Kosta Rika priznala Palestinu - i poslednje ambasade se premeštaju iz Jerusalima

epoc - aaahhhaaa ........... pa ako chemo tako i jevreji su okupirali asirsku zemlju a sirijci su danas arapi pa prema tome dabome
Kakvu asirsku zemlju, Asirci su Akađani.
Došli su na srednji tok Tigrisa sa područja zapadno od te rijeke (danas se ono zove Džabal- Sindžar).
Ime Asirci su dobili po prvom velikom gradskom centru, koji su oni osnovali - Asuru, nazvanom inače po imenu jednog njihovog plemena i njegovog vrhovnog božanstva.
Područje današnjeg Izraela držali su, čini mi se, u dva maha i to isključivo kao okupatori.

Sa Sirijcima Asirci imaju veze isto kao Indijanci sa Indijcima.
Siriju su tada naseljavali Zapadni Semiti - Armorejci, a Asirci ne spadaju u Zapadne Semite.

Jedan od najvećih stručnjaka za Mezopotamiju Žilbert Laforž, kaže da su nakon poraza od Haldejaca i Međana, Asirci "kao narod, zbog sopstvene svireposti i pretjerane ambicioznosti, otišli u istoriju".

Danas se Asircima nazivaju tzv. Suraji, koji sa onim Asircima nemaju ama baš nikakve veze i koji govore novosirijskim jezikom, a inače su hrišćani nestorijanskog i jakovitskog pravca.

Na teritoriji Palestine, osim feničanskih gradova na obali i filistejskih paradržavnih saveza (na koje sa današnji palestinski Arapi ne mogu pozivati, jer Filistejci spadaju u indoevropsku skupinu naroda), nikada u istoriji nije stvorena nikakva autohtona državna tvorevina, osim jevrejske države.

p.s. ako iko ima tapiju da tu zemlju naziva svetom, onda su to Jevreji, koji su je takvom prvi počeli smatrati. Po pravu Arapi su tek treći, prije njih (a odmah poslije Jevreja) su hrišćani.

Kakvu asirsku zemlju, Asirci su Akađani.
Došli su na srednji tok Tigrisa sa područja zapadno od te rijeke (danas se ono zove Džabal- Sindžar).
Ime Asirci su dobili po prvom velikom gradskom centru, koji su oni osnovali - Asuru, nazvanom inače po imenu jednog njihovog plemena i njegovog vrhovnog božanstva.
Područje današnjeg Izraela držali su, čini mi se, u dva maha i to isključivo kao okupatori.

Sa Sirijcima Asirci imaju veze isto kao Indijanci sa Indijcima.
Siriju su tada naseljavali Zapadni Semiti - Armorejci, a Asirci ne spadaju u Zapadne Semite.

Jedan od najvećih stručnjaka za Mezopotamiju Žilbert Laforž, kaže da su nakon poraza od Haldejaca i Međana, Asirci "kao narod, zbog sopstvene svireposti i pretjerane ambicioznosti, otišli u istoriju".

Danas se Asircima nazivaju tzv. Suraji, koji sa onim Asircima nemaju ama baš nikakve veze i koji govore novosirijskim jezikom, a inače su hrišćani nestorijanskog i jakovitskog pravca.

Na teritoriji Palestine, osim feničanskih gradova na obali i filistejskih paradržavnih saveza (na koje sa današnji palestinski Arapi ne mogu pozivati, jer Filistejci spadaju u indoevropsku skupinu naroda), nikada u istoriji nije stvorena nikakva autohtona državna tvorevina, osim jevrejske države.

p.s. ako iko ima tapiju da tu zemlju naziva svetom, onda su to Jevreji, koji su je takvom prvi počeli smatrati. Po pravu Arapi su tek treći, prije njih (a odmah poslije Jevreja) su hrišćani.

ajde ajde chija je to bila zemlja u koju su jevreji proterani iz egipta? chija?
i btw kakve veze sa semitima imaju ashkenazi?

Prvi stanovnici Palestine su bili Kanaanci i Armorejci i oni nisu uspjeli dostići onaj stepen društvenog razvoja u kojem se počinje stvarati država, najviše dokle su oni uspjeli evoluirati, prije nego što su ih pokorili i asimilirali Jevreji, bili su paradržavni plemenski savezi.

