Korupcija

Denni72

Zainteresovan član
Poruka
271
Znam da je u svim porama društva u Srbiji zasupljena korupcija i da je tu mrtva trka,ali gde je po vašem misljenju najzastupljenija i da li ste vi nekad na ovaj ili onaj način bili deo korupcije (AKO SMETE DA KAŽETE?)

Korupcija je rak rana ovog društva. Pošto živimo u najsiromašnijoj zemlji u Evropi cifre koje su vezane za koruptivne radnje, nama su ogromne.

da li ste vi nekad na ovaj ili onaj način bili deo korupcije (AKO SMETE DA KAŽETE?)

Da, i mislim da smo svi doprineli širenju korupcije. Čokoladu i kafu kao mali znak pažnje nosimo kada idemo u banku ili kod lekara.

Bez obzira na mali iznos novca i ovo je korupcija.

Deo života na Balkanu. Nije lepo kada odeš u bolnicu u posetu nekom svom ko leži tamo mesecima, a da ne poneseš 200g kafe sestri koja ga pazi. To deca sa 10-11 godina dobro znaju da roditelji ili rodbina rade. Znak pažnje i zahvalnosti, a usput i ljubavi prema voljenoj osobi.

Ne bi bio problem kada bi EU prihvatila da je na Balkanu tako i da prekine da nameće neke svoje, strane vrednosti, da se takve stvari ne rade.

Svi koji su zaposleni preko nekoga ili preko veze treba da idu na dugogodišnju robiju. I ti što su ih zaposlili i oni koji prihvate zaposlenje. I nikad više nigde da ne mogu da se zaposle. I svi takvi da dobiju otkaz, i ogromna novčana kazna. Stop nepotizmu i korupciji. Sram vas bilo. Otimate časnima i poštenima. Lopovi. Daj Bože da vas stigne pravda.

Znam da je u svim porama društva u Srbiji zasupljena korupcija i da je tu mrtva trka,ali gde je po vašem misljenju najzastupljenija i da li ste vi nekad na ovaj ili onaj način bili deo korupcije (AKO SMETE DA KAŽETE?)
Zastupljena je svugde, od porodilista do pogrebnih preduzeca, zastupljena je od kolevke do groba. Da bi ti se supruga porodila u boljem (onom na glasu) porodilistu treba ti veza, treba ti veza za vrtic, pa za bolju (na glasu) osnovnu skolu za dete, mnoga deca upisuju gimnaziju na vezu, fakultete takodje, na vezu se zaposljavas, vadis dokumenta, juris datum za vencanje na vezu, dozvolu za gradnju kuce, odlazak u bolnicu, na operaciju... nekada si telefon ili prikljucak EDB jurio preko veze, sredjivali su odlazk u JNA na bolje mesto preko veze itd itd.

U sustini mrtva trka izmedju nekada i sada, samo sto su prohtevi onih kojima dajes nesto porasli. Recimo, nekada si doktora mogao "kupiti" za flasu skotskog viskija ili francuskog parfema, bar onako inicijalno, da ti da uput na VMA, danas i ti traze kesh. Nekad si u katastru/opstini sredjivao dozvolu za gradnje za rucak u popularnom rsetoranu i nesto kesha, danas to ide samo za keshovinu... kad razmislim, danas je ipak "bolji" sistem, nema pretvaranja, nema zamlacivanja - samo kesh na ruke.

I jedna stvarna anegdota koju navodim svaki put kada pisemo o korupciji nekada i sada. 1989-te se gradila nova zgrada osnovne skole u Novoj Pazovi, tad je opstina Stara Pazova (kojoj pripada N.Pazova) u Vojvodini bila raj za privatne zanatlije i preduzimace u odnosu na grad Beograd, lako su se otvarale zanatske radnje, poreska politika je bila mnogo blaza, usluga opstinskih sluzbenika daleko brza nego recimo na Vracaru ili N.BGD. Zavrsi se zgrada osnovne skole i rese privatnici iz zanatske zadruge u koju su bili udruzeni da podigne cesmu isred skole kao poklon zajednici. Sve se to odradi ali nastane problem - sta da stave na mermernu spomen plocu na cesmi. Na skupu tih privatnika pocnu da se svadjaju oko toga i u jednom trenutku ustaje covek koji je imao privatnu parketarsku radnju (ime i prezime poznato piscu ovih redova, no taj covek je vec pokojni) i kaze "Alo jarani, sta nam je svima zajednicko? A? A?". I svima osmeh na licu. Kroz par dana presednik SOCIJALISTICKE opstine Stara Pazova otvara cesmu i skida pokrivac sa mermerne spomen table na kojoj pise samo ovo: "10%". Ta ploca je stajala tamo do najmanje 2007-me kada sam zadnji put posetio tu ulicu u centru Nove Pazove.

