Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
+Ава Зосима+ каже: Сети се онога који те је изложио руглу, који те је растужио, који те је повредио, који ти је учинио зло, као свог лекара, као свог исцелитеља. Христос га је послао да те исцели. Немој га памтити са љутњом у срцу.

+Ава Марко+ увиђа следеће: Када год постанеш свестан мисли у своме уму која стреми људској слави засигурно знај да те та иста мисао припрема за скори осећај стида и срамоте. Ако препознаш да те неко лицемрено хвали онда можеш ускоро очекивати и његову осуду.

+Ава Зосима+ каже: Сети се онога који те је изложио руглу, који те је растужио, који те је повредио, који ти је учинио зло, као свог лекара, као свог исцелитеља. Христос га је послао да те исцели. Немој га памтити са љутњом у срцу.

А од чега ме је Христос то исцељује кад ме удара прко оних које пуно волим?А ја сам заиста искрено и безрезервно уз исте,а они се понашају као да нису уз мене са времена на време?

А од чега ме је Христос то исцељује кад ме удара прко оних које пуно волим?А ја сам заиста искрено и безрезервно уз исте,а они се понашају као да нису уз мене са времена на време?

Da ojacas.

I ne postavljaj pitanja tamo gde im nije mesto.

12. Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца.

Јеврејима, глава 4

dthumb.php

Шта може бити болније од Пакла? Ништа није вредније него страх од пакла, јер ће нам страх од пакла донети круну спасенија... Где страх постоји, тамо је ревност у давању милостиње, и снага молитве, и сузе топле и честе, и тешки уздисаји испуњени скрушеношћу. Јер ништа тако не изједа грех и чини врлине да се умножавају и цветају као стално стање страховања. Тако да је немогуће ономе ко не живи у страху да чини правилно, а са друге стране немогуће је да човек који живи у страху може отићи у погрешно.

+Св. Јован Златоусти+

Hristos, prizivan da caruje, bega od toga, a pozvan na ruganje i krsnu smrt, dragovoljno se saglasio. I tako, ĉovjek zeleći da se upodobi Hristu, treba da se više veseli ponizavanjima nego li slavi.

(Filaret Moskovski)

Sjećaj se octa i zuĉi, kojima je Hristos zapojen, pa nećeš traziti raskošnih gozbi i veselja.

(isti)

Кад се ружан хвали лепотом, не карај га; узми то као исповест ругобе и као инстиктивну тежњу да се бар речима замени одсутни факт. Ругоба виче из гласа, да се свет боље у њу загледа и види њену скривену лепоту. Нема те ругобе, која не верује у своју лепоту.
Апологија је сталан пратилац ругобе, нарочито душевне.

Св. Владика Николај Велимировић

Poslednja izmena:
Дужни смо да се повинујемо признатој земаљској власти све дотле док она не захтева од нас оно што Бог забрањује, и док не забрањује оно што Бог заповеда. /Дела Ап. 5, 29/

+Св. Филарет Московски+

ignjatije2.jpg

Ti koji zelis da pristupis Bogu, i prisajedinis se Njemu neprekidnim prebivanjem u molitvi, pazi se! Brizljivo ispitaj svoj nacin misljenja: da li je zarazen nekakvim laznim ucenjem? Da li tacno i bez izuzetka sledis ucenje Istocne Crkve, jedine istinite, svete, apostolske?[3] Ako li neko ne poslusa ni Crkvu, rekao je Gospod uceniku Svome, neka ti bude kao neznabozac i carinik, koji su strani Bogu, koji su neprijatelji Boziji. Kakav pak znacaj moze imati molitva onoga ko se nalazi u stanju neprijateljstva prema Bogu, u stanju otudjenja od Boga?

+свети Игњатије Брјанчанинов+

http://ignjatije.wordpress.com/category/o-molitvi/

images

Pitanje 53. Šta je ʺnečistota telaʺ, a šta ‐ ʺnečistota duhaʺ? Kako da budemo čisti od njih?

