Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vladika_Nikolaj_MG_3044-copy2.jpg

Не идите за већином, Бог је са онима који су у праву,а не са онима, који су у већини.

+Св.Николај Жички+

„Najvaznije je - izbegavajte laz, svaku laz, narocito laganje samoj sebi. Pazite na svoju laz i konrolisite je svaki cas, svaki trenutak. Izbegavajte gadljivost i prema drugima i prema sebi: to sto vam se cini gadnim u sebi cisti se vec samim tim sto ste to primetili. Takodje izbegavajte strah, mada je strah posledica svake lazi. Ne plasite se nikada svoje malodusnosti u postizanju ljubavi, ne plasite se mnogo cak ni rdjavih svojih postupaka. Zalim sto vam ne mogu reci nista utesnije jer aktivna ljubav, u poredjenju sa onom iz mastanja, predstavlja surovu i zastrasujucu stvar. Sanjalacka ljubav ceka brzi podvig, brzo zadovoljenje i da ga svi posmatraju. Tu zaista dolazi dotle da cak i zivot covek daje samo da ne bi dugo trajalo, da bi se sto pre zavrsilo, kao na sceni, da ga svi gledaju i hvale. A aktivna ljubav je - rad i istrajnost, za neke, mozda, cela nauka.”

F. M. Dostojevski

"Kada je sujeta prisutna, onda dolazi do gordosti, svadje... Nije nesreca sto mi imamo suprotna gledista, jer se stvar mora sagledati sa vise strana. Ali cesto kod nas dolazi do onog sto nije razlika u misljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda cemo moci da shvatimo i to glediste drugoga. Ne da... ga usvojimo ako nije dobro ali da shvatimo da ne dodje do mrznje i ovoga sto nas cepa i deli".

Patrijarh Pavle

Vera je - duša naroda. Kada se ona gasi u narodu, onda se narod pretvara u trup koji nema zivota u sebi, i koji se kao takav brzo raspada i predaje trulezi.

(Filaret, arhiep. Ĉernigovski)

Zar je moguće da postoji ma kakvo ĉovjeĉije društvo, ili sama ideja praviĉnosti, ako se prekrati pobozni odnos k Bogu (tj. religija)?

(Ciceron)

"Грех лишава душу мира, ум лишава светлости, тело – нетрулежности, земљу благослова, свако створење – свега доброг. Он почиње тиме што усељава ад у човека, а завршава тиме што човека усељава у ад." -- св. Филарет Московски

"Пост је озакоњен у рају, јер речи не једите од дрвета указују на уздржање и пост. Да је Ева постила и да није окусила са дрвета, ми не бисмо имали потребе за постом." -- св. Василије Велики

СПОР САТАНЕ СА СМРЋУ

Слушао сам ја једном како се смрт и сатана свађају међу собом око тога: ко од њих има већу власт над човеком.
Смрт је указивала на своју моћ, којом она побеђује све, а сатана се хвалио својим сплеткаријама, помоћу којих он свакога наводи на грех,
Станимо, дакле, и послушајмо како се свађају о победи побеђени.
Сатана: Немој се преузносити, смрти, над праведницима. Ако к теби долазе синови твога Господа, то бива по заповести самога Господа.
Смрт: Тебе слуша само онај ко хоће, демоне, а мени долази и ко хоће и ко неће.
Сатана: У тебе је, смрти, тешки јарам мучења, а у мене привлачне мреже и плетње.
Смрт: Слушај, демоне, твој јарам може да збаци свак ко захоће, међутим, нико не може избећи мога јарма.
Сатана: Ти, смрти, мећеш твој јарам само на оне који су болесни, а ја показујем моју силу више на здравима.

1.Kоринћанима 15,
54. А кад се ово распадљиво обуче у нераспадљивост и ово се смртно обуче у бесмртност, онда ће се збити она реч што је написана: Победа прождре смрт.
55. Где ти је, смрти, жалац? Где ти је, пакле, победа?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back