pravio sam kraca seciva, poceo da pravim gladius i to je moje poslednje i nezavrseno delo ima tome desetak godina. sve sto sam pravio bilo je sto se kaze realno i upotrebljivo i veruj mi mnogo ostro. mislim sad mogu da pisem pet strana o tome kako sam poceo, sta sam radio, snalazio se, krao zanat i fore... duga prica i stvarno sam voleo to kao hobi ali nazalost zbog manjka vremena i porodicnih obaveza sve to zapostavio... imam dosta, negde jos stoje nezavrseni nozevi, neke samo treba da okalim vec su iskovani ali jbg...
materijali su bili reciklirani tj. gibanj, spiralna opruga, mac od testere stari tip jednodelna, i kao najbolje kosuljica lezaja.
ima radio sam i od testera za metal (bez kaljenja samo obrada, brusenje)
kao prvo treba pec gde ces da zagrevas celik i to sam sam napravio od vatrostalnih cigli nije komplikovano, plus ide uduvavanje vazduha sa strane, ja sam to radio od starog usisivaca, cumur, malo koksa...
ukratko ide kad nadjes neki kvalitetat celik recimo stara opruga sa mercedesa onda odseces komad i uzaris ga na belo, tako ostavis u pepelu da stoji dok se polako ne ohladi. to si mu uradio omeksavanje jer je bilo onako kaljeno i strasno tvrdo. posle ide opet paljenje vatre zagrevanje komada na belo i kovanje. samo kovanje to mora covek sam da ukapira kako i gde moras da udaras i kojom snagom, uopste nije jednostavno dobiti zeljeni oblik.
posle kovanja ide brusenje da odstranis sve do golog celika i tu se onda vide eventualne greske, naprsline itd.
ako je sve ok onda se brusi do oblika koji hoces a ostavlja se samo ostrica da bude oko jedan milimetar debela da bi se obrusila posle kaljenja.
kaljenje je u principu kockanje jer moze da napukne ili se iskrivi na bilo kojem komadu, valjda neki unutrasnji naponi jbm li ga.
sve sto sam radio su visoko ugljenicni celici i kale se u ulju, moze i neko staro motorno ulje. ja sam kalio na magnet, zagreva se komad dok ne prestane da ga prvlaci magnet i to je trenutak kad treba da se uroni u ulje. ako imas srece i probas sa novom turpijom, ne bi smelo da skida nista sa seciva nego da sklizne kao sa stakla, onda posle ide popustanje jer je ovako jako krto, popustanje moze na blagoj temperaturi, ja sam radio sa brenerom na najmanjoj vatri, ide se dok secivo ne poplavi a moze i u obicnoj rerni stednjaka stavis na 200c.
a jes zaboravih, pre kaljenja se izbuse rupe u drsci za nitne
zanimljiva prica?