Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Оно чиме је била душа заузета до молитве, неопходно долази на памет и у вријеме молитве и њеног тока. Стога, прије почетка молитве, ми смо дужни да ставимо себе у такво стање у каквом желимо да будемо за вријеме њено. (Ава Исак).

duhovnepouke2.jpg

40418_425709526605_93589526605_5495915_6361135_n.jpg

+Свети Аверкије (Таушев) Џорданвилски+: „А сада у преживљено нам, страшно време, циничног и љутог безбожја, ми као хришћани, верни Христу Спаситељу и његовој истинитој цркви НЕ МОЖЕМО НЕ ОСУДИТИ, СА ВЕЛИКОМ ОДЛУЧНОШЋУ, БЕЗБОЖНИКЕ И ХУЛИТЕЉЕ, ЉУТЕ БОГОБОРЦЕ КОЈИ СТРЕМЕ ДА У ЦЕЛОМ СВЕТУ ИСКОРЕНЕ ВЕРУ ХРИСТОВУ И РАЗРУШЕ ЦРКВУ СВЕТУ, ОСКРВНИВШИ НАШУ ОТАЏБИНУ И НАРУГАВШИ СЕ НАШИМ СВЕТИЊАМА.
Не можемо ми, а не осудити и СВЕ ОНЕ КОЈИ САРАЂУЈУ СА ЊИМА КОЈИ ИХ ПОДРЖАВАЈУ и саучествују у учвршћењу њихове власти и самим тим им ПОМАЖУ У ЊИХОВИМ АДСКИМ ЗАМИСЛИМА.
Ми осуђујемо слуге надолазећег антихриста и самог антихриста...
Зар све те осуде нису грех забрањен Јеванђељем, како покушавају да нас убеде савремени паметњаковићи – неохришћани, испуњени неком необичном ”надљубављу„ и свеопштим ”свепраштањем„?
Нека не лажу они на Господа и на Његово Свето Јеванђеље!” (Архиепископ Аверкије (Таушев) Савременост у светлу Речи Божије. Речи и говори. Том 2. Отпуштање грехова и тобожња хришћанска љубав и свепраштање).

Суђења су Божија различита од суђења људских. Када би милосрдни и пун љубави Бог подчињавао се страсти гњева и кажњавао за сваку увреду која се Његовом Божанском величију нанесе, сав би род људски одавно изумро

Воли Бога свим срцем, свом душом и свима помислима својим, ако желиш наслађивати се вјечним радостима вјечнога блаженства, и то још на земљи живећи. А те радости су, вјеруј ми, тако велике, тако задовољавају наше срце, да ништа у овоме свијету неће и не може те обманути или завести.

Какви желимо да будемо у вријеме молитве, такви треба да будемо прије вршења молитве. Дух наш у вријеме своје молитве насигурно добија расположење од претходног стања, и молећи се, узноси се ка небесноме, или се спушта до земаљског, са оним истим мислима каквима се бавио пред молитвом. (Ава Исак).

“Question with boldness even the existence of a God; because, if there be one, he must more approve of the homage of reason, than that of blind-folded fear.”
- Thomas Jefferson

"The religious persecution of the ages has been done under what was claimed to be the command of God. I distrust those people who know so well what God wants them to do to their fellows, because it always coincides with their own desires."
- Susan B. Anthony

images

Why did God create everything?

Was God feeling lonely or bored or did
He have to learn from creating and become even more clever and more
brilliant than He was already?

God told Moses that He is neither lonely nor
bored nor has to increase His knowledge by creating.

God is not lonely because our God is Three Divine Persons: Father, Son
and Holy Spirit. They love each other so much that each Person only thinks
and lives for the other Persons, and so They are One God. God being Three
Persons who love each other totally is not lonely. Nor are They bored, because
They have all the beauty and riches in themselves which we see displayed in
creation.

http://www.orthodoxchristianbooks.com/downloads/221_THE_LIFE_OF_CHRIST.pdf

Ако би ми нешто ван Бога вољели, нама ће онда нешто недостајати, јер наше срце свагда нешто тражи и "до тога времена је узнемирено, док не достигне љубав Божију". (Прота Ј. Толмачев).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back