KOVRDŽAVI BIŠON

Pozdrav svima! Pre desteak dana sam postao vlasnik steneta bisona, i vec sam van sebe koliko sam odlepio za njim:D presladak je i obozavam ga... hteo sam samo par saveta od iskusnijih vlasnika, npr. kad se preporučuje prvo šišanje, da li je potrebno da se dodaje nešto uz granule koje jede, a samo da napomenem da su to one najkvalitetnije...mislim na neko eventualno meso, virslice i sl... inače, Vili ima nepuna 4 meseca...pišite...hvala unapred!:)

Pozdrav WillieBg, dobrodosao u klub :). Ovako, misljenja su razlicita po pitanju sisanja, a ja cu ti reci kako sam ja uradila. Lola je prvi put osisan sa sest meseci, mada sada sa ovom pameti uradila bih to i ranije. Sisan je kod profesionalnog groomera, sto ti i preporucujem. Ja sam ga do tada kupala na svakih 10 ak dana, kvalitetnom kozmetikom i redovno rascesljavala. Znaci, god da se odlucis da ga odvedes na sisanje, jako je bitno da do tada psa redovno kupas i da ne dozvolis da se zamrsi ili uceba dlaka. U kvalitetnu hranu nema potrebe dodavati nista. Uzivajte u bebecim danima, ona su neprocenjiva :bye:

Pozdrav svima! Pre desteak dana sam postao vlasnik steneta bisona, i vec sam van sebe koliko sam odlepio za njim:D presladak je i obozavam ga... hteo sam samo par saveta od iskusnijih vlasnika, npr. kad se preporučuje prvo šišanje, da li je potrebno da se dodaje nešto uz granule koje jede, a samo da napomenem da su to one najkvalitetnije...mislim na neko eventualno meso, virslice i sl... inače, Vili ima nepuna 4 meseca...pišite...hvala unapred!:)

Šišanje, što pre to bolje, da se navikne, mada nemam bišona već maltezerku , družim se sa ljudima koji imaju. :) Što se tiče hrane, ako su granule super premijum i pas ih lepo jede , ne dodavati ništa, pogotovu ne nikakve viršle koje su pune aditiva jer će vrlo brzo dlaka oko očiju usta i na guzi dobiti crveno-smeđu boju. :cao:

Hvala vam puno na odgovorima...Što se tiče dlake oko očiju, ona već ima crvenkastu boju, kao i oko usta... :( ne znam kako se borite sa tim, čitao sam o brojnim preparatima, za neke kao kažu da su štetni, ne znam više ni sam... za sada mu redovno čistim bornom kiselinom, ali ne primećujem da se smanjuje...mada nema novog crvenila... takođe ima i žućkaste uši, negde sam pročitao da je to znak dobre pigmentacije, ako se javlja kod šteneta, mada sam malo zabrinut da to ne ostane i kad bude porastao....

Hvala vam puno na odgovorima...Što se tiče dlake oko očiju, ona već ima crvenkastu boju, kao i oko usta... :( ne znam kako se borite sa tim, čitao sam o brojnim preparatima, za neke kao kažu da su štetni, ne znam više ni sam... za sada mu redovno čistim bornom kiselinom, ali ne primećujem da se smanjuje...mada nema novog crvenila... takođe ima i žućkaste uši, negde sam pročitao da je to znak dobre pigmentacije, ako se javlja kod šteneta, mada sam malo zabrinut da to ne ostane i kad bude porastao....

To sa pigmentacijom i usima, prvi put cujem. Kakogod to je beba pas, ima sansi da izbeli do zrelosti.
Crvenilo za koje sumnjam da je bakterijskog tipa se resava samo na jedan nacin Angels eye, koji u sebi sadrzi antibiotik, jer je i normalno da ga sadrzi jer mora da odstrani bakteriju. Nije opasno, nije stetno, ali svejedno bih ti preporucila da psa doj je bebe ne kljukas nicim sto mu nije neophodno. Za sada je to crvenilo dlake samo estetskog tipa, tako da odrzavaj psu osnovnu higijenu tog dela i sacekaj malo. S obzirom da se bakterije razvijaju na mokroj dlaci i na njoj se "hrane" potrudi se da taj deo drzis suvim koliko god je to moguce.
Moj savet ti je da ne kupujes nikakva sredstva za otklanjanje, kamuflazu tih delova, jer to samo pokrije ali ne odstrani osnovni uzrok-bakteriju. Sve sam prosla, probala, mucila se i na kraju resila problem sredstvom koje sam ti navela. On je beba, tako da sacekaj.

Pomoc od nekog ko ima iskustva. Zelim da ga vodim na izlozbu, kako treba da se ponasa, i jel ima neki odredjen stav u kom treba da bude dok se pregleda?

