina vladavine tzv. zute i globalisticke demokratije, nisi ni po jednom pitanju imao referendum, osim kada su se u Crnoj Gori i na KiM u izjasnjavali vecinski narodi. Niko nije lud da raspise referendum ako nije siguran da ce izjasnjavanje biti sigurno u njegovu korist. Da li iko pita narod kome ce se dodeliti, tj. prodati za bud zasto najprofitabilnija drzavna, tj. drustvena preduzeca, koliko se drzava u ime naroda sme zaduzivati, zasto ne raste nacionalni dohodak i pored tolikog zaduzivanja, itd. itd. Referendum raspisuje vladajuci rezim, a ne drzava, narod. I to samo, kao sto rekoh, kada je izvesno da ce dobiti podrsku.

Back