Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Треба се добро пазити телесне ревности, која споља делује благочестива, a у ствари је неразумна и штетна за душу. Светски људи и многи монаси, по своме незнању, веома хвале такву ревност, не схватајући да су њени источници умишљеност и гордост. Ову ревност они величају као ревност по вери, по побожности, по Цркви, по Богу. Она се састоји у више или мање оштром осуђивању и разобличавању због њихових моралних погрешака и погрешака против црквеног реда и поретка. Обманути лажним схватањем ревности, неблагоразумни ревнитељи предајући јој се, мисле да подражавају Свете Оце и свете мученике, заборављајући за себе да нису свети него грешни. Ако су свети разобличавали грешнике и безбожнике, разобличавали су их по заповести Божијој и по својој обавези, на подстицај Духа Светога, а не на подстицај својих страсти и демона. Ко се пак одлучи да самовољно разобличује брата или да му приговори, тај јасно показује и доказује да себе сматра благоразумнијим и бољим од онога кога разобличава, да делује покретан страшћу и обманут демонским помислима...
Човек, вођен плотским мудровањем, никако не може правилно да суди ни о своме унутрашњем стању, ни о стању ближњих...
Треба приметити да по задобијању духовног разума недостаци и погрешке ближњег почињу да се чине сасвим неважним, јер су искупљене од стране Спаситеља и лако излечиве покајањем, а то су исте оне погрешке и недостаци који су се телесном разуму чинили бескрајно великим и значајним. Очигледно, њима је управо телесно мудровање... придавало тако огроман значај. Телесно мудровање у ближњем види такве грехе којих у њему уопште нема: из тог разлога су они који би се повели том неразумном ревношћу често падали у клевету ближњег и постајали оруђе и игралиште палих духова".

Свети Игњатије Брјанчанинов

Не срди се сине, на змију што трује зубом. Гле човек трује и зубом и речју и мишљу и руком. Кад будеш могао без опасности загрлити човека, моћи ћеш с мање опасности змију савити у недра.

Св. Владика Николај Велимировић

Vera je - duša naroda. Kada se ona gasi u narodu, onda se narod pretvara u trup koji nema zivota u sebi, i koji se kao takav brzo raspada i predaje trulezi.

(Filaret, arhiep. Ĉernigovski)

Drzava bez praviĉnosti (osnov koje lezi u religiji), šta je drugo nego li veće društvo razbojnika?

(Blazeni Avgustin)

Колико сами желимо, толико нам и опрашта благи Бог. Јер Он нас овде услишава, ако к Њему вапијемо; овде нам опрашта, ако Га за то молимо; овде брише безакоња наша, ако их признајемо.

Св. Јефрем Сирин

Не треба да опраштамо само речима, то је само спољашњи израз. Господ тражи да ми свакој души опраштамо од срца и онда та душа то осећа, не треба ни да кажемо реч, она осећа да смо јој заиста опростили.

Отац Тадеј

Пожуримо се браћо, да опростимо свима грехе и увреде, да би и нама Бог опростио безбројне грехе и увреде наше. Пожуримо се, док смрт није закуцала на врата и викнула: доцкан! Иза врата смрти нити ћемо ми моћи више опраштати, нити ће се нама опростити.

Не треба хвалити оне који су одвише милостиви; али и зле треба кажњавати ради самога добра и правде, а не ради сопствене страсти.

(Св. Антоније Велики)

Реците помислима таштине и користољубља када се приближе вашим добрим делима: бежите ви који упропашћујете виноград (Песма над песмама 2, 15), ми хоћемо да сачувамо Господу виноград и његов плод.

(Филарет Московски)

Poslednja izmena:
ФИЗИЧКО ДЕЈСТВО МОРАЛА

Nikolaj10.maja.jpg

Морал има физичког дејства.

Ово знају и лекари при лечењу болесника и сељаци при жетви. Ако је жетва слаба, сељаци свију села на кули земаљској обзиру се и испитују грех села у тој години.

Максимум светости, максимум господарства над природом. Зато је Христос могао изговорити никад и ни од кога неизговорене речи: Све јe мени предао отац мој (Матеј, 11,27).

Према савршеној светости душе зверови и отрови постају нештетни (Лука, 10, 19).

Христос је показао савршена човека у његовој првобитној господарској моћи над природом. Но, показао је и узрок тој моћи и величини човека. А узрок је у безгрешности. А безгрешност извире из добровољне и потпуне покорности вољи Божијој.

Стотину цивилизација мање су моћне према природи него један безгрешан човек.

На суду људском потребни су свједоци ради истраживања истине, који често и кривога оправдају. На оном Суду није тако, онај Судија не треба свједоке, него Сам све зна. На суду људском често помогне сребро и злато, како то бива на незаконим судовима, на оном Суду није тако: јер онај Судија поклоне не тражи и не прима. На суду људском кривца често заштићују високе и моћне особе и други помагачи; на оном Суду они ништа не могу; они ће се тада и сами скрити и биће као биједници. На суду људском често се гледа на лица. На оном Суду није тако, јер онај Судија на лица не гледа него на савјест и дјела. Онда ће пред Њим поједнако стати: слуге и господари, цареви и њихови поданици, богаташи и сиромаси. На суду људском лукавство често оправдава кривца; на оном Суду оно ће ућутати и онијемити, тамо му мјеста неће бити, јер је Судија свезнајући. На суду људском човјеку се суди пред малим бројем; на оном Суду судиће му се пред цијелим свијетом, пред Анђелима и људима. На суду људском гријехове човјека који се суди зна мали број; на оном Суду дјела човјекова, ријечи и зле помисли показаће се пред цијелим свијетом. На суду људском изриће се тјелесна смрт или каква друга пролазна казна; на оном Суду осуђени грешник предаје се вјечној смрти...

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/Sudovi.htm

Не тражи Бог од вас да Га заштитите од јаких противника Његових но од најслабијих - вас самих. Од вас самих и других бунтовних инсеката, што су прогласили овде доле царство своје мимо и насупрот царства добра, царства Божјег.

Кад би се све лоповске мисли објавиле, човечанство би се назвало пре Лопов него Логос.

Кад би се сви мотиви објавили, многа премнога доброчинства би се каменовала. И човечанство би се пре назвало Лаж него Логос.

Први препирач: ја сам целог века путовао по земљи. Земља је била тркалиште ногама мојим и пиво очима мојим. Сто година сам стар, сто пута сам земљу обишао.

Други препирач: ја сам цео век провео на једном месту и путовао мање од кртице у моме дворишту. Ипак био сам сапутник земље око Сунца. Сто година сам стар, сто пута сам обишао Сунце.

Од свих чула језик није најбољи изразитељ душе човекове.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back