S druge strane ni Jevreji kao pobjednici nisu bili ništa bolje razvijeni. Trebaće im 900 g. od dolaska u Palestinu pa da 1020. p.n.e. formiraju svoju prvu državu, ta homogenizacija će biti uveliko posljedica krvavog sukoba sa novim došljacima - Filistejcima.
... i btw kakve veze sa semitima imaju ashkenazi?
Nemoj majke i Ti sada prosipati one nebuloze od Kestlera i Lučića.
Stvarno mi je dojadilo da svakih dva mjeseca ljudima objašnjavam da je Hazarska teorija u nauci ismijana i odbačena čak i od antisemitski nastrojenih istoričara.

krauterbox:
Prvi stanovnici Palestine su bili Kanaanci i Armorejci i oni nisu uspjeli dostići onaj stepen društvenog razvoja u kojem se počinje stvarati država, najviše dokle su oni uspjeli evoluirati, prije nego što su ih pokorili i asimilirali Jevreji, bili su paradržavni plemenski savezi.

S druge strane ni Jevreji kao pobjednici nisu bili ništa bolje razvijeni. Trebaće im 900 g. od dolaska u Palestinu pa da 1020. p.n.e. formiraju svoju prvu državu, ta homogenizacija će biti uveliko posljedica krvavog sukoba sa novim došljacima - Filistejcima.
u chiju zemlju su jevreji izgnani iz egipta, u zemlju pod chijom vlashchu?

krauterbox:
Nemoj majke i Ti sada prosipati one nebuloze od Kestlera i Lučića.
luchich? porichesh neshto shto je neporecivo al ajde nastavi ...

A ovo
кретен ти тата.
ne samo da je infantilno, nego je krajnje nekulturno, a zbog transponovanja bijesa na treću osobu nespojivo je svakom civilizovanom diskusijom.

(btw - čovjek koga si bezrazložno uvrijedio ima 73 g. i sa mnom se ni u čemu bitnom ne slaže i mnogo je bliži Tvojim stavovima .., naravno nije ni kreten - u penziju je otišao kao redovni univerzitetski profesor)

Kada sam ono napisao nisam znao da je epoc musliman, mislio sam da se radi o klasičnoj situaciji u kojoj tipični antisemit hrišćanske provinijencije u svojem iracionalizmu podržava svakoga ko je protiv Jevreja.

Ali iza one sintagme "hrišćanski kretenizam" ja i dalje stojim. Antijudaizam (hvala Bogu) nije hrišćanski patent, ali hrišćanstvo ga je uzdiglo na monstruozne vrhunce.

u chiju zemlju su jevreji izgnani iz egipta, u zemlju pod chijom vlashchu?
Šta u čiju zemlju? Fino sam Ti napisao ko je tamo bio kada su oni došli i ko su starosjedioci Palestine.
U svakom slučaju palestinski Arapi to sigurno nisu.
luchich? porichesh neshto shto je neporecivo al ajde nastavi ...
Evo sa jednog mog starijeg posta (ne da mi se stvarno to opet ponavljati).

Da je Kestler bolji od Lučića to je fakat, ali Astral Ti Kestlerom meni ne možeš mahati (pogledaj moje zanimanje u profilu, istina tamo piše da sam dipl, a odnedavno sam nešto malo više), jer to je isto kao da razgovaramo o hrišćanstvu, a Ti argumentuješ sa Braunom.
Kestler je književnik, njegova Tama u podne je genijalno djelo. Trinesto pleme, drugim riječima je djelo književnika i nigdje se ne računa kao ozbiljna istorijska studija.
Eto otiđi na neki ruski pretraživać (kažem ruski, jer Hazari spadaju u rusku istoriju), yandex npr. i ukucaj Hazare kao odrednicu. Sigurno će se pojaviti bibliografija naučnih radova o Hazarima i garantujem Ti da tamo neće biti Kestlera.
Isto ga možeš pokušati tražiti u literaturi diplomskih i drugih radova na nekom od mnogobrojnih sajtova sa tzv. referatima, siguran sam da ga ni tamo nećeš naći.

Teoriju o hazarskom porijeklu Aškenaza prvi je izbacio austrijski istoričar Gumplovič, a onda ju je doradio poljski istoričar Šiper (ubijen je u Majdaneku, čitao sam od njega odlično urađeno Rođenje kapitalizma kod poljskih Jevreja), da bi je konačno najbolje elaborirao izraelski istoričar Poljakov.

Interesantno das u hazarsku teoriju masimalno koristili Arapi u pregovorima sa Jevrejima 1947, nastojeći da pomoću nje ospore pravo Jevreja na Erec-Izrael.