Ako ti je pas izložbenog kvaliteta, svu pomoć ćeš najjednostavnije dobiti od odgajivača od kog si kupio psa, jer su onda i roditelji izložbeni psi. Ako samo želiš da ga vodiš na izložbu da oceniš psa, onda ti je dovoljno da bude sređen kod dobrog grumera, da hoće da ide za tobom u ringu i da dozvoljava sudiji da ga pregleda. Stav je naravno bitan i uči se od momenta kad psa uzmeš sebi. Ne bi bilo loše da makar na internetu pogledaš snimak neke izložbe. :cao:

Za uskrs tj za par sati :D treba da dobijem od mog zekana malu zenkicu bisona staru dva meseca, e sad ja sam odabrala ime Boni ako ima neko jos koje ime slobodno nek predlozi :)
E sad na sta bi ste mi skrenuli paznju kod bisona? Kad da pocnem da koristim preparate za crvenilo? Kakve cetke da kupim? I koje granule? Veterinar nam je preporucio Pedigre granule za stence... da li su one dobre za njih? Hvala svima unapred :)

Za uskrs tj za par sati :D treba da dobijem od mog zekana malu zenkicu bisona staru dva meseca, e sad ja sam odabrala ime Boni ako ima neko jos koje ime slobodno nek predlozi :)
E sad na sta bi ste mi skrenuli paznju kod bisona? Kad da pocnem da koristim preparate za crvenilo? Kakve cetke da kupim? I koje granule? Veterinar nam je preporucio Pedigre granule za stence... da li su one dobre za njih? Hvala svima unapred :)

Pedigre je jedna od najgorih granula, zaobiđi ih. :) Mali psi ne jedu mnogo pa im se može priuštiti i najskuplja hrana, raspitaj se šta od super premijum hrane ima u tvojoj okolini, ne znam odakle si, a pre bilo kakve promene, nastavi par dana da mu daješ onu hranu koju je jeo kod odgajivača, nadam se da će taj koji vam prodaje štene biti dovoljnon odgovoran da spakuju i 100gr hrane , da pas ima bar dok se ne otvore pet šopovi. Ukoliko nedobijete ništa obarite pirinač i belo meso i dajte mu 4-5 puta dnevno u malim obrocima, a onda polako uvodite i kvalitetne granule. Crvenilo se reševava jedino pomoću antibiotika koji je namenjen upravo toj bakteriji koja se nalazi u suzama, i zove se http://angelseyesonline.com/ Nadam se da ćete iskoristiti ovo vreme praznika i imati dovoljno vremena da se što više obavestitie o toj rasi kao i o odgoju šteneta. :) Češljevi i četke koje su dobre i ne grebu puno kožu: http://www.chrissystems.com/pet-grooming-show-dog-and-cat-grooming-tools.aspx njihovi šamponi su takođe odlični i svi se rastvaraju, koncentrati su.

Poslednja izmena:
Pedigre je jedna od najgorih granula, zaobiđi ih.

Ovo sam i ja htela reci. Moja bisonka je jela Royal Canin, Hills ili Brit Care, kako kad. Ova prva je najskuplja, sto ne znaci da je i najbolja, nekad nece ni da je pomirise. Crvenilo nema iako nista ne koristimo, bitno je da dlaka oko ociju bude suva i onda nema od cega da pocrveni. Boni je bas lepo ime. :bye:

Neki psi imaju sreće i ne crveni im dlaka ispod očiju, jako je malo belih pasa koji nemaju taj problem , iako im vlasnici održavaju suvim to područje. Mojoj kuci se Royal pokazao kao loša varijanta, od njega vrlo često ima problema sa želudcem i crvenilo joj se vraća, ja trenutno koristim Dog lovers gold bez žitarica i ta mi se pokazala odlično, mada smo izmenjali sve super premijum koje postoje u našoj zemlji a i šire. :)

Ipak je morala biti Megi zbog pedigrea, odgajivac nam je ovako rekao i dao nam je jedan kg royala i jedan kg ekopeta i rekao kad pojede pola kg royala drugu polovinu da pomesamo sa ekopetom da se navikne na njega. E sad kakva su vam iskustva sa Ekopet hranom? :)

Nije bas da nema ni malo, ali uspevam da joj odrzavam bez ikakvih preparata. Skoro sam videla muzjaka bisona kome su zadnje noge crvene, ne znam kako je to uspelo da se desi... Nasa druga bisonka se zove Megi, ali sta ima veze kako se zove u rodovniku, mi smo retrivera nazvali kako smo mi hteli, iako je u rodovniku potpuno drugo ime. A za tu hranu prvi put cujem. :)

NIje tako, ne bi smela da prilazi drugim psima dok ne primi sve vakcine. Cak ne bi smela ni napolje da izlazi,ali ja nisam bas toliko poslusna, pa preporucim da mogu napolje ali da ne dolaze u dodir sa drugim psom ili mestima gde je prljavo(gde drugi psi vrse nuzdu i slicno.)

Ne vodimo je napolje, a nas mops je lenj samo spava ijede ne dira je uopste samo onjusi i to retko i ode da legne, ne skace po njoj i ne dira je. A on vrsi nuzdu napolju tako da malena nema dodir s time.... al ipak se malo plasim...

Ekopet je jeftina hrana koju niko ne preporučuje, držite se superpremijum hrane,raspitajte se u bilo kom pet šopu, sve što jeftinije od 400din po kilogramu je sumnjivog kvaliteta, mali je pas ne tražite jeftina rešenja. Druženje sa drugim psima koji nisu u vašoj kući zaobiđite dok ne isprima sve vakcine. Za parenje reče Dušica. Naučite što više o rasi koju imate,naučite sve i o odgoju šteneta, ne planirajte sa 6 meseci da štancujete kučiće, to je isto kao kad devojčica sa prvom menstruacijom ostane trudna, daleko je to od dobrog. :(

Poslednja izmena:
Ja ne planiram da stancujem kucice pitanje je dal cu je ikada i pariti ili cemo je sterilisati.

Drago mi je da imate takav stav, nećete verovati koliko ima ljudi koji kupe psa i posle nedelju dana koji su proveli sa njim, pogotovu ako je ženka, već planiraju kako će zaraditi na njoj, a nemaju pojma ni da li im je kvalitetan pas, ni da li ima neke nasledne mane, koje se ne vide dok je štene... :)

Back