Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Горд човек не познаје љубав Божију и далеко је од Бога. Он се поноси тиме што је богат, или учен, или славан, а не зна, несрећник, колико је бедан и пропао будући да не познаје Бога.
Али, оном ко се бори против гордости у себи, Бог помаже да надвлада ту страст."

Ако немаш мир у срцу, он барем може да буде на твом језику. А ако не можеш да држиш свој језик обуздан, онда барем обуздај своја чула. А ако ниси сам у својим мислима, онда барем буди сам телесно. И ако не можеш ништа да учиниш телом, онда барем тугуј у уму. Ако не можеш да постиш два дана до краја, пости макар до вечери. А ако не можеш да чекаш до вечери, барем гледај да не једеш до ситости. Ако не можеш да покажеш милост, говори као грешник. Ниси миротворац – буди барем постојан у уму.

Sveti Isaak Sirin

Још мало врло мало па ће доћи Онај који треба да дође и неће одоцнити (Јевр. 10,37). а кад дође Он као страшни Судија, разделиће венце победиоцима. Примићеш и ти венац, ако се будеш у овом кратком веку определио за Њега, а не против њега. Ево ћу доћи брзо, држи што имаш, да нико не узме вијенца твојега. Тако ти поручује Он.
Свети владика Николај

ЛУКА 6:22,23
Блажени сте кад вас људи омрзну и кад вас одбаце и осрамоте, и разгласе име ваше као зло због Сина Човечијега.
Радујте се у онај дан и играјте, јер гле, велика је плата ваша на небу. Јер су тако чинили пророцима оцеви њихови.

12733514_750039461792698_843942866560162713_n.jpg

Нектарије Свети,Ти Божији свече,
тамјане мирисни што од рака лечиш,
хитна си нам помоћ,да брзо притекнеш,да болести наше благодаћу спречиш ✞ ✞ ✞

- - - - - - - - - -

И сав живот свој, Христу Богу предајте

Где год да кренеш ма шта год да радиш, у каквој год да се прилици неприлици налазиш имај на уму ово,Исусову молитву ,и Речи и из Светога Јевандјелја и неће ти наудити ни небо ни ови под небом ,землјом ,Запамти да је све у Рукама Божијим и не брини ништа ,+ +Поука Св Антонија Великог хришћанског аскете ,несравнјивог Оца Монаштва + АМИН дај Боже

"Мали је човек, сувише мали, па био он и папа, да би ми могли оставити Богочовека и да би пришли човеку.

Ми смо сувише продубили и обнажили треће ђавоље искушење, да би нас њиме могло саблазнити.

Папопоклонство - човекопоклонство изазива сетан осмех на жалостивој души Православној, и она се даноноћно моли Сладчајшем Господу, да све човекопоклонике поведе путем Богочовечанске Истине у Живот Богочовечански...

Лакше је камили проћи кроз иглене уши, него ли римокатолику ући у тајанствено царство Православне Цркве."

Свети Јустин Ћелијски

Ми немамо непријатеља. Нема непријатеља на којег би вредело трошити снагу и мрзети га. Нема таквог непријатеља на овом свету. Ако се загледаш у живот онога ко ти је учинио велико зло и ако покушаш да одговориш како и због чега је то учинио, какви су били његови мотиви, како се осећао, како је провео детињство, зашто је дошао до таквог стања, видећеш да ти није непријатељ и противник.

Зато Христос каже: «Немојте се плашити онога ко може да вас куша споља, јер вашу душу нико неће кушати.» Нико не може да ти причини штету. Кад осећаш да ти је неко нанео штету и да га због тога мрзиш, није ти заправо он нашкодио, већ нешто друго у теби није у реду, нешто друго те искушава.
У тим тренуцима упитај Бога:
— Боже мој, да ли и Ти мрзиш човека којег ја мрзим?
И Христос ће ти рећи:
— Не. Ја сам му опростио. На Голготи. Али не само онда, Ја и сад свима опраштам и све волим.
— Али како, Господе? Како можеш да га волиш?
А Бог ће ти одговорити:
— Ја видим и друге ствари које ти, чедо моје, још ниси увидео. Видим да и он веома пати. Видим да није поступио према теби тако зато што је рђав, већ зато што се сам плаши и брани.
— Али као се плаши, Боже мој? Нанео ми је толико зла... Знаш колико патње ми је задао. Изгубио сам посао због њега. Светио ми се, повлачио ме је по судовима...
— Да, — каже Господ, — али веруј, кад би могао да видиш страх у његовој души, пометњу у његовом срцу, немир његове савести, не би га мрзео. Заволео би га. Осетио би оно што се назива милосрђем. Њему је, дете моје, потребна твоја љубав. Потребна му је помоћ, а не освета. Научи да се «светиш» онако као што се Бог «свети». Он се не «свети», већ увек одговара љубављу и то разоружава.

са фб странице манастира Свете Тројице

„Чедо моје слатко и утехо старости моје, сине, речи моје пази, ка мојим, пак, речима приклањај своје ухо, и да не оскудевају источници живота твога, сачувај их у свом срцу, јер живот су свима који их нађу.“

(+Свети Сава, Житије Светог Симеона)

Али то сам му рекла за његово добро! Али за његово добро му кажем да пости и тајно му доливам свету воду, и кришом сам му ставила нафору, а он ју је одгурнуо и рекао: ‘Узми, не подносим то!’ Шта сам лоше учинила? Све је то из љубави!» Да ли си то учинила из љубави? Зашто је онда сва та граја у кући ако си учинила због љубави?! А да ли си размишљала: можда се твоја љубав само зове љубав, али нема њене особине? Није довољно држати у рукама таблицу с натписом «љубав». Љубав треба да потиче из срца. А чини се да из твог срца исходи само равнодушност. Љубав није равнодушност. Љубав је поштовање и слобода.

Архимандрит Андреј

Твој избор
Ко не верује Апостолима тај верује Јуди, Кајафи, Ироду и Нерону - гонитељима Апостола и издајницима истине. Ко не поверује праведницима, томе не остаје друго него поверовати неправедницима. Ко не верује чистима тај мора поверовати нечистима. Ко не верује страдалницима за истину, тај мора поверовати мучитељима и развратницима.
Дан сваки не свиће низашта друго него да се људи определе за једне или за друге.
Свети Николај Жички

Ко нема стрпљења с нама кад грешимо, не воли нас. Не воли нас ни онај, ко нам не прашта, кад се кајемо за грехе. А најмање нас воли онај, ко се не радује нашој поправци.

Владика Николај Велимировић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back