Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
56527811_459580534582771_2828060051145490432_n.jpg
 
Када је Петар гледао у Христа и када је сав свој фокус усмерио ка Христу - он је ходао по површини воде. Оног момента када је скренуо свој поглед са Христа, своја осећања са Христа, своју концентрацију са Христа - почео је да тоне.
Зашто? Јер се уплашио.
Када поставимо Христа за центар нашег бића, онда никакве нас буре не могу потпити. Онда ходамо по површини ове животне буре и - нема страха, нема бриге.

Архимандрит Тимотеј
 
Ум није душа, већ дар Божији који спасава душу. Богоугодни ум тече испред душе и саветује је да презре привремено, тварно и пролазно, а заволи вечна, нетрулежна и непролазна блага. Тако, да би човек док живи у телу, умом замишљао и созерцавао небеско и Божанско. На овај начин, богољубиви ум је благодетељ и спаситељ људској души.

Свети Антоније Велики
 
ЧЕКАМ ТЕ НАПОЉУ!
Господ говори човеку


Видим, одлазиш у цркву.
Не занима ме шта ћеш у њој радити иако мислим да ћеш се молити. Нимало не марим за то хоћеш ли стајати испред олтара или тамо код врата, хоћеш ли се молити седећи или клечећи, погнуте главе или затворених очију или ћеш буљити у икону на олтару, ударати се у прса, мицати усне, шапутати речи молитве или пребирати бројаницу међу прстима. Све су то спољашње и једноставне радње којима није тешко преварити човека.
ЧЕКАМ ТЕ НАПОЉУ!
Када изађеш из цркве и вратиш се међу људе, припреми се за сусрет са мном.
Тада ћу те немилосрдно пратити, проматрати, судити а можда те и осудити. Имам право то учинити. Наиме, желим знати - јеси ли у цркви заиста разговарао са Богом или си се само Њиме поигравао…
Желим се уверити,чини ли молитва човека заиста другачијим и бољим?
Уверим ли се да си охол, похлепан, себичан, свадљив, увредљив, завидан, брбљив, површан знаћу да ти молитва не ваља.
Уверим ли се да у породици, на послу, у школи, трговини, аутобусу, на улици… не знаш с људима разговарати, знаћу сигурно да не знаш ни са Богом разговарати.
Ако неко непрестано треба да те теши и хвали, знаћу да у цркву ниси ишао ради Бога, да би га славио већ да би обожавао себе. Али, буду ли твоје усне изговарале речи мира, радости, поверења и утехе, буду ли твоје очи отворене за невољу ближњег, буде ли твоја рука подизала немоћне, буде ли твоје срце имало разумевања за друге, буде ли опраштало и љубило знаћу да си у цркви заиста разговарао са Богом.
ЧЕКАМ ТЕ НАПОЉУ!

Свети Серафим Вирицки
 
Овако говори Господ: Учим те да би напредовао, водим те путем којим треба да идеш. О, да си пазио на заповести моје! Мир би твој био као река и правда твоја као валови морски; и семена би твога било као песка и порода утробе твоје као зрна његових. Но, и сада се име твоје неће затрти ни истребити преда мном. Но, под којим условом? Изиђи из Вавилона (Ис.48,17-20). Вавилон је образ свестране греховности. Остави грех, обрати се Господу свим срцем својим и свим мислима својим, те Он неће помињати твоје грехе, и предаће забораву неправде твоје. Опет ћеш бити у окриљу Његове милости. Иди само путем којим те Он учи, па ће твој унутрашњи мир бити као река, благе мисли срца твога као песак, а као зрна његова – плодови твоје врлине

Свети Теофан Затворник
 
Данас је такво време да много знамо о молитви, а мало се молимо. Једемо посну храну, а не постимо. Исповедамо грехе, а не кајемо се! Идемо у храм и стојимо на служби, а наша душа се не смирује пред Творцем! Све је то због тога што је срце затворено... Потребно га је отворити да Христос се смести у Њега.

Старац Пајсије Светогорац
 
Охолост долази пред погибао (Прич.16,18). Дакле, ради се о томе да треба да одбијамо зле мисли, ако не желимо да падамо. Међутим, о чему се води најмања брига? Баш о мислима. Њима се дозвољава да се пропињу колико и како хоће. Нико не мисли да их треба укротити и усмерити ка неком корисном и разумном занимању. И тако се у тој унутрашњој гужви прикрада ђаво и полаже у срце зло, обмањује га и подстиче на рђавштину. И сам не примећујући како, човек постаје спреман на зло. И њему остаје - или да испуни зло које је сковано у срцу, или да се бори. Но, тешко нама што се овог другог готово нико не лаћа, него [готово] сви, као везани, иду ка злу.

Свети Теофан Затворник
 
,,Данас је човечанство осудило Бога на смрт. То је највећи бунт у историји неба и земље. То је највећи грех у историји неба и земље. Ни пали анђели то учинили нису. Данас је извршен Страшни суд над Богом. Никада невинијег осуђеника, никада безумнијег судију свет видео није."

Авва Јустин Поповић, део беседе на Велики Петак
 
"Једнога дана свратио је код мене неки лекар који живи у Америци и говорио ми је о животу у тој земљи. Људи су тамо завршили као машине – по цео дан раде. Сваки члан породице мора да има свој аутомобил. Затим, у кући, да би се сви што слободније осећали, морају да постоје четири телевизора. И само Дај гас, и ради, и ради; и умарају сe, само да би зарађивали велики новац, како би после говорили да живе срећно и да су се средили. Али, какве везе има све ово са срећом? Такав живот, пун стреса, уз сталну јурњаву којој краја нема, не може никако да буде срећан. То је пакао."


Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
 
„... И чини ми се да Страшни суд лежи у чињеници да ћеш стајати пред лицем савршене љубави и увидећеш како је ње тако мало у теби, и ужаснућеш се... Чини ми се да ће нас Господ сусрести са жалошћу због тога што смо читав свој живот провели бесплодно, проћердали га на себе - не говорећи о другима, и Његова реакција на нас биће жалост и сажаљење.“

Митрополит Антоније Сурожски, „Живот и вечност, 15 беседа о смрти и страдању“
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top