Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dakle, nije nepristojno hvaliti se (kititi se) tuđim perjem ali je nepristojno govoriti o tome šta Bog čini u mom životu.
Na žalost, to i jeste najveća tuga hrišćanstva što većina hrišćana slede uputstva a ne iskustva.

Duhovna intima naime postoji između tebe i Boga, ali između tebe i drugih tvoj život mora da bude potpuno otvoren kako bi drugi videli bogatsvo Božije milosti u tvom životu (ako ga ima) i slavu Božoje pobede kad se dostigne. Jer to je zapovest ... idite ... učinite ... svedočite ... da vas svi vide ...
Posle svega procitanog još jednom isto pitanje: Da li je neko od posetilaca foruma imao kakvo duhovno iskustvo, lično, kao plod svog odnosa sa Bogom, iskustva žvota po Duhu Svtom ili jedino umete da citirate one koji su se davno preselili kod svog TVorca?

Tvoj komentar deluje nedobronamerno (ne želim da pogrešno razumeš i pomisliš da želim da te vređam - daleko od toga!). Pročitaj još jednom, molim te, uvodni post i pokušaj da razumeš nameru i želju osobe koja je otvorila ovu temu! Što se tiče ličnog duhovnog iskustva mogao bi da otvoriš temu o tome, kada toliko to potenciraš - pa ko bude želeo neka učestvuje! Pozdrav, sve najbolje!
:bye:

Poslednja izmena:
Posle svega procitanog još jednom isto pitanje: Da li je neko od posetilaca foruma imao kakvo duhovno iskustvo, lično, kao plod svog odnosa sa Bogom, iskustva žvota po Duhu Svtom ili jedino umete da citirate one koji su se davno preselili kod svog TVorca?

Tvoj komentar deluje nedobronamerno (ne želim da pogrešno razumeš i pomisliš da želim da te vređam - daleko od toga!). Pročitaj još jednom, molim te, uvodni post i pokušaj da razumeš nameru i želju osobe koja je otvorila ovu temu! Što se tiče ličnog duhovnog iskustva mogao bi da otvoriš temu o tome, kada toliko to potenciraš - pa ko bude želeo neka učestvuje! Pozdrav, sve najbolje!
:bye:

Pročitao sam uvodni post i shvatio sam nameru i želju osobe koja je otvorila temu, i upravo zbog toga sam i reagovao. Ovakve teme i želje odvode hrišćane sa pravog puta, iako izgleda da im ukazuju na prave stvari. Da su te mudosti tako životvorne ne bi hrišćanstvo danas bilo tu gde jeste. Ne bi postojao raskol između najveće i treće po veličini hrišćanske grupa, ne bi bilo mnoštva malih zajednica unutara druge po veličini hrišćanske grupa, ne bi bilo toliko jeresi i neznanja, koja dolaze upravo zbog toga što hrišćani nemaju lični doživljaj Boga i Njegove reči već se dive tuđim doživljajima i slede tuđe mudrolije.
Pa i sama pravoslavna crkva, kojoj ti očigledno pripadaš, ima mnoštvo unutrašnjeg nesuglasnja, upravo zbog ovakvih nastojanja, da živi po predanju koje nema nikavu težinu niti je primenjivo na vrede sadašnje, i po uputama ckvenih otaca - iako znamo da je Otac samo jedan, i da je Hrist rekao da nikoga na zemlji ne nazivamo svojim ocem (Matej 23:9). Sem toga jedino uputstvo koje može da ti posluži kao putokaz za nebo je Biblija ili Sveto pismo. U Knjizi imaš objavu evanđelja i istine - "Ja sam put istina i život, i niko ne dolazi Ocu sem kroz mene" Jovan 14:6

Eto, zato insistiram na ličnim duhovnim iskustvima. Jedino što je, onome ko želi da ima večni život, potrebno je da poznaje i veruje u Isusa "Jer je Bog tako zavoleo svet da je svog Jedinorodnog Sina dao na, svako ko u njega veruje, ne pogine nego da ima život večni", a kakav je On možeš da saznaš samo na jednom mestu - u Svetom Pismu. I tu ti nikava mudrost neće pomoći, posebno ne ljudska. A ako nešto ne razumeš, nemaš mudrosti traži od Bog i daće ti, nije ti potrebna tuđa pamet i mudrost već ona koja je odozgo, od Boga.

