Košarkaška reprezentacija Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Tzar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Šta je uzrok ispadanja sa Evrobasketa?

• Selektor

glasova: 7 46,7%
  • Igrači

glasova: 1 6,7%
  • Povrede

glasova: 3 20,0%
  • Nešto drugo

glasova: 4 26,7%

• Ukupno glasova
    15
Sad nemamo igrače....

Imamo igrače i to nosioce igre, neću da ih pominjem, stubovi u svojim klubovima, koji daju po 20 poena i puno aistencija i igraju odbranu, itd. Igrači nisu bili u formi.
Što se tiče selektora koliko znam, a znam iz štampe, što ne mora da znači da je tačno, on ima ugovor do rkaja EP. Kako može da ne da funkcioju koja mu ističe. MOžda mu Čović produži ugovor, da ga lepo zamoli da nas ne ostavlja u ovako presudnom trenutku....

A kakvih to igrača , mislim sem Jokića mi nemamo ni jednog jedinog igrača koji je nosilac igre i lider svoje ekipe, mislim i od kako se povredio Bogdan mi nismo imali igrača spolja koja ima 20 poena u rukama, realno smatrali smo da smo ne znam kakvi favoriti i ne znam koliko bolji od ostalih a realno sem Jokića teško da imamo ijednog igrača koji je makar među top 3,4 igrača na svojoj poziciji na ovom prvenstvu.
Jednostavno nije problem u selektoru već prosto malo smo se precenili i ispostavilo se da nismo baš toliko dobri koliko smo mislili da jesmo, mislim mi sem Jokića i Bogdana imamo 10 vrlo dobrih igrača ali ono vrlo dobrih u granicama nekog proseka i to je to.

Tako da ja mislim da Kari treba da ostane i nastavi da radi svoj posao, ipak doveo nas je do finala SP i to bez Jokića, bet Teodosića, bez Micića koji je tad bio MVP Evrolige i igrao u životnoj formi, bez ne znam Bjelice, Kalinića, Nedovića, itd i to nakon propuštene Olimpijade u Tokiju i isto debakla na EP 2022 i to kad nam niko nije davao ni promil šanse da možemo da uradimo tako nešto , takođe i na OI doveo nas je do medalje, da ne spominjem nekad Istanbul i Indijanapolis koga se uvek svi rado sećamo , mislim prosto ne možeš odma smeniti selektora i nekog ko je toliko zadužio srpsku košarku zbog jednog poraza koji je došao u nezgodni čas ili zato što na jednom turniru nije ostvaren željeni rezultat.

Mislim prosto nije niko kriv, jednostavno splet razno-raznih okolnosti doveo je do toga da rezultat na kraju bude takav kakav jeste, jednostavno na ovom prvenstvu sve što je moglo da krene naopako krenulo je i prosto videlo se da nemamo momentum i da ovo nije naše prvenstvo.
Što se tiče Karija ja verujem da je on uradio i učinio sve što je do njega (ali nema ni on čarobni štapić niti je svemoćan), okupio je 12 najboljih što imamo u ovom trenutku (znači 12 najboljih što MI imamo a ne 12 najboljih što postoje a to je bitna razlika), uradio je sve što je bilo do njega ali jbga , mislim to je sport i sad ti ako ne znam si trenirao 48 sati dnevno i uradio sve što je do tebe i što si mogao to ne znači da ćeš se vratiti sa zlatnom ili bilo kakvom medalju i da će i krajnji rezultat biti zadovoljavajući, nažalost sport je često vrlo okrutna i nepravedna stvar i prosto pitaju se nešto i drugi jer i ti drugi ne znam svi igraju, svi su isto ogromni, svi isto treniraju 48 sati dnevno i ceo život su se spremali za to, svi su maksimalno spremni, svi imaju NBA i evroligaške igrače, itd i prosto rezultat ne može uvek da bude zadovoljavajući i onakav kakav smo priželjkivali i kakvom smo se nadali već prosto nekad mora i da se izgubi i nekad mora da se raduje i neko drugi i to je to ali to ne znači da je sad nešto kriv Pešić ili da on ne treba da nastavi da radi svoj posao.
Nismo se precenili, nego realno rangirali u odnosu na ostale na najslabijem prvenstvu ikada.

