Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kosarkaška reprezentacija Srbije plasirala sa na Evropsko prvenstvo 2009. godine u Poljskoj pošto je večeras u utakmici devetog kola A grupe kvalifikacaija savladala selekciju Finske u Beogradu sa 92:66 (18:17, 28:11, 21:24, 25:14).

Meč, odigran u "Areni" pred oko 13.000 gledalaca, sudili su Boltauzer (Slovenija), Šinas (Grčka) i Serban (Rumunija).

Srbija: Teodosić 8, Tepić 5, Erceg 21, Kecman 8., Marković 3, Tripković 13, Marjanović 4, Krstić 12, Vujanić 1, Veličković 10, Perović 3, Bogdanović 4.

Finska: Ulander 6, Nikila 4, Murinen, Haf 10, Lehtoranta 5, Matinen 12, Koti 7, Kaponen 2, Sten 2, Motola 7, Virtanen 11, Isalo.

Najbolji srpski košarkaši pobedom nad Finskom, jedinim rivalom koji je tokom kvalifikacija uspeo da ih savlada, overili su plasman na šamionat Evrope u Poljskoj naredne godine. Pored večerašnje pobede našeg državnog tima, u prilog izabranicima selektora Dušana Ivkovića išla je i pobeda Italijana nad Bugarima (82:81) koja je u našu korist razrešila sve dileme oko pobednika A grupe.

U susretu sa Fincima naš državni tim delovao je sigurno, pa ubedljiva pobeda nije dolazila u pitanje. Istina, Finci su do samog finiša prve četvrtine vodili, ali je, kako je meč odmicao, bilo vidljivo da nemaju ni kvaliteta ni snage da naprave još jedan podvig.

Srbija je u preostale tri deonice rezultatski odmicala rivalu uz mnoštvo lakih poena i brzih kontranapada. Naši reprezentativci bili su raspoloženi za igru pred brojnom beogradskom publikom, a bez obzira na veliki pritisak sa kojim su se suočili na počteku utakmice, može se reći da su bili jako efikasni i pokretljivi u napadu.

Finska ekipa se borila koliko je mogla, ali je to bilo nedovoljno za časniji poraz. Ostaje im, ipak, kao uteha velika pobeda nad Srbijom u Helsinkiju koja im može biti podstrek za dalji rad.

Najbolji akter utakmice bio je Zoran Erceg sa 21 poenom, dok se u finskoj ekipi istakao Juka Matinen sa 12.

Selektor Srbije Dušan Ivković izjavio je da je srećan što je upravo u "Areni" overen plasman na šampionat Evrope jer je on dostojno proslavljen pred brojnom i odanom publikom.

"Večeras smo u svlačionici proslavili ovaj lep uspeh, a već sutra se okrećemo daljem radu i pripremi za meč poslednjeg kola protiv Bugarske u subotu u Sofiji", rekao je Ivković.Selektor Finske, nemački trener Henrik Detman izjavio je da da nije nezadovoljan, uprkos porazu svojih izabranika od 26 poena razlike.

"Nama je cilj da pokušamo da budemo bolji od Mađarske u grupi, a zatim se na mala vrata domognemo Evropskog prvenstva", zaključio je Detman.

Cestitam momci, prvi cilj je ostvaren, plasman na EP u Poljsku je overen... Sad jos tamo da uzmemo medalju...

U pravu si Crni, evo potvrde... Ovo je iz wikipedie, posle EP u Beogradu... Sad je sve razjasnjeno...

Тимови пасирани од 1. до 6. места (Грчка, Немачка, Француска, Шпанија, Литванија, Словенија) су се квалификовали као европски представници за Светско првенство у кошарци 2006. у Јапану.
Позивнице за СП 2006. FIBA је доделила: Италији, Порторику, Србији и Црној Гори и Турској.

E,ovo je već rezultat koji je bliži realnosti. Konačno je Teo počeo da igra. Naravno da je ponovo imao neke svoje gluposti,ali takvi plejevi moraju da se istrpe. Ako se po jutru dan poznaje( da zvuči novinarski ;-)) Vujanić će morati gadno da radi i trenira ako želi da bude i blizu nekadašnjeg kvaliteta.

Košarkaši Srbije su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo završili trijumfom nad Bugarskom u Sofiji rezultatom 87:77 (26:16, 23:14, 24:22, 14:25). "Orlovi" su u utakmici bez takmičarskog značaja samo potvrdili plasman na Eurobasket 2009. u Poljskoj sa prvog mesta u grupi A.