Pročitao sam uvodni post i shvatio sam nameru i želju osobe koja je otvorila temu, i upravo zbog toga sam i reagovao. Ovakve teme i želje odvode hrišćane sa pravog puta, iako izgleda da im ukazuju na prave stvari. Da su te mudosti tako životvorne ne bi hrišćanstvo danas bilo tu gde jeste. Ne bi postojao raskol između najveće i treće po veličini hrišćanske grupa, ne bi bilo mnoštva malih zajednica unutara druge po veličini hrišćanske grupa, ne bi bilo toliko jeresi i neznanja, koja dolaze upravo zbog toga što hrišćani nemaju lični doživljaj Boga i Njegove reči već se dive tuđim doživljajima i slede tuđe mudrolije.
Pa i sama pravoslavna crkva, kojoj ti očigledno pripadaš, ima mnoštvo unutrašnjeg nesuglasnja, upravo zbog ovakvih nastojanja, da živi po predanju koje nema nikavu težinu niti je primenjivo na vrede sadašnje, i po uputama ckvenih otaca - iako znamo da je Otac samo jedan, i da je Hrist rekao da nikoga na zemlji ne nazivamo svojim ocem (Matej 23:9). Sem toga jedino uputstvo koje može da ti posluži kao putokaz za nebo je Biblija ili Sveto pismo. U Knjizi imaš objavu evanđelja i istine - "Ja sam put istina i život, i niko ne dolazi Ocu sem kroz mene" Jovan 14:6

Eto, zato insistiram na ličnim duhovnim iskustvima. Jedino što je, onome ko želi da ima večni život, potrebno je da poznaje i veruje u Isusa "Jer je Bog tako zavoleo svet da je svog Jedinorodnog Sina dao na, svako ko u njega veruje, ne pogine nego da ima život večni", a kakav je On možeš da saznaš samo na jednom mestu - u Svetom Pismu. I tu ti nikava mudrost neće pomoći, posebno ne ljudska. A ako nešto ne razumeš, nemaš mudrosti traži od Bog i daće ti, nije ti potrebna tuđa pamet i mudrost već ona koja je odozgo, od Boga.

Ponosna sam što sam pravoslavka, svetosavka!
Svako na svoj način, svojim putevima dolazi do Boga. Mnogi ljudi nikada nisu pročitali Sveto Pismo a žive istinskim hrišćanskim životom - za razliku od onih koji ga često iščitavaju (pored toga se i hvale tim) a žive život bez Boga.
Spominješ "unutrašnje nesuglasje" u pravoslavnoj crkvi i neprimenjiva pravila - Tako istinski pravoslavac ne govori i ne razmišlja ( tj ti to i nisi), i ne treba niko od "dušebrižnika" da vodi brigu o pravoslavnom "nesuglasju"!

Nisam pristalica prazne filozofije i mudrovanja, dakle vratimo se temi (barem ću ja)!

Poslednja izmena:

zapravo to sto si rekao nije nalik pravoslavnom iskustvu jer u pravoslavlju se o Bogu saznaje iz Svetog Pisma i Svetog Predanja (sto su izmedju ostalog i pouke Svetih)...
Sveto Pismo napisali su ti isti Sveti oci (koje nazivamo ocima iz poshtovanja) ..
Licni dozivljaj jeste najvazniji--kako nas i Sveci uce!
Ima saveta koji su pisani za neko drugo vreme i druge uslove zivota,a tu nam je dovoljan zdrav razum da rasudimo....
Citanje pouka i njihova primena u zivotu nece nas dovesti do razdora niti nas udaljiti od vere...od vere nas udaljava sujeta koja radja misli da je samo nash licni sud ispravan,,,

Svako na svoj način, svojim putevima dolazi do Boga. Mnogi ljudi nikada nisu pročitali Sveto Pismo a žive istinskim hrišćanskim životom - za razliku od onih koji ga često iščitavaju (pored toga se i hvale tim) a žive život bez Boga.
Spominješ "unutrašnje nesuglasje" u pravoslavnoj crkvi i neprimenjiva pravila - Tako istinski pravoslavac ne govori i ne razmišlja ( tj ti to i nisi), i ne treba niko od "dušebrižnika" da vodi brigu o pravoslavnom "nesuglasju"!