Dakle, korupcije je bilo uvek, sada je mozda jos izrazenija u nekim oblastima ali ruku na srce bar salterske radnike u policiji, opstinama, socijalnom ne moras vise nuditi kafom, bombonjerama ili bajaderom.

Ja sam tri puta smenjivan zbog toga sto nisam hteo da potpisujem ugovore ili listove gradjevinskog dnevnika usprkos naredjenjima onih sa vrha gradske vlasti. Zbog toga sam se i iselio iz te drzave jos pre 18 godina, da nemam taj pritisak i da radim svoj posao na miru.

Kao što znamo sva elita je korumpirana, čak ni oni koji nisu korumpirani, nalaze se pod pritiskom, pa je korupcija da zadrže posao...najgora korupcija je kod prodaje morala u sudovima, bolnicama, administraciji, penziono, ali i u svim agencijama i monopolskim firmama...kod privatnika nema korupcije...

Deo života na Balkanu. Nije lepo kada odeš u bolnicu u posetu nekom svom ko leži tamo mesecima, a da ne poneseš 200g kafe sestri koja ga pazi. To deca sa 10-11 godina dobro znaju da roditelji ili rodbina rade. Znak pažnje i zahvalnosti, a usput i ljubavi prema voljenoj osobi.

Ne bi bio problem kada bi EU prihvatila da je na Balkanu tako i da prekine da nameće neke svoje, strane vrednosti, da se takve stvari ne rade.
Totalno izopačeno shvatanje.

Zato će da najebe onaj od koga sestra ne dobije 200g kafe. Moguće neće mu ni pogled podariti i ono što mora uraditi će mrzovoljno preko one stvari.

Ta sestra tu nije ni iz ljubavi ni prisilno. Odabrala je to raditi iz svog afiniteta ili interesa.

U školovanju, prosveti. Na fakultetima pogotovo. Naučiš sve kao konj i potrudiš se. Izađeš na ispit, uradiš sve znači ne samo za prolaz nego sve, i obori te profesor. Ili dođeš u srednjoj kod direktora da se žališ na profesora što neće da ti da pozitivnu ocenu ( koju nemaš jer profesor ne predaje i ne objašnjava i ne drži dopunske ) i taj isti direktor neće da ti pomogne jer je prijatelj sa tim profom a taj profa nema vremena da se bakće sa učenicima pa ga direktor neće dodatno uznemiravati. A pritom ti ne tražiš da ti se pokloni ocena već želiš odgovaranje, test, komisiju čak jer znaš da znaš ali ******.

U školovanju, prosveti. Na fakultetima pogotovo. Naučiš sve kao konj i potrudiš se. Izađeš na ispit, uradiš sve znači ne samo za prolaz nego sve, i obori te profesor. Ili dođeš u srednjoj kod direktora da se žališ na profesora što neće da ti da pozitivnu ocenu ( koju nemaš jer profesor ne predaje i ne objašnjava i ne drži dopunske ) i taj isti direktor neće da ti pomogne jer je prijatelj sa tim profom a taj profa nema vremena da se bakće sa učenicima pa ga direktor neće dodatno uznemiravati. A pritom ti ne tražiš da ti se pokloni ocena već želiš odgovaranje, test, komisiju čak jer znaš da znaš ali ******.
Pri čemu su sve sivonje pale s duda i tu su samo jer za drugo ne bi mogli ni da polože, pa ih provuku kroz uši nekog faksa...

