Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali i pored toga je proglašen za najboljeg stranog igrača u Grčkoj ikada ako me sećanje ne vara.

Ne mogu da se setim, on je u Evropi igrao skroz nesto 18-o u odnosu na NBA, bio je debeo, i igrao 4-u.

Setih se jednog igraca koji je bio veliki uzor nekim NBA igracima, za kojeg mnogo njih tvrdi da nije zasluzio potrebno postovanje u NBA-u (Sto nije tacno, taman je tu gde i zasluzuje po kvalitetu), a koji bi u Evropi bio najbolji igrac ikada- Pistol Pit. :super:

Pa generalno gledano slozio bi se da su recimo 80% najboljih svetskih igraca u NBA , jer cak i kad pogledamo recimo i reprezrentacije tipa Spaniju, Francusku, Brazil , Argentinu, Kanadu.........itd , prakticno svi (ili barem vecina igraca im igra u NBA) , pa cak i one ekipe koje ni ne spadaju u neki krem svetske kosarke tipa : Bosna i Hercegovina, Gruzija, Ceska, Letonija............itd imaju po 3,4 NBA igraca.

Mada opet recimo neki evropski igraci , pogotovo iz vremena kada evropski igraci nisu cesto odlazili u NBA kao danas , recimo kao sto su Oskar Smit , Dejan Bodiroga, Nikos Galis , Teo Papalukas, Antonelo Riva, Karlton Majers , Sergej Belov , Tkacenko........itd su na vrhuncu svoje karijere bili bolji barem od 80% NBA igraca koji su igrali na njihovoj poziciji i prakticno svi oni su mogli da biraju NBA timove gde ce da igraju.

Takodje mislim da i nije to tolika razlika kao sto neki zele da prikazu, jer evo recimo iz godine u godinu se desava da neka evropska ekipa "skine skalp" nekoj NBA ekipi , recimo onda kada je Barselona dobijala onu Filadelfiju predvodjenu Ajversonom, pa onda onu sampionsku generaciju Lejkersa sa Brajantom, Gasolom, Odomom, Ron Artestom i ostalima (i svi oni su igrali prakticno preko 30 minuta u tom mecu) , pa recimo jedna Alba da dobije sampionsku ekipu San Antonija , pa onda kada je Cska dobio Klivlend na njihovom terenu, a bilo je jos dosta slucajeva.............znaci da to nije bas slucajno i da ipak to nije tolika razlika kao sto neki misle ili zele da predstave.

Poslednja izmena:
Razlika izmedju NBA i Evrope nije kao sto je bila 60-ih i 70-ih, gde najbolji igraci van Amerike ne bi mogli da igraju ni u TOP 10 koledza u Americi, a kamoli u NBA. 80-ih su vec TOP 10 igraca u Evropi mogli da udju u TOP 50 koledz igraca. Ameri su godinama na Olimpijadu slali amatere sa koledza, i sa tim amaterima su dominirali uvek sve do 88-e, i jedne smejurije od pokradene utakmice protiv SSSR-a 72-e.

Danas, posto je kosarka omasovljena i profesionalizovana svuda, normalno je da se ta razlika smanji.

A da ne pocinjem o tome da je kosarka danas to sto jeste samo i iskljucivo zbog Amera, i posto je NBA liga bila u zescem problemu krajem 70-ih, da nisu dosli Medzik i Bird mi danas i ne bi razgovarali o tom sportu, jer bi isti bio negde na nivou roller derby-ja. Medzik i Bird su vam spasili omiljenu igru, i treba da im vecno budete zahvalni zbog toga.

Uuu pa pretera ga malo, doduse 60te i 70te , su bile mnogo pre nego sto sam se ja rodio pa ne mogu bas previse da pricam ali recimo najbolji igraci tog vremena recimo kao Zucko Korac, Moka Slavnic , Duci Simonovic , Drazen Dalipagic, Kresimir Cosic ........su i tad komotno mogli da igraju u NBA , neki od njih su cak i dobijali ponude nekih NBA klubova .
Recimo i dan danas Dzordana kad pitaju ko mu je bio najteziprotivnik protiv koga je igrao , on ce reci Drazen Dalipagic , da je on prakticno jedini igrac koji ga je nadigrao u igri 1 na 1.
Dalipagic je imao odlicnu kontrolu lopte , imao je oko metar odraz , znaci vrlo eksplozivan , imao je odlican sut...........bio je ko stvoren za NBA , ali eto samo u to vreme NBA timovi nisu imali obicaj da angazuju igrace iz Evrope.

Mada generalno 1960ih kosarka je jos uvek bila ovde sport u povoju na koji je malo ko obracao paznju, a tek 1970. godine i sa onim osvojenim prvim svetskim zlatom , kosarka je usla u sve domove u Jugoslavija, pocela da poprima status nacionalnog sporta i na kosarci se radilo sve ozbiljnije i ozbiljnije i sve vise i vise kvalitetnih igraca je pocelo da izlazi iz te jugoslovenske skole kosarke.
Znaci uprkos ogromnoj tradiciji , velikim uspesima , velikom brou trofeja, medalja, vrhunskih igraca , na ovim prostorima kosarka je jos uvek relativno mlad sport (za razliku od recimo fudbala)

Poslednja izmena:
Jeste, Dalipagic je bio najveci protivnik MJ-a :confused:

Moras ovde da razdvojis dve stvari. Tacno je da bi Dalipagic mogao da igra u NBA-u odredjene uloge u svoje vreme, ali samo ako bi bio podvrgnut visegodisnjem americkom treningu. Cak i u njegovo vreme NBA i ostatak sveta je bio kao nebo i zemlja, i razlike su se tek kasnije smanjivale.

Danas, jedan od razloga zasto Teodosic nece da ide u NBA, je taj sto je doticni obicno du.pe koje nece da radi i crkava, i izbacili bi ga sami saigraci posle 10 treninga. Mnogo je tesko danas da se probijes u NBA ako igras na bekovskim pozicijama, jbga.

a zasto igrac mora da zeli da igra u NBA? ja da primam par miliona evra godisnje u Evropi nikada ne bih ni razmisljao o NBA

kao prvo tamo kad odes ne mozes u startu imati bog zna kakvu platu + ogroman porez koji tamo ide

cisto sumnjam da bi Teo zaradjivao tamo isto koliko i ovde... eventualno da mu ponude odmah ugovor kao Bobiju pa da i razmisli, ali tesko

a zasto igrac mora da zeli da igra u NBA? ja da primam par miliona evra godisnje u Evropi nikada ne bih ni razmisljao o NBA

kao prvo tamo kad odes ne mozes u startu imati bog zna kakvu platu + ogroman porez koji tamo ide

cisto sumnjam da bi Teo zaradjivao tamo isto koliko i ovde... eventualno da mu ponude odmah ugovor kao Bobiju pa da i razmisli, ali tesko

Zavisi gde, U Texasu je npr. state income tax 0%, mislim i da je na Floridi nesto slicno, a da ne pricam o najvecem reketu u istoriji sveta koji postoji u Evropi, a koji se zove PDV, dok je njegov pandan u Americi, neka varijanta poreza na promet neka zesca laganica kada se uporedi sa evropskom PDV otimacinom. Naravno, drzave poput Kalifornija su verovatno cak i gluplje levicarske besmislice od evropskih drzava.

Sto se tice plate i placana, to je jedan 56 puta uredjeniji sistem od evropske kosarkaske dzungle. Ovde i kada potpises ugovor sa nekim, nista nije sigurno da ce da te plate. Kao i za svu ostalu organizaciju uostalom.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back