Nisam pristalica prazne filozofije i mudrovanja, dakle vratimo se temi (barem ću ja)!
:)

Ne uznesi se srcem zbog toga što poznaješ Pisma, da ne bi umom pao u zamku duha hule.
Sveti Marko Podviznik

Могуће је и код куће седети па скитати помислима, и на пијаци бити као у пустињи – сам, и у себи, са Јединим Богом, не допуштајући метеж у осећањима због чулних предмета.

(Древни монашки устави)

Тачније, сви који верујемо и надамо се спасењу кроз покајање, пост, молитву и исповест , верујемо у Христоса (спаситеља) и кроз Свето причешће се с Њиме и сједињујемо.Тако се овде на земљи спремамо за вечни живот надајући се милости Божијој,
Интересује ме чему инсистирање на јавној објави личних духовних искустава и то на јавном форуму, виртуелној манифестацији дружења , месту где људима не гледаш у очи - огледало душе и где ризикујеш да се такво искуство извргне подсмеху чиме би се многи саблазнили.
Слаби смо ми за таква филигранска духовна истраживања, слаби у вери и зато се ослањамо на Свето предање које нам је срећом дато кроз наше свете.

Poslednja izmena:
Тачније, сви који верујемо и надамо се спасењу кроз покајање, пост, молитву и исповест , верујемо у Христоса (спаситеља) и кроз Свето причешће се с Њиме и сједињујемо.Тако се овде на земљи спремамо за вечни живот надајући се милости Божијој,
Интересује ме чему инсистирање на јавној објави личних духовних искустава и то на јавном форуму, виртуелној манифестацији дружења , месту где људима не гледаш у очи - огледало душе и где ризикујеш да се такво искуство извргне подсмеху чиме би се многи саблазнили.
Слаби смо ми за таква филигранска духовна истраживања, слаби у вери и зато се ослањамо на Свето предање које нам је срећом дато кроз наше свете.

Баш напротив. Управо твоја слабост говори о силној Божјој љубави која ТЕБЕ води из победе у победу. Али не ослањајући се на туђа предања већ на свој доживљај. Прочитај речи апостола Павла из Друге посланице коринћанима 12 поглавље, и видећеш о чему говорим.

Криво ми је што ме можда погрешно разумете, али нисам је противник књига, посебно не оних који говоре о доктрини вере, али оне су само као сабраћајни знак на путу. Могу да те упозоре, обавесте, упуте ... али ти мораш сам да возиш.

Ako misliš doslovno na "čitanje" onda je to istina. Ali ako je neko nepismen to ne znači da ne može da čuje Sveto Pismo. Postoji čak i Pismo za one koji su izgubili vid. Ali, definitivno nikad nisam čuo, a i smatram da je nemoguće da neko živi hrišćanskim životom a da nije upoznat sa sadržajem Svetog Pisma.

A što se tiče unutrašnjeg nesuglasja, samo poseti neke od ovih postova unutar foruma i doći ćeš do istog zaključka kao i ja.
Osim toga nemam pretenzije da budem "dušebrižnik" SPC, već ih ionako imate previše, samo bi vam još trebao neko da vuče još na jednu stranu. A pravo da ti kažem i ne interesuje me SPC, interesuju me ljudi koji zahvaljujući "dušebrižništvu" iste, lutaju u magli i ne vide pravo svetlo Isusa Hrista, koji je jedan i jedini put do Boga.

"Уколико се молите за решење проблема, молите се за мудрост да откријете дар у препрекама.
Молите се да будете способни да прихватите оно што вам се нуди.
За храброст да будете искрени према себи и увидите чему препрека може да вас научи.
Молите се да научите како да поштујете своје препреке."

"Не веруј сваком уму превише; размишљање мора бити пречишћено патњом, или неће издржати у овим суровим временима..
..Покушај да запамтиш да је целокупни стварни Хришћански посао- управо сада и овде, између мене, БОГА и мог ближњег."

Ни најбоље регулисани јуридички односи римског права међу људима,
ни врхунска достигнућа науке, не умањују трагичност човекове персоне иза које није препозната личност. Јер тек у оствареној личности човек открива слободу и љубав.
Сада тек боље разумемо наизглед противречне Христове речи: Шта вреди човеку ако сав свет задобије, а души својој науди.....Онај који хоће да сачува душу своју изгубиће је, а онај који је изгубио мене ради сачуваће је!
Индивидуалност без личности, Ја без Сопства(Христа), грех је и промашај.

Владета Јеротић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back