Izabranici Dušana Ivkovića su, osim kiksa protiv Finaca, odigrali odličnu kampanju, a sličnu partiju su pružili i u poslednjem kolu. Od samog starta su diktirali tempo i dvocifrenu razliku su napravili već u prvoj četvrtini, a zatim su je samo uvećavali. Sve je bilo rešeno već na poluvremenu, kada su, u ovim kvalifikacijama izvrsni Erceg i Tripković vezanim trojkama doveli Srbiju do "plus 21". Nakon toga Bugarska je pokušala da stigne na ispod deset razlike samo jednom, ali je posle kakvog-takvog priključka (54:42) usledio novi period odlične igre "orlova", pre svega odbrane. U poslednju deonicu se ušlo sa velikih 73:52, što je bilo dovoljno za više nego opuštenu završnicu.

Najbolji u ekipi Srbije je bio Krstić sa 17 poena i devet skokova, dok su Vujanić i Erceg dodali još po 11 poena. Ubedljivo najbolji na terenu je bio Ibrahim Džaber sa 27 poena, ali momak rođen u Nju Džersiju nije imao dovoljnu podršku.

I Bugarska je lagano pobedjena... Ima potencijala ova reprezentacija...

Moskitosa? Heheheh, pa reprezentacija Ruande deluje bolje od njih...

Postoji samo jedan problem za EP... Ivkovic je najavio mesavinu ovih mladih igraca iz kvalifikacija i iskusnijih, NBA igraca... Sto ce reci, neko ce iz ove selekcije sto je izborila plasman na u Poljsku da ga poduva, a cini mi se da to nije sasvim u redu...

A ti Crni ne odustajes od te borbe medju prvih 8,a? :P Pa daj bar medju prvih 5 da udjemo ;)
Rekao bih da su Spanija, Grcka, Litvanija i mozda (mooooozda) Rusija bolji od nas...

Moskitosa? Heheheh, pa reprezentacija Ruande deluje bolje od njih...

Postoji samo jedan problem za EP... Ivkovic je najavio mesavinu ovih mladih igraca iz kvalifikacija i iskusnijih, NBA igraca... Sto ce reci, neko ce iz ove selekcije sto je izborila plasman na u Poljsku da ga poduva, a cini mi se da to nije sasvim u redu...

A ti Crni ne odustajes od te borbe medju prvih 8,a? :P Pa daj bar medju prvih 5 da udjemo ;)
Rekao bih da su Spanija, Grcka, Litvanija i mozda (mooooozda) Rusija bolji od nas...

Brate,nema tu u redu, ne u redu. Nije u redu da igraju oni koji nisu dovoljno kvalitetni. :-)
Treba biti realan. Ova reprezentacija je odlično obavila posao (bolje od mojih očekivanja,priznajem),ali dosta je tu igrača čiji kvalitet nije dovoljan za EP,SP i OI. A,naravno da to ne znači da ih treba zameniti sa NBA igračima po svaku cenu,već samo u slučaju da su spremni da ozbiljno shvate program D. Ivkovića i da se stave u službu tima. Ako nisu spremni,onda ne treba dirati ovo što imamo,pa makar i da ispadnemo u grupi.

@Grujo, bilo bi zayebano protvi Ruande, pogotovo ako bi bili gladni
oglaodali bi Cicine tetovaze, o Jarica bi ostala samo bradica, a ako bi hteli da se zaslade Balvanovim mozgom zeyebali bi se i ostali bez deserta

e sad sto se tice ekipe za EP treba da igraju oni koji mogu da odgovore na zadatke na EP
ja sam protiv pozivanja Radmana, Balvana i Jareta, Stojakovic ako moze i hoce da igra je dobro dosao isto tako i Rakocevic i Pavlovic
i to je to, mi jos neke jace igrace nemamo

@Grujo, bilo bi zayebano protvi Ruande, pogotovo ako bi bili gladni
oglaodali bi Cicine tetovaze, o Jarica bi ostala samo bradica, a ako bi hteli da se zaslade Balvanovim mozgom zeyebali bi se i ostali bez deserta

e sad sto se tice ekipe za EP treba da igraju oni koji mogu da odgovore na zadatke na EP
ja sam protiv pozivanja Radmana, Balvana i Jareta, Stojakovic ako moze i hoce da igra je dobro dosao isto tako i Rakocevic i Pavlovic
i to je to, mi jos neke jace igrace nemamo

NE!!!!!
Sto nisu igrali u kvalifikacijama onda? Ti igraci su nas i poslali u kvalifikacije. Mladi su nas izbavili i to bi trebalo da im bude hvala? Vi igrajte sa papanima a kasnije ce da dodju zvezdice i da nas vrate ponovo u kvalifikacije? Nije u redu prema ovim momcima koji su srce ostavili na terenu. Jeste li gledali utakmicu sa Bugarima? Takvu borbu od nase reprezentacije nisam video skoro. Svi su zeljni dokazivanja... I onda treba da im dodje jedan majmun da im soli pamet?

