Kosmaj - biser prirode na pola sata od Beograda

Neno

Elita
Poruka
20.759

SRPSKI “KOMADIĆ RAJA” OČARAO ĐOKOVIĆE I DŽONIJA DEPA: Biser prirode na pola sata od Beograda koji turizam nije uništio​

Ova planina je pravi raj za ljubitelje prirode, jer ne poseduje čak ni puno ugostiteljskih objekata.
Kosmaj.jpg

Na oko 50 kilometara od srpske prestonice, prirodnim lepotama i bogatom ponudom očaraće vas Kosmaj, najniža planina Šumadije (625 metara) koju krase raskošni predeli i interesantan oblik polumeseca. Da li ste znali da je ova pod zaštitom države, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja? Lepote Kosmaja opčinile su brojne poznate ličnosti, a priča se da na ovoj planini veliki plac imaju Jelena i Novak Djoković, ali i svetska zvezda Džoni Dep, koji je nekoliko puta boravio u našoj zemlji.

Kada dođete na Kosmaj, ne smete da propustite čuveni vidikovac - drveni toranj, sa kojeg se pruža predivan pogled na raskošne lepote Šumadije. U bujnoj vegetaciji svoj dom su na Kosmaju nalaze zečevi, srne, fazani, jarebice, lisice i prepelice, te se nemojte iznenaditi ako naletite na neku od ovih ljupkih životinja.

Kosmaj spada među planine koje nisu previše opterećene ugostiteljskim objektima, te je pravi raj za ljubitelje prirode, kojima će se sigurno dopasti vodopad Pruten, prelepi skriveni biser u kosmajskom selu Babe, koji je tek nedavno postao poznat široj javnosti.
U podnožju planine nalazi se Markovačko jezero, jedno od najstarijih i najbogatijih veštačkih jezera, koje je nastalo 60-ih godina prošlog veka izgradnjom brane na reci Košarna.

Tu je i čuveni, velelepni spomenik na Kosmaju neobičnog oblika.

spomen Kosmaj.jpg
U pitanju je spomenik podignut 1971. godine u čast palim borcima Kosmajskog odreda tokom Drugog svetskog rata. Spomenik se sastoji od 5 krakova visokih po 30 metara, koje povezuje mermerni krug.
Tu je i spomen kosturnica koja čuva sećanje na hrabre pale vojnike Timočke divizije, koji su 1914. godine zaustavili napad Austrougarske baš na ovoj planini.

Planinu Kosmaj krase i dva prelepa manastira - Pavlovac, zadužbina despota Stefana Lazarevića, sagrađen je u 15. veku, i Tresije, koji datira iz davne 1309. godine, prava je oaza mira i lepote, a njegovi raskošni vrtovi i autentične freske razigranih boja urezaće vam se duboko u pamćenje.
Tresija.jpg
Živopisne freske manastira Tresije

U blizini se nalazi i mladenovačka banja Selters, kao i naselje Orašac i spomenik despotu Stefanu Lazaerviću, koji je ovde imao letnjikovac u kojem je često uživao.

https://lepaisrecna.mondo.rs/Lifestyle/Putovanja/a64588/planina-kosmaj-sta-obici.html
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top