Ako tako gledas koje Finci imaju igrace, 6 igraca nema klub, onaj mali ide u skolu.

Koje igrace ima bilo ko, Slovenija koju smo dobili 30 razlike prosla dalje sa jednim igracem i par veterana. Isto kao i Gruzija. Koje igrace ima Francuska, Cisko debituje sa 28 godina, pa on da vredi igrao bi sa 28 godina u NBA ili Realu, a ne u Litvaniji...

Procene su bile realne.

A zasto igraci nisu dali svoj maksimum, to je druga prica. Od selektora koji nije imao herca da da sansu mladima, preko suludih priprema od mesec dana sa previse utakmica od kojih samo 1 protiv jakog protivnika, do ocigledno problema u timu, Luka i Kuzma su izneli dosta toga u podkastima, od toga da je zbog Vase izbacen Teo, a sada i Top, a da je Vasa to vratio Pesicu psovanjem, ocigledno da je pukla tikva u reprezentaciji, videlo se da je Bogdan bio previse iznerviran zbog Vase i van fokusa i sam trazio izmenu protiv Portugala... Nesto se desavalo, ali ne znamo sta.

Српски медији су зло. Често исконструишу наслов, при чеми извуку из контекста и извитопере нечије ријечи што нема везе са оним што је речено или што стоји у тексту.
Као у овом случају; Pešić: Kakva ostavka, zbog čega? Ja ih nikada ne dajem
А ево што је Пешић рекао;
Da li je razmišljao o ostavci?
"Ja ostavku nikada ne dajem. Zbog čega ostavku? Ja sam ovde došao da uradim ovo što sam uradio i uradio, kad niko nije hteo ja sam to prihvatio. I evo posle Olimpijskih igara niko nije hteo, ja sam to prihvatio jer sam osećao odgovornost prema igračima. Imamo taj dogovor do kraja septembra meseca. Sešćemo, razgovaraćemo, ja sam uvek tu, stojim na raspolaganju svakoj vrsti pomoći. Ostavke... Ovo nije fudbal, ovo je košarka, ostavke se ne daju", objašnjava Kari.
И одмах циљна група укључујући једног свињоглавог ју-тјубера која само наслове чита, крене са малициозношћу: "види ти маторе дртине, не да позицију, не да милионски угвор, па докле више....".
Пешићу уговор или договор како рече истиче до краја септембра и то је то.

Србија ће добити новог селектора. На томе људи у КСС требају почети радити већ данас, већ обавити разговоре са потенцијалним кандидатима. Наравно није лако направити избор ко би био добро рјешење за ту позицију.

Једно је бити тренером у клубу а друго селектором националне селекције. У клубу тренер формира екипу према расположивом буџету и властитој визији који играчи ће најбоље имплементрати његове замисли. Може тог љета довести свих 15 играча као Жељко Обрадовић уочи сезоне 2024/25. Имаш толики буџет, формирај екипу како мислиш да треба.
Селектор националне селекцие то не може, он има играче које има, на њему је да најбоље искористи потенцијал играча којима располаже.
Зато имате пуно тренера, врсних и одличних стручњака који се нису снашли у улози селектора националних селекција.

Истина, Србија има доста широк избор врсних српских кошаркаша. Такву ширину и то на свим позицијама, осим Француске и Њемачке тренутно нико у Европи нема. Млади играчи који долазе и који су се већ доказали међу вршњацима нас увјеравају да ће то нареднх година бити и боље.

Али опет на селектору је да што боље искористи потенцијал играча са којима ће располагати, које има. Немамо Шредера, немамо Ларкина, немамо Франца Вагнера, имамо које имамо, такви су какви су, са својим квалитетима и недостацима. Искористи најбоље то што имаш.
Као што је рецимо Александар Џикић искористио потенцијал грузијских кошаркаша гдје осим можда четворице превладавајју лимитирани играчи.

Да ли су већ у КСС радили на томе, шта послије и ко послије Пешића, да ли су већ процјењивали ко би био добар избор, да ли су могуће већ разговарали са потенцијалним кандидатом, то не могу знати.
Али знам да се то мора што прије учинити. Горку пилулу смо прогутали, долази нови циклус. Задржавати Пешића да још нешто одради, шта ти ја знам прву групну фазу квалификација за СП, је погрешно. Евентуално ако би ту позицију преузео млађи перспективни стручњак задржати га на позицији стручног сарадника, као што већ неколико сезона ради Мута Николић, тренутно у Вршцу.

