Logika je u tome, pa i u tom sukobu, da je bošnjačko-muslimanska politika bila neracionalna od početka do sad. I sada vodite politiku najviše na svoju štetu.
Počelo je još 91. kad ste za napade na HR govorili da nije vaš rat. Te 91. je trebalo biti ili-ili. Ili otvoreno na stranu HR i SLO ili otvoreno na stranu Srbije, između se niste mogli provući.
A sad kad vidiš kako je sve završilo, veća je vjerojatnost da bi bolje prošli da ste u startu bili 100% uz SLO i HR sa svim posljedicama. Naime, zapad je cijelo vrijeme upravljao krizom: embargo na oružje, pa primirja, pa UN zone, pa ekonomski embargo,... intervenirajući naizmjenčno pazeći da ni jedna strana ne ostvari potpunu pobjedu. Da ste se vi odmah priključili Srbiji i ako bi to dovelo do mogućeg sloma HR (ako bi), padale bi NATO bombe i po Beogradu i po Sarajevu još 1992. S druge strane, vaše otvoreno priključenje SLO I HR odmah 1990., usporilo bi Srbe i vjerojatan rezultat bi bio raspad YU fifty-fifty, kakav je Zapadu i odgovarao. Kako bi tada BiH završila, samostalno?, konfederacija?, ne znam. Ali vam plaće sigurno ne bi bile niske kao sada srpske. Vjerojatno bi se dogodio neki prilagođeni austrougarski scenarij.
No, bilo je poslije kako je bilo, ni mi nismo bili idealan susjed, ali poslije rata ste mogli sve izgladiti, ako ne u svoju političku, a onda bar u svoju gospodarsku korist. Međutim, opet ste se odlučili za konfrontaciju, verbalnu agresiju, oslanjajući se najviše na argument demografije. Demografija se ispuhala najviše zbog loše ekonomske situacije u BiH i sad se više-manje svi počinju boriti za opstanak. I sad kad se stanje približava pat poziciji, vi i dalje najavljujete i ostvarujete preglasavanje Hrvata, navodno i skoro preuzimanje Doma naroda preko Bošnjaka koji se deklariraju kao Hrvati muslimani (Edem Fejzić iz Goražda i drugi).
Da ste racionalni u politici, meni bi bilo normalno da se podijelite u nekoliko političkih struja: jedni za suradnju sa Srbijom i miniShengen, jedni za suradnju sa Hrvatima i Hrvatskom, a jedni za izolacionizam. Pa koji budu budu bolji. Umjesto toga, vi se svi kao jedan odlučujete za sukobe sa svima istovremeno.