Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
543924_10151459324383060_1126427300_n.jpg

Да би лако живео са сваким човеком,мисли о ономе што те сједињује,а не о ономе што те разједињује са њим.

Онај божански дух који живи у нама постаће потпуно разумљив само онда када волимо ближње.

Сети се да у сваком човеку живи онај исти дух који живи у теби и зато поштуј као светињу и своју душу и душу сваког човека.

Толстој

"Када уђе у дућан продавца миришљавих предмета, човек осећа пријатне мирисе; и дружењем с побожним људима, неосетно нас привикава да им подражавамо у врлинама њиховим."

Св. Антоније Велики

Нека благост победи љутњу
Нека добро савлада зло
Нека грамзивца победе дарови
Нека лажљивца надигра истина
О, нека мржњи преко љубави дође крај.

Буда

Не буди побеђен злом,већ побеђуј зло добрим.

Ап. Павле

Воли Отачаство земно и оца Отачаства - оно те је васпитавало, одликовало, указало ти поштовање, свиме обилује, али нарочито љуби Отачаство небеско. Оца будућега века, то је Отачаство несравниво драгоценије од оног, јер је свето и праведно, непропадиво. То ти је Отачаство стекао Син Божији Својом бесценом крвљу. Али, да би био припадник тог Отачаства, воли његове законе, као што си обавезан да уважаваш законе земаљског Отачаства.

Св. Јован Кронштатски

свети Игњатије Брјанчанинов
,, .
Ако те Бог ставио у нешто он ће те и провести кроз то
.
У срећним тренуцима слави Бога
.
У тешким тренуцима тражи Бога
.
У тихим тренуцима обожавај Бога
.
У болним тренуцима уздај се у Бога
.''
У сваком тренутку захваљуј Богу

Hristovi ljudi

Svet je nešto što treba savladati. Čime? – Gornjim svetom. Duh vremena našeg je nešto što treba savladati. Čime? – Duhom Hristovim. Čovek je nešto što treba savladati. Čime? – Bogočovekom. Hristovi ljudi su od Boga, i pobeđuju svet, jer je veći onaj koji je u njima negoli koji je u svetu (sr. 1. Jn. 4,4). (Sv. Justin Ćelijski)

Гордост

Тешко је се ослободити греха,углавном стога што их саблазни подржавају.Такве саблазбан је гордост.Горди људи тако су заузети подучавањем других, да немају кад ни да мисле на себе,а немају ни разлога: они су и тако добри! И стога што више поучавaју друге,све више сами падају.

Ако сте моћнији,богатији,ученији од других,онда гледајте да служите људима оним чега имате сувуше.Ако сте јаки,помажите слабим,ако сте паметни, помажите непаметним,ако сте учени, помажите неученим, ако сте богати, помажите сиромашним.Али не мисле тако горди људи.Они мисле, ако имају оно што други немају, да то не треба да деле са њима,него сам да се размећу пред њима.

Глупо је кад се људи горде својим лицем или својим телом.Још је глупље кад се људи горде својим родитељима,прецима,својим пријатељима,својим сталежом,својом породицом.Већина зла на свету долази од те глупе гордости.Од ње потичи свађе људи са људима и породица са породицама и ратови народа са народима.

Толстој

"Када лажеш, лажеш Богу;

Када крадеш, крадеш Богу;

Када се гордиш, гордиш се пред Богом;

Када мрзиш, мрзиш на Бога;

Када се кунеш, право или криво, кунеш се Богу;

Када прељубу чиниш, бацаш се нечистоћом на Бога;

Када не поштујеш родитеље, не поштујеш Бога;

Када завидиш, завидиш Богу;

Када тврдичиш сиромаху, тврдичиш Богу;

Када зло мислиш, мислиш против Бога;

Када зло говориш, Говориш против Бога;

Када зло радиш, радиш против Бога;

Кад одричеш истину, одричеш Бога;

Кад одричеш добро, одричеш Бога;

Кад одричеш живот, одричеш Бога;

Кад одричеш љубав, одричеш Бога.

Сваки грех је атентат на Бога. "

~ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ~

:)
Sinoć smo mama i ja razgovarale o životu... tema je bila i eutanazija (umreti brzo, bez patnje, kad vise nema nade za poboljsanje).
Rekla sam : "Mama, nikad ne dopusti da živim vegetirajući, da zavisim na aparatima, na onim bočicama i lekovima. Ako me vidiš u takvom stanju, odmah isključi sve aparate koji bi me veštački održavali u životu. "RADIJE VOLIM UMRETI".
Dakle, moja mama me je pogledala s divljenjem, ustala i isključila:
TV,
DVD,
INTERNET,
PC,
MP3/4,
PLAY-STATION 2,
PSP,
WIRELESS,
TELEFON,
UZELA MI MOBILNI,
I-POD,
I IZVADILA SVE BOCE COCA-COLE I PIVA IZ FRIŽIDERA !!!

ZA MALO DA NISAM UMRLA !!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back