Но ново рјешење се мора наћи. Што прије. Да ли повјерење дати искуснијем доказаном стручњаку а имамо их, или млађем сручњаку који се већ докаао резултатима, такође их имамо, није лак избор.
Надати се да ће у КСС погодити са избором.

Evo jos jedne teme koju su istakli Luka i Kuzma, a to je da je vecina igraca celo leto trazila ugovore i klubove, a da im je reprezentacija bila u drugom planu.

A Vasilije je odlucio da se posvadja sa svima, pa i sa gazda Miskom.

Ispratite komentare, vecina istice da je ovo Ali ja sam Vasa Micic izgleda presudilo da po drugi put ostanemo bez medalje na EP.

https://www.b92.net/sport/kosarka/e...vezdi-misku-reprezentaciji-i-smrti-majke/vest

"To je kompleksna tema, ali pokušaću da je uprostim. Hvala Mišku na svemu što je uradio za mene i Megu, kao i pokojnom Dekiju, koji je bio veliki deo tog projekta. Međutim, dao sam otkaz u februaru kao najplaćeniji igrač u istoriji njegove agencije u Evropi. To je bila najveća odluka u mom životu, ljudski gledano. Verovao sam mu gotovo u svemu, ali sedam godina sam mu skretao pažnju na stvari koje su mi smetale. On je napravio imperiju i kapa dole, ali problem je nastao kada sam mu rekao: „Da, ali ja sam Vasa Micić“. Iznova smo ulazili u fazu natezanja ko je u pravu. Mogao sam da prevaziđem finansijske nesuglasice, ali kada sam čuo da je spomenuo neke lične stvari vezane za moju majku, to ne mogu da oprostim" poručio je Micić.

Менаџери али и сви ти муљатори који паразитирају око спорта гдје год намиришу лову су велико зло и врхунског спорта и кошарке.
У српској кошарци највише је прозиван и највише је на удару Мишко Ражнатовић који јесте најутицајнији кошаркашки менаџер са ових простора.

Но чињеница јесте да су готово сви играчи којима је био агент били задовољни сарадњом, са многима је остао у добрим и присним односима и након играчке каријере, рецимо Спанулисем, Пековићем, Телетовићем и иним. Изгледа да је и Јокић задовољан сарадњом.
И Васа је први, барем од познатијих играча, који је са Мишком прекинуо сарадњу. Вјерујем да су разлози оправдани. Европа је када је менаџерисање у питању жабокречина (није као у Америци, провизија агента је 2,8%, ни више ни мање, зна се шта за то мора одрадити), ту свега има, свакојаког муљања, кварности, пасјалука, неке барабе су гадно олешиле Смаилагића. Мишко који свакако масла има, којем је водиља наравно зарада, се макар упире да помогне "својим играчима", некад у избору клуба, некад да им спаси каријеру (рецимо врати их у Мегу или неки клуб гдје је утицајан попут Луга гдје им "болдује" статистику), утицајан је у многим клубовима (реално покрио је пола АБА лигаша) и "његови играчи" лакше добијају уговор.

Истина јесте да су многи наши репрезентативци (Мицић, Милутинов, Аврамовић, Петрушев, Гудурић, С.Јовић, Вукчевић) били оптерећени овог љета реговорима око нових уговора или би се борили за уговор попут Тристана. Зна то играче избацити из колосјека, ментално их пореметити, но тога ће бити увијек, и то важи за све репрезентације (заправо наши су у предости над великом већином, сви играчи су већ стеклуи репутацију, разлика је ако Милутинов брине да ли ће зарађивати годишње 2,3 или 2,6 мил. €, или ако се упире да се избори за било какав уговор), како свима, тако и нама.

Posto nema razigravanja od 9 do 16 mesta, zvanicno je formirana tabela od prethodnih rezultata u grupi.

Pa je tako Srbija zauzela 10 mesto zahvaljujuci boljoj kos razlici od Italije.

