Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Срце нам наше говори да није лепо да чинимо другима оно што не бисмо волели да други чине нама. Срце нам наше говори да је боље и пострадати на правди, него живети са жигом срамоте на челу.
Срце нам наше говори да је боље ићи Божјим путем, праведним путем, макар и патили на њему, него правити савез са злом, запетљавати се у лажи и преваре и тонути у грех. Јер грешан човек, браћо и сестре је по правилу, несрећан човек.

Епископ браничевски Хризостом

Бог увек помаже. Он увек долази на време, али је потребно стрпљење. Дођите моја добра и љубљена сестро. Дођите и ја ћу одагнати Вашу тугу поново. Дођите и ми ћемо хвалити Бога слатким гласом нашег срца, песмом испеваном уснама нашим, речима које одзвањају дубоко у нама: ”Благосиљај Господа, о душо моја, и нека све што је у мени хвали Његово свето име.”
Видите ли колико Господ љуби нас? Видите ли колико смо срећни, ми незахвалници једни, за све што нам даје Његова доброта свакога дана?
Али време праве жетве тек нас чека: благословен је дан када ћемо оставити све овде и отпутовати у нашу другу домовину – ону праву – у благословени живот, сигурну радост, тамо где ће свако од нас добити део који му је племенити, најслађи Исус наш припремио.
О радости! О благодарности! О љубави! Господ нас чисти од сваке нечистоте, даје нам почасти, обогаћује нас највећим богатствима! Тамо, моја златна сестро, не постоје лукави људи да нас обмањују. Завист и љубомора ће нестати. Тамо неће бити страсти. Они који их имају остаће на другој страни. Али, о слатки љубљени Христе, какво добро видиш ти у нама да желиш да нас поведеш твојим Божанским путем?
Радујте се и ликујте, љубљена сестро моја! Хвалите и славите Бога, јер гле, време се приближило. Време ће ускоро доћи и за нас, време када ћемо чути благословени глас: ”Дођите к мени.” А чим се затворе наше телесне очи, очи душе ће се отворити. Тада, као из сна, пробудићемо се у другом животу. Видећемо родитеље, сестре, браћу, рођаке. Видећемо анђеле, свете, и благословену Мајку свих, Пречисту Богородицу, којој се ми молитвено обраћамо у сваком моменту, и којој, после Бога, дугујемо све. Онда, са ким ћемо прво разговарати, ко ће нас прво пољубити, кога ћемо ми први пољубити? Свом чистотом, свом скромношћу, са свом светошћу. Па ко, очекујући такав благослов, не би поднео сваку тугу овог садашњег живота?

Старац Јосиф Исихаста

otac-tadej.jpg

" Колико се људи више удаље од природног, једноставног живота, толико се умножавају њихови страхови. И колико више живе по правилима света толико губе једноставност, радост и природни, људски осмех. "

Свети Пајсије Светогорац

- " Bog daleko nadilazi svaku reč koja se izražava, u tišini se On čuje, u tišini se najbolje obožava.

- Kakva zver gamiže u tebi,ah samo kada bi shvatio, od samoga sebe bi se više nego od đavola plašio.

- Jedan i jedinstven je Bog, o Njemu se ništa ne može znati; da bi ga spoznao znalac i znano moraju postati jedno.

- Kuda to trčiš? Sva nebesa su u tvom srcu zaključana. Zašto ih želiš naći kucajući na vrata tuđeg stana.

- Ne misli da te Bog ceni jer tvoje delo njegovu naklonost dobija; čak je i rad svetaca za Njega samo beznačajna igrarija.

- Ti si sam svoj Vavilon; ako ne uspeš od sebe odlutati, onda ćeš zauvek u krčmi đavoljoj ostati.

- Ako želiš nekada sa izvora života piti , onda moraš kroz znoj svaku želju sopstva izbaciti.

- Vidi gde svetla nema, idi gde se ne može zakoračiti, čuj gde se zvuk ne čuje, onda ćeš blizak Bogu biti."

Angelus Silezijus

"Сваки који себе узвисује понизиће се, а који себе понизује узвисиће се".
Недељно Јеванђеље о царинику и фарисеју.
Наравно, неће се узвисити и онај који се лажно и претерано понизује, знајући да је то "духовно отмено", који се тако у ствари опет сам узвисује.
"Нисам ја битан" може бити и оздрављујуће, тако да изгони страх, спаја човека са свим људима и са Богом, али може бити и гордо, издвајајуће. Битан сам, али нисам битнији од других - за почетак већ није лоше...
Искрено, па где се препознаш. А Бог ће остало.

о. Ненад Илић

Бог пажљивије слуша, шта Му говори срце него језик. Оно што човек мисли и осећа, кад се моли Богу, оно је важније за Бога него оно што језиком исказује. Језик може и да обмане, али срце не обмањује, него показује човека онаква какав јесте – црна или бела.

Владика Николај

- " Dosta sa posredovanjima! Da ti pogled od istine ne zagrade, ne dozvoli da ikakve konstrukcije ispred tvojih očiju izgrade.

- Delo je dobro, još bolja je molitva, ali je najvrednije, da dođeš tiho svome Gospodu, potpuno miran i nem.

- Ti za svoju uznemirenost ne traži krivicu ni u Bogu ni u stvorenjima, ti uznemiruješ samog sebe brinući o mnogim stvarima.

- Budući da istinsku svetlost žele videti moje oči, moram postati ta svetlost, inače neće moći.

- Čoveče, ako voliš Boga i za to nagradu želiš da primaš, onda šta je ljubav i ljubljenje ti stvarno ne poimaš.

- Čovek koji nema ono što ima, za sve stvari je ravnodušan. Najsiromašniji je kada je bogat, najbogatiji je kad je siromašan.

- Ako si jedno s Bogom, može se reći stoga, da u svakom zalogaju jedeš i piješ Boga. "

Angelus Silezijus

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back