Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
СПАСАВАЈМО

sv-nikoaj-v.jpg

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/Duhovnepouke/16.htm#n2

Спасавајмо што се спасти може, ми у емиграцији. Осморо је главно што треба да спасавамо и што можемо спасти:

1. Спасавајмо пре свега душе своје. а како се спасава душа, научио нас је Онај кога и називамо Спаситељем. ко нимало не брине о својој души, а хоће да води народ, тај ће одвести у пропаст и себе и народ.

2. Спасавајмо нашу славну веру православну од утицаја туђих вера и секта, међу којима се находимо.

3. Спасавајмо име српско, са свим моралним и културним садржајем тога великог и завидног имена.

4. Спасавајмо српску браћу и сестре од мешовитих бракова и јадну децу из мешовитих бракова.

5. Спасавајмо српски језик од нових филолога, који хоће да најмузикалнији језик ("талијански међу словенским језицима") учине тврдим, опорим и накарадним (потпредседник!), како је песник Милорад Митровић још давно писао:

"Вук је има гроба два Сад му трећи грози,

А тај трећи спремају му Нови филолози ".

6. Спасавајмо ћирилицу, "свето писмо Ћирилово", од наших латиномана, који у пустом незнању не схватају да служе оној пропаганди, која је огњем и мачем наметнула неким Словенима латиницу, само да би их одвојила што јаче од православних Словена, који сви пишу ћирилицом.

7. Спасавајмо јединство српског народа од политичких партијаша, који се више уздају у чету, него у армију и то пред задацима што их не може остварити ниједна сама чета, него само велика и уједињена армија.

Спасавајмо сваког брата у невољи и лично и организовано, да се нико од Срба не може пожалити и рећи: "Видех свет, али не видех брата у свету".

+++

Sanjaya nastavi: „Tako je govorio Arjuna Krishni, o Parantapa. „Ja neću ratovati.“
reče on Govindi pa ućuta. U očajanju on sede između obe vojske, o Bharata.
Krishna, smešeći se, reče mu: „Ti oplakuješ one koje ne treba oplakivati, mada tvoj
govor može biti razuman; pravi mudraci ne žale ni za živim ni za mrtvim. Ja sam
oduvek postojao, oduvek si ti sam postojao i svi ovi vladari i uvek ćemo u
budućnosti svi zajedno postojati.
Kao što Stanovnik tela prolazi kroz detinjstvo,
zrelo doba i starost u ovom telu, tako isto on prelazi u druga tela. Mudrac se nikada
ne vara u tome. Samo dodiri čula, o Kuntin sine, stvaraju hladnoću i toplinu,
zadovoljstvo i bol, no oni dolaze i prolaze, nepostojani su: podnesi ih hrabro, o
Bharata! Zaista, onaj čovek, koga oni ne uznemiravaju, koji je jednak u zadovoljstvu
i bolu, pravi mudrac, sposoban je za besmrtnost, o Vođo ljudi. Nebiće ne može postati
biće, biće ne može biti nebiće; razliku između ova dva znaju oni koji vide istinu.
Znaj da je ono što prožima svemir nerazorivo; niko ne može uništiti ovo
nepromenjivo Biće. Prolazna su ovo tela, večito je ono što oživotvoruje telo;
ono je
nepropadajuće, neizmerno, stoga se bori, o Bharata. Ko misli da neko može ubiti ili
da je neko ubijen, ne zna istinu: niko ne može ubiti, niti je iko ubijen! Ništa se ne
rađa i ništa ne umire, ništa nije u vremenu postalo, niti će u budućnosti postati! To
nerođeno, večito, stalno, prastaro, ne umire kada se telo ubije. Znajući da je ovo
nerazorivo, večno, nerođeno i nepromenjivo, o sine Prithin, kako i koga može čovek
ubiti ili biti ubijen? Kao što čovek ostavlja na stranu iznošena odela i oblači novo,
tako Stanovnik tela odbacuje iznošena tela i oblači se u nova.

Bhagavad-gita 2:3

Сјећање на Бога не само не чини препреке нашим упражњавањима (пословима), него напротив чини те су нам она још пријатнија. Када се налазимо с добрим другом, ми продужавамо рад и у присуству његову, и још са већим задовољством и успјехом, особито када нам он још може помоћи својим савјетом, куражи нас својим присуством и чак нам помаже, ако ми у томе имамо потребе.

Као што пас, када види батину којом је некад изударан, брзо и далеко побјегне, тако и ђаво, видећи знамење Крста којим је некада његова сила смлаћена, боји се и дрхти и бјежи од вјерних.

(Петар Могила)

Ima li "korisnih duhovnih pouka" koje nisu vezane za hriscanstvo, za religijske dogme, vec za stvarni svet, za realan zivot koji zapocinje radjanjem, a zavrsava smrcu. Ne cuh ni jednu proruku velikog mislioca Konfucija, Spinoze, Bernarda Rasela, Muhameda, Bude itd. itd.

- Philosophy has no end in view, save truth. Faith looks for nothing but obedience and piety.

- I believe that a triangle, if it could speak, would say that God is eminently triangular, and a circle that the divine nature is eminently circular; and thus would every one ascribe his own attributes to God.

- Anyone who seeks for the true causes of miracles, and strives to understand natural phenomena as an intelligent being, and not to gaze at them like a fool, is set down and denounced as an impious heretic.”

- The proper study of a wise man is not how to die but how to live.

{Benedict (Baruch) Spinoza (1632-1677)
Dutch rationalistic philosopher and religious thinker, founder of modern pantheism}

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back