Znam da je u svim porama društva u Srbiji zasupljena korupcija i da je tu mrtva trka,ali gde je po vašem misljenju najzastupljenija i da li ste vi nekad na ovaj ili onaj način bili deo korupcije (AKO SMETE DA KAŽETE?)
Zastupljena je svugde, od porodilista do pogrebnih preduzeca, zastupljena je od kolevke do groba. Da bi ti se supruga porodila u boljem (onom na glasu) porodilistu treba ti veza, treba ti veza za vrtic, pa za bolju (na glasu) osnovnu skolu za dete, mnoga deca upisuju gimnaziju na vezu, fakultete takodje, na vezu se zaposljavas, vadis dokumenta, juris datum za vencanje na vezu, dozvolu za gradnju kuce, odlazak u bolnicu, na operaciju... nekada si telefon ili prikljucak EDB jurio preko veze, sredjivali su odlazk u JNA na bolje mesto preko veze itd itd.
U sustini mrtva trka izmedju nekada i sada, samo sto su prohtevi onih kojima dajes nesto porasli. Recimo, nekada si doktora mogao "kupiti" za flasu skotskog viskija ili francuskog parfema, bar onako inicijalno, da ti da uput na VMA, danas i ti traze kesh. Nekad si u katastru/opstini sredjivao dozvolu za gradnje za rucak u popularnom rsetoranu i nesto kesha, danas to ide samo za keshovinu... kad razmislim, danas je ipak "bolji" sistem, nema pretvaranja, nema zamlacivanja - samo kesh na ruke.
I jedna stvarna anegdota koju navodim svaki put kada pisemo o korupciji nekada i sada. 1989-te se gradila nova zgrada osnovne skole u Novoj Pazovi, tad je opstina Stara Pazova (kojoj pripada N.Pazova) u Vojvodini bila raj za privatne zanatlije i preduzimace u odnosu na grad Beograd, lako su se otvarale zanatske radnje, poreska politika je bila mnogo blaza, usluga opstinskih sluzbenika daleko brza nego recimo na Vracaru ili N.BGD. Zavrsi se zgrada osnovne skole i rese privatnici iz zanatske zadruge u koju su bili udruzeni da podigne cesmu isred skole kao poklon zajednici. Sve se to odradi ali nastane problem - sta da stave na mermernu spomen plocu na cesmi. Na skupu tih privatnika pocnu da se svadjaju oko toga i u jednom trenutku ustaje covek koji je imao privatnu parketarsku radnju (ime i prezime poznato piscu ovih redova, no taj covek je vec pokojni) i kaze "Alo jarani, sta nam je svima zajednicko? A? A?". I svima osmeh na licu. Kroz par dana presednik SOCIJALISTICKE opstine Stara Pazova otvara cesmu i skida pokrivac sa mermerne spomen table na kojoj pise samo ovo: "10%". Ta ploca je stajala tamo do najmanje 2007-me kada sam zadnji put posetio tu ulicu u centru Nove Pazove.
Dakle, korupcije je bilo uvek, sada je mozda jos izrazenija u nekim oblastima ali ruku na srce bar salterske radnike u policiji, opstinama, socijalnom ne moras vise nuditi kafom, bombonjerama ili bajaderom.
Ja sam tri puta smenjivan zbog toga sto nisam hteo da potpisujem ugovore ili listove gradjevinskog dnevnika usprkos naredjenjima onih sa vrha gradske vlasti. Zbog toga sam se i iselio iz te drzave jos pre 18 godina, da nemam taj pritisak i da radim svoj posao na miru.