Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

" Када имаш жалости, онда знај да те Господ није заборавио и да мисли о теби. Можеш бити сигуран, да ти Бог неће послати више искушења, него што можеш поднети. "

Свети Макарије Велики

Ништа јаче нема од молитве. Ако молитва Господу Богу Свемогућем и Пресветој Богородици заштитници рода људског произиђе из дубине душе наше и из срца чиста, онда сва искушења, па и дивље звери она одгони.

Св. Серафим Саровски

plSPbkW.jpg

" Преосетљиви људи много страдају. И ја сам пуно страдао због преосетљивости. Поред молитве потребно је да се често излази на ваздух и шета, тако се човек отргне од депресије и добије вољу за животом. Недостатак кисеоника нам много штети. Мозак троши 80% кисеоника који уносимо у себе. Недостатак кисеоника у мозгу узрокује да губимо вољу за животом и радом. "
Отац Тадеј

Старац Пајсије и монах алкохоличар

Некада је на Светој Гори живео један монах који се подвизивао у Кареји. Свакодневно се опијао и постао је узрок саблажњавања ходочасника. Једног дана је умро и неки верници су осећајући олакшање отишли код старца Пајсија да му пренесу са посебном радошћу да је коначно решен овај велики проблем. Отац Пајсије им је одговорио да зна за смрт монаха, јер је видео цео легион анђела који су дошли да му преузму душу. Ходочасници су се чудили и негодовали, а неки од њих су покушавали да објасне старцу Пајсијуо коме је реч, мислећи да их старац није разумео.
Старац Пајсије им је испричао: „Овај монах је рођен у Малој Азији, непосредно пре погрома становништва, када су Турци отимали сву мушку децу. Да би га сачували, родитељи су га носили са собом на жетву, а да не би плакао сипали би му мало ракије у млеко после чега би спавао. Зато је растући постао алкохоличар. После савета многих лекара да не треба да се жени и ствара породицу, дошао је на Свету Гору и постао монах. Тамо је нашао једног старца и рекао му да је алкохоличар. Старац му је саветовао да чини метаније и молитве, и да преклиње Богородицу да му помогне да смањи пиће за једну чашицу.
После годину дана је успео уз подвизивање и покајање да смањи пиће са 20 чашица колико је пио дневно, на 19 чашица. Наставио је подвиг и током више година је постигао да пије 2-3 чашице дневно, од којих би се ипак опет опијао.
Годинама су га сви сматрали монахом алкохоличаром који саблажњава ходочаснике, али је Бог у њему видео борца подвизника, истрајаног у борби да смани своју страст. Ако не знамо разлоге и нечији уложени труд да би постигао оно што жели, са каквим правом осуђујемо његов покушај?

Треба избегавати све оне људске пороке као што су, ратни ужаси и зверства, нереди у свету, неморал, једном речју сваку злу мисао која потпуно изобличује. Напајајући се том негативном енергијом ми и не осећамо да и сами постајемо нека врста ,, негативног хероја ,, , кога смо до малочас и сами осуђивали. Отац Тадеј

HgXr399.jpg

Има диван натпис на једној фресци у Дечанима,то је фреска Мајке Божије. На том свитку Мајке Божије пише, Она се обраћа Христу па каже: ''Сине мој, Помилуј људе Своје'' . То пише у две боје, Њено пише црним мастилом, а Христос одговара ту на свитку црвеним;
а Он јој одговара: ''Згрешили су.'' , а Она каже: ''Али Ти их Помилуј'', а Он опет одговара: ''Не кају се''.
Она опет одговара: ''Али мене ради Помилуј их.''
И Он каже: ''Твојих ради молитава помиловаћу их.''

За осетљиву и предану душу неће бити ни од какве користи да се – док не стекне довољну духовну снагу – упушта у подробно анализирање својих греха, будући да јој ђаво тада може подметнути дух преосетљивости е да би је тиме само још више обременио. Ђаво никада не иде на супрот човековим жељама, већ им свагда повлађује, и труди се да, умножавајући тугу и сузе, само још више ожалости душу и баци је у очајање.

Свети Пајсије Светогорац

Постоје три степена послушности: тражити савет када смо у потпуности збуњени; слушати савет који је у складу са нашим мислима и тежњама, са нашим гледиштем; и коначно, бити послушан, чак и када је то у потпуној супротности са нашим ставовима и жељама. Само ово посљедње је истинска послушност.

Преузето из књиге: "Дневник руског свештеника"

Не може све бити глатко у овом свету, свеједно ће бити неких неравнина, нешто неће бити како ваља. Ништа на овој земљи се не може урадити идеално. Једном је архимандрит Софроније (Сахаров) рекао својим монасима: „Размишљајте о главном, а остало ће се придодати.“ Ако почнемо да копамо по ситницама ускоро ћемо се заглибити у њима.

Протојереј Андреј Л.

Када почнеш да исправљаш рђаву навику, онда макар би једантуп, макар два пута, макар би и три пута, па макар чак и двадесет пута преступио закон,
НЕ ОЧАЈАВАЈ,
него опет устани, прихвати се истог труда и сигурно ћеш постати победилац.

Св. Јован Златоусти

И себи и другоме кажем: мене може да понижава ко год хоће, али да ме понизи нема човека, на овом свету сем једнога, а то сам ја.
Када то зна, онда човек има духовну стабилност.

Патријарх Павле

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back