Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Знаш ли, дете моје, зашто се затварају облаци онда, кад су поља жедна кише, а отварају онда, кад поља кишу не желе?
Од злочина људи збуни се природа, и напусти ред свој.
Знаш ли, дете моје, зашто њиве понесу тешки плод у пролеће, а у лето дају јалову жетву?
Зато што и кћери људске омрзоше на плод утробе своје, и убијају га у цвету.
Знаш ли, дете моје зашто извори пресушују, и плодови земаљски зашто немају више оне сласти, коју имадоше?
Због греха људског, од кога уђе немоћ у сву природу.
Знаш ли, дете моје, зашто победоносни народ трпи поразе од своје неслоге и раздора, и једе хлеб загорчан сузама и пакошћу?
Зато што победи крвнике око себе, а не победи их у себи.
Знаш ли, дете моје, зашто мајка храни и не може да нахрани децу своју?
Зато што дојећи их не пева им песму љубави но песму мржње према суседу.
......................................................................................................................
Не плачи, дете моје, скоро ће Господ доћи и уредити све.

("Молитве на језеру") - http://www.rastko.rs/svecovek/duhovnost/vlnikolaj/vlnikolaj_molitva.html

Не желим вам ни богатство, ни славу, ни успјех, чак ни здравље, већ само душевни мир. Он је најважнији од свега. Ако будете имали мир у души, бићете срећни.

Oтац Алексеј Зосимовски

SywV091.jpg

Онај који напредује у радости, напредује у свему. А онај који напредује у тугама, не напредује ни у чему.
Зато вас молим, а особито младе људе – радујте се животу и радујте се једни другима. Како је могуће да неко не воли другог човјека, да не воли свјетлост, радост, овај свијет, биљке и сво растиње његово, све што живи и дише у њему? Како је могуће да се неко тако загледа у своју тугу, у злобу, у увреду која му је нанесена од стране другог човјека и да не види да су све туге људске као једна кап у океану Божијег милосрђа? Како је могуће да неко на увреду узвраћа увредом, на љутњу љутњом, кад се свакодневно молимо Ономе који све опрашта да нам опрости дугове наше као ми дужницима својим?
Остајмо бестрасни у ономе што нам се догађа, то јесте у разним непријатностима од других људи, и не дозвољавајмо памћењу да убиљежи у ум нешто од тих жалосних догађања. Јер тако чини Бог, а ако му се нелажно и нелицемјерно молимо молитвом Оченаш, онда смо и ми позвани да чинимо исто. У противном, живот нам се може претворити у адско роптање.

Радост је највећа благодарност Богу.

О. Тадеј

13886366_10205977919641097_4546817501384952539_n.jpg

13876659_10205967150211868_6674869122380145556_n.jpg

13900251_836144299848880_6844081302893226198_n.jpg

13895096_854942587969085_216837410754980274_n.jpg

13882630_1132794196790561_5142653749360539609_n.jpg

- - - - - - - - - -

"Вјерујући се не брине „шта ако" јер вјерује само Богу и зна да ће Бог учинити како је најбоље. Свето Писмо, Православни Свеци и Пророци те Видепци, Духом надахнути подвижници и данашњи Оци и Старци објаснише за жиг и шта ће нам учинити жиг. Зар да кажемо да су сви они у прелести ? НЕ, НО СМО МИ МАЛОВЈЕРНИ. Брат близу мене 15 година живи без личне. Сви у породици живи и здрави хвала Богу. Дјеца нису вакцинисана. Било је повреда и одласка доктору. Жена се помоли и прекрсти и са вјером крене. Пролази свуда БЕЗ КЊИЖИЦЕ а сви као слудјени је примају без објашњења заједно са сином. Али она иде са ВЈЕРОМ И ЗНА да је Господ са њом. Јер није прихватила жиг антихриста већ се предала у руке Господу. Зато престаните сви са самооправдавањем јер смо маловјерни, ја први који још нисам одбацио кодиране документе ал се молим Богу за снагу да то урадим. Своје делање усмјерио сам у смјеру организовања живота да живим без жига. Крст или Хлеб. Дошло је вријеме. Погледај јасна овај филм. Биће ти јасно. Стари хришћани у мукама умирали не одричући се Христа, а види нас. ТО ЈЕ ЗАТО ШТО СВЕ ПОСМАТРАМО ЗЕМАЉСКИ И ПЛОТСКИ. А не небески. ШТА ЈЕ ОВАЈ ЖИВОТ У ОДНОСУ НА ВЈЕЧНОСТ ?"

Искуство тишине
Једнога дана дођоше људи усамљеном монаху. Упиташе га:
- Који је смисао твога живота у ћутању?
Монах је захватао воду из дубоког бунара. Рече својим посетиоцима:
- Погледајте у бунар! Шта видите? Људи су гледали у дубок бунар.
- Не видимо ништа – рекоше.
Након кратког времена позове пустињак опет своје посетиоце:
- Гледајте у бунар! Шта видите? Људи су опет гледали доле.
- Уистину, сада видимо сами себе! Монах рече:
- Гледајте, кад сам малопре захватао воду, она се узбуркала. Сада је вода мирна.
То је искуство тишине: Видиш самога себе!

Немој да се бојиш ни претњи, ни мача, ни рана, ни огња. Немој да се бојиш ничега. Ништа немој дозволити да те одвоји од Христа. Гледај према Небу и одозго очекуј велику и вечну и исто тако богату награду од Бога. Бој се само Бога, а од зла никада.

Свeта Ефросинија

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back