Eee, vidis sta bolesnik kaze, na to sam i mislio... Ovi da odrade posao, da bi ih posle izbacili sa glavne scene (EP)...

Mada, ako nam je vec cilj medalja (svima osim crnom:P), onda bi bilo bolje da pozovemo iskusnije, iako i dalje tvrdim da sa ovim timom mozemo medju prvih 5-6 da se plasiramo... Ali sa Pedjom, Radmanom, Rakocevicem, Pavlovicem, Jaricem, Darom Balvanom bismo imali sasvim dobru reprezentaciju... Ali bi to onda znacilo da neko iz ekipe sto je igrala u kvalifikacijama mora da ispadne...

Inace, u danasnjem broju novosti, Milicic je izjavio da bi se uvek odazvao pozivu u repku i da hoce da igra u Poljskoj...

Eee, vidis sta bolesnik kaze, na to sam i mislio... Ovi da odrade posao, da bi ih posle izbacili sa glavne scene (EP)...

Mada, ako nam je vec cilj medalja (svima osim crnom:P), onda bi bilo bolje da pozovemo iskusnije, iako i dalje tvrdim da sa ovim timom mozemo medju prvih 5-6 da se plasiramo... Ali sa Pedjom, Radmanom, Rakocevicem, Pavlovicem, Jaricem, Darom Balvanom bismo imali sasvim dobru reprezentaciju... Ali bi to onda znacilo da neko iz ekipe sto je igrala u kvalifikacijama mora da ispadne...

Inace, u danasnjem broju novosti, Milicic je izjavio da bi se uvek odazvao pozivu u repku i da hoce da igra u Poljskoj...

Milicic je bio na pripremama ali je odustao zbog povrede. A gde su sad iskusni? Sto ne igraju kvalifikacije?

ma kakva medalja, daleko smo mi to toga, treba jos tu da se delje do medalje, bolje da krenemo sa nekim manjim zahtevima nego da nbijamo Tepicu i Teodosicu prevelik teret na pleca
Balvana ne bih zvao iz principa jer je bilde, iako imamo problem na poziciji petice, mozda Marjanovic podigne nivo igre ove sezone pa se to resi kako treba, od Koleta je i Bog digao ruke
realno, Cvetkovic i Bogdanovic nemaju kvalitet za EP, zato bi Pavlovic ili Stojakovic bili pozeljni
Rakocevic moze da ubaci 25 poena u jednom mecu, sto niko iz ove repke ne moze, a mozda bi nam trebalo

Evo i Krstic se nadovezuje na nasu pricu...

KRSTIC: MOZEMO I BEZ ZVEZDA!!!

