Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
100639743_701384130404853_3637160921656823556_n.jpg

Болест долази од муке коју скриваш,
зато удари о земљу да је земља прими,
викни да је ветар однесе.
Испричај некоме ко ти је драг.
Тако ће невоља да оде из тебе, а здравље да ти се врати.
🌿
Свети Сава

"Како човек зна да је његово срце достигло чистоћу? Када све људе сматра добрима и када му ниједан човек не изгледа нечист и грешан, онда је он заиста чист срцем."

Свети Исак Сирин

За свакога од нас Бог има план. И то предиван план. Поверуј у то, предај Му се, и сам ћеш видети. Господ ће отерати сав твој страх, сву бригу. Нестаће немир, нестаће онај грч у стомаку који осећа ученик који иде неспреман на тест.
Управо такав осећај се код нас јавља када недостаје вере, љубави, свести о томе да нас наши ближњи воле, а да уз то постоје и светитељи, који се моле за нас, и да постоји Бог, који нас чува.

Архимандрит Андреј (Конанос)

Лако је бити захвалан Богу у благостању, али бити благодаран у несрећи значи обрадовати Бога и посрамити ђавола. Сваки који претрпи несрећу с благодарношћу Богу, примиће венац мученика.

„Слушајте Божје заповести, и Бог ће чути ваше молитве”.
🌿
Свети Јован Златоусти

Кад смо нерасположени у нама је пакао, немамо мира ни спокоја. Кад је у нашем срцу радост, онда се осећамо као у рају. Зато се непрестано морамо трудити у молитви. Мир и радост су најважнија богатства овог и оног света. За тим сви чезнемо!
Наше мисли утичу не само на нас, него и на све оно што нас
окружује. Морамо да упућујемо добре мисли. Треба да волимо своје непријатеље, не само због њих, него због нас самих. Треба да опростимо од срца, јер је тада све опроштено. Немогуће је да стекнемо мир, ако смо пуни зависти и злобе.

Отац Тадеј

Златоусти.jpg

Када дакле, неверници и јеретици не обмањују никога од православних, не треба им чинити никакво зло или их мрзети. Но када ми приметимо да неверници и јеретици хоће да обману православне, тада треба не само да их мрзимо или осуђујемо, већ и да их предајемо проклетству, да им наносимо физичке ране, како бисмо тиме освећивали наше руке.

Уколико се међу нама појави хулна реч на Јединороднога Сина Божијег, хтео бих вас замолити само једно: да кажњавате све хулитеље у граду. Ако чујеш да неко на раскршћу или на тргу јавно међу људима хули Христа Господа, приђи и заустави га. Ако је потребно и физичко насиље над њим учинити не устручавај се - удари га по лицу, дај му шамар, посвети своју десницу. Ако те и ухвате због тога и на суд поведу - иди. Ако те питају на суду, тј. судија почне да те испитује, слободно одговори да је тај и тај хулио на Цара ангела; јер ако је потребно кажњавати оне који хуле земаљског цара, тим пре треба кажњавати оне који хуле на Цара Небеског. Општи грех свих јесте ако нема правде. Свако ко може, треба да каже да би знали жидови и нечисти јеретици да су хришћани - спаситељи и оснивачи града Константинопоља, заштитници и учитељи. Нека се убеде необуздани и развратни жидови и јеретици, да је потребно да се чувају од Божијих слугу, и када буду хтели да мудрују о нечему сличном, нека свуда пазе један на другог, нека дршћу плашећи се и сенке, како то не би чули хришћани.

Љубљени моји, много пута сам вам говорио о безбожним јеретицима, а и поново вас умољавам, да се са њима не обједињујемо ни за јелом, ни за пићем, ни пријатељством, ни љубављу; а онај ко то чини, постаје туђ Цркви Христовој. Ако неко и анђелски живот живи, али је повезан дружбом и љубављу са јеретицима, такав је стран Господу Христу. Ко се не може заситити љубављу ка Владици Христу, тај се не може заситити и мржњом ка Његовим непријатељима. Јер он Сам говори "Ко није са мном против мене је" (Мт.12.30)
+Свети Јован Златоусти+

Љубав нису уздаси на клупици, ни шетњица на месечини, и љубав није усхићеност једно другим. Љубав је умеће да се носи бреме другог човека. Чак и ако ти је непријатан, учини му добро, пређи преко себе.
Подигни онога ко је пао, не размишљај како се пијан ваља. Можда му је позлило од срца. И чак ако је пијан, подигни га, посади на ивичњак. Ми имамо погрешно мишљење да је хришћанство одлазак у цркву и молитва. ...Хришћанство је стално прање судова.

Пјотр Мамонов

Више од свих канона и устава је љубав. Ако мрзиш макар и једног човека Бог се одвраћа од тебе. Треба све волети. Но, ако не можеш, макар жели свима добро.
У последња времена људе ће спасти љубав, смирење и доброта. Доброта ће да отвори врата Раја, смирење ће да уведе унутра, а љубав ће да покаже Бога.

Преподобни Гаврило Грузијски

Постави сада себи задатак: учи се да без ропота и беспоговорно предајеш себе вољи Божијој.
Прихвати и периоде болесне туге и кратке утехе од Бога, свестан да је све то по милости Божијој према теби, због твога добра. И тада ће грех одступити и ти ћеш за њега бити недоступан.

Архимандрит Јован Крестјанкин

Човеку се анђео чувар даје као старији брат који се, будући ближи Богу и одважнији, моли за свог млађег брата. Човек се обраћа свом анђелу чувару као старијем брату и преклиње га да га сачува и да се моли за њега, јер поседује већу одважност пред Богом.
Колико пута он шапуће на ухо душе: „Не чини то.“ или „Уради то.“ или пак „Овде буди опрезан!“. Постоји мноштво таквих примера за оне којима су отворене душевне очи.
У Изрекама пустињских Отаца (Старечник) написано је много тога о анђелском старању за човека. Виђени су како јецају док су људи које су чували грешили! Њихове сузе показују њихову љубав и састрадање са човеком.

Старац Јефрем филотејски и аризонски

"Не тугујте, ако видите да неко устаје против Вас. Много би горе било, ако би Вас сви волели: то би значило да угађате људима по сваку цену. Христа су мрзели, распели су га. Па одакле онда да ми очекујемо свеопшту љубав, ако идемо Христовим стопама? Пазите да Вам савест буде чиста, и не бојте се људске мржње, бојте се мржње у сопственој души."

Јеромонах Серафим (Роуз)

Очекај,безумниче, очекај још мало,док гној душе не пробије кроз тело.Тада ћеш закључати уста своја и бежати од греха као што бежиш од смрадне трулежи.Очекај док црв не разједе јабуку изнутра,и ожалостићеш се од њене спољашње увелости и бледила.
Тада ћеш и ти стати с губавима украј друма и самртнички викати:Сине Божји, помилуј ме!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back