Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti;od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja.
-Patrijarh Pavle

Vreme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali prošlosti kao vremena nema. Ima ostataka od prošlosti. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? Ima samo sadašnjost. Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na Njega se odnosi večnost. A večnost je stalna sadašnjost. Nema ni prošlosti ni budućnosti.

Patrijarh Pavle

Mudrovanja na sanskritu...

Dok moja duša ne pronađe put, da iz praktiki ponovo ne dođe do paruše, ljuljajući se gunama između satve, rađe i tamasa, spotičući se o svoju pratyaju, grcajući u samsarama i zalivajući se svim i svačim iz karma saje, pokušavajući da kroz viveku dođem do pramane, a jedva mogu nos da promolim iz viparjaje, jer mi iz očiju vire kleše, a kako oči otvorim po manasu mi se motaju kojekakve rage i dveše... i sve to svakog dana pozdravim sa surya namaskarom, kako izađe, a najbolje bi mi bilo da padnem u duboku nidru, jer... ionako ću sve morati ispočetka...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back