Na faksu još gore, docenti vode katedru, a profesori naplaćuju svoj potpis na privatnim monopolskim poslovima, često nemaju pojma ni šta im piše u "njihovim" skriptama i udžbenicima...

Kako to funkcionise negde drugde, da ne gledamos amo Srbiju i Balkan...

Kad negde na Zapadu kupujes neki privatan biznis, recimo neku manju firmu koja se bavi gradjevinskim radovima, zanatskim radovima, uslugama tarnsporta i sl, znaci ne nesto veliko nego frmicu od 6-7 do 30-tak ljudi, kad kupujes takvu firmu stari vlasnik ti sem imovine i (dobrog) imena prodaje i tkz. "kontakte". Kontakti su sama rec kaze kontakti u najcesce opstinskim i drzavnim sluzbama i firmama za koje je prethodni vlasnik radio i to je esencijalna stvar za vas start kao novog vlasnika. Znaci imate sluzbenu osobu u cityju (opstini) sa kojom vas je upoznao prethodni vlasnik, za koju znate da je dobijala novac na ruke od coveka od koga ste kupili firmu i za to mu davala poslove iz javnih nabavki te opstine, za koju znate da ce verovatno nastaviti da to i dalje radi sa vama. Sa druge strane ta sluzbena osoba koja vam omogucava posao zna da cete vi nastaviti da mu dajete novac na ruke poput starog vlasnika za svaki posao koji vam "nabaci" i da ne postoji mogucnost da ga prijavite za korupciju. Tako funkcionise posao sa opstinama i drzavnim firmama.

A kako se zaposljava u opstinama i dzravnim preduzecima negde na Zapadu? Postoje javni konkursi za radna mesta, objavljuju se na zvanicnim web sajtovima i imaju mogucsnost svi gradjani da se prijave, naravno u skladu sa uslovima konkursa. U ovom slucaju najcesca prednost je ako nekoga iz te osptine/firme znate, njega navodite kao referencu odnosno osobu koja moze da potvrdi vase kvalitete, koji najcesce ne moraju ni biti istiniti, sto visa pozicija vase reference to veci izgledi da cete dobiti to radno mesto. No na web sajtovima cityja (opstina) i javnih preduzeca imate i sasvim vidljivo i link za radne pozcije na kojima pise "samo sa vec zaposlene", tu ne nozete da udjete sem ako nemate password vec zapsolenog u toj opstini/preduzecu. To su obicno ona bolja i placenija radna mesta, te je to nacin napredovanja u karijeri i dugogodisnjeg rada u opstini/preduzecu (do penzionisanja). Podseca na nase zaposljavanje preko veze? Itekako, samo je ozvaniceno za razliku od naseg koje je i dalje samo ispod zita.

Svi koji su zaposleni preko nekoga ili preko veze treba da idu na dugogodišnju robiju. I ti što su ih zaposlili i oni koji prihvate zaposlenje. I nikad više nigde da ne mogu da se zaposle. I svi takvi da dobiju otkaz, i ogromna novčana kazna. Stop nepotizmu i korupciji. Sram vas bilo. Otimate časnima i poštenima. Lopovi. Daj Bože da vas stigne pravda.
e moj prijatelju,radni staž imam 40 godina ,za tih 40 godina promenih 7-8 firme i u svakoj sam se zapošljavao preko veze
81 godine prvo zapošljenje u firmi de mi je radio otac i on bio veza. njegov ugled u firmi, radni učinak otvorili su mi vrata
u drugim firmama de sam priman isto sam imao "ujku","čiču","rođaka"
u svim drugim firmama de sam konkurisao a de nisam imao gore navedene osobe nisam primljen
drugim rečima od uvek je za zapošljenje bio potreban neko ko će te pogurati ko će odvojiti molbu ko će gurnuti papirić sa tvojim imenom i prezimenom komisiji gazdi vlasniku firme pa makar to bio portir čistačica ....
tako da bi sa hapšenjem trebalo početi barem od početka 60 godina prošlog veka
kod nas je to postala normalna pojava

Колико је коштала изградње опере у Хамбургу, а колико је требало да кошта? Дефиниши корупцију, односно коруптивну радњу јер Кривични закон РС не познаје таква кривична дела.

Back