Kestlerova verzija je uprošćeni Poljakov, s jednom razlikom. Gumplovič, Šiper i Poljakov govore samo o jednom djelu Aškenaza hazarskog porijekla (znatno manjem od polovine), a nikako kao Kestler o nekakvih 90%.

Nakon IIWW Poljakovljeva teorija je polako odbačena, jer i za taj manji dio Aškenaza o kojima je on govorio ne postoje pisani dokazi.
Postoje dokazi o manjim naseljavanjima Hazara u većim trgovačkim centrima po Evropi, ali nema nigdje tragova o masovnom preseljavanju.
Dok npr. o masovnom preseljavanju njemačkih Jevreja u Poljsku postoje brojni pisani dokazi.

Vidio sam u onim referencama da Kestler pominje dosta Danlopa. Njegova knjiga Istorija Hazaro-judeja se smatra izuzetno dobrim djelom .., ali ni on ne podržava Poljakova. Kao uostalom ni Gumiljev, u antisemitizmom prošaranoj knjzi Otkriče Hazara, a Boga mi ni najnovije studije Golba, Goldena I Novoseljceva.

Tako da i dalje vrijedi ono moje – ima još autora i još knjiga …

ne nego ko je taj lik za mene potpuni incognito :lol::lol::lol:

evo kako kazhu slika vredi mnogo rechi
assyria5xy6.gif

A ovo

ne samo da je infantilno, nego je krajnje nekulturno, a zbog transponovanja bijesa na treću osobu nespojivo je svakom civilizovanom diskusijom.

(btw - čovjek koga si bezrazložno uvrijedio ima 73 g. i sa mnom se ni u čemu bitnom ne slaže i mnogo je bliži Tvojim stavovima .., naravno nije ni kreten - u penziju je otišao kao redovni univerzitetski profesor)

Kada sam ono napisao nisam znao da je epoc musliman, mislio sam da se radi o klasičnoj situaciji u kojoj tipični antisemit hrišćanske provinijencije u svojem iracionalizmu podržava svakoga ko je protiv Jevreja.

Ali iza one sintagme "hrišćanski kretenizam" ja i dalje stojim. Antijudaizam (hvala Bogu) nije hrišćanski patent, ali hrišćanstvo ga je uzdiglo na monstruozne vrhunce.

Због тога твога мишљења...и таквог става према Хришћанству...надам се да ћеш наведеш примере....јер таква осуда Хришћанства је ненормална, благо речено...

ha-ha shta je to :lol::lol::lol:
ne to je asirija od 2500-500 god b.c.
samo 2000 godina jel da?
Ja pojma nemam šta si Ti po zanimanju, ali istoričar sigurno nisi.
Istorija ne poznaje ni jednu državnu tvorevinu koja je u tako dugom kontinuitetu postojala u u okviru stih granica.

Već sam Ti rekao da se Asirci na srednjem toku Tigrisa pojavljuju poslije 2300. p.n.e.
(u to vrijeme protektorat nad Palestinom ima Egipat)

Asirija se nakratko prvi put uzdiže u 18. v. p.n.e. tada će jedno 50. g. vladati Mesopotamijom i Palestina će joj tada plaćati danak.

Poslije toga Asirije neće biti čak ni kao hegemona Mesopotamije sve do 12. v. (u tom periodu je dva puta doživila izvjesni uspon, ali je imala nesreću da se u to isto vrijeme uzdignu Hetiti, a kasnije i Elam), no i ta hegemonija Asirije će biti "jadna", jer je i cijela Mesopotamija, poslije provala nepoznatih plemena i naroda, bila ista takva.
(za to vrijeme Palestinom će vladati gospodari bogatih sirijskih gradova, Hiksi, Egipat u 15. i 14. v. p.n.e, indoevropljani Hetiti, pa opet Egipat u 13. v. p.n.e, a nakon njega Elam, od druge polovine 12. v. p.n.e, te će zatim Palestinom prohujati najezda "naroda sa mora" početkom 11. v, da bi potom ponovo bila pod vlašću Egipta)

Nakon Ramzesa III Egipat se povlači iz Palestine, što će Jevreji iskoristiti za formiranje svoje države, ali u jednom periodu (prelaz iz 11. u 10. v. p.n.e.) moraće da plaćaju danak Asiriji (eto konačno opet Tvojih Asiraca).

Ali to neće dugo trajati, jer će u narednom periodu zbog upada Aramejaca Asirija biti primorana da zatvori u sebe.