Odgovor: Nečistota tela se sastoji u opštenju sa onima koji čine ono što je zabranjeno, a nečistota duha ‐ u ravnodušnosti prema onima koji misle ili čine ono što je zabranjeno. Čovek će biti čist od njih ukoliko se bude povinovao apostolu koji govori: Sa takvim zajedno i da ne jedete (1.Kor.5,11), kada u sebi oseti ono što je David rekao: Obuzima me žalost zbog grešnika koji ostavljaju zakon tvoj (Ps.118,53), i kada pokaže žalost koji su stekli Korinćani, pošto su okrivljeni da su ravnodušno gledali grešnika. Tom žalošću oni su u svemu sebe pokazali čistim u toj stvari (2.Kor.7,11).

images

Pitanje 66. Šta je svadljivost, a šta je prkos?

Odgovor: Svadljivost se projavljuje kroz staranje da se ne bude slabiji od drugoga, a prkos nastoji da skupi poglede drugih radi prazne slave i da druge podstakne i izazove na nešto slično. I apostol, pominjući prkos, pridodaje i slavu svetsku, govoreći: Ništa ne činite iz prkosa, niti za praznu slavu (Fil.2,3).

images

Pitanje 68. Šta je svojstveno gnevu i šta je svojstveno opravdanom negodovanju? I zbog čega često, počevši od negodovanja, dospevamo u gnev?

Odgovor: Duši obuzetoj gnevom je svojstveno da traži načina da nanese zlo onome ko je ljuti, a razumnom negodovanju je svojstveno da, i pored osećanja nezadovoljstva zbog učinjenog, ima cilj da popravi onoga ko je pogrešio. Dešava se, međutim, da duša, pošavši od lepog, dospeva do ružnog. I to nije ni malo čudno, s obzirom da se sreće mnogo sličnih primera. Stoga treba pamtiti šta kaže bogonadahnuto Pismo: Na put mi postaviše sablazni (Ps.139,6): i još: Ako se ko i podvizava, ne dobija vijenac, ako se ne podvizava po pravilu (2.Tim.2,5). Uostalom, treba da se u svemu čuvamo od neumerenosti, nepravovremenosti i nesređenosti. Jer, iz tog razloga je i navedeno često prelazilo u rđavo, mada je i izgledalo predivno.

+++

http://slavoslovije.files.wordpress...silije-veliki-tragom-jevandelskog-podviga.pdf

images

Pitanje 53. Šta je ʺnečistota telaʺ, a šta ‐ ʺnečistota duhaʺ? Kako da budemo čisti od njih?

Odgovor: Nečistota tela se sastoji u opštenju sa onima koji čine ono što je zabranjeno, a nečistota duha ‐ u ravnodušnosti prema onima koji misle ili čine ono što je zabranjeno. Čovek će biti čist od njih ukoliko se bude povinovao apostolu koji govori: Sa takvim zajedno i da ne jedete (1.Kor.5,11), kada u sebi oseti ono što je David rekao: Obuzima me žalost zbog grešnika koji ostavljaju zakon tvoj (Ps.118,53), i kada pokaže žalost koji su stekli Korinćani, pošto su okrivljeni da su ravnodušno gledali grešnika. Tom žalošću oni su u svemu sebe pokazali čistim u toj stvari (2.Kor.7,11).

:think:И шта треба да значи овај текст?Шта је то забрањено?И зар људе треба одбацивати по овом Светитиељу?

Poslednja izmena:
Ко исправља брата свога у клети својој, тај исцељује сопствени порок.
Ко га окривљава пред сабрањем, тај повећава болест сопствених рана.
Ко тајно лечи брата свога, тај очигледно показује силу љубави; а ко га посрамљује пред очима другова његових, показује у себи снагу зависти

Преп. Исаак Сирин,

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back