Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Једном је један мудрац почео да сумња у Божију доброту. На то га је навело посматрање толиких невоља на свету. Једном приликом угледао је девојчицу како у поцепаној хаљиници дрхти од зиме на улици. Кад је угледао то сиромашно створење како трпи, у свом срцу помисли:
- О Боже, како можеш тако нешто да допустиш? Зар не можеш за ту сироту девојчицу баш ништа да учиниш?
Одмах је добио одговор на своје питање:
- Могу! Створио сам тебе!

Да ли је то можда лекција за сваког од нас? Бог рачуна на нас - да ћемо ми, који смо примили више, помоћи онима који су примили мање.

Вода је по природи својој мека, а камен тврд. Но ако је над каменом стављен бић, то вода капајући и падајући постепено на камен, најзад га пробије. Тако и Ријеч Божја (Св. Писмо) меко је, а наше срце грубо; но ако човек често слуша или чита Ријечи Божје, то страх Божји силази у срце његово
(Ава Пимен)

Шта представља чисто срце? Оно је кротко, смирено, безазлено, једноставно, повјерљиво, пажљиво, неподозриво, незлобиво, добро, некористољубиво, незавидљиво, непрељуботворно.

Свети Јован Кронштатски

WiXmcAc.jpg

Источнохришћанској светоотачкој традицији била је од самога почетка страна мисао о томе да је ад место које је Бог припремио за мучење грешника. Ад није створен од Бога - он је саздан слободном вољом људи. И он постоји не зато што то Бог хоће, већ зато што људи и даље подржавају његово постојање. Они га стварају прво овде на земљи, а потом се он продужава у загробном свету.

МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН АЛФЕЈЕВ

Све зависи од нашег односа са Христом, нема ту много мудровања. Ми смо вечерас причали овде дуго и много, а уствари је све заиста једноставно, све је врло, врло једноставно. Христос воли сваког од нас на непоновљив начин и заувек и такав какав јесте. И Христос је сваког од нас већ васкрсао, јер је већ смрт победио. И ту онда нема много мудровања, само да препознамо то и да почнемо да живимо у складу са том љубављу, такви какви смо - немоћни, јадни, искомплексирани и шта све не, али ћемо ићи мало - по мало напред. Ако ми, међутим, будемо чистунци - те не пушиш, не пијеш, не знам, трпиш, лишаваш се разних природних својих потреба...јер све оно што се извитопери у грех и страст у основи, у потенцијалу постоји као Богом дани природни потенцијал за љубав.

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ

Ви знате да су Светогорци потпуно предани догматима вере и Предању, да се Атос сматра местом са најстрожим правилима. Постоје ствари са којима на Светој Гори никада неће бити компромиса – вера, љубав према Пресветој Богородици и забрана уласка жена на Свету Гору. Монаси су спремни да умру али да не одступе од тога. Они су јако строги по питањима вере. Међутим, истовремено указујемо гостопримство Јеврејима, муслиманима и свим другим људима. И иако неки мисле да ће на тако строгом месту људи бити увређени строгим правилима, догађа се обрнуто. Људи се радују тој љубави као нечем предивном.
Једном приликом смо указали гостопримство једном Немцу – римокатоличком свештенику који нас је случајно посетио. Ви знате да на Атосу постоји велика антипатија према Ватикану и римокатолицизму. Међутим, овај човек био је окружен љубављу и ово место постало је за њега скоро лепше и од рођеног дома. Он сам је то признао. Неко га је питао:
– Да ли си читао нешто о Православној Цркви?
– Па, нешто мало, одговорио је.
Препоручили су му да прочита те и те књиге о Православљу, а он је одговорио:
– Знаш, рећи ћу ти нешто – за мене је Православље оно што видим овде: људи који ме воле, који су испуњени миром. Они су строги у вери, али су строги и у љубави. Апсолутно верују и апсолутно љубе и на тај начин помажу другима.
Ми не можемо продавати своју веру, али ни слати људе у пакао. Мислим да је такав истински православни однос који нам је потребан.

Митрополит Атанасије Лемески

„Очајање је губитак свести да Бог жели да нам дарује вечни живот. Свет живи у очајању. Људи су сами себе осудили на смрт. Треба се прса у прса борити са „акидијом“, духовним немаром, одсуством бриге за спасење. Људи су постали равнодушни према своме спасењу. Они не траже божански живот. Ограничавају се на форме живота у плоти, на свакидашње потребе, на страсти овога света и дела из навике. Бог нас је, пак, створио из небића, према образу и подобију (слици и сличности) Своме. Ако је то откривење истинито, одсуство бриге за спасење за човека није ништа друго него смрт.“

Свети Софроније

"У време мира не будите немарни него се молите. Поправљајте се и припремајте се за рат. Будите храбри. Не страхујте од искушења. Сви су искусили промене; међутим борба захтева стрпљење и истрајност. Чак и ако падне хиљаду пута на дан, праведник ће се усправити и то ће му се рачунати као победа. Молитва управо то и значи: непрестано покајање и неуморно призивање божанске милости."

Старац Јефрем Аризонски - Филотејски (1927-2019)

Постите колико можете, вршите метаније колико можете, уживајте у свеноћним бдењима колико желите, али у свему будите радосни. Имајте у себи радост Христову. То је радост која траје вечно, која у себи садржи вечну радост. То је радост Господа нашега. Она пружа сигурно спокојство, спокојно задовољство и свесладосно блаженство. То је сверадосна радост која превазилази сваку радост. Христос жели да се људи радују. Штавише, ужива у томе да шири радост, да вернике своје обогаћује радошћу; жели „да радост наша буде потпуна” (I Јов. 1, 4).

Преподобни Порфирије Кавсокаливит

Ако видиш убицу, или блудницу, или пијанца, који се ваља по земљи, никога немој да осуђујеш, зато што је Бог попустио његов поводац, а твој поводац држи у рукама. Ако попусти и твој, наћи ћеш се у горем положају: можеш да паднеш у грех за који осуђујеш другог и да погинеш.

Старац Гаврило Грузијски

Човек неки дође у Жичу и виде многе зидаре како зидају. Упита их, има ли неки духовни зидар у манастиру који би га научио како се зида дом душе. Упутише га једном старцу, а овај му одговори:

- Копај темеље дубоке размишљањем о тајнама Божанства. Избаченом земљом затрпавај јаму што се зове тајна смрти. Постави у темеље велико камење од заповести Христових. Погаси креч сузама покајања. Стави у креч доста песка од молитви. Наспи у малтер цемент од љубави ка Господу. Утврди сваки камен чекићем од вере. Направи скелу од добре наде. Зидове помажи уљем милосрђа. Доведи у склад виском послушања. Покриј кровом од псалама и песама духовних. Подигни стубове од житија светитеља. Удари врата и прозоре од дрвета што се зове будноћа. Патоси све одаје даскама трпељивости. Набави намештај од добрих дела. Освети дом знамењем крста, па се усели и жива ће бити душа твоја. Дом тај неће разорити ни време ни вечност.

Буди опрезан са својим језиком и са својим помислима: уколико будеш стражарио над њима, твоја душа ће се испунити светлошћу Божијом. Онај, међутим, чија су уста необуздана, полаже у душу разне нечистоте.

Старац Јефрем Аризонски

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back