Oslobođeni svakakvih pritisaka Jevrejska država će doživjeti procvat, koji će trajati do Solomonove smrti, kada će se njegova država podjeliti na Judeju i Izrael.
Ovu prvu, kao i Jerusalim će negdje iza 930. g. p.n.e. poharati faraon Šešonk, ali je neće pokoriti.

Tada počinje (krajem 10. v. p.n.e.) i ponovni uspon Asirije, ali Izraelom i Judejom ona neće vladati i čak će u narednih 100. g. zbog unutrašnjih kriza i stagnirati.
Ali će zato u drugoj polovini 8. v. "eksplodirati" i postati dominantna sila Srednjeg i Bliskog istoka.
Saragon II će stvarno osvojiti Izrael, ali Judeju ni on ni Asirija neće nikada uzeti, Judeja će Asiriji samo plaćati danak.

Takva situacija će trajati sve do 631. g. p.n.e. kada će poćeti raspad Asirije i njezino definitivno uništavanje od strane Haldejaca i Međana.

ERGO, ponoviću još jednom - istorija ne pamti nijednu autohtono palestinsku državnu tvorevinu prije jevrejske države, sve države koje su vladale Palestinom nastale su i imale su svoja središta izvan teritorije Palestine, odnosno nisu autohtono palestinske.

p.s. Ovo dole je karta Asirije za vrijeme Asarhadona (oko 680 g. p.n.e.), kada je bila na vrhuncu moći

@krauterbox,
uochio sam nekoliko propusta u vashem izlaganju pa evo krenuchu redom,

- asirci jesu semitskog porekla kao i arapi dakle
- ashkenazi nisu semitskog porekla niti je jidish semitski jezik nego indoevropski

da li se slazhete?
Naravno da ne - ja sam rekao ovo
što ne znači da Asirci nisu Semiti, nego da nisu Zapadni Semiti.

Takođe se ne slažem ni sa većinom one druge teze o Aškenazima.

Savremena genetika je npr. dokazala ogromnu genetičku sličnost Aškenaza sa jemenskim jevrejima, po muškoj liniji, a identičnost po ženskoj liniji.
Na osnovu dostignuća lingvistike, genetike, antropologije i istorije zaključeno je da su Aškenazi mješavina raznih migracionih tokova Jevreja, od kojih je jedan, mnogo veći i značajniji, išao sa zapada i juga Evrope, a drugi, znatno manji, sa evropskog istoka i jugoistoka. U ovaj drugi tok ulaze Jevreji iz Vizantije, slovenskog govornog područja i Hazari.

Što se tiče jidiša, u njemu jeste većinska indoevropska komponenta (njemački i razni slovenski i romanski jezici), ali u njemu ima i između 15% i 20% hebrejskog i aramejskog.
Osim toga u osnovi pisma jidiša se nalazi hebrejska azbuka, takođe većina riječi, pozajmljenih od hebrejskog i aramejskog je zadržala tradicionalni način pisanja itd.i tome sl. ... npr. zadržana je i stara grafika posljednjih slova ili pravila o početnom neizgovorljivom א.

I inače jezik jeste bitan, ali nikako ultimativni i jedini pokazatelj pripadnosti.
Jevreji su za to upravo fantastičan primjer.

Iako je poslije nestanka klasičnog hebrejskog, još uvijek postojala njegova modernizirana verzija, tzv. mišnajski hebrejski i Jerusalimski i Vavilonski Talmud su napisani na aramejskom jeziku.
I do pojave jidiša Jevreji u Evropi su u komunikaciji koristili upravo aramejski.

Sva vjerska i filozofska literatura i poslije prevladavanja jidiša pisana je na hebrejskom i aramejskom, a takođe je i bogosluženje vršeno isključivo na hebrejskom.
I danas npr. u Izraelu, ali i drugdje, dubokoreligiozni Jevreji govore profani jidiš, dok im je hebrejski isključivo rezervisan za sakralne stvari.

@krauter,gotovo sam sigurna da Vas Salom nije namerno uvredio,nesporazum je u pitanju,a Vi znate da se desava..

Pozdrav!

Пази ово, "није намерно"...! Човек ништа друго ни не зна осим да лапрда и вређа, али чак и кад увреди то "није намерно" хахахахаха!

Napravio sam lapsus calami - nije trebalo pisati "hrišćanstvo", nego "hrišćani su ga uzdigli na monstruozne vrhunce".

Da li to nešto mijenja na stvari ili i dalje stoji da trebam dati primjere?

Мјења,а још боље да ставиш Хришћани под наводницима..јер пшитање је колико је ко од нас Хришћанин у очима Бога...

Back