POBEDOM u Sofiji, veselo su se seniori Srbije oprostili od letnjih reprezentativnih obaveza. Dan kasnije u Beogradu, tužno su se rastali jedan od drugog. Dok je u nedelju užurbano pakovao kofere za put u Tursku, gde će se već u ponedeljak priključiti pripremama ruskog Trijumfa, Nenad Krstić se, prepun lepih uspomena, rado osvrnuo na druženje sa 13 novih drugara tokom 82 dana i pogledao u budućnost nove košarkaške Srbije.
- Prilično smo vremena proveli zajedno, saživeli se, združili, uspešno obavili posao zbog kojeg smo se okupili i iskreno mi je žao što se rastajemo. Obistinila se ona selektorova sa početka priprema da ćemo se rastati sa željom da se što pre ponovo sastanemo. Čudno se osećam. Imam gomilu obaveza oko odlaska, a ja razmišljam ko bi mogli da nam budu protivnici u grupi na EP - pomalo sa setom u glasu prepričava Krle svoje raspoloženje prvog slobodnog dana.
* Prvi centar podmlađene reprezentacije Srbije je, profesionalno gledano, bez mešanja emocija stekao neograničeno poverenje u svoje saigrače. Ipak, da li su našem nacionalnom timu potrebni igrači sa statusom zvezda na EP u Poljskoj?
- Istina je da rivali u grupi nisu bili na našem nivou, ali tokom pripremnog perioda pokazali smo da možemo ravnopravno da igramo i sa jačim ekipama. Ovaj sastav je stvorio atmosferu kakva se samo poželeti može, pokazao odanost prema nacionalnom dresu, izborio mesto na EP i po mom mišljenju ne bi ga trebalo menjati ni sledeće godine.
* Ima li ova ekipa, bez dopune, kvaliteta da ispuni ambicije Srbije na Evrobasketu u Poljskoj?
- Danas postoje tri-četiri selekcije koje su iznad proseka. Među ostalima odnos snaga je izjednačen, što znači da svako svakoga može da dobije. Srbija, godinu dana iskusnija, u Poljsku ide sa idejom da se plasira na Svetsko prvenstvo. I ogromne su joj šanse da osvoji jednood prvih šest mesta koje overavaju vizu za Tursku 2010.
* Da li to znači da ekipi nisu potrebna pojačanja?
- O tome odlučuje selektor.
* Bili ste 2005. godine deo tima koji su činile sve same zvezde naše košarke. Danas ste deo selekcije u kojoj su svi igrači jednaki. Koliko bi dolazak zvučnog imena poremetio stvorenu atmosferu nove generacije?
- Sigurno da ne bi bilo isto. Kada u formiran tim naknadno dođe neko takav, sigurno da stvari ne mogu da ostanu iste. I dalje tvrdim da smo te 2005. godine imali, po imenima, najjači sastav na Evropskom prvenstvu u našoj zemlji, a opet nismo napravili ni atmosferu, ni rezultat - smatra Nenad Krstić koji, po svojoj prirodi, dobronamerno pristupa stvarima i dodaje da kako god bilo, trudiće se da odnosi među igračima ostanu netaknuti.

DUDA IVKOVIĆ KAO OTAC
PO mišljenju Nenada Krstića, velike zasluge za brzo stvaranje dobre atmosfere u reprezentaciji ima iskusni selektor Dušan Ivković.
- Reč je o čoveku i košarkaškom stručnjaku sa kojim u životu prosto poželiš da sarađuješ. Baš je onakav kakvog sam ga očekivao. Kao pojava je fenomenalan. Toliko iskustva ima iza sebe da iz svakog razgovora sa njim možeš mnogo da naučiš. Njegova zasluga je ogromna u svemu onome što smo postigli.

PROBLEM SA RUSKOM VIZOM
I kada je mislio da će novu sezonu početi bez problema Nenad Krstić je, u poslednji čas, naišao na neprijatno iznenađenje! Rusi ne izdaju vize u novi crveni srpski pasoš koji je centar Trijumfa iz Podmoskovlja nedavno izvadio!
- Ne mogu više da se nerviram. Idem u Tursku bez ruske vize, a ljudi iz kluba su rekli da će za to vreme, do 29. septembra, rešiti taj problem. Život u Rusiji i igru za Trijumf doživljavam kao novi izazov, a u društvu Ognjena Aškrabića lako ću podneti težinu nepoznatog.

PLASMAN na "Evro 2009" u Poljskoj (7 - 20. septembar), na osnovu rezultata na prethodnom EP, obezbedili su Rusija, Španija, Litvanija, Grčka, Nemačka, Hrvatska i Slovenija, dok se domaćin kvalifikovao automatski. Učešće kroz kvalifikacije izborili su Srbija, Makedonija, Turska, Velika Britanija (prvoplasirane ekipe), Bugarska, Letonija i Izrael (tri najbolje drugoplasirane ekipe).
Za poslednje, 16. mesto, u dodatnim kvalifikacijama boriće se Francuska, BiH, Italija, Portugal, Finska i Belgija, dok će Češka, Mađarska, Ukrajina i Estonija igrati za opstanak u A diviziji.
Žreb za EP u Poljskoj biće održan 8. novembra u Varšavi, kada će 16 nacionalnih timova biti raspoređeno u četiri grupe.

Heheh, al' sam se ja zaebao oko predvidjanja...

Imaj vere u nase. Ipak 7 ekipa prolazi dalje, a tesko da me ne budemo medju njima. Sav respekt ostalim reprezentacijama, ali zaista ne treba ocekivati da se jedna Velika Britanija ili Finska, Belgija kvalifikuju... Ocekujem Srbiju, Italiju, Francusku, Tursku, Izrael i Bosnu kao sigurne ucesnice... Izmedju Makedonije, Portugala, Estonije i Letonije treba traziti poslednjeg ucesnika...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back