Stark_85
Zainteresovan član
- Poruka
- 289
Da nastavim sa normalnim teorijama
Pa i ja se slazem donekle sa cinjenicom da smo skupo pobedili! Samo meni se cini da je skupa pobeda u to vreme za narod poput naseg bila jednaka porazu! Jer kao sto i sam kazes ljudski potencijal je bio neuporedivo manji nama nego njima! Da nas ima vise i ja bih smatrao kosovsku bitku dobijenom! Ali ovako jedino sto smo uradili je trenutno zaustavljanje Turaka! Kao sto sam rekao sa tog aspekta jesmo pobedili! Ali na duge staze... Doduse, ruku na srce bas u to vreme su nas napali i ugari sa severa! I to sa Zigmundom na celu! Da nas nisu iscrpeli i tu sigurno bi se jos vise oporavili i bili spremniji za nove sukobe! Takodje mislim da nema govora o izdaji Vuka Brankovica! Covek se hrabro borio i postupio razumno! Ali nebih da idem tako daleko da krivim nekog sa strane sto smo ga ocrnili tako ruzno. A inace sad citam bas knjigu Despot i zrtva, o kakvim jezuitima je rec? Ja tamo vidim samo Grke koji su nas malo vukli za nos a Ugari se pominju kao neka stalna pretnja sa zapada! Mozda mislis na dubrovcane?
Pa sto se mene tice najveca glupost koju je Djuradj uradio je sto je dozvolio njima da se sire po Srbiji!!! Sramota! Ali po meni najveca misterija kosovske bitke je bojno polje samo!!! Oni su svi bili iskusni ratnici( vec su se susretali sa turcima- kod Plocnika naprimer kad su ih pobedili u velikom jurisu)! I nikako mi nije jasan razlig tog odsustva opreza kod njih! Znali su da ih ima manje ali su bili toliko samouvereni da nisu vodili racuna gde se bore! Nije bas racionalno ali mi se cini najverovatnije!
To donekle potkrepljuje tezu da oni nisu dole isli da bi pobedili nego da zaustave Turke po svaku cenu! Pa makar svi izginuli! Da su imali neke dugorocnije planove verujem da bi pazljivije razmotrili neke cinjenice! Ali i ovako njihova zrtva nije nista manja i jasno je da su zbog toga ostali srpskom narodu toliko duboko u secanju!
Pa i ja se slazem donekle sa cinjenicom da smo skupo pobedili! Samo meni se cini da je skupa pobeda u to vreme za narod poput naseg bila jednaka porazu! Jer kao sto i sam kazes ljudski potencijal je bio neuporedivo manji nama nego njima! Da nas ima vise i ja bih smatrao kosovsku bitku dobijenom! Ali ovako jedino sto smo uradili je trenutno zaustavljanje Turaka! Kao sto sam rekao sa tog aspekta jesmo pobedili! Ali na duge staze... Doduse, ruku na srce bas u to vreme su nas napali i ugari sa severa! I to sa Zigmundom na celu! Da nas nisu iscrpeli i tu sigurno bi se jos vise oporavili i bili spremniji za nove sukobe! Takodje mislim da nema govora o izdaji Vuka Brankovica! Covek se hrabro borio i postupio razumno! Ali nebih da idem tako daleko da krivim nekog sa strane sto smo ga ocrnili tako ruzno. A inace sad citam bas knjigu Despot i zrtva, o kakvim jezuitima je rec? Ja tamo vidim samo Grke koji su nas malo vukli za nos a Ugari se pominju kao neka stalna pretnja sa zapada! Mozda mislis na dubrovcane?Pa sto se mene tice najveca glupost koju je Djuradj uradio je sto je dozvolio njima da se sire po Srbiji!!! Sramota! Ali po meni najveca misterija kosovske bitke je bojno polje samo!!! Oni su svi bili iskusni ratnici( vec su se susretali sa turcima- kod Plocnika naprimer kad su ih pobedili u velikom jurisu)! I nikako mi nije jasan razlig tog odsustva opreza kod njih! Znali su da ih ima manje ali su bili toliko samouvereni da nisu vodili racuna gde se bore! Nije bas racionalno ali mi se cini najverovatnije!
To donekle potkrepljuje tezu da oni nisu dole isli da bi pobedili nego da zaustave Turke po svaku cenu! Pa makar svi izginuli! Da su imali neke dugorocnije planove verujem da bi pazljivije razmotrili neke cinjenice! Ali i ovako njihova zrtva nije nista manja i jasno je da su zbog toga ostali srpskom narodu toliko duboko u secanju!