Da li je 10-to ili 16-to nema neke razlike.

https://www.b92.net/sport/kosarka/vesti/161811/srbija-zvanicno-deseta-na-evrobasketu/vest
Kao i uvek u sportu.
Pukne tikva i posvadjaju se...
Zeljko Rebraca je pre 6 meseci prvi put rekao sto smo svi pretpostavljali
da je pre 20 godina bilo shamaranja na terenu na treningu i u svlacionici
Vrhuski sport trezi vrsnog sportskog psigologa a ne eksta trenera.
Sve su to profesionalci koji brinu o svoh telu zbog sebe i ugovora u klubu ne zbog reprezentacije.
Ne treba njima niko da ih uci kako se igra odbrana ili da ih fiizcki spremi
Pobedjuje onaj koji stavi ego pod kontrolu...

tako je bilo u NBC Cikago Bulsima npr
Privatno se nisu podnosili vecina ali su na terenu mleli...
ali su imali citav tim psiholoha koji su radili sa igracima ako treba i pojedinacno.
Eto to je sve.

Врхунски спортисти јесу често егоцентрици,. Да би достигли висок ниво, морате бити јак карактер, самим тим знају бити тешким код односа. И посао стручног тима јесте и да уигра тим, варијанте, да кондициони тренери одраде своје али и да поради да тих 12 јаких карактера добро функционише као колектив. И колико год је добро имати врсне играче, да се физички, ментално и тактички добро припреме за такмичење, важна јесте кохезија у тиму, да међу играчима влада добра хемија. Да и личне анимозитета којих има и којих ће звијек бити потисну и сви се ставе у службу колектива и задатог циља.

На ЕП 2005-е очигледно бјеше много чега што је пореметило тим. Део свих тих ствари изнио је и Жељко Обрадовић када је прс'о на конференцији за медије. Током Салетовог мандата 2014-19.године, то је било очигледно и на паркету и након мечева, успостављена је добра кохезија у тиму и добра хемија међу играчима. Исто важи и за СП 2023-е и ОИ 2024.године. Што је свакако допринијело великим успјесима.

Прије овог и током овог ЕП могуће бјеше неких трзавица. На утакмици са Португалом бјеше примјетне нервозе, једна непријатна ситуација између Пешића и Мицића. Ако је и било трзавица, несугласица, неких ружних појава, боље је то не износити у јавност, не проституисати. Свакако неће помоћи.

Како год, било, прошло, за проливеним млијеком не вриједи плакати. Ваља се окренути новим изазовима, извући поуке, исправити оно што се треба, порадити на много чему. Биће то све како треба, једно посртање које се дешавало српској кошарци, и дешаваће се. Вратиће се брзо српска кошарка на добар колосјек.

Врхунски спортисти јесу често егоцентрици,.
Samo ću ovao da iskomentrišem. Nekad davno radio sam kao konobar, sezonski. Imao sam prilike i "čast" da se susretnem sa par vrhunskih futbalera i rukometaša, neću da ih imenujem nisu više aktivni. Odvratni karakteri, najniže ponašanje koje može da se zamisli.
Jesu ekocentrici i samozaljubljeni, traže poštovanje na svakom koraku, dok oni ne poštuju nikoga.
Naravno da nisu svi takvi.
Ali rekao sam sebi što dalje od vrhunskih sportista, i deci ne dam da budu sportisti, samo rekreativci.

Najveca krivica je u cinjenici da danas " svi" igraju kosarku i da svako svakog na evropskom prostoru moze da pobijedi, da se kosarka svela na skoro pa iskljucivo sut za 3 poena i koga krene taj dan uglavnom dobija utakmicu.Cak i centri su se usavrsili za pogadjanje " trica" i po meni liniju za 3 poena treba pomjeriti jos metar dalje.
Druga stvar je jako mali broj domacih igraca u srpskim glavnim klubovima, dominacija stranaca, uglavnom tamnoputih.Nesto slicno " unistava" englesku fudbalsku reprezentaciju, zbog lige u kojoj dominantno igraju stranci.

Nekadasnja Jugoslavije je Njemce, Italijane, Spance, Grke, Francuze itd dobijala vrlo lako sa 30, 40 poena razlike, bila je dosadna ta dominacija, jedino je SSSR bio pravi rival, ali eto Jugoslavija se raspala, ovi ostali nisu i imamo sta imamo.

Srbija je dugo imala taj primat u evropskoj kosarci i nakon raspada Jugoslavije, ali to su igraci koji su sastavali u jednom mnogo zdravijem i normalnijem duhu i vremenu.

Najveca krivica je u cinjenici da danas " svi" igraju kosarku i da svako svakog na evropskom prostoru moze da pobijedi, da se kosarka svela na skoro pa iskljucivo sut za 3 poena i koga krene taj dan uglavnom dobija utakmicu.Cak i centri su se usavrsili za pogadjanje " trica" i
U obe izgubljene utakmice smo bili slabi u skoku pod košem . Ako se ima dobar skok pod košem i šuteri imaju više samopouzdanja (da promašaj ne znači izgubljena lopta).

Dobra odbrana (od trica) i skok pod košem, to su nam prvi nedostaci.

U obe izgubljene utakmice smo bili slabi u skoku pod košem . Ako se ima dobar skok pod košem i šuteri imaju više samopouzdanja (da promašaj ne znači izgubljena lopta).

Dobra odbrana (od trica) i skok pod košem, to su nam prvi nedostaci.
Jokic, Milutinov, Petrusev, znaci i te kako kvalitena i popunjena cenatrska pozicija, ali i sam skok je uveliko stvar srece, koliko god neko bio skocan i borio se da dodje do lopte, lopta se cesto odbije od obruca u ruke rivala.

Malo je problem i stav " idemo po titulu ili idemo po medalju" a to mora da se zasluzi igrom.

Kada se vidi ko je na celu KSS i kakav Cacijevac od 75 godina je selektor to dodatno Srbiju onemogucilo da zablista na ovom prvenstvu.

Sada je kasno :roll:

543362750_1493929161787217_6216594306222411134_n.jpg

Када поредимо минула времена са данашњим, ваља имати на уму да је кошарка страховито напредовала у односу на вријеме прије три деценије или још старија времена. Конкуренција је пуно, неупоредиво јача, данас у Европи имамо 20+ земаља у којима се пуно улаже у кошарку и озбиљно ради, које постаје све респектабилније кошаркашке нације.

За кошарку боље предиспозиције имају играчи афричког поријекла, то су одавно доказали Американци агричког поријекла, но кошарка страховито напредује у Африци, задњих година и деценија имамо и Европи поплаву младих кошаркаша из Африке, прије свега из појаса бивших француских колонија, Сенегала, Малија, Камеруна и Буркине Фасо, али имамо и из других афричких уемаља, Нигерије, Судана и иних, момака изузетних предиспозиција за кошарку. Многи од тих момака афричког поријекла изузетних предиспозиција за кошарку играју за европске селекције, и данас све селекције из западне Европе имају по неколико кошаркаша афричког поријекла у свим категоријама (У-16, У-18, У-20 и сениорским) а Француска у неким селекцијама има 10 па и 11 играча афричког поријекла.

Ту је страховито тешко држати корак, остати у врху, међу 5-6 у Европи или међу десет у свијету, то више нису релације које су биле 1990их или 1980их када кошарка није била ни близу нивоа у Европи као данас а у Африци су тек откривали кошарку.

Од мантрања како некад бјеше, од инфантилне жалопојке како је то било добро док је остало насљеђе Југе, а сада је све отишло дођавола, никакве вајде. Или улажи у кошарку, улажи у струку, улажи у младе категорије јер је то једини начин да држиш корак, или ћеш заостајати.

Српска кошарка је опстала и опстаје у врху, то потврђују резултати, на задња три такмичења освојене су двије медаље. На овом ЕП имали смо посртање, но вратиће се српска кошарка на добар колосјек.
И поред бројних проблема, и даље је јако добар рад са млађим категоријама. То потврђују одлични резултати националних селекција на ЕП и СП млађих категорија, освајају се медаље и остварују јако добри пласмани.

Прелаз из јуниорске у сениорску кошарку је тежак, често мукотрпан процес и све је тежи. То важи и за српске и за све играче,ту је и проблема егзодуса (гдје Србија на жалост годинама предњачи) младих играча на америчке колеџе. Како су колеџи почели плаћати своте које ти млади играчи у Европи не могу добити, тај егзодус ће бити све већи. Развој тих српских играча у Америци иде успореније од вршњака који остану у Србији, из бројних разлога, но тај егзодус се неће моћи зауставити, Евентуално барем неке надарене младе играче покушати задржати у Србији.

И поред свих проблема продукција српских играча у сваком годишту је добра, некад и боља него ли су била очекивања, разлога зашто је тако, опет је више. И нове генерације у год. 2004-9 обећавају, има ту мноштво перспективних српских клинаца, потенцијал постоји, сада је до рада, исправне оријентације, улагања у те младе снаге да се из тог потенцијала добије квалитет у наредним временима

Nemoguce je igrati kosarku bez pleja.

Mi celo prvenstvo igramo lose i onda se neko sa interneta cudi sto smo izgubili.

Ko zna koji put se pokazalo dzaba vrhunski centar, ako nema pleja ili odlicnog igraca spolja.
Nemci imaju Srudera,Turci Larkina mi nemamo nikog.
Imali smo Bogdanovica,a kad se povredio niko ziv ne moze da ga zameni.
kako ne moze ?
mozdane moze 100 % alisigurno i te kako odlicno to moze PLEJMEJKER VASILIJE MICIC!
onaj stari vasa iz efesa pre par godina kada je dve godine uzastopno donosio titule efesu i bio mv evro lige!

taj vasa micic!

da bi imao takvog vasu micica on ne sme dsa ti igra na poziciji beka i to sto je igrao kao bek je pomalo jer je misljenje kao bio je van forme... pa nije to njegovo prirodno mesto!
stavi ga na mesto pleja, DAJ MU LOPTU , PUSTI GA DA PLESE! kada Vasa vodi igru, zaplese svojim ritmom ,videces razigravanja samo takva alii prodore poentiranja i pregrst trojki...

ali taj vasa je ukanalisan kod duduka pesica.

povredom bogdanovica kljucna greska je bila davanje kapitenske trake retardu stefanu jovicu. taj retard do te trece utakmice sa letonijom nije mnogo igrao sto je i dobro ali je dobijanjem zvanja KAPITENA duduk pesic njemu nenormalno povecao minutazu na terenu. jer jbg kapiten je kapiten i on mora to biti i na terenu i u svlacionici.

dakle kapitenska traka je morala pripasti u tom slucaju jokicu ili micicu. najboljima.

u utakmici sa finskom videli smo u drugom poluvremenu da su sa terena NESTALI AVRAMOVIC I VANAJ MARINKOVIC a nenormalno veliku minutazu su imali DVA NAJVECA DUNSTERA U REPREZENTACIJI STEFAN JOVIC I OGNJEN DOBRIC!

jovic je u vise puta kada bi vasa bio na terenu i pokusao da kod naseg kosa preuzme loptu uzimao tu loptu i slaovasu sa strane na mesto beka da bi on predvodio...on i predvodjenje igre je isto kao i muva bez glave avramovic...

to je kljuc ukanalisanja vase micia a i gudurica koji nije kao ni vasa dovoljno igrao jer je ovaj duduk pesic cesto menjao te pozicije ne retko je ubacivao i po tri zamene odjednom sto niko ne radi. cak i dve zamene odjednom se retko vidjaju...

pored avramovica dobrica jovica u napadu naravno da su manje prostora i vremena imali dve MJASTORCINE POPUT MICICA I GUDURICA i tako su gubili samopuzdanje i ispadali iz ritma...

to je kljuc neuspeha.

Mlade kategorije ne vrede nista kad mladi ne dobijaju sansu.

Evo Fincima igra klinac iz srednje skole.

A kod nas izvisili Topic i Djurisic.

Finac igra za reprezentaciju sa 18 godina, a kod nas ce Topic da debituje na velikom takmicenju za 2 godine kad bude imao 22, a Djurisic 23.

I to mozda, mozda i nece.

Kod zena je jos gore. Tamo se vade neki kadrovi iz naftalina.

A jedna Marija Avlijas koja je bila u prvoj petorci EP svog godista nikad nije dobila poziv ni za pripreme, a kamoli da zaigra za reprezentaciju.

Za to vreme slovenke i ove druge koje su bile sa njom u top 5 vec igraju za A